Csillagok háborúja: Klónok háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Csillagok háborúja: Klónok háborúja
(Star Wars: Clone Wars)
Klónok háborúja 2003.JPG
Műfaj sci-fi, fantasy, akció

Alkotó
Rendező Genndy Tartakovsky
Hang
Zeneszerző James L. Venable

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Évadok 3
Epizódok25
Gyártás
Vezető producer
Részenkénti játékidő
  • Első sorozat (1-2. évad) – kb. 3 perc/rész
  • Második sorozat (3. évad) – kb. 12 perc/rész
  • Teljes sorozat – kb. 127 perc
Gyártó
Forgalmazó Cartoon Network
Sugárzás
Eredeti adó USA Cartoon Network
Eredeti sugárzás2003. november 7.2005. március 25.
Első magyar adó Cartoon Network
Magyar sugárzás2005. március 26. – 2005.
Státusz befejezett
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó műsor Star Wars: A klónok háborúja
További információk

A Csillagok háborúja: Klónok háborúja (eredeti cím: Star Wars: Clone Wars) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely George Lucas Csillagok háborúja univerzumában játszódik. A sorozat a Palpatine főkancellár vezette Galaktikus Köztársaság és a Dooku gróf vezette Független Rendszerek Konföderációja között dúló klónháborúkat mutatja be. Az Egyesült Államokban 2003. november 7. és 2005. március 25. között a Cartoon Networkön tűzték műsorra. Magyarul 2005. március 26-án mutatták be.

Időrendben a rajzfilmsorozat három évet foglal magába a Csillagok háborúja II: A klónok támadása és a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja között. A 25 részt a Cartoon Network Studios készítette. Nemcsak a filmsorozat II. és III. epizódjának cselekményei között telt el pontosan három év, hanem mozis bemutatóik között is, így az animációs sorozat bemutatása szinte az események valós idejének felelt meg.[1] Így a következő mozifilmig a rajongók amolyan rendszeres haditudósításokat kaphattak a háború állásról. A Lucasfilm Animation 2008-ban bemutatott egy új 3D-s számítógépes animációs sorozatot – Star Wars: A klónok háborúja – ugyanerről az időszakról. A két sorozat azonban teljesen másképp meséli el a Klónháborúk három évét. Az egyes szereplők személyén kívül más átfedés nincs, és nem lehet tudni, melyik felel meg a történetfolyam relatív valóságának.

Cselekmény[szerkesztés]

Az eredeti szériák az első és második évadban (később első sorozat néven vált ismertté [forrás?]) 20 darab háromperces, a harmadik évadban (későbbi második sorozat) öt 12-15 perces részletet tartalmaztak. A 25 rész többnyire energikus csatákat foglal magába.

A rövidke epizódok miatt nagy hangsúlyt fektettek az akcióra, a történet és a cselekmény kevésbé fontosak, mint a filmekben. Ennek ellenére bizonyítható, hogy a harmadik évad jobban Anakin Skywalker történetére fókuszál, és a dramaturgia sosem nem vész el a látványos akciók között.

A sorozat a jedik hőstetteit követi nyomon Dooku szeparatista konföderációjával vívott harcuk során. Kimondott célja többek ezenkívül az is, hogy jobban bemutassa a klónháborúkat.

A filmek több főbb szereplője feltűnik a sorozatban, mint Anakin, Obi-Wan Kenobi, Yoda, Mace Windu, Palpatine főkancellár, Dooku gróf, Grievous tábornok, C-3PO, R2-D2 és Padmé Amidala. Néhány epizódban a filmek mellékszereplői is megjelennek, mint Kit Fisto, Ki-Adi-Mundi, Shaak Ti és Aayla Secura.

Alkotók és díjak[szerkesztés]

A sorozat rendezője az orosz származású Genndy Tartakovsky aki korábban számos más sikeres rajzfilmsorozatot is készített, mint a Dexter laboratóriuma és a Pindúr pandúrok. A Lucasfilm érdeklődését a Szamuráj Jack című sorozata keltette fel, melynek fantáziadús, erősen stilizált akciói és stílusa a Klónok háborújában is visszaköszönnek. A történet George Lucas útmutatásai alapján született, de lényegében Tartakovsky és írótársa Bryan Andrews önálló alkotása. Ők léptették elő lényeges szereplőnek a mozifilmekhez tervezett, de addig fel nem használt karaktert Asajj Ventresst,[2] valamint mutatták be elsőként Grievous tábornokot.

A rajongói visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, elsősorban a gyerekeké. A nézők szavazatai alapján az IMDb-n jobb alkotás, mint az előtrilógia mozifilmjei és a 2008 óta futó 3D-s változat, ami szintén a Tartakovskyék által tervezett karaktereket hasznosítja újra.

A sorozat három Emmy-díjat kapott. 2004-ben és 2005-ben kiemelkedő animációs programért, 2006-ban pedig az év legjobb animációs televíziós alkotása lett. A rövidke epizódokat a televíziós sugárzás után egyetlen rajzfilmmé vágták össze és kiadták DVD-n. Noha a sorozatot Magyarországon szinkronizálva is bemutatták, a DVD kiadás itt nem jelent meg.

Érdekességek[szerkesztés]

A harmadik évadban felbukkanó nelvaan faj eredeti nyelvében magyar szavak és mondatok is szerepelnek. (Magyar szinkronban nem változtatták meg beszédüket.) Mondataikban fellelhetők latin, illetve kitalált szavak is.[3]

Magyar változat[szerkesztés]

Magyar szöveg: ?

Hangmérnök: ?

Rendező asszisztens: ?

Vágó: ?

Gyártás vezető: ?

Szinkron rendező: ?

Cím, Szövegek felolvasása: Bozai József

A Szinkoront a ??? megbízásából a ??? készítette.

Szereplő Magyar hang
A Köztársaság – Jedi-lovagok
Anakin Skywalker Moser Károly
Obi-Wan Kenobi Anger Zsolt
Yoda Versényi László
Mace Windu Kőszegi Ákos
Ki-Adi-Mundi Dobránszky Zoltán
Shaak Ti ? (20. fejezet)
Kovács Nóra (21. fejezettől)
Seasee Tiin Galambos Péter
Oppo Rancisis Makay Sándor
Even Piell ?
Adi Gallia ?
Agen Kolar ?
Kit Fisto ?
Luminara Unduli Menszátor Magdolna
Barriss Offee ?
Daakman Barrek ?
K'Kruhk ?
Sha'a Gi ?
Tarr Seirr ?
Qui-Gon Jinn (látomás) Kovács István
Anakin Skywalker (fiatalon) Szalay Csongor
A Köztársaság – A Szenátus és a Haderő
Padmé Amidala Zsigmond Tamara
Typho kapitány ? (15. fejezet)
Szabó-Sipos Barnabás (16-25. fejezet)
Palpatine főkancellár Gruber Hugó
C-3PO Józsa Imre
Klónok Katona Zoltán
Antal László
Berzsenyi Zoltán (21. fejezettől mindegyik)
?
A Független Rendszerek Konföderációja
Dooku gróf Szilágyi Tibor
Darth Sidious Gruber Hugó
Grievous tábornok ? (20. fejezet)
Holl Nándor (21-25. fejezet)
Asajj Ventress Varga Klára
Roham-droidok Katona Zoltán
?
San Hill Dobránszky Zoltán
I. B. K. vezetők Dobránszky Zoltán (elváltoztatott hangokon)
Techno Unió vezető ?
Techno Unió vezetőhelyettes ?
Oro Dassyne Bognár Tamás
Durge Eredeti hang (Darran Noris)

Készítők, Stáb[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]