Palpatine

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sheev Palpatine
Darth Sidious
Csillagok háborúja-szereplő
A megöregedett Palpatine
A megöregedett Palpatine
Megjelenési információk
Első megjelenése Star Wars V.: A Birodalom visszavág (1980)
Utolsó megjelenése Star Wars IX.: Skywalker kora (2019)
Távozásának oka Először Anakin aztán Rey megölte
Megalkotta George Lucas
Megszemélyesítője Ian McDiarmid: I.-III. rész, V. rész (speciális változat) VI. rész, IX. rész, Marjorie Eaton: (V. rész)
Hangja Clive Revill (V. rész), Ian McDiarmid (Star Wars: Lázadók 2019-től), Sam Witwer (Star Wars: Lázadók 2019-ig), Ian Abercrombie (A klónok háborúja:film) és a tv-s sorozat 1-6 évad) Tim Curry (A klónok háborúja 4-5 évad), Nick Jameson (Klónok háborúja)
Magyar hang

Antal László: (V. rész 2. hang),
Gruber Hugó: (A klónok háborúja:A klónok háborúja (film), (tv-s sorozat) 1.hang, Klónok háborúja), I. rész Palpatine hangja), (II. rész) VI. rész 1. hang),
Forgács Gábor: (Star Wars: Lázadók (2. évad),
Melis Gábor: (I. rész Darth Sidious uralkodó hangja)
Reviczky Gábor: (V. rész 3. hang)
VI. rész 2. és a 3. hang, IX. rész)

Szélyes Imre (Star Wars: Lázadók 4. évad), (tv-s sorozat 2. hang), (V. rész 2. hang), VI. rész 2. hang)
Versényi László (V. rész 1. hang)
Epizódok száma 7
Hajszín Vörös
később ősz
Szemszín kék, később sárga
Magasság 173 cm
Sheev Palpatine
Darth Sidious adatai
Születési neve Sheev Palpatine
Faja ember
Neme férfi
Született Y. e. 82
Elhunyt Y. u. 4 (gazdateste, a szelleme viszont elment az Exegol világába, ahol szétroncsolt klón testben tér vissza)
YU 35 (Exegol a teljes teste Rey által)
Képességei erő használata
Foglalkozása politikus
Titulusa Naboo szenátora, kancellár, a Galaktikus Birodalom császára, Sith nagyúr
Családja Palpatine
Gyermekei névtelen fia
Rokonai Rey (unokája)
Lakóhelye Coruscant
Vallása sith
Anyabolygó Naboo
Frakció Galaktikus Köztársaság, Galaktikus Birodalom
Mester(ek) Darth Plagueis (Sith mester)
Tanítvány(ok)

Darth Maul (Sith)
Darth Tyranus (Sith)
Gallius Rax (pártfogolt)
Darth Vader (Sith)
Inkvizítorok (Jedi vadászok)

Kylo Ren (titokban)

Sheev Palpatine[1] egy kitalált szereplő George Lucas Csillagok háborúja univerzumában, a Galaktikus Birodalom császára. Az eredeti trilógiában először A Birodalom visszavág című epizódban szerepelt, majd A jedi visszatérben már lényegesen több szerepet kapott. Itt idős, ráncos és sápadt bőrű császárként láthatjuk, aki csak bot segítségével tud járni. Palpatine az előzmény trilógia során is feltűnik, mint középkorú politikus a Galaktikus Köztársaságban.

Palpatine a legfőbb gonosz a történetben. A Naboo bolygón született, 82 évvel az Egy új remény című epizód cselekménye előtt. Padmé Amidala uralkodása idején ő töltötte be a bolygó szenátori tisztségét. A Köztársaság egyik kulcspolitikusa volt, aki a békét és a demokráciát képviselte. Palpatine valójában a gonosz Darth Sidious, egy Sith Nagyúr, aki az Erő sötét oldalát uralja. A mestere Darth Plagueis volt. A tanítványai Darth Maul, Dooku gróf (Darth Tyranus), és Darth Vader voltak. Darth Sidious hozta létre tanítványán, Dooku grófon keresztül a szeparatista fenyegetést és a klónháború kirobbanását, Főkancellárként pedig – látszólag a szeparatista fenyegetés kényszere alatt – a Köztársaságot militarizálta rendkívüli törvényekkel és a klónhadsereg felállításával. A klónháború idején mindenkit manipulálni próbált, hogy félreállítsa a Jediket, és létrehozhassa a totalitárius Galaktikus Birodalmat.

