Sith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Sith egy misztikus lovagrend a Csillagok háborúja című sorozatban.

A Sith-Rend történelme[szerkesztés]

A Rend hajnala[szerkesztés]

A Sith-Rend olyan erőhasználókból állt, akik az Erő sötét oldalának technikáit alkalmazták. Az egész pár évezreddel a Jedi-Rend megalakulása után történt. Pár Jedit, akik elbuktak próbáikon és a Sötét Oldalt használták, a Jeditanács kizárt a Rendből. A Sötét Jedik a Korriban nevű bolygón telepedtek le, ahol egy különleges, humanoid és gyík keverékű élőlények éltek, akiket Sith-eknek neveztek. A Sith-ek istenként néztek a Sötét Jedikre, akik kihasználva őket magasabb tudáshoz jutottak a sötét oldal által. A Sötét Jedikből lettek idővel a Dark Lord of the Sith-ek, azaz a Sith Sötét Nagyurai.

A Nagy Hiperűr Háború (Y. e. 5000)[szerkesztés]

A Sithek évezredeken keresztül irányították saját Birodalmukat, amikor egy Naga Sadow nevű Sith lett a Birodalom ura. Sadow két hiperűr-utazó, Gav és Jori Daragon érkezését kihasználva háborút indított a Köztársaság ellen, azonban vereséget szenvedett. A Sithek Naga és egy másik nagyúr (a Valódi Sith Birodalom későbbi császára) kivételével mind elbuktak. Naga a Yavin 4-re menekült.

A Sith-háború (Y. e. 3997-3996)[szerkesztés]

Évezredekkel később egy tehetséges Jedi-növendék, Exar Kun, Vodo-Siosk Baas mester tanítványa, a Korribanon történő kalandjai folyamán Freedon Nadd Sith-nagyúrral veszi föl a kapcsolatot, aki beavatja őt a Sithek titkaiba. Az új tanítás segítségével kialakítja saját filozófiáját a Jedi Kódexről, ami eltorzítása volt mindennek ami jó és igaz. Ennek segítségével egy nagyon erős testvériséget hozz létre és elsőként veszi a Sith Sötét Lovagja címet (Darth). Exar Kun a Yavin 4-en építi kis birodalmát a Masassi nevű népből, kik fölött uralkodik. Exar Kun idővel maga mellé állítja Ulic Qel-Droma Jedi-lovagot, és ketten alkotják majd a Sith-Rendet. Exar Kunt azonban Ulic kiadja a Jediknek, mikor az visszatér a Világos Oldalra Nomi Sunrider Jedi-lovag segítségével. Az összes Jedi megindult a Yavin 4-re, ahol Exar Kun felfogván, hogy nem tud elmenekülni, egy sith rituálé során elpusztította testét, de szellemét meghagyta. A rituálé következtében a Masassikat elpusztította. A szelleme később még visszatér, amikor Luke Skywalker Jedi Akadémiát hoz létre a Yavin 4-en, a tanítványok közül egy engedett a csábításnak, de utána Han Solo visszahozza a Sötét Oldalról, és a tanítványok közös erővel végleg megsemmisítik a Sötét Árnyat. De Kun beírta magát mindörökre a Sith Sötét Urai közé, aki kirobbantotta a galaxis egyik legnagyobb háborúját.

A Jedi Polgárháború[szerkesztés]

