Galaktikus Birodalom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Galaktikus Birodalom
19 YE – 11 YU
Galaktikus Birodalom zászlaja
Galaktikus Birodalom zászlaja
Általános adatok
Fővárosa Coruscant
Hivatalos nyelvek Közös
Pénznem Standard Galaktikus Kredit
Kormányzat
Államforma császárság
Államfő Palpatine császár
Államfő-helyettes Darth Vader
Kormányfő Palpatine császár
Törvényhozás Galaktikus Szenátus
Elődállam
Utódállam
 Galaktikus Köztársaság
Birodalmi Maradvány 
Új Köztársaság 
A félelem fogja a bolygórendszereket kordában tartani...
Wilhuff Tarkin nagymoff

A Csillagok háborúja univerzumban a Galaktikus Birodalmat Palpatine alakította meg, hogy helyettesítse a Galaktikus Köztársaságot.

A Köztársaság nagy politikai cselszövések és sorozatos háborúk után szűnt meg. A káoszt kihasználva, Palpatine Legfelsőbb Kancellár kikiáltotta magát császárnak.

Felépítése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Birodalom abszolút uralkodója Palpatine császár volt, aki Darth Vader segítségével uralkodott. A Galaktikus Szenátus még létezett évekkel a Birodalom megalakulása után is, de nem volt semmi hatalma és végül Palpatine fel is oszlatta. Az uralkodó után az igazi hatalmat a Moffok gyakorolták (lásd Tarkin tábornok) és a körzeti kormányzók.

A Birodalom sokkal decentralizáltabb volt, mint az elődje, a Galaktikus Köztársaság. Nagy hatalom koncentrálódott a Moffok kezében, éles ellentétben a Régi Köztársaság bürokratikus struktúrájával, ahol még a legkisebb incidenst is a Szenátus elé kellett vinni.

Ezt a hatalmat terrorral biztosították. A terror egyik eszköze a Birodalmi hadsereg volt, amelyhez tartoztak a birodalmi rohamosztagok is és nagyszámú hadi járművek, mint a csillagrombolók és az AT-AT járművek (lásd még: Birodalmi flotta).

A Birodalom eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nincs pontos dátum, amely elválasztaná a Köztársaság végét és a Birodalom kezdetét. Annyi bizonyos, hogy a Birodalom a klónháborúk idején kezdett el kibontakozni, mikor Palpatine Legfelsőbb Kancellár elrendelte egy klón hadsereg felállítását (a rohamosztagok elődjei) hogy a Köztársaság a szeparatistáknak ellent tudjon állni.

Palpatine hatékony vezető volt, aki hamar véget vetett a Szenátusban uralkodó korrupciónak, de ugyanakkor ez a Kancellár hatalmát növelte. A végeredmény az lett, hogy a szenátus elvesztette minden hatalmát. Miután bebiztosította pozícióját, Palpatine kikiáltotta az Új Világrendet és magát császárnak 20 évvel a yavini csata előtt.

Az új császár alattvalói lelkesen alávetették magukat, mert az Új Világrend szép ígéreteket tartalmazott. Sok szenátor tiszta szívből helyeselte, míg másoknak nem tetszett annyira.

A Galaktikus Polgárháború bevezette a terror idejét. A Birodalom indította el a Nagy jedi pusztítást, azért hogy a jedi rendet elpusztítsa.

A Birodalom első éveiben Coruscantot átnevezték Birodalmi Központnak.

A Birodalom elleni lázadás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A legbefolyásosabb szenátorok közül hárman, Bail Organa az Alderaanról, Garm Bel Iblis a Corelliáról és Mon Mothma a Chandrillaról titokban aláírták a corelliai egyezményt, amellyel megalakították a Lázadó Szövetséget, hogy visszaállítsák a Köztársaságot. Ez arra indította a császárt, hogy bevezesse a terrort. Röviddel a yavini csata előtt bevezették a rendkívüli állapotot és feloszlatták a Szenátust. Ezzel az intézményt, amely a Köztársaság erényeit jelképezte, eltörölték.

Ugyanakkor felépítették a Halálcsillagot, egy hold nagyságú űrállomást, amelynek elegendő tűzereje volt, hogy egy bolygót egyetlen lövéssel megsemmisítsen. Ezt az Egy új remény filmben lehet látni, amikor az Alderaan bolygót megsemmisítik. Mivel nem sok bolygórendszer engedhette meg magának egy védőpajzs felépítését, gyakorlatilag senki sem tudott a Halálcsillag ellen védekezni.

A Lázadó Szövetségnek végül sikerült jelentős győzelmet aratnia, amikor Palpatine és Darth Vader elesett, ugyancsak akkor sikerült elpusztítani a második Halálcsillagot az endori csatában, amely A jedi visszatér részben látható.

Az Endor utáni Birodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Birodalom túl nagy volt, hogy egy csapással meg lehetett volna semmisíteni, a következő évtizedekben a lázadók, immár felvéve az Új Köztársaság nevet, tovább harcoltak, hogy a galaxist felszabadítsák a volt Birodalmiak alól.

A Caamasi dokumentumok kapcsán kirobbant válság során a nyolc szektorra korlátozódott Birodalmi Maradvány békét kötött az Új Köztársasággal, és a válságot előidéző Disra Moff-ot, valamint társait,a Thrawn Főadmirálist alakító szélhámost Flim-et és a klónozott Grodin Tierce őrnagyot letartóztatták. A békefolyamatokat még a válság kezdetén Leia Organa Solo és Pellaeon admirális kezdte meg.

A Yuuzhan Vong invázió alatt a Birodalmi Maradvány az Új Köztársaság oldalán szált be a küzdelembe, megerősítve a szövetséget a Köztársasággal. Luke Skywalker újra megkezdte a jedik képzését. Ekkor még mindig vannak a Galaxisban Sith-ek.

A legújabb Sith-ek végül elérték, hogy az időközben önmagát ismét Birodalomnak hívó Maradvány a Fel császári dinasztiával a trónon, felrúgja a szövetséget, és a Köztársaságot szétzúzva irányítása alá vonja a galaxist. Végül a Sith-ek elárulták Roan Fel császárt és vezetőjük, Darth Krayt foglalta el a császári trónt. A jogos uralkodó, Roan Fel a hozzá hűséges erőkkel polgárháborút indított a trónbitorló ellen, és a régi Maradvány fővárosát, Bastiont használja bázisként.