Midikloriánok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A midikloriánok (vagy midi-chlorianok) mikroszkopikus létformák a Csillagok háborúja univerzumban, amelyek a jedi tanok szerint ott lakoznak minden élőlény sejtjeiben, szimbiózisban élve velük, akárcsak a mitokondriumok.

A midikloriánok szerepe[szerkesztés]

Midikloriánok nélkül nem létezne élet és nem tudna senki az Erőről. Ezek az apró élőlények egyfajta közvetítők az Erő és az Erő-érzékeny létformák között. Ők tudatják az Erő akaratát azokkal, akik fogékonyak az Erő irányítására és összekötnek minden élőt a Galaxisban. A jedik hosszú évek alatt megtanulják annyira lecsendesíteni a tudatukat, hogy hallják a midikloriánokat.

A midikloriánok száma az élőlényekben ugyanúgy mérhető, mint a vörösvérsejtek száma a vérben. A régi jedi mesterek rájöttek, hogy egy bizonyos midiklorián szám felett lehet csak valaki Erő-érzékeny, és ez a mennyiség még az illető képességeit is befolyásolhatja, például, hogy milyen szinten képes az Erő rezdüléseit megérezni, vagy mennyire gyorsan képes Erő-jártasságokat tanulni. Az embereknek átlagosan 2500 midikloriánjuk van sejtenként, amely meglehetősen csekély érték, még nem elég ahhoz, hogy érezzék az Erőt. 5000 midiklorián/sejt szám felett azonban már Erő-érzékennyé válnak. Egyes fajoknak elég sokkal kevesebb midiklorián is, hogy képesek legyenek irányítani az Erőt. A midikloriánok száma az élőlényekben meghatározza az Erő-potenciált.

Érdekességek[szerkesztés]

Qui-Gon Jinn szerint Anakin Skywalkert nagy valószínűséggel a midikloriánok nemzették, és egyúttal neki volt a legnagyobb midiklorián száma.
Darth Plagueis, a Bölcs megtanulta nagymértékben befolyásolni a midikloriánokat, olyannyira, hogy képes volt életet teremteni és legyőzni a halált.
Anakin Skywalker midiklorián-száma meghaladta a 20 000- et.

Források és további információk[szerkesztés]