Ugrás a tartalomhoz

Kamino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kamino
Fő adatok
Fiktív univerzumCsillagok háborúja
RendszerKamino
SzektorKülső Perem, S-15
Távolság a galaxis középpontjától70 000 fényév
Jellemzők
Átmérő19 270 km
Jellegállandó viharok
Tengelyferdeség
Forgási idő27 standard óra
Keringési idő463 standard nap
Napok száma1
Holdak száma3
Vízfelület aránya100%
Élővilág, lakosság
Élővilág(nem ismert)
Lakosság fajtájakaminóiak
Lélekszám1 milliárd
Fő településekTipoca City

A Kamino a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik bolygója. A klónok támadása című filmben jelenik meg.

A Külső Peremen, a Rishi Labirintustól délre található.[1]

Leírása[szerkesztés]

A bolygó teljes felszínét víz borítja, állandóak a tengeri viharok. Városai mesterséges cölöpökön magasodnak.

Korábban nagy részét szárazföld borította, azonban ez az éghajlat változásnak köszönhetően víz alá került.

Élővilága[szerkesztés]

Kevés tengerében valamikor angolnák és cetfélék éltek, a szárazföld mocsaraiban pedig vékony testű emlősök. Mai lakói a kaminoiak, világos bőrű, hosszú nyakú, vékony, elegánsan mozgó értelmes lények.

Történelme[szerkesztés]

19 000 BBY(Before Battle Yavin-Yavin-i csata előtt) körül hirtelen klímaváltozás miatt a sarki jégsapkák olvadni kezdtek. Kétszáz éven belül városai több száz méteres víz alá kerültek, köztük a korábbi főváros, Derem és olyan építészeti remekművek is, mint az Óratorony és a Harai Nova.

A kaminoiak azonban túlélték a katasztrófát, megtanultak városokat építeni a vízszint fölé és klónozási technológiájuk segítségével sok állatot megmentettek a pusztulástól. Genetikai eredményeiket és klónozási tudásukat hamarosan saját magukon is alkalmazni kezdték, és a tökéletesség keresése megjelenésük, viselkedésük és gondolkodásuk egységessége felé vezetett.

A Köztársaság vállalkozó szellemű csoportjai kapcsolatot létesítettek a bolygóval 4500 BBY körül. A kaminoiak klónozási technológiája ekkor már jóval fejlettebb volt az akkoriban ismert Lurri technológiánál, így rövid időn belül megrendelésekkel árasztották el Topica City laboratóriumait a közeli és távolabbi régiók.

A Kamino közigazgatásilag sosem tartozott a Köztársasághoz, formálisan független volt, a Szenátusban nem képviseltette magát. Azonban üzleti kapcsolatai miatt mindig jó viszonyban volt a köztársaság befolyásos vezetőivel, emiatt a galaktikus polgárháborúk idején szinte mindig a Köztársaság (illetve annak bizonyos értelemben vett jogutódja, a Birodalom) mellett állt. A kaminoiak a klónháborúkban elsősorban mint katonai orvosok és biomérnökök vettek részt a Köztársaság oldalán, bár más világok lakóihoz képest kis számban.

32 BBY-ban Sifo-Dyas Jedi mester – a Tanács tudta nélkül – megrendelést adott egy klónhadsereg gyártására a Köztársaság számára, mivel látomásai hírt adtak neki az eljövendő háborúról. A projekt vezetése azonban hamarosan barátja, a Jedi Dooku gróf kezébe került, aki egyre inkább a sötét Sith Nagyúr, Darth Sidious befolyása alá került; Sifo-Dyast Dooku hamarosan meggyilkolta. Darth Sidious még azt is elérte, hogy a bolygót töröljék a csillagászati adatbázisokból, hogy ezzel is biztosítsa a program titkosságát. A tartályokban egy fejvadász – Jango Fett –, mintájára növesztett klónhadsereg adta a nevét a 22 és 19 BBY között zajló Klónháborúknak, s ennek során a Köztársasággal harcoló fél, a szeparatisták többször(sikertelenül) megtámadták a bolygót.