Pár évtizeddel később kitört a mandalóriai háború. Ugyanis az Exar Kun-féle háború után a Köztársaság nagyon meg volt gyengülve. Ezt kihasználva a harcos nép a Mandalorok támadást indítottak a meggyengült Köztársaság ellen. Vezetőjük Madalore the Ultimate.A Jedik nem akartak beavatkozni a harcba, amíg Revan és barátja Malak ellenszegülve a parancsnak, támadást nem indítottak ellenük. Revan legyőzte Mandalore-t egy párbajban, majd elrejtette a maszkját egy jéggel borított bolygón. Érezvén, hogy a támadás mögött nagyobb hatalom bújik meg Revan és követői elindultak a felderítetlen régiók felé nyomozni. Itt találtak rá a szörnyű igazságra: a sithek nem pusztultak ki, egész idáig elrejtőzve értek a Dromund Kaason és az erejüket gyűjtötték a visszatámadásra. Revan és Malak megkísérelte megdönteni az Uralkodó hatalmát, ám ő túl erősnek bizonyult, és megtörte az akaratukat átállította őket a sötét oldalra. Ezután visszaküldte őket a Köztársaság területére, bábként, hogy felderítést végezzenek a Köztársaság erejéről. Ám ők megtagadták ezt, és helyette saját rendet alakítottak: Egy mester, és egy tanítvány. Később rábukkantak a Csillagkohó nevű állomásra, amelynek erejét tulajdonították Revan és Malak átállásának. A meggyengült Köztársaság sok csatát veszített, és úgy tűnt már nem maradt remény. Ekkora úgy döntöttek, hogy megkísérelnek egy különítmény feljuttatni Revan hajójára, és őt elpusztítani. Egy maroknyi jedi, és egy ígéretes tanítvány Basstila Shan szállt szembe Revannel. Malak látva a lehetőséget, egy jó sith tanítványhoz méltóan kiadta a parancsot Revan hajójának támadására. A támadás hatására a hídon lévők mind meghaltak, kivéve Basstila-t és Revan-t, aki elveszítette az eszméletét. Basstila kimentette őt, és a Tanács elé vitte, ahol kimosták az agyát, és egy Köztársasághoz hű katonát neveltek belőle.

Sith árnyékháború[szerkesztés]

Öt évvel később a mandalóriai háborúk hőse, Meetra Surik, a jedi száműzött visszatért a galaxisba. Szinte egy jedi sem maradt, mert Darth Nihilus a Katarr nevű bolygón elpusztította a jedi tanácsot és a bolygó összes élőlényét. A Peragus nevű bolygón találkozik egy idős jedi-mesterrel, Kreiával. Ketten Atton Rand segítségével elmenekültek Darth Sion elől. Megérkezvén a Telos IV nevű bolygóra, hosszas kalandok után találkoznak Atris mesterrel. Őt hidegen hagyja Meetra, és kijelenti, hogy ha újra jedi akar lenni, be kell bizonyítania, konkrét dolgot azonban nem mondott. Egy kis droid, T3-M4 megszerzett pár adatot Atristől, amiben megadták a megmaradt jedi-mesterek hollétét. Mettra egyre növekvő csapatával felkereste a megadott bolygókat. Közben Kreia elmeséli, hogy ő is egyike volt a három nagy sithnek, ámde a két tanítványa, Sion, a fájdalom ura és Nihilus, az éhség ura elárulták és elüldözték őt. Célja az volt a Triumvirátus létrehozásával, hogy megölje az összes Jedit. Ő volt az árulás nagyasszonya. Az egyik bolygón találkoztak Nihilus tanítványával, Visas Marral, akit Meetra legyőzött, de az életét megkímélte, így ő is velük tartott. A jedi mesterek (Kavar, Zez-Kai Ell és Vandar) a Dantuinon találkoztak, ekkor Kreia felfedte valódi énjét, és megölte a Jedi mestereket. Az újra Darth Trayává változott Kreia elment a Telosra, Atrist a sötét oldala térítette, majd visszament a Malachor V-re. Eközben Telshoz megérkezett Nihilus, mert elhitte Kreia hazugságát, hogy a bolygón jedik vannak. Flottájával megtámadta a bolygót. Meetra viszont Visassal legyőzte őt és Carth Onasi admirálissal megnyerte a csatát. Ezután a Malachorra ment, ahol megölte Darth Siont és Trayat. Ezután a Jedi-rend újjáépítését az immár jedi Visasra és a többi tanítványára hagyta, majd követte Revant

