Dooku gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dooku gróf
Csillagok háborúja-szereplő
Dooku gróf és Yoda harca a Csillagok háborúja II: A klónok támadása című részben
Dooku gróf és Yoda harca a Csillagok háborúja II: A klónok támadása című részben
Megszemélyesítője Christopher Lee
Dooku gróf adatai
Faja ember
Neme férfi
Titulusa Jedi Mester, Sith Nagyúr, Serenno grófja, a Független Rendszerek Konföderációja vezetője
Anyabolygó Serenno
Frakció Jedi rend, Sith Rend, Független Rendszerek Konföderációja
Dooku gróf az IMDb-n

Dooku gróf egy kitalált szereplő a Csillagok háborúja univerzumában. A sorozat második és harmadik részében jelenik meg, Christopher Lee alakította. Dooku gróf a Csillagok háborúja: Klónok háborúja című animációs filmben, Csillagok háborúja: Klónok háborúja című rajzfilmsorozatban és a Csillagok háborúja: Klónok háborúja című animációs sorozatban is szerepelt.

Dooku gróf egy elismert Jedi mester volt, de kiábrándult a Jedi Tanácsból, és elhagyta a rendet, így ő lett az Elveszett Húszak egyike. Néhány évvel a második rész eseményei előtt Dooku átállt az Erő sötét oldalára és Darth Sidious Sith mester tanítványa lett Darth Tyranus néven.

Tyrannus a Szeparatistákat vezette a klónok háborúja idején. Kiképezte Grievous tábornokot, a drodisereg vezetőjét, és Assaj Ventresst, a személyes bérgyilkosát. A Sith-ek bosszújában megölte Anakin Skywalker.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Filmekben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csillagok háborúja II: A klónok támadása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dooku gróf először a Csillagok háborúja II: A klónok támadásában jelenik meg a Független Rendszerek Konföderációjának vezetőjeként. Dooku azt állította, hogy feldühítette a Galaktikus Szenátus bürokráciája.

Dooku elfogta Obi-van Kenobit a Geneosison, akinek elmondja, hogy a Köztársaságot egy Sith nagyúr - Darth Sidius - befolyása alatt van. Dooku azt is, mondja, hogy szomorú, hogy Kenobi egykori mestere, s és Dooku egykori tanítványa Qui-Gon Jinnt elvesztése miatt. Kenobi megtagadta a csatlakozást Dooku-hoz.

A klónhadsereg és a Jedik kimentik Obi-Vant, Anakin Skywalkert és Padmé Amidalát. majd Anakin és Obi-van üldözőbe veszik Dookut, és fénykardpárbajt vívnak, amiben Anakin elveszíti jobb alkarját. Yoda, Dooku korábbi mestere, megérkezik, hogy megmentse Kenobit és Skywalkert. Yoda és Dooku párbajt vívnak egymással, amiből patthelyzetben kerülnek ki. Dooku elvonja Yoda figyelmét, így sikerül elmenekülnie. Dooku Coruscantra utazott, ahol találkozott mesterével, és odaadta neki a geneosisi tervezésű Halálcsillag terveit.

A klónok háborúja sorozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dooku a fő ellenfél a Klónok támadása című rajzfilmsorozatban (2003-2005). A sorozatban ő vezeti a Szeparatista seregeket a Köztársaság ellen. Elküldi a sötét jedi Assaj Ventrest, hogy ölje meg Anakin Skywalkert – azzal acéllal, hogy ellenőrizze, hogy mit ér a fiatal jedi gyakorlatban -, valamint kiképzi Grievus tábornokot a fénykarddal való harcra. A sorozat utolsó részében megtámadja Coruscantot és elfogja Palpatine kancellárt.

Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sith-ek bosszújának elején Obi-Van Kenobi és Anakin Skywalker elindultak megmenti Palpatine kancellárt. Dooku-t a szeparatisták zászlóshajóján, a Grievus tábornok vezette Láthatatlan Kézen láthatjuk. A film könyvváltozatában Sidius és Dooku kijelentik, hogy Anakint át akarják állítani az erő sötét oldalára. Anakin, Obi-Van és Dooku fénykardpárbajt vívnak. A harc közben Obi-Wan eszméletét veszti, így Anakinnak egyedül kell megküzdenie Dooku gróffal. A székhez kötött, látszólag tehetetlen Palpatine részben ekkor fedi fel valódi arcát: erőszakra buzdítja az ifjú Jedit, akinek sikerül is levágnia a gróf mindkét kezét. A gróf ekkor döbben rá, hogy mindvégig csak a helyet foglalta Sidious oldalán a Kiválasztottnak, Anakinnak, hiszen a fiú féktelen dühe és ereje a legtökéletesebb Sith-té teszi őt, ezért Anakin Sidious kiválasztottja. Palpatine biztatására Anakin hidegvérrel lefejezi a fegyvertelen Dookut.