Az első támadást egy tehetséges mon calamari flottaparancsnok, Merai vezette, azonban a szeparatista hírszerzés kudarca miatt a klóngyár főreaktora helyet egy teljesen lényegtelen célpont koordinátáit kapta meg, így a támadók hamar rájöttek a támadás értelmetlenségére. Merai zászlóshajóját szétlőtték, maga pedig feláldozta a saját űrvadászát és életét, hogy csapatai visszavonulhassanak, így nem szenvedtek katasztrofális vereséget. Ez volt az első kaminoi csata.[2]

A Kaminót a Szeparatisták még többször megtámadták: egy sikertelen kísérlet után, amelyet Grievous tábornok vezetett és meglepetésszerűnek szánt (de a bolygót tartalmazó űrszektorba sem jutott el, mert leleplezték, köszönhetően a Risi megfigyelőállomás öt klón újoncának),[3] egy Dooku befolyása alatt álló illegális mandalori katonai szervezet is megtámadta, komoly pusztítást okozva.

A háború végére Kamino a Birodalom egyik jól megerősített birtoka lett, aminek a feladata a rohamosztagos csapatok bővítése volt.

12 BBY-ban felkelés tört ki egyes kaminói klónmesterek vezetésével, amit azonban a birodalmi 501-es légió Boba Fett vezetésével levert.

4 ABY-ban a Birodalom összeomlása Kamino gazdasági összeomlásával járt, a két évtizedes nagy számú klóngyártás véget ért. Ez után már csak kisebb megrendeléseket kaptak, haduraktól és gengszterektől.

A Rossz Osztag sorozatban azonban minden máshogy történt Y. e. 19-ben: Tarkin Admirális megparancsolja Rampart admirálisnak, hogy lője porrá a Kamínót. Ezt végignézi a 99-es klónósztag, akik elmenekülnek a bombázás elől.

Megjelenése a filmekben[szerkesztés]

Csak A klónok támadása című filmben jelenik meg.

Obi-Wan Kenobi ide utazik a Padmé Amidala elleni sikertelen merénylet után talált mérgezett dárda nyomait követve. A bolygón tévedésből a kaminoiak azt hiszik, hogy a korábbi jedi-megrendelés nevében jár el, így felfedik előtte a megdöbbentő méretű klónhadsereg gyártását. Megtalálja a feltételezett merénylőt, Jango Fettet és fiát, Boba Fettet is, akik rátámadnak, majd elmenekülnek. Obi-Wan csak annyit tud elérni, hogy hajójukra nyomkövetőt helyez el, ennek segítségével követi őket a Geonosis bolygóra.

Yoda nem sokkal ezek után felkeresi a bolygót és egy relatíve kisebb (legalábbis a későbbi hadműveletek létszámához viszonyítva), már elkészült csapatot a parancsnoksága alá véve, megmenti a Geonosison halálra ítélt két jedit, Obi-Want és Anakin Skywalkert, valamint Padmé Amidala szenátornőt; továbbá a korábban a megmentésükre érkező más jedi lovagokat. Ettől a csatától számítják a Klónháborúk kezdetét.

Forgatási körülmények[szerkesztés]

A bolygó teljes felszínét beborító tenger megjelenését az Industrial Light & Magic trükkstúdió alkotta meg. Az épületeket makettekből készítették.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kamino című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Rishi Labirintus (angolul: Rishi Maze), egy szabálytalan törpegalaxis (ami az ismert galaxison belül létezik). Az általa okozott gravitációs anomáliák megnehezítik a közelében zajló utazást a hiperűrön át.
  2. Star Wars Republic (képr. sor.). 50. sz.
  3. Star Wars: A klónok háborúja („3D-animációs” filmsor.); I. évad 5. rész (Újoncok).

További információk[szerkesztés]