Yuuzhan Vongok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Yuuzhan Vong harcosok

A Yuuzhan Vongok (röviden Vong) egy faj a Csillagok háborúja kiterjesztett univerzumában, ami egy másik galaxisból érkezett azzal a céllal, hogy igába hajtsa a történetnek helyt adó galaxist, mivel anyabolygójuk lakhatatlan. Az első Yuuzhan Vongokat a Helska 4 bolygónál észlelték és pusztították el; ez a hely a Vector Prime, az Elsődleges Vektor, ahol a Vongok megjelentek a galaxisban.

Ezek az idegen lények genetikailag változtatják szerves technológiájukat és számukra a mechanikai technológia istenkáromlás. Saját fizikai képességüket más fajok végtagjainak a saját testükhöz való ragasztásával érik el. Kasztokba tömörülnek, a magasabb rangúaknak több csonkítás van a testén, mint az alacsonyabb rendűeknek.

A faj biológiája[szerkesztés]

Egy nő és férfi Yuuzhan Vong

A Yuuzhan Vong egy harcos idegen faj, humanoid lények, melyek gyakran megcsonkítják önmagukat vallásos szertartások alatt. Gyakran lehet látni tetoválásokat és sebhelyeket rajtuk, és minél több borítja testüket, annál magasabb pozíciót értek el a társadalmukban. Az arcuk elég különös: kékes zacskók vannak a szemük alatt, furcsa homlok és általában ajaktalan száj. Dacára annak, hogy elég vékonyak, nagyon erősek. A legérdekesebb az Erő hiánya: nem tudják használni az Erőt, és nem lehet érezni őket az Erőn keresztül. Ott, ahol egy élőlény "aurájának" kéne lennie, csak üresség van. Feltételezik, hogy az oka a midi-chlorianok hiánya a Vongok szervezetében.

Társadalmi felépítés[szerkesztés]

A Yuuzhan Vongok törzsekben éltek, melyeket a Harcos Kaszt irányított. Dacára annak, hogy a társadalmuk több kasztra volt osztva, a Harcos Kasztot nagyra becsülték és tisztelték. A harcosok nagyon lenézték az Intéző Kasztot, bolondoknak és manipulátoroknak tartották őket, akik megtagadták maguknak a végső fájdalom dicsőségét.

Az Intéző Kaszt politikusokból és adminisztratív tisztekből áll; a Pap Kaszt vallási vezetők, számos próféciát alkottak, melyek alapján élt a Vong társadalom. A Vong kultúra alján volt a Rabszolga Kaszt, gyenge lények, akik alantas munkát végeztek, és harc alatt páncélos rohamosztagosként szolgáltak, hogy felfogják az ellenséges tüzet. Sok rabszolgát másik fajokból szedtek össze, akiket genetikailag módosítottak, így használhatóbbak harc alatt. Az összes kaszt fölött a Supreme Overlord (Legfelsőbb Nagyúr) uralkodik, aki az egész Yuuzhan Vong faj uralkodója.


Kultúra és technológia[szerkesztés]

A Yuuzhan Vong kultúra minden egyes részében fontos az élet és a halál. Az életet oly módon szabályozták és értelmezték, amit az ismert galaxis még sosem tapasztalt. A Vongok a genetikai manipuláció és a bio-organikus technológia mesterei. Számos fajt tenyésztettek, melyek űrhajókként, fegyverként, védelemként és a mindennapos élet hasznos eszközeiként használnak. Az élet manipulációja a gépek fanatikus gyűlöletéhez vezetett, amiket undorító rondaságként láttak, melyeket el kellett pusztítani. Eretneknek és hűtlennek tartották a gépek használóit, és őket is el kellett pusztítani. Ez nagy motivációt jelentett a következő támadásokban.