George Lucas az eredeti forgatókönyvben egy dörzsölt, ugyanakkor gyenge politikusként határozza meg Palpatine-t, akit valójában Tarkin kormányzó irányít. Ehhez képest az Egy új remény és az előzmény trilógia során maga az ördög megtestesülése, és nemcsak a filmekben, hanem számos kultúrában, különösen az Amerikai Egyesült Államokban.

Neve[szerkesztés]

Palpatine eredeti nevét először a Disney bővített univerzumában, James Luceno 2014-ben megjelent "Tarkin" című könyvében olvashattuk. A Sheev, mint keresztnév, itt bukkant fel először.

Feltűnései[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Palpatine az egyik legfontosabb szereplője a Csillagok háborúja filmeknek. Az Egy új remény című epizód és a folytatás-trilógia kivételével valamennyi részben feltűnik. A mozifilmek cselekménye után játszódó történetekben is fontos szerepet játszik.

Baljós árnyak[szerkesztés]

Az előzmény-trilógia legelső részében Palpatine egy középkorú politikus, a Naboo bolygó szenátora. A Naboo bolygó és a Kereskedelmi Szövetség közti vita a kereskedelmi utak megadóztatásáról a bolygó blokádjához vezet. Valorum, a Főkancellár két jedi lovagot (Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi) küld, hogy megoldják a konfliktust. A Kereskedelmi Szövetség titkos szövetségben áll Darth Sidious Sith Nagyúrral (hogy ki ő valójában, csak a harmadik részben derül ki). Sidious elrendeli a Szövetségnek, hogy foglalják el a Naboo bolygót, öljék meg a jedi lovagokat, és találják meg Amidala királynőt. A Szövetség megszállja a bolygót és foglyul ejti a vezetőit, de a királynőt a két Jedi kiszabadítja. Amidala a Köztársaság főbolygójára, a Coruscantra utazva Palpatine szenátor befolyása alá kerül, aki mentorának mutatkozva ráveszi, hogy nyújtson be bizalmatlansági indítványt a – Palpatine szavaival – "erőtlen és korrupt" Valorum ellen. A Galaktikus Szenátus helyt ad Amidala kérésének, Valorumot leváltják, és Palpatine lesz az új kancellár, így a nabooi konfliktus kitervelésével és ennek kirobbantása árán sikerült megszereznie a legfontosabb hatalmi posztot a Galaxisban.

A klónok támadása[szerkesztés]

A második részben Palpatine már közel 10 éve főkancellár és most a Köztársaság kettészakadását akarja "megakadályozni". A Köztársaságot elhagyó több száz csillagrendszert egyesítő Független Rendszerek Konföderációjának vezére Dooku gróf, aki egykor Qui-Gon Jinn mestere volt, majd tanítványa halála után hagyta el a Jedi Rendet és fordult a Sötét Oldal felé. Most ő a Sith Nagyúr, Darth Sidious legújabb tanítványa, Darth Tyranus.

Miután egy fejvadász nyomában járva Obi-Wan Kenobi a Geonosison kikémleli, hogy Független Rendszerek Konföderációja áll a Padmé Amidala szenátor elleni merénylet mögött, és a szervezet titkos droidhadsereget épít (a Jedit az ellenség elfogja, de üzenete megérkezik a kormányzathoz), Palpatine elrendeli a Köztársaság hadseregének azonnali felállítását. Valójában az ultramodern, klónkatonákból és nagy harcértékű járművekből álló hadsereg furcsa módon már készen is áll a Kamino bolygón, ahol a gyártás folyik (Palpatine-nak csak a törvényi alap megteremtése hiányzott). A hadsereget azonnal be is vetik a Geonosison, mivel a bolygó kormányzója ki akar végeztetni két Jedit és egy köztársasági szenátort, kémkedés miatt.

