Csillagok háborúja II: A klónok támadása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagok háborúja II: A klónok támadása
(Star Wars Episode II: Attack of the Clones)
2002-es amerikai film

A Első geonosisi csata
A Első geonosisi csata
Rendező George Lucas
Producer Rick McCallum
Vezető producer Rick McCallum
Műfaj
Forgatókönyvíró George Lucas
Jonathan Hales
Főszerepben Ewan McGregor
Hayden Christensen
Natalie Portman
Ian McDiarmid
Samuel L. Jackson
Christopher Lee
Zene John Williams
Operatőr David Tattersall
Vágó Ben Burtt
Díszlettervező Gavin Bocquet
Gyártás
Gyártó Lucasfilm Ltd.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 137 perc
Költségvetés 115 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox (USA)
InterCom Zrt. (Magyarország)
Bemutató 2002. május 16.
Magyar adó RTL Klub
Film+
Cool TV
AXN
AXN Black
Viasat 3
Korhatár PG (USA)
0 (Magyarország)
Bevétel 310 676 740 dollár (USA)
649 398 328 dollár (összes)
Kronológia
Előző Csillagok háborúja I: Baljós árnyak
Következő Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja
További információk

A Csillagok háborúja II: A klónok támadása (Star Wars Episode II: Attack of the Clones) egy 2002-es film George Lucas rendezésében. A főszereplők Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen és Christopher Lee. A klónok támadása az 19771983 között készült Csillagok háborúja-filmek elő-trilógiájának középső része, és egyben a teljes Star Wars saga második epizódja.

Kezdő történet[szerkesztés]

Nyugtalanság uralkodik a Galakikus Szenátusban. Több ezer naprendszer nyilvánította ki szándékát, hogy kilép a Köztársaságból.

A titokzatos Dooku gróf vezette szeparatista mozgalom megnehezíti a maroknyi Jedi-lovag számára a béke és a rend fenntartását a galaxisban.

Amidala szenátor, Naboo volt Királynője visszatér a Galaktikus Szenátusba, hogy szavazzon a Jedi-lovagokat támogató KÖZTÁRSASÁGI HADSEREG Felállításának sarkalatos kérdéséről....

Cselekménye[szerkesztés]

Fenyegető jelzések[szerkesztés]

Tíz évvel a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak cselekménye után (22 YE) a Galaktikus Köztársaság hatalmas krízisben van, a felbomlás szélén áll: több tízezer bolygórendszer kinyilvánítja szándékát, miszerint kilép a Köztársaságból. A szakadárok (szeparatisták) élén a titokzatos Dooku gróf, egy egykori Jedi-lovag áll.

Miután Coruscanton ismeretlenek sikertelen merényletet követnek el Naboo volt királynője, Padmé Amidala ellen, a Jeditanács Palpatine szenátor javaslatára két Jedi testőrt rendel ki a nő mellé: Obi-Wan Kenobit és annak tanítványát, Anakin Skywalkert. Éjszaka azonban egy Zam Wessel nevű merénylő ismételten az életére tör, de a két Jedi elhárítja a támadást. Egy hosszas légisiklós üldözés után Wessel egy szórakozóhelyre menekül, és sikertelenül próbálja megölni Kenobit, aki fénykardjával megsebesíti. A Jedik nyomban vallatni kezdik a sebesültet, ekkor egy másik fejvadász is megjelenik, végez társával, majd elmenekül.

Szerelem és harag[szerkesztés]

A történtek után Palpatine Főkancellár és a Jedi Tanács a biztonságosnak tűnő Naboora küldi Padmét és Anakint (R2-D2 kíséretében). Az Anakin és Padmé közti egykori gyermekkori barátság és rokonszenv lassan szerelemmé válik, de a lánynak kételyei vannak: ha engedne érzelmeinek, kompromittálná Anakint, mivel tönkretenné a Jedi-rendben ígéretesnek tűnő karrierjét (a Jedik számára ugyanis tilos a más egyénekhez fűződő érzelmi kötődés). Így visszautasítja Anakint, csak a barátságát fogadja el, és egy önkéntelenül elcsattanó csóknál nem jut tovább a testi kapcsolatuk.

Mikor Anakin egy rémálmában anyját látja szenvedni, Padméval együtt szülőbolygójára, a Tatuinra siet. Itt volt gazdája, Watto elárulja neki, hogy Shmit egy Cliegg Lars nevű férfi vette meg, felszabadította és elvette feleségül. Mikor meglátogatja, a férfi elmondja Anakinnak, hogy anyját egy taszken banda rabolta el, és valószínűleg már meg is ölte. A fiú ennek ellenére megkeresi Shmit, ám mikor rátalál, az a kezei közt hal meg. Anakin Jedihez nem méltó módon, bosszúból lemészárolja a környéken táborozó taszkeneket, feleségestül és gyerekestül; majd visszatérve eltemeti anyját.