Vallás[szerkesztés]

A fanatizmus a vallásuk nagy része, melyben isteneket és istennőket imádtak. Kiemelkedik köztük Yun-Yuuzhan, a Kozmikus Nagyúr. Legendák beszélnek a teremtésről, az időről, amikor Yun-Yuuzhan feláldozta számos testrészét, melyek a kisebbik istenek és a Yuuzhan Vongok lettek. A Vongok felülmúlni igyekeznek ezeket az áldozatokat, hogy megtiszteljék az eredeti áldozatokat, melyeket a Teremtő csinált. A harcosok szemében Yun-Yammka a legelső isten a többiek közt. A Gyilkos egy nagy agyra hasonlít, melynek egy szeme és egy ráncos szája van, csápok fedik testét. A Yuuzhan Vong harcosok közt elterjedt szokás az imádkozás egy Yun-Yammka-t ábrázoló szoborhoz a harcba szállás előtt. A Pap Kaszt tagjai Yun-Harla-hoz, a Köpenyes Istennőhöz fordulnak segítségért, a Szélhámoshoz, hogy felfedezzenek egy módot az ellenségük megtévesztéséhez. A négy fontosabb isten között Yun-Shuno a legtorzabb. A sokszemű és testrészű istenség azon lények védőszentje, akiknek a testük visszautasította a Vongok élő beültetéseit. Ezeket a "Megszégyenítetteket" lenézik az elkövetett hibákért, melyek megakadályozzák a beültetések elfogadását.

Yun-Ne'Shel, Ő-Aki-Formál egy istenség , akit a formálók/változók imádnak egy organikus barlangban, ami a formájában hasonlít a yammosk-ra (ez nagyjából egy szerves és intelligens számítógép, egy lény, ami a nagyobb csatákban a csapatokat irányítja), és azért csinálták, hogy erősítse a betérők mentális képességeit. A barlang testében húscsomócskák voltak, melyek lényegében szájak, és 8 kés alakú fogat tartalmaznak. Minden formálónak kötelező volt bemenni a terembe és meditálni, mielőtt az egyik csomócska szájába helyezte kezét, amely utána bezárult és átharapta a húst és a csontot. Amint a fogak megfogták a végtagot, a csomócska elfordult 90 fokot, levágta a végtagot. A formáló új végtagot kapott, melyet azért tenyésztettek, hogy a formáló a megfelelő szerszámokat alkalmazza a munkájában. Yun-Q'aah és Yun-Txiin a Szerető istenségek, melyek védelmezték azokat a Yuuzhan Vongokat, melyek felfedezték a szerelem érzelmeit és szenvedélyeit, de ezek az istenségek megtiltották a kasztok közötti kapcsolatokat.

Szokások, tradíciók[szerkesztés]

A családi örökség nagyon fontos a Harcos Kasztban, sok rituáléval és tradícióval a régen meghalt ősöktől. A Yuuzhan Vongok Domain-nek nevezik a családi csoportokat. Amikor máshoz beszélnek a legudvariasabb az, ha a nevét mondják, amit annak a Domain neve követi, amibe tartoznak, például Shedao Domain Shai. Ezek a Domain-ok hatalmat szerezhetnek a harcokban tanúsított kiemelkedő teljesítményért, a hősies tettekért. A Domain-ok és isteneik megtiszteléséért a Vongok gyakran a Fájdalom Öleléséhez folyamodtak, ez egy eszköz, mely különböző fájdalommennyiséget okoz a helyzettől függően. A fájdalom dicsőséges a Vongok között, és akik nem fogadják el, azok gyengék és használhatatlan lények.

A Yuuzhan Vong invázió ( Y. u. 25Y. u. 30)[szerkesztés]

Yavin után 25-ben a Yuuzhan Vongok megjelentek a Vector Prime bolygón. Az ott tartózkodó Csubakkát megölték.

Yavin után 27-ben sikerült elfoglalniuk a Coruscantot, amit átneveztek Yuuzhan'tar-nak. A bolygó elfoglalása után az Új Köztársaság megszűnt. A vongok eltérítették a Coruscant keringési pályáját és megpróbálták átalakítani a bolygót. Az inváziót azonban visszaverték és a vongok visszavonultak. A békeszerződés egyik feltétele, hogy segíteniük kell a Coruscant visszaépítésében.

Az invázió és a vele járó újabb háború nagy veszteségeket okozott a galaxisnak. A halálos áldozatok számát 360 billióra becsülték (ez egyenlő 60 000 Föld típusú bolygóval, amelynek lakossága 6 milliárd).

További információk[szerkesztés]