Jango Fett

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jango Fett
Csillagok háborúja-szereplő
Jango Fett Retouched.jpg
Megszemélyesítője Temuera Morrison
Jango Fett adatai
Valódi neve Jango Fett
Születési neve Jango Fett
Beceneve Jango
Faja ember
Neme férfi
Életkora 46
Született Y. e. 68
Elhunyt Y. e. 22
Foglalkozása Fejvadász
Gyermekei Boba Fett (klón)
Rokonai anyja apja ismeretlen nővére alina (nevelője Jaster Meerel)
Lakóhelye Mandalore
Anyabolygó Concord Dawn
Frakció Független Rendszerek Konföderációja
Mandalori Protektorátus
Jango Fett az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jango Fett témájú médiaállományokat.

Jango Fett a Csillagok háborúja II: A klónok támadása c. film szereplője, ahol Temuera Morrison színész játszotta a szerepét. Ezenkívül szerepelt a Star Wars: Bounty Hunter című számítógépes játékban, valamint Star Wars-regényekben, pl. A különleges fejvadászban.

Életrajza[szerkesztés]

Jango Fett fiatalon árva lett, egyszerű farmer családját banditák brutálisan megölték. 10 éves korában találkozott Jaster Mereelel, aki magához fogadta és edzette, majd megismertette a nehéz zsoldos élettel. Nagy harcossá vált, mivel megtanulta a túlélést a legzordabb körülmények között is. Bár a Jedik megszüntették a Mandalori Protektorátust, Jango azon kevesek közé tartozott, akik még mindig hordták a fegyverzetüket.

Jangot Darth Tyranus, vagyis Dooku gróf bízta meg azzal a feladattal, hogy a Köztársaság számára a Kaminón készülő klónhadsereg mintaegyede legyen. Fett nagy díjazásban részesült, de volt egy furcsa kérése is: egy olyan klón, akit a fiaként nevelhet. Ez lett Boba Fett, aki később a Galaxis egyik leghírhedtebb fejvadászává lett.

Közben Jango megbízást kapott Dokuutól (Nute Gunray megrendelésére) Padmé Amidala szenátornő megölésére. Több sikertelen merénylet után a célszemély ezúttal életben maradt. Jango kénytelen volt megölni a jedi testőrök által fogságba ejtett társát, Zam Vessellt egy mérgezett kaminói szablyatűvel. A szablyatű azonban a geonosisi összeesküvés nyomára vezette a Jediket, amelyben Jango megbízói is részt vettek. Ez azonban nem volt teljesen véletlen, hanem a Sithek tervei szerint történt, hiszen különben sohasem tört volna ki a klónháború. Ezáltal Jango Fett nagyon jelentős láncszem a Galaktikus Birodalom felemelkedésében.

Amikor Mace Windu lefejezte Jangot, Boba Fett szerezte meg az apja sisakját. Különböző könyvek és filmek szerint, Jango és fia is, fejvadászként és politikai alakok személyes testőreiként is (mint Dooku gróf és Palpatine) szolgáltak. Ezáltal indirekt módon segítették a birodalom erősödését.

Források[szerkesztés]