A fejvadász[szerkesztés]

Mindeközben Obi-Wan nyomozni kezd a rejtélyes fejvadász után. Így jut el egy peremvidéki bolygóra, Kaminora, ahol megdöbbentő dolgot fedez fel: egy üzemben harcosokat klónoznak, az ottaniak állítása szerint a Köztársaság számára.

Kenobi találkozik a harcosok mintaegyedével, egy Jango Fett nevű fejvadásszal. Sejti, hogy ő állhat az Amidala szenátor elleni merényletek mögött. A Jedi-tanács utasítja Kenobit, hogy vigye a fejvadászt a Coruscantra, hogy kihallgathassák. Jango azonban fiával, Bobával menekülni kezd, rövid kézitusa után meg is szöknek. Kenobinak azonban sikerül egy jeladót elhelyeznie az űrhajójuk burkolatán, és így követni tudja őket egészen a Geonosis nevű bolygóig. A Geonosist övező meteorgyűrűben a fejvadász észreveszi, rövid űrcsatát vívnak, melynek végén Kenobi elrejtőzik, Jangoék pedig azt hiszik, sikerült megölniük.

Geonosisi fogság[szerkesztés]

Obi-Wan rettenetes dologra bukkan a Geonosison: Dooku gróf, Nute Gunray helytartó, és még néhány nagyobb cég vezetője egymást támogatva egy hatalmas droidsereget épít, hogy később majd polgárháborút robbantson ki a Köztársaságban. Mikor azonban Obi-Wan ezt közli Coruscanttal, Dooku katonái elfogják, majd bebörtönzik.

Padméék is értesülnek a Jedi elfogásáról, így elbúcsúznak Clieggtől és családjától (Owentól és Berutól), majd Anakin volt tolmácsdroidjával a Geonosisra repülnek. Csakhogy itt több száz geonosisi várja már őket, nem sokkal később pedig Jango Fett is feltűnik, így ők is fogságba esnek.

A három rabot kémkedés miatt halálra ítélik, Obi-Wan pedig meglepő dolgot tud meg Dookutól: a gróf állítása szerint a Szenátust egy Darth Sidious nevű Sith Nagyúr irányítja, és több száz szenátort tart befolyása alatt.

Váratlan fordulatok[szerkesztés]

Eközben a Coruscanton Bail Organa szenátor és Palpatine javaslatára Jar Jar Binks sikeresen ráveszi a Szenátust, hogy rendkívüli jogokkal hatalmazzák fel a Főkancellárt, aki ezután hatalmával élve, elrendeli egy Köztársasági Hadsereg felállítását.

A Geonosison elkezdődik Kenobiék kivégzése, előtte azonban Anakin és Padmé szerelmet vallanak egymásnak (minthogy mindketten azt hiszik, nemsokára meghalnak, korábbi kételyeiket okkal tehetik félre). Miután kiláncolták a három foglyot, a geonosisiak három vérengző állatot engednek rájuk az arénában: egy reeket, egy acklay-t, és egy nexut. Míg Anakinék kiszabadítják magukat, és felveszik a harcot támadóikkal, a nézőtéren Mace Windu vezetésével több száz Jedi tűnik fel.

Dooku azonban harci droidok ezreit ereszti rá a váratlan látogatókra, így hatalmas harc kezdődik, később pedig Yoda mester is megérkezik a klónok hadseregével, így a harc csatává alakul. Míg Windu mester végez Jango Fettel, Obi-Wan és Anakin Dooku gróf nyomába erednek, aki egy titkos fegyver terveivel megpróbál elmenekülni.

A hajsza egy hangárban ér véget, ahol a két Jedi szembeszáll a Sith-té lett gróffal. A fénykardpárbaj során Obi-Wan és Anakin súlyos sebeket kapnak (Anakin önfejűsége miatt elveszti a jobb karját), ám mikor Dooku a kegyelemdöfést adná, megjelenik Yoda. Dooku ezúttal a Jedi mesterrel kezd vívni, ám mikor látja, hogy ellenfelével nem bír el, inkább egy csellel elmenekül.

A történtek után Anakin egy robotkezet kap, és a Naboon titokban összeházasodik Padméval, Dooku pedig a Coruscantra érkezik, hogy találkozzon mesterével, Darth Sidious-szal. Elkezdődött a Klónok Háborúja!