Az Új Sithek támadása[szerkesztés]

Évezredekkel később egy Markal nevű Jedi válik ki ismét a Jedi-Rendből, és hozza vissza a Sith-Rendet. A Rend azonban ismét elbukik, mert a Sithek két csoportra oszlanak. Az egyik csoport az Uralkodó-Sithek, amelyek egész rendszereket uralnak, a másik az Árnyék-Sithek, amelyek még a Jedik között megtalálhatóak. Végül úgy hiszik, eljött az ő idejük és háborúba kezdenek a Köztársasággal szemben, melyet Darth Markal vezet. De egy Monn Kortan nevű padawan legyőzi őt. A Sitheknek két vezérük lesz. Tarvel Nine és Monn Kortan, akik egymással is háborúzni kezdenek. A Jedik így megállítják a Sitheket egy időre.

Több száz év telik el amikor a Sith-ek egy Sötét Testvériség nevezetű csoportba tömörülnek Kaan Nagyúr vezetésével. Ádáz küzdelmet folytatnak a Jedikkel és a Ruusan bolygón küzdenek meg egymással. Közben egyik tanítványuk Bane gyorsan fejlődik és nagyon átjárja a Erő. A sötét oldal egyik hatalmas Sith Nagyura lesz belőle. Elhagyja a Sith akadémiát és titkos Sith holokronra bukkan ami által még hatalmasabb ereje lesz. Új ismereteket szerez és e cél miatt csapdába csalja a Sith-eket. Elpusztítja őket egy ősi Sith varázslattal (Gondolat bomba), és velük együtt több száz Jedi is meghal. A Jedik ezután azt hiszik a Sith-ek végleg elpusztultak és megkezdik a Régi Köztársaság békéjének fenntartását. Ezalatt Bane titokban újraszervezte a Sith Rendet, de kikiáltotta, hogy mostantól csak 2 Sith lehet: egy mester és egy tanítvány. Kötelezővé tette a Darth név viselését is. Darth Bane első tanítványa Darth Zannah lesz. Ők ketten teszik le az Új Sith Rend alapjait.

Ezer éven keresztül a Sithek rejtve maradtak mindenki elől. Ezalatt a Sith-ek egy teljesen új életformát sajátítottak el. Rejtőzködtek és titokban tevékenykedtek. Hatalmas Galaxis-szintű információs rendszert építenek ki. Beépülnek mindenhova, de a háttérből irányítanak. Az ERŐ újabb és mélyrehatóbb megismerését tanulták. Újra teremtették önmagukat. A Sötét oldal olyan megismerését sajátították el, amivel az ERŐ leghatalmasabb mesterei lettek. Egy Sith Nagyúr, Darth Plagueis elsajátította a sötét oldal segítségével az élet létének fenntartását, amit később átadott utódjának és tanítványának Darth Sidious-nak (a későbbi Palpatine főkancellár). Darth Sidious megölte mesterét és immáron újdonsült és hatalmas Sith Nagyúrként megkezdte a Sith-ek bosszújának leleményes előkészítését. Tanítványt fogadott maga mellé, Darth Maul néven és megkezdik a Naboo bolygó blokádját. Ezzel kezdetét veszi a Baljós árnyak.

A Klónok Háborúja[szerkesztés]

A Geonosisi csatával elkezdőik a Klónok háborúja. Az egyik Sith Nagyúr Dooku grófból lett Darth Tyranus megküzd három Jedivel. Az ifjú Anakin Skywalker egyik kezét levágja, míg Obi-Wan Kenobi Jedi-mestert megsebesíti. Yoda mesterrel is összecsap, de menekülőre fogja. A csata után vált világossá, hogy a Sith-ek visszatértek. Három éven át tartó háború kezdődik a Köztársaság és a Droid-hadseregek között. A Sith-ek a háttérből Grievous tábornokkal (félig idegen lény, félig robot) vezetik a Droid-hadsereget. Keserves és ádáz háború kezdődik a Jedik és a szakadár harcosok között.

Elnyúlik a háború és közben a Jedik szétszóródnak a Galaxisban. Dooku grófot végül megölik a Coruscant elleni támadás során. Egy ifjú Jedi-lovag, Anakin Skywalker győzi le. Pár nappal később Palpatine főkancellár elárulja Anakinnak, hogy valójában ő a Sith Nagyúr. Anakin elárulja őt a Jedi-Tanácsnak. Négy Jedi-mester (Mace Windu, Saesee Tiin, Agen Kolar és Kit Fisto) betörtek a kancellár hivatalába, ahol halálos fénykardpárbajt vívtak vele. Három Jedi-mester meghalt, de Mace Windu legyőzte őt, azonban mielőtt végezhetett volna vele, Anakin Skywalker lefegyverezte, Sidious Nagyúr pedig Erő-villámaival lökte ki az ablakon. Anakin Skywalker átállt a Sötét Oldalra (új Mesterétől a Darth Vader nevet kapta), hogy megmentse szerelmét, Padmé Amidalát.Darth Vader betört a Jedi-Templomba az 501-es osztaggal (klónkatonákkal), és az összes ott lévő Jedit elpusztították, beleértve a kisgyerek padawanokat is. A 66-os parancs végigsöpörve a galaxison arra utasította a klónokat, hogy végezzenek a vezéreikkel, a Jedikkel. Ez volt a Sith-ek bosszúja.

A nagy Jedi-Tisztogatást feltehetően csak két Jedi-mester élte túl: Yoda és Obi-Wan Kenobi. Darth Vader eközben a Mustafar bolygón kivégezte a Kereskedelmi Szövetség szakadár vezetőit, majd megvívott egykori mesterével, Obi-Wan Kenobival is. A küzdelemben alulmaradt, és súlyosan megsebesült, egyik karját és mindkét lábát levágta Obi-Wan, majd súlyosan megégett a lávafolyam partján. Az Első Galaktikus Birodalom Császára, Darth Sidious közben Yoda mesterrel vívott meg. Egyikük sem tudott a másik fölé kerekedni és ezért kettejük küzdelme eldöntetlen maradt, Yoda elmenekült. Darth Sidious (a Császár) pedig Darth Vader segítségére sietett, hogy megmentse új tanítványának életét, ami csak úgy sikerült, hogy Darth Vader félig gép, félig ember maradt. Ezután a két Sith megkezdte a Sötét Birodalomban könyörtelen uralkodását.

A Birodalom[szerkesztés]

A Birodalom fennállása idején rengeteg Jedi-lovagot megölnek a túlélők közül. Darth Sidious belátta, hogy Vader Nagyúr nem elég számára, több titkos tanítványa is van, köztük a legismertebb Mara Jade volt. Darth Sidious Kezeinek egyike, ami egy Sith-ekből álló csoport volt, és a Birodalom idején magas rangot tudhattak magukénak. Végül a yavini csata előtt Darth Vader szembenéz egykori mesterével, Obi-Wan Kenobival. Most legyőzi egykori Jedi-mesterét, mivel Obi-Wan feláldozza magát és így fizikai síkon megszűnik létezni. A csata után Darth Vader és Darth Sidious meg akarta szerezni magának a fiatal Jedi-padawan Luke Skywalkert, Darth Vader/Anakin Skywalker fiát. Darth Vader a Bespinen megküzd az ifjú Skywalkerrel, és megfosztja őt jobb kezétől, és Anakin Skywalker egykori kékes színű fénykardjától. Felfedi előtte, hogy ő az apja. Át akarja állítani az ifjú Jedit a Sötét Oldalra, de az megtagadja a lehetőséget. Luke Skywalker egy évvel később, mint megerősödött Jedi-lovag tér vissza, új, zölden izzó fénykardjával. Darth Vader az Új Halálcsillag ügy után újra Luke kutatásába kezd. Luke-al végül az Endoron találkoznak újra, ahol az megadja magát a Birodalomnak, és Vader szeme elé kerül, aki megnézte fénykardját, és megdicsérte őt szép munkájáért. Darth Sidious elé vitte Luke-ot, aki teljesen biztos volt abban, hogy Luke át fog állni melléjük. Azonban Luke legyőzi Darth Vadert, de nem öli meg és ellentmond gyűlöletének, és megtagadja az áttérést. Darth Sidious dühében majdnem megöli Luke-ot a villámaival, de Darth Vader nem bírja szenvedni látni saját fiát, ezért megöli Sith-Mesterét, és visszatér a világos oldalra, de később meghal a Darth Sidious okozta villámok káros hatásaitól. Luke túléli a Halálcsillagot, és elkezdi elsajátítani a Jedik halhatatlanságához vezető utat, Obi-Wan Kenobi és Yoda segítségével, akik ez ERŐ-n keresztül tanítják őt, mint leendő Halhatatlant. Ő lesz az Új Köztársaság első Jedi-mestere.

Sith tanítások[szerkesztés]

A Kettő szabálya[szerkesztés]

Darth Bane, a Sith Sötét Nagyura alkotta meg e szabályt a Hetedik ruusaani ütközet, és a Sötétség Testvériségének pusztulása után, hogy megakadályozza a Sithek egymás ellen fordulását, és hogy a Sötét oldal teljes hatalmát ki tudják aknázni, ne szóródjon szét több személy között.

"Egyszerre mindig csak kettő létezhet, egy mester és egy tanítvány. Sem több, sem kevesebb. Az egyik, hogy birtokolja a hatalmat; a másik, hogy sóvárogjon a hatalom után!" /Darth Bane/

A Sötét Kódex[szerkesztés]

A Sötét Kódex a sötét Jedire vonatkozik, de a Sith is ilyen alapokkal kezdte kiterjeszteni a hatalmát.

A Sithek a sötét oldal gyermekei, tele igazi gyűlölettel és haraggal, tetteik lényege az agresszió. A Jó rendbeli Jediknek szigorú előírásaik, szabályaik vannak, a sötét Jedinek, Sithnek nincs ilyesmi, szabadon cselekszenek, azt csinálnak, amit akarnak, hogy lényük legyen érzelmekkel, vágyakkal maguk, mesterük felé. A sötét Jedi és a Sith erejüket sötét és csábító érzelmekből merítik, mint a félelem, düh, gyűlölet és harag. Nagyon kevesen el is érik hogy igazi Dark Lord of The Sith-ek legyenek. Ez az, ami erőt és hatalmat ad a sötét Jedinek/Sithnek.

A sötét jedik írtak egy kódexet, amit figyelmesen kísértek, bár a jedik nem is tudták, hogy létezett:

 • Nincs béke, harag van.
 • Nincs félelem, hatalom van.
 • Nincs halál, halhatatlanság van.
 • Nincs gyengeség, sötét oldal van.
 • Én vagyok a sötétség szíve.
 • Nem ismerek félelmet, de félelmet okozok az ellenségeimnek.
 • Én vagyok a világok pusztítója.
 • Ismerem a sötét oldal hatalmát.
 • Én vagyok a gyűlölet lángja.
 • Az egész univerzum előttem hajol meg.
 • A sötétségnek áldozom magamat, ahol igazi életet találtam a világosság halálában.

Avagy:

 • A béke hazugság, csakis szenvedély van.
 • A szenvedélyen keresztül erőhöz jutok.
 • Az erő segítségével hatalmat szerzek.
 • A hatalom által győzedelmeskedem.
 • A győzelmen keresztül a láncaim lehullnak.
 • Az Erő felszabadít.

A Sitheknek létezik egy ősi legendájuk a Sith’ariról, mint a legtökéletesebb létezőről. Ez a Sith’ari majd felemeli, s elpusztítja a Sitheket, de a folyamat alatt erősebbé teszi őket, mint valaha is voltak. Ez nagyon sok Sithet ösztönzött arra, hogy a lehető legkeményebben dolgozzon céljai elérésének érdekében. Ez a Sith Darth Bane volt, aki megformálta a Kettő Szabályát (ez látható feljebb).

Híres Sithek[szerkesztés]

Magyarázat:

 • Sith Lord: a Sith Sötét Nagyura, a Sith Rend vezetője a sötét oldal legfőbb megtestesítője. Darth Krayt idején felváltja a Sith Legfőbb Nagyura cím.
 • Sith Tanítvány: egy Sith Lord tanítványa, aki azonban soha nem lépett Mestere helyébe, és nem lett belőle Lord.
 • Sötét Tanítvány: Jedikből , vagy más, erő-érzékeny emberekből a sötét oldal használóivá vált egyének. Használatos még rájuk a Sötét Jedi kifejezés is.

Aranykor[szerkesztés]

 • Ajunta Pall - A Sith Lordok Rendjének alapítója
 • Karness Muur - A Sith Lordok Rendjének alapítója
 • XoXaan - A Sith Lordok Rendjének alapítója
 • Tulak Hord - Sith Lord
 • Marka Ragnos - Sith Lord, a Sith Aranykor a halálával ér véget

Sith Birodalom[szerkesztés]

A klasszikus Sith Rend[szerkesztés]

 • Darth Andeddu - Sith Lord, az első aki a "Darth" előnevet használja
 • Darth Traya - Sith Lord
 • Darth Revan - Sith Lord
 • Darth Malak - Sith Lord
 • Darth Bandon - Sith Lord
 • Darth Nihillus - Sith Lord
 • Darth Sion - Sith Lord
 • Sith Császár - Sith Lord
 • Darth Malgus - Sith Lord
 • Darth Desolous - Sith Lord
 • Darth Phobos- Sith Lord
 • Darth Ruin - Sith Lord
 • Dark Underlord - Sith Lord
 • Darth Riven - Sith Lord, az utolsó aki a "Darth" nevet használja

A Testvériség kora[szerkesztés]

Sith „reformáció”[szerkesztés]

 • Darth Bane (Dessel) - Sith Nagyúr, a "Sith'ari", a Sith Rend első újraalapítója
 • Darth Zannah - Sith Nagyúr
 • Darth Cognus - Sith Nagyúr
 • Darth Millennial - Sith Nagyúr
 • Darth Glovic - Sith Nagyúr
 • Darth Vectivus - Sith Nagyúr
 • Darth Tenebrous - Sith Nagyúr
 • Darth Plagueis - Sith Nagyúr

Galaktikus Birodalom[szerkesztés]

A Birodalom bukása után[szerkesztés]

 • Cronal - Sötét Tanítvány
 • Desann - Sötét Tanítvány
 • Maris Brood - Sötét Tanítvány
 • Alora - Sötét Tanítvány
 • Tavion Axmis - Sith Lovag
 • Lady Lumiya - Sötét Tanítvány
 • Vergere - Sötét Tanítvány

Az új Sith Rend[szerkesztés]

 • Darth Caedus - Sith Nagyúr
 • Darth Krayt - A Sith Legfőbb Lordja, a Sith rend 2. újraalapítója
 • Darth Wyyrlok (1.) - Sith Nagyúr
 • Darth Wyyrlok (2.) - Sith Nagyúr
 • Darth Wyyrlok (3.) - A Sith Legfőbb Lordja
 • Darth Stryfe - Sith Nagyúr
 • Darth Azard - Sith Nagyúr
 • Darth Kruhl - Sith Nagyúr
 • Darth Maladi - Sith Nagyúr
 • Darth Saarai - Sith Nagyúr

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sith témájú médiaállományokat.