Csillagok háborúja: A klónok háborúja film[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dooku a fő ellenfél aCsillagok háborúja: A klónok háborúja című animációs filmben. Jabba nagybátyja, Ziro elrabolja Jabba fiát, Rottát a konföderáció megbízásából. Ziro elszállítja egy szeparatista helyőrségre Rottát, ahol Assaj Ventress átveszi a foglyot. Jabba a Jedik segítségét kéri, hogy mentsék meg a fiát. A helyzet nagyon kényes: ha sikerül a mentőakció, és Rotta élve előkerül, akkor Jabba ígérete szerint megnyitja az általa ellenőrzött hiperűrutakat a köztársasági flotta előtt, amely tetemes előnyhöz juttatná őket a háborúban. Azonban, ha az akció nem sikerül, akkor Jabba átadja a megbízást a szakadároknak. Dooku gróf beveti csatlósait, köztük Asajj Ventresst, hogy akadályozzák meg a Jediket a Hutt kiszabadításában - végső esetben öljék meg a csecsemőt. Dooku közben megpróbálja elhitetni az eszeveszetten aggódó és ezért minden szalmaszálba belekapaszkodó Jabbával, hogy a Jedik állnak az emberrablók mögött. A Jedik sikeresen megmentik Rottát, így Dooku terve nem sikerült.

Csillagok háborúja: A klónok háborúja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dooku a sorozat több részében is megjelent. A sorozat első részében a toydariakkal próbált szerződést kötni, de nem sikerült neki, mivel Yoda mester legyőzte a bolygóra küldött, Asajj Ventress vezette konföderációs droidkülönítményt.

Később Dooku Hondo Ohnaka weequay kalózbandájának fogságába esett, de kiszabadult. A sors iróniája, hogy Dookut két esküdt ellensége, a Jedi Obi-Van Kenobi és Anakin Skywalker szabadították meg, akik maguk is a ravasz kalózvezér fogságában voltak.

A mestere, Darth Sidious utasítására megszabadult Assaj Ventresstől, és megpróbálta megölni, aki azonban megmenekült. Ventress bosszút esküdőtt, és több merényletet kísérelt meg ellene, segítségül hívva népét, a dathomiri Éjnővéreket, valamint kitanítva Darth Maul testvérét, Savage Opresst az Erő sötét útjaira. A merényletek sikertelenül végződtek, Opress és a feltámadt Maul személyében egy dühöngő szörnyeteg sötét erőhasználó testvérpár szabadult rá a Galaxisra, akik minden és mindenki ellen harcoltak; a merényletekre válaszul pedig Dooku csaknem teljesen kiirtatta a dathomiri Éjnővéreket egy, a bolygó elleni konföderációs támadás alkalmával.

Star Wars Expanded Universe[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Képregények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dooku megjelent a Star Wars: Republic című sorozatban.

Regények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dooku számos regényben megjelent másodlagos, vagy harmadlagos szereplőként.

Legacy of the Jedi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jude Watson Legacy of the Jedi című művében csábította el Dookut az erő sötét oldala, amikor egy másik padavannal, Lorian Noddal elloptak egy holokront a Jedi Archivumból, de lelepleződtek, aminek következtében Loiren Nodot kirúgták a rendből. Évekkel később találkoztak és Dooku megölte Nodot.

Yoda: Dark Rendezvous[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sean Stewart Yoda: Dark Rendezvous című művében Dooku csapdába csalta egykori mesterét Yodát, azzal, hogy tárgyalásra hívta, melynek a témája a háború lezárása lett volna. Dooku kudarcot vallott. Dooku megingott hitében, majdnem visszatért a Jedi Rendbe. A könyvből kiderült, hogy Dooku neheztelt szüleire azért, mert odaadták a rendnek.

Labyrinth of Evil[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

James Luceno Labyrinth of Evil című művében mérnökök átalakítják Grievous tábornokot a szeparatista kiborg parancsnokká, és Dooku megtanítja őt a fénykarddal való harcra.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Count Dooku című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.