Naboo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Naboo
Fő adatok
Fiktív univerzum Csillagok háborúja
Rendszer Naboo rendszer
Szektor Chommell (Középső Peremvidék, Dél), O-17
Távolság a galaxis középpontjától 34 000 fényév
Jellemzők
Átmérő 12 120 km
Jelleg Turisztikai és mezőgazdasági paradicsom
Légkör Oxigénkeverék (I. típus)
Forgási idő 26 standard óra
Keringési idő 312 helyi nap
Napok száma 1: Naboo
Holdak száma 3: (Tasia, Ohma D'un, Rori)
Vízfelület aránya 85%
Élővilág, lakosság
Élővilág kaadu, leerra, bursa, colo karmoshal, sando víziszörny, opee tengeri fenevad, glurrg, fambaa, guarlara, cerrabore stb.
Lakosság fajtája gungan (72%), nabooi emberek (27%)
Lélekszám 4,5 milliárd
Beszélt nyelvek gungan, galaktikus
Fő települések Theed, Otoh Gunga
Nevezetességek
Nevezetességek Gallo-hegység, Gungan Szent Hely, Lianorm-mocsarak, Paonga-tó, theedi Királyi Palota
Szövetségi tagság Galaktikus Köztársaság

A Naboo egy kitalált bolygó, a Csillagok háborúja című filmeposzban, a Baljós árnyak, valamint a Klónok támadása c. részekben szerepel.

A filmek változatos felszínű, gyönyörű tájakban, sok helyütt érintetlen természeti szépségekben bővelkedő helyként ábrázolják, amely két kulcsfontosságú szereplő: Palpatine szenátor-kancellár és Padmé Amidala királynő szülőhelye volt, és két, elkülönülten élő fajnak adott otthont: a régebb óta ott élő gunganeknek és a betelepült nabooi embereknek. A bolygó tulajdonképpen maga is az egyik fontos szereplője az első epizódnak, amely azt tárgyalja, hogyan küzdött Amidala királynő az ellen, hogy a kapzsi Kereskedelmi Szövetség, a gonosz Darth Sidious Sith nagyúr parancsára, leigázza.

Csillagászati adatok[szerkesztés]

Csillagászati adatai megjelentek a LucasArts által kiadott stratégiai játék, a Star Wars: Empire at War hivatalos kézikönyvében.[1] Eszerint a Naboo bolygó egy sárga színképű nap körül kering – utóbbi neve szintén Naboo, és a bolygórendszer a Galaxis külső részének belsőbb régiójában, a Középső Peremvidéken helyezkedik el, a standard tájolású térképeken a Peremvidék „déli” részén fekvő Chommell Űrszektorban. A Naboo a szektor főbolygója a helyi közigazgatásban.

A Naboo-bolygórendszer öt tagú, a Naboo bolygó belülről a harmadik, a Galaxis középpontjától nagyjából 34 000 fényévre van.[2] Három holdja van, de a filmekben csak egy látható: a fagyos és szinte teljesen légkör nélküli Tasia, amelyet egy grizzmallti vezetőