Galaktikus Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Köztársaság már nem az, ami valaha volt. A Szenátus tele van kapzsi küldöttekkel. Nem érdekli őket már a közjó.
Palpatine szenátor
Galaktikus Köztársaság
kb. 25 000 YE – 19 YE
Galaktikus Köztársaság címere
Galaktikus Köztársaság címere
Általános adatok
Fővárosa Coruscant
Hivatalos nyelvek Közös
Pénznem Standard Galaktikus Kredit
Kormányzat
Államforma szövetségi köztársaság
Államfő Legfelsőbb Kancellár
Kormányfő Legfelsőbb Kancellár
Törvényhozás Galaktikus Szenátus
Elődállam
Utódállam
Galaktikus Birodalom 

A Galaktikus Köztársaság volt a neve annak a bolygóközi kormányzásnak a Csillagok háborúja univerzumban, amely megelőzte a Galaktikus Birodalmat. A Birodalom bukása után alakult Új Köztársaságtól megkülönböztetendő, az endori csata után néha Régi Köztársaságnak is nevezték[1]. Jóakaró demokratikus kormányzás, amely teljesen bele volt gabalyodva a bürokrácia rétegeibe.

A Köztársaságnak demokratikus kormánya volt és több mint 25 000 évig sikerült fenntartania magát. Teljes történelme egyesek szerint több ezer könyvtárat töltene meg.

Történelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Köztársaságot a yavini csata előtt (BBY) 25.053-ban alapították, a coruscant-i alkotmány aláírásával, a hiperűrugrás képességét használni képes fajok által. Nem tudni, hogy az emberi faj mennyire játszott ebben nagy szerepet, vagy hogy a Coruscant az anyaviláguk volt, avagy sem, de tény, hogy ez lett a galaxis központja, a 0-0-0 koordináta a térképeken. A Köztársaság több mint egymillió bolygóból állt. Az elsők között csatlakozott a szövetséghez az Ossus bolygó, s így kerültek a Köztársaságba az első Jedi lovagok.

A klónok háborúja, amely 23 YE és 20 YE között zajlott, az első totális háború volt a megalakulása óta. Ez a kijelentés azonban félreérthető, mert a történelem más háborúkat is megemlít, mint a Százéves sötétség (7 000 YE), a Nagy Hiperűr-háború (5 000 YE) és a Nagy Sith háború (4 000 YE). Ez a látszólagos ellentmondás abból ered, hogy az utolsó Sith-ekkel való csata a Ruusan bolygón (1 000 YE) a galaxist annyira megviselte, hogy a Köztársaságot szinte teljes egészében újra fel kellett építeni (lásd: ruusani reformáció).

A későbbi politikusok gyakran használták ezt a dátumot, amikor a Köztársaság alapításáról beszélnek, innen a felfogás, hogy a Klónháború előtt nem volt „totális” háború a „Köztársaság alapítása” óta. Kisebb konfliktusokat nem számítottak „totálisnak”.

A Galaktikus Szenátus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Köztársaság legfontosabb szerve a Galaktikus Szenátus volt, amelyben több szenátor képviselt minden bolygót. A körzeti kormányzás a helyileg választott uralkodó kezében volt, aki kinevezte a szenátorokat. A Szenátus egy hatalmas épület volt, amelyben sok lebegő pódium volt, mindegyiken egy vagy több szenátor állt. Minden pódium a szenátusban a galaxis egy-egy „körzetét” képviseli, és minden bolygó abból a körzetből küldött egy-egy szenátort. Egy gyors becslés alapján legkevesebb néhány ezer pódium kellene legyen a szenátusban. A szenátorok mellett az uralkodók is szavazhattak a szenátusban és törvényeket kezdeményezhettek. Érdekcsoportok, mint a Kereskedelmi Szövetség, is képviseltethették magukat a Szenátusban.

A Szenátus tagjai egy főkancellárt választottak, aki a Köztársaság kormányfőjeként (a jelek szerint nem volt államfő) és fő diplomataként működött. A filmek alapján a Szenátus valamiféle pszeudo-parlamentáris törvényeket követ. A Baljós árnyakban látható, amint Valorum főkancellárt a szenátus megbízhatatlansági indítvány alapján lemondatja, amelyet Amidala királynő, a Naboo uralkodója indítványoz.

A Szenátus története a Köztársaság alapításával és a Jedi lovagrend alapításával függ össze, huszonötezer évvel a yavini csata előtt. A Szenátus mint a Köztársaság kormányzási szerve működött, míg a Jedi rend a védelmezője volt. A Köztársaság elkezdett egyre több kölcsönös védelmi és kereskedelmi szövetségbe lépni több rendszerrel a galaxisban. Nem sokkal ezután a megalakították a Szenátust a Coruscant bolygón, 0-0-0 koordinátákkal a standard galaktikus rendszerben, ezzel is jelezve központi szerepét a galaxisban.

A Szenátus belülről

Az eredeti struktúrájában a Köztársaságban minden bolygónak saját követe volt, és ez 24 000 évig fennmaradt. Ez azt jelentette, hogy több millió szenátornak kellett volna lennie, ami rendkívül kényelmetlen lett volna adminisztratív szempontból. Körülbelül 1 000 évvel a filmek cselekményei előtt a ruusani reformáció idején átszervezték a Köztársaságot és körzeti szintre emelték a jelöltséget.

A Szenátus a Köztársasággal együtt nőtt; a Köztársaság első napjaiban minden küldöttség egy bolygót képviselt, majd egy egész naprendszert. Mikor a bolygók száma túl nagyra nőtt és a Szenátus már nem volt hatékony, a bolygókat ötvenessével egy-egy körzetbe sorolták, és mindegyik küldött egy-egy delegációt. Mikor a körzetek száma is túl nagy volt már, akkor ezeket körülbelül ezer régióba sorolták, és mindegyik régió egy-egy küldöttséggel képviseltette magát.

Mivel a Köztársaság demokratikus alapokra épült, minden küldöttség (nagyságtól és fontosságtól függetlenül) egy szavazattal rendelkezett. Minden küldöttség tagja volt a Szenátusi Ülésnek, amelyből a Legfelsőbb Kancellárt választották. Az Ülés ezután több kisebb bizottságra oszlott, mindegyiknek megvolt a maga adminisztratív területe.

Habár a Szenátusban megszavazott törvények minden bolygóra érvényesek voltak, a mindennapi törvényeket bolygó-, körzet- vagy régió-szinten szavazták meg. Ezért a Szenátus fő funkciója az volt, hogy a tagjai közti vitákat moderálja, a Köztársaság védelmét biztosítsa. A jedik, akik csak a főkancellárnak tartoztak felelősséggel, a Szenátus kiküldött követei lettek, nemcsak a Köztársaság védelmét látták el, hanem moderátorként is felléptek az egyéni viták alkalmával.

A Köztársaság legnagyobb hibája a szabályszerű felépítés hiánya volt. Működésének legnagyobb része kötetlen alkotmányos egyezményeken nyugodott, amelyeket legtöbbször figyelmen kívül hagytak a korrupt és hatalomra éhes politikusok. Egy másik gyengesége a túlságosan is központosított struktúrája volt; a jelek szerint a legapróbb konfliktust is (mint például a Naboo illegális blokádja) a Szenátus elé kellett vinni.

A Köztársaság az utolsó éveiben már túl nagy volt a korrupció és a szociális igazságtalanság. A Szenátus megoszlott azok között, akik fenn akarták tartani a Köztársaság demokratikus elveit és azok között, akik csak a saját céljaikat akarták elérni. Egy sor vezetésre képtelen Legfelsőbb Kancellár és a Naboo bolygóval kapcsolatos krízis után eljött az idő, hogy egy erős vezetés véget vessen a korrupciónak.

A korhatár, amely megszabta a szenátorok választását a jelek szerint nagyon alacsony volt. Sok politikust már gyerekkorában beválasztottak, mint például Leia Organa, aki az Alderaan szenátora volt.

A Köztársasági Hadsereg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Történelmének legnagyobb részében a Köztársaság nem tartott állandó hadsereget, csak ceremóniai célokból. Ez is mutatta a Köztársaság békés eszméjét, ugyanakkor a jedi lovagok voltak a békefenntartó erők. Több kereskedelmi szervezet, mint például a Kereskedelmi Szövetség és a Kereskedőcéh droidhadsereget tartott fenn, hogy az áruikat megvédjék, de gyakran visszaéltek ezzel a hatalmukkal, mint például a nabooi csatában is. Az egyes körzetek ugyancsak gondoskodtak a saját védelmükről, de ennek ellenére nem volt központi haderő. A Klónháború mindezt megváltoztatta. A Köztársaság védtelen maradt a Független Rendszerek Szövetsége ellenében és egy törvényt szavaztak meg, amelyet több békepárti szenátor is ellenzett (mint például Padmé Amidala), akik féltek a háború lehetőségétől. Egy klón hadsereg már létrejött titokban a Kamino bolygón tíz évvel korábban. Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Szövetségnek esze ágában sincs tárgyalásokba bocsátkozni, a Köztársaság alkalmazta ezt a hadsereget, más fegyvernemekkel együtt.

A demokrácia vége[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Baljós árnyak végén a Köztársaság menthetetlenül korrupt lett. Palpatine szenátort (a Naboo bolygóról) megválasztották főkancellárrá 32 YE-ben. Hagyományosan csak négy évig viselhette volna a címet, a valóságban azonban sokkal hosszabb ideig lehetett az. tekintettel arra, hogy a rendkívüli állapotra tekintettel újra és újra meghosszabbíttatta mandátumát. A krízis akkor tört ki, amikor több naprendszer egyesült annak érdekében, hogy kiváljanak a Köztársaságból. Ez lett később a Független Rendszerek Szövetsége. A krízis a klónháborúba torkollott, amelyet A klónok támadása filmben lehet látni.

Palpatine szenátor a háború során egy sor rendkívüli jogosítványt kapott, amelyet a szenátus szavazott meg neki, Jar Jar Binks indítványára. Szép lassan egyre nagyobb és nagyobb lett a hatalma, miután a hadsereg feletti parancsnokság is az övé lett, és a szenátus megkérdezése nélkül is dönthetett számos kérdésben. A Jedik és néhány szenátor aggodalmasan figyelték növekvő hatalmát, és egyáltalán nem bíztak benne, hogy a háború végeztével vissza fogja azt adni. Mikor kiderült, hogy Palpatine egy Sith nagyúr, Darth Sidious, a Jedik megkíséreltek leszámolni vele, de Anakin Skywalker közbelépése miatt kudarcot vallottak. Palpatine arca a támadás során eltorzult, amelyet remek eszközül használt arra, hogy a nyilvánosság előtt úgy állítsa be mindezt, mint a Jedik puccsát a demokrácia ellen. A 66-os parancs végrehajtásával a klónhadsereg katonái szinte az összes élő Jedit megölték, amely parancs titokban mindegyikükbe bele volt kódolva. Mindezeket felhasználva Palpatine a szenátus rendkívüli ülésén, ováció közepette, átalakította a Köztársaságot Galaktikus Birodalommá, melynek ő lett az uralkodója.

A Szenátus, mint törvényhozó szerv, formálisan megmaradt, de mivel érdemi eszköz nem maradt a kezében, mindössze egy vitafórummá és egy automatikusan mindent megszavazó szervvé silányodott. Röviddel a yavini csata előtt, a terjedő lázadás miatti félelmében, Palpatine feloszlatta a Szenátust és ezzel elmosta a Galaktikus Köztársaság utolsó nyomait is.

A Birodalom bukása és a Galaktikus Polgárháború után, a újra kikiáltották a Köztársaságot, Új Köztársaság néven. Ezt követően a Galaktikus Köztársaságot Régi Köztársaságnak nevezték.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Ld. pl. az Új Remény könyvváltozata elején álló mottószerű bevezetőt.