A film végén Palpatine kétszer is feltűnik, először Sidious-ként, aki a Geonosisról a Coruscantra menekült Dooku-tól átveszi a Halálcsillag terveit, majd végül Palpatine-ként, amint szenátoraival a Köztársaság Klónhadseregének felszálló légióit nézi. Kitört a háború.

A Sith-ek bosszúja[szerkesztés]

Palpatine az összes film közül talán itt kapja a legnagyobb szerepet. A film első része az ő megmentését mutatja be Dooku gróf karmaiból, akit a tábornok a Láthatatlan Kéz nevű hajójának legfelsőbb tornyában tart fogva. A harc közben Obi-Wan eszméletét veszti, így Anakinnak egyedül kell megküzdenie Dooku gróffal. A székhez kötött, látszólag tehetetlen Palpatine részben ekkor fedi fel valódi arcát: erőszakra buzdítja az ifjú Jedit, akinek sikerül is levágnia a gróf mindkét kezét. A gróf ekkor döbben rá, hogy mindvégig csak a helyet foglalta Sidious oldalán a Kiválasztottnak, Anakinnak, hiszen a fiú féktelen dühe és ereje a legtökéletesebb Sith-té teszi őt, ezért Anakin Sidious kiválasztottja. Palpatine biztatására Anakin hidegvérrel lefejezi a fegyvertelen Dookut.

A főkancellár Coruscantra való sikeres visszatérése után elrendeli Grievous tábornok megölését: ha ő elpusztul, a háborúnak is vége és a főkancellár visszaadja a Szenátusnak a ráruházott rendkívüli hatalmat.

Palpatine gyakran magához hívatja Anakint és beszélgetéseik folyamán egyre jobban megrendíti a fiú bizalmát a Jedikben: a Tanács tagjává választja Anakint, akinek a Jedik nem adják meg a mester címet, mi több, ezt a köztük és Palpatine közötti szoros, ugyanakkor bizalmatlan és feszélyezett kapcsolatot úgy használják ki, hogy inkognitóban arra utasítják Anakint, jelentse nekik a főkancellár minden lépését. Így egy olyan ember után kell "kémkednie", aki gyerekkorától fogva kedvelte őt, foglalkozott vele és mindig bölcs, segítőkész tanácsokkal látta el. Anakinnak hamarosan választania kell a Jedikhez és Palpatine-hoz húzó hűsége között.

Az operában tett látogatásakor a páholyban Palpatine ismét finom utalásokat tesz Anakinnak a Jedi Rend árulásáról és a beléjük vetett bizalom kétségéről, valamint elmeséli a fiúnak a bölcs Darth Plagueis tragédiáját (aki valójában egykor a mestere volt, amíg ő meg nem ölte). Plagueis az Erő Sötét Oldalának erejével életet tudott teremteni és meg is tudott védeni embereket a haláltól. Palpatine a történettel telibe talál: épp ez az erő kell Anakinnak, hogy megmentse Padmé életét. Ezt a képességet a Jediktől viszont sosem tanulhatja meg.