A cselekmény elemei[szerkesztés]

Geonosisi kivégzés[szerkesztés]

A geonosisi kivégzés a Geonosis bolygón alkalmazott halálbüntetés egyik formája, melyre egy nyilvános arénában kerül sor. A kivégzendő személyeket egy-egy oszlophoz kötözik, s szörnyeket engednek rájuk, hogy megtámadják és megegyék őket (ehhez hasonló módszert használtak a Római Birodalomban, oroszlánokkal). Kisebbik Poggle, a Geonosis vezetője (főhercege) személyesen ítélte halálra Obi-Wan Kenobit, Anakin Skywalkert és Padmé Amidalát (egy, a mozifilm-változatból terjedelmi okok miatt kivágott jelenet szerint). Szerencsére a kivégzést megakadályozzák az időközben megérkezett Jedi lovagok, Mace Windu vezetésével.

Anakin mechanikus keze[szerkesztés]

Dooku levágja Anakin jobb kezét, pontosan úgy, mint ahogy Darth Vader (aki ugyancsak Anakin) levágja Luke Skywalkerét. Ez a kettős kéz-levágás fontos szerepet fog betölteni a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér részben, amikor Luke nem öli meg Vadert látva, hogy mindkettőjüknek kibernetikus keze van. Luke keze sokkal komplikáltabb, ami a technológiai fejlődéseknek köszönhető a 22 YE és 3 YU között történhettek.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
Hayden Christensen Anakin Skywalker Moser Károly
Ewan McGregor Obi-Wan Kenobi Anger Zsolt
Natalie Portman Padmé Amidala Zsigmond Tamara
Frank Oz Yoda Versényi László
Samuel L. Jackson Mace Windu Kőszegi Ákos
Ian McDiarmad Sheev Palpatine / Darth Sidious Gruber Hugó
Temuera Morrison Jango Fett Berzsenyi Zoltán
Bodie Taylor Klónkatonák
Christopher Lee Dooku gróf / Darth Tyranus Szilágyi Tibor
Jimmy Smits Bail Organa Sörös Sándor
Pernilla August Shmi Skywalker Spilák Klára
Andrew Secombe Watto Besenczi Árpád
Ron Falk Dexter Jettster
Ahmed Best Jar Jar Binks Bicskey Lukács
Anthony Daniels C-3PO Józsa Imre
Kenny Baker R2-D2 Eredeti hang
Jay Laga'aia Typho kapitány Szabó Sipos Barnabás
Oliver Ford Davies Sio Bibble kormányzó Szélyes Imre
Jack Thompson Cliegg Lars
Joel Edgerton Owen Lars Szűcs Sándor
Bonnie Piesse Beru Whitesun Lars F. Nagy Erika
Silas Carson Ki-Adi-Mundi Dobránszky Zoltán
Nute Gunray helytartó Horányi László
David Bowers Mas Amedda Konrád Antal
Daniel Logan Boba Fett Czető Roland
Leeanna Walsmam Zam Wessel Ősi Ildikó
Anthony Phelan Lama Su kaminoi miniszterelnök Melis Gábor
Rena Owen Taun We miniszteri asszisztens Kovács Nóra
Ayesha Darker Jamilia királynő Vadász Bea
Alethea McGrath Madame Jocasta Nu, Jedi Könyvtáros Tímár Éva
Liam Neeson Qui-Gon Jinn (archív) Kovács István
Droidok Katona Zoltán
További magyar hangok Imre István
Sántha Balázs

A forgatás[szerkesztés]

A film főleg a 20th Century Fox filmstúdióban készült, néhány részt a tunéziai sivatagban, a sevillai Plaza de España téren, az olasz Villa del Balbianellóban és a casertai királyi palotában vettek fel.

Digitális munka[szerkesztés]

A film jelentős részét digitálisan valósították meg az ILM (Industrial Light & Magic) szakemberei. A Csillagok háborúja saga és az ILM a kezdetektől fogva élen jártak a filmes speciális effektusok kialakításában. A Baljós árnyakban még csak a fénykardok, Corusant, és az űrben játszódó jelenetek voltak animációsak, a Klónok támadásában már Yoda is animációval lett előállítva.

A közönség reakciója[szerkesztés]

Az első kritikák vegyesek voltak, többségükben csodálták a speciális effektusokat, amelyek sokkal jobbak, mint a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak-ban, és örömüket fejezték ki afelől, hogy Jar Jar Binks csak jelentéktelen szerepet kapott. A kritikák megegyeztek abban, hogy nagy fejlődés mutatkozott az I. rész óta.

A 2002-es év folyamán a film 310 millió dollárt jövedelmezett, de 120 millióval kevesebbet, mint a Baljós árnyak. Mint az előző filmnek, ennek a plakátját is Drew Struzan tervezte.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]