Csillagok háborúja: Klónok háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagok háborúja: Klónok háborúja
(Star Wars: Clone Wars)
The Clone Wars Logo Bleu.JPG
Klónok háborúja 2003.JPG
Műfaj sci-fi, fantasy, akció

Alkotó Genndy Tartakovsky
Henry Gilroy
George Lucas (szereplők)
Rendező Genndy Tartakovsky
Főszereplő Mat Lucas
James Arnold Taylor
Tom Kane
TC Carson
Corey Burton
Richard McGonagle
John Di Maggio
Anthony Daniels
Zeneszerző James L. Venable

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 3
Epizódok 25
Gyártás
Vezető producer Claudia Katz
George Lucas
Rick McCallum
Brian A. Miller
Catherine Winder
Részenkénti játékidő Első sorozat (1-2. évad) – kb. 3 perc/rész
Második sorozat (3. évad) – kb. 12 perc/rész
Teljes sorozat – kb. 127 perc
Gyártó Lucasfilm Ltd.
Cartoon Network Studios
Forgalmazó Cartoon Network
Sugárzás
Eredeti adó USA Cartoon Network
Eredeti sugárzás 2003. november 7.2005. március 25.
Első magyar adó Cartoon Network
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
Kronológia
Kapcsolódó műsor Star Wars: A klónok háborúja
További információk

A Csillagok háborúja: Klónok háborúja (eredeti cím: Star Wars: Clone Wars) amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely George Lucas kitalált Csillagok háborúja univerzumában játszódik. A sorozat a Palpatine főkancellár vezette Galaktikus Köztársaság és a Dooku gróf vezette Független Rendszerek Konföderációja között dúló klónháborúkat mutatja be.Amerikában 2003. november 7. és 2005. március 25. között a Cartoon Network-ön tűzték műsorra.

Időrendben a rajzfilmsorozat három évet foglal magába a Csillagok háborúja II: A klónok támadása és a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja között. A részeket a Cartoon Network Studios készítette, amelyekből 25 epizódot vetített le 2003 és 2005 között. Nemcsak a filmsorozat II. és III. epizódjának cselekményei között telt el pontosan három év, hanem mozis bemutatóik között is, így az animációs sorozat bemutatása szinte az események valós idejének felelt meg.[1] Így a következő mozifilmig a rajongók amolyan rendszeres haditudósításokat kaphattak a háború állásról. A Lucasfilm Animation 2008-ban bemutatott egy új 3D-s számítógépes animációs sorozatot - Star Wars: A klónok háborúja - ugyanerről az időszakról. A két sorozat azonban teljesen másképp meséli el a Klónháborúk három évét. Az egyes szereplők személyén kívül más átfedés nincs, és nem lehet tudni, melyik felel meg a történetfolyam relatív valóságának.

Cselekmény[szerkesztés]

Az eredeti szériák az első és második évadban (később első sorozat néven vált ismertté [forrás?]) 20 darab háromperces, a harmadik évadban (későbbi második sorozat) öt 12-15 perces részletet tartalmaztak. A 25 rész többnyire energikus csatákat foglal magába. Az első négy évad egyenként 22 epizódot, az 5 évad 20.at, a 6.évad 13 epizódot foglal magában.

A rövidke epizódok miatt nagy hangsúlyt fektettek az akcióra, a történet és a cselekmény kevésbé fontosak, mint a filmekben. Ennek ellenére bizonyítható, hogy a harmadik évad jobban Anakin Skywalker történetére fókuszál, és a dramaturgia sosem nem vész el a látványos akciók között. A sorozat összesen 6 évadot ért meg .

A sorozat a jedik hőstetteit követi nyomon Dooku szeparatista konföderációjával vívott harcuk során. Kimondott célja többek ezenkívül az is, hogy jobban bemutassa a klónháborúkat.

A filmek több főbb szereplője feltűnik a sorozatban, mint Anakin, Obi-Wan Kenobi, Yoda, Mace Windu, Palpatine főkancellár, Dooku gróf, Grievous tábornok, C-3PO, R2-D2 és Padmé Amidala. Néhány epizódban a filmek mellékszereplői is megjelennek, mint Kit Fisto, Ki-Adi-Mundi, Shaak Ti és Aayla Secura.

Alkotók és díjak[szerkesztés]

A sorozat rendezője az orosz származású Genndy Tartakovsky aki korábban számos más sikeres rajzfilmsorozatot is készített, mint a Dexter laboratóriuma és a Pindúr pandúrok. A Lucasfilm érdeklődését a Szamuráj Jack című sorozata keltette fel, melynek fantáziadús, erősen stilizált akciói és stílusa a Klónok háborújában is visszaköszönnek. A történet George Lucas útmutatásai alapján született, de lényegében Tartakovsky és írótársa Bryan Andrews önálló alkotása. Ők léptették elő lényeges szereplőnek a mozifilmekhez tervezett, de addig fel nem használt karaktert Asajj Ventresst,[2] valamint mutatták be elsőként Grievous tábornokot.

A rajongói visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, elsősorban a gyerekeké. A nézők szavazatai alapján az IMDb-n jobb alkotás, mint az előtrilógia mozifilmjei és a 2008 óta futó 3D-s változat, ami szintén a Tartakovskyék által tervezett karaktereket hasznosítja újra.

A sorozat három Emmy-díjat kapott. 2004-ben és 2005-ben kiemelkedő animációs programért, 2006-ban pedig az év legjobb animációs televíziós alkotása lett. A rövidke epizódokat a televíziós sugárzás után egyetlen rajzfilmmé vágták össze és kiadták DVD-n. Noha a sorozatot Magyarországon szinkronizálva is bemutatták, a DVD kiadás itt nem jelent meg.

Érdekességek[szerkesztés]

A harmadik évadban felbukkanó nelvaan faj eredeti nyelvében magyar szavak is szerepelnek.[3]

Szereplők (hangok)[szerkesztés]

A Köztársaság
Szereplő Színész
Anakin Skywalker Mat Lucas
Obi-Wan Kenobi James Arnold Taylor
Yoda Tom Kane
Mace Windu TC Carson
Ki-Adi-Mundi Daran Norris
Daakman Barrek
K'Kruhk Kevin Michael Richardson
Luminara Unduli Cree Summer
Barriss Offee Tatyana Yassukovich
Padmé Amidala Grey DeLisle
Shaak Ti
Typho kapitány André Sogliuzzo
Palpatine főkancellár Nick Jameson
C-3PO Anthony Daniels
A Független Rendszerek Konföderációja
Dooku gróf Corey Burton
San Hill
Grievous tábornok (20. fejezet) John DiMaggio
Grievous tábornok (21-25. fejezet) Richard McGonagle
Asajj Ventress Grey DeLisle
Durge Daran Norris

Stáb[szerkesztés]

George Lucas Szereplők, történet és ügyvezető producer
Genndy Tartakovsky Rendező, karakterterv, történet és producer
Paul Rudish Művészeti társrendező és történet
Scott Wills Művészeti társrendező
Bryan Andrews Történet
Mark Andrews Történet
Darrick Bachman Történet
Claudia Katz Ügyvezető producer
Rick McCallum Ügyvezető producer
Brian A. Miller Ügyvezető producer
Jennifer Pelphrey Felügyelő producer
Geraldine Symon Producer
Shareena Carlson Producer

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]