Kettejük harmadik, egyben legfontosabb találkozásakor Palpatine felfedi valódi arcát: valójában ő Darth Sidious, a Sith Sötét Nagyura, aki immár nyíltan buzdítja Anakint a Jedi Rend elárulására és a Sötét Oldal hatalmának elsajátítására. A feldúlt fiú ezután rögtön Mace Windu mesterhez rohan és közli vele a szörnyű tényt. A higgadt Windu a Tanácsterembe küldi Anakint, míg ő három mester kíséretében elindul leszámolni a Sith Nagyúrral. Sidious azonban Sith-té válása óta erre a pillanatra várt, így könnyűszerrel végez a három mesterrel, Winduval szemben azonban alulmarad (talán szándékosan, talán nem). Anakin a Jedi mester kegyelemdöfése előtt ér oda: döntött, a Sith-eket választja, megszerzi a Sötét Oldal hatalmát, hogy megmentse szerelmét. Levágja Windu karját, aki akkorra már a Sidious kezéből kicsapó villámokat visszaverve helyrehozhatatlan károkat okozott a Nagyúr arcán. Windu a Jedik jövőjét szimbolizálva zuhan a mélybe, Sidious pedig Sith-té avatja Anakint, akinek nevet is ad: Darth Vader.

Sidious utasítására Vader végez a Templomban tartózkodó valamennyi ifjú Jedi-vel és a mustafari bázison lévő szakadár vezetőkkel, amíg mestere, kiadva a 66-os számú, Jedi-megsemmisítő parancsot, a klónokkal galaxisszerte megöleti a többi Jedit. Ezután Sidious (akit a nép továbbra is a közkedvelt Palpatine-ként ismer) a Szenátus előtt a Jedik lelepleződését és árulását hangoztatva a Köztársaságot Birodalommá, magát pedig életfogytig uralkodó császárrá kiáltja ki.

A 66-os parancsnak a filmekből egyedüli ismert túlélői Obi-Wan és Yoda. Míg Obi-Wan Anakinnal a Mustafaron, addig Yoda Sidiousszal a Coruscanton csap össze. Az Uralkodó és Yoda mester hatalmas összecsapása eldöntetlen marad. A Mustafaron viszont Obi-Wan diadalmaskodik: Obi-Wan a küzdelem során levágja Vader mindkét lábát és bal kezét. Vader immár csak egyetlen végtaggal (az is gép), elevenen égve kapaszkodik egy lávafolyam partján. Ekkor már teljesen a Sötét Oldal rabja, Obi-Want tiszta szívből gyűlöli, aki emlékezteti Vadert, hogy ő volt a kiválasztott és testvéreként szerette.

Ezután a Sith Nagyúr a Coruscantra visszatérve rendbe hozza tanítványát. Vader testének így már szinte 3/4 része mechanikus alkatrészekből áll, és ekkor kerül rá az a páncél is, amelyben élete végéig élnie kell. Mikor magához tér és megtudja, hogy amitől rettegett, beteljesült, ráadásul Padmét a saját "keze" által, ő maga ölte meg, kitör belőle féktelen dühe, Sidious legnagyobb megelégedésére.

Végül egy csillagromboló fedélzetén, a parancsnoki hídon, Tarkin kormányzó társaságában látjuk utoljára a két Sith-et, amint a lassan, de biztosan épülő Halálcsillagot nézik.

Csillagok háborúja – Egy új remény[szerkesztés]

Palpatine egyedül ebben a részben nem szerepel, itt csupán utalásokból, illetve Wilhuff Tarkin kormányzó tájékoztatásából értesülhetünk róla, hogy feloszlatta a Szenátust. Ezzel a Régi Köztársaság utolsó maradványa is eltűnt.

A Birodalom visszavág[szerkesztés]

Darth Vader a Millennium Falcon keresése közben csillagrombolója fedélzetén kap hívást Sidioustól. A császár megosztja tanítványával aggodalmát a fiatal lázadóval, Luke Skywalkerrel kapcsolatban. Palpatine tart tőle, hogy az ifjú Skywalker legyőzheti őt és elpusztíthatja a Sith-ek hatalmát, Vader azonban inkább átállítaná fiát a Sötét Oldalra, mintsem megölje őt, s ebbe a hatalmas nyereség reményében az Uralkodó is beleegyezik.

Vader a Bespin bolygóra csalja Luke-ot és megküzd vele, ennek során felfedi, hogy ő az apja, és ajánlatot tesz, hogy öljék meg az Uralkodót és uralkodjanak együtt a Galaxisban.

A Jedi visszatér[szerkesztés]

A történet utolsó részében Palpatine császár személyesen érkezik az új Halálcsillagra, hogy felügyelje a munkálatokat, és ha eljön az ideje, megsemmisítő csapást mérjen vele a Lázadókra. Emellett Vader segítségével itt akarja áttéríteni Luke-ot az Erő Sötét Oldalára. A császár hamis információkat elhintve elhiteti a Lázadókkal, hogy a még épülőfélben lévő Halálcsillag fegyverzete működésképtelen, alkalmat adva ezzel a támadásra. A Lázadók tudomására juttatja azt is, hogy a Halálcsillag védelmi rendszerét a szomszédos Endor bolygóról táplálják; ha az ottani létesítményt kiiktatják, a Halálcsillag védtelen.

Vader, mesterével ellentétben, tudja, hogy Luke maga fog eljönni hozzá, mert hisz benne, hogy még visszatéríthető a Jó oldalra. Az Uralkodó meg van győződve róla, hogy az ifjú Jedit apja iránt érzett szánakozása és a Jó Oldalba vetett hitének megrendülése fogja elindítani a Sötét Oldalon, hogy Sith-té váljon (és átvehesse Vader helyét Sidious oldalán), vagy épp a vesztébe sodorni, ha ellenáll: elküldi hát tanítványát az Endorra, hogy ott várja meg Luke-ot, majd hozza a színe elé. Luke valóban megpróbál apja lelkére beszélni, megtalálni Vader mögött Anakint, aki egykor volt, de hiába, ő már az Uralkodó bábja, engedelmeskednie kell mesterének. Luke-kal együtt visszatér a Halálcsillagra.

Eközben a Lázadók elkeseredett támadást indítanak a Birodalmi Flotta ellen; amíg Han Solo és a többiek meg nem semmisítik a Halálcsillag védelmét szolgáló bázist az Endoron. Palpatine fogadja Vadert és Luke-ot, gyűlöletet próbál szítani a fiú szívében azzal, hogy szembesíti őt tévedésével: a Halálcsillag fegyverzete tökéletesen működőképes. Ezt bizonyítva a szuperlézert kilőve hatalmas pusztítást végez a támadó Lázadók flottájában. Luke kezdetben próbál ellenállni, kordában tartani dühét, ám végül mégis kardot ránt és harcba száll Vaderrel. A Sith Nagyúr ismét ugyanúgy nézi az epikus csatát, ahogy annak idején Anakinét és Dookuét, csak ezúttal Luke a kiszemelt célpont, most őt buzdítja apja ellen. A párbaj végén dühe teljében lévő Luke legyőzi és harcképtelenné teszi Vadert, Palpatine pedig biztatja a kegyelemdöfésre, ám az ifjú Jedi lovag elutasítja a Sötét Oldalt és elhajítja fénykardját. Luke nem hajlandó végezni lefegyverzett apjával, és ha ez az ő halálával is jár, felvállalja. A csalódott Sidious féktelen haragjában az Erő Sötét villámaival kis híján megöli a fiatal Skywalkert, amikor Vader (látva fia kínzását és hogy mit tett érte) visszatér a Jó Oldalra és mestere ellen szegül. Bedobja Palpatine-t egy aknába, aki lezuhan, és látszólag meghal.

Luke a hangár felé menekül apjával, Vader (aki immár ismét Anakin Skywalker) azonban belehal sebesüléseibe, mielőtt elhagyhatnák a pusztuló űrbázist: utolsó kívánságára Luke leveszi sisakját, hogy szabadon nézhessen a fiára, mielőtt meghal. Luke-nak sikerül elhagynia a Halálcsillagot, mielőtt az felrobban. Így ért véget a Birodalom, és Palpatine uralma. A film felújított változatának záró jeleneteinek egyike azt mutatja, amint Palpatine monumentális szobra a Coruscanton lévő Uralkodói Palota előtt, ledől.

Skywalker kora[szerkesztés]

30 évvel az Endori csata után Palpatine az erő sötét oldala által egy félig ép testben, amit gépek tartanak életben elérkezettnek látja az időt, hogy újra az uralma alá hajtsa a galaxist. Mesterségesen megalkotja Snoke-ot aki azt a feladatot kapja, hogy állítsa fel a Birodalom maradványaiból az Első rendet mint egy elterelésként amíg az Ismeretlen Régiókban az Exegolon elkészül a Végső rend flottája. Kiadja egy Jedi vadásznak, hogy kutassa fel az unokáját Reyt és hozza el neki. Reyt a szülei a Jakkun rejtik el. A vadász megöli Rey szüleit.

Palpatine parancsba adja Snoke-nak hogy állítsa át Ben Solot a sötét oldalra és pusztítsa el az új Jedi rendet. Ben Solo végül Kylo Ren lesz. Palpatine megszállja Kylo elméjét aki azt hiszi régen holt nagyapjával Darth Vaderrel vette fel a kapcsolatot.

Snoke halála után Palpatine üzenetet küld a galaxisba, hogy visszatért és a Végső rend elsöpri a szabad világokat ha nem hódolnak be. Igazi szándéka azonban hogy az unokája fiatal és erővel teli testében élhessen tovább úgy mint ahogy a többi Sith benne él. Elszívja Rey és Ben életerejét és újra emberibb alakban tud létezni. Azonban Rey felveszi a kapcsolatot a régi halott Jedi mesterekkel és szembeszáll Palpatine-nal. Palpatine erővillámait visszaverve Rey legyőzi az Uralkodót és vele együtt a Sitheket. Palpatine végleg elporlad és a követőire ráomlik a sith templom. Az Első rend flottája ellen fellázadnak a galaxisban az újonnan felállított Végső rend flottája pedig elpusztul az Exegolon.

Magyar hangja[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Előzmény trilógia[szerkesztés]

Az Előzmény trilógia mind a három részében (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja) Gruber Hugó adta hangját a karakternek.

Eredeti trilógia[szerkesztés]

Az eredeti trilógiának három szinkronja készült. A trilógia elsőrészében, az Új reményben, csupán említést tesznek róla, nem szerepel. A következő rész, A Birodalom visszavág elsőben változatában (1981) Versényi László, a másodikban (1995) Antal László és a harmadikban (1997) Reviczky Gábor szólaltatta meg. A trilógia befejező részében, A Jedi visszatérben először (1992-3) Gruber Hugó, a másodikban (1995) és a harmadikban (1997), Reviczky Gábor kölcsönözte a hangját.

Folytatás trilógia[szerkesztés]

A Folytatás trilógia befejező részében (Star Wars: Skywalker kora) ismét Reviczky Gábor szólaltatta meg a karaktert.

Animációs filmek, sorozatok[szerkesztés]

A klónok háborúja (2003–2005)[szerkesztés]

A II. és a III. között játszódó 3 évados rajfilm-sorozatban – melyet 2003 és 2005 közt vetítettek – Gruber Hugó szólaltatta meg a karaktert.

A klónok háborúja (2008)[szerkesztés]

A 2008-ban bemutatott animációs filmben, szintén Gruber Hugó szinkronizálta.

A klónok háborúja (2008–2014, 2020)[szerkesztés]

Az első évadban Gruber Hugó, majd a második évadtól már Szélyes Imre volt egészen a hatodik évadig (az utolsó, hetedik évadban nem szerepel).

Lázadók (2014–2018)[szerkesztés]

A III. rész és a IV. rész közt játszódó sorozatban, a második évadban Forgács Gábor, míg a negyedikben Szélyes Imre szinkronizálja a karaktert.

*Érdekesség, hogy Darth Sidious karakterét Melis Gábor szinkronizálta

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Luceno, James (2014). Tarkin. Del Rey Books. p. 93. ISBN 9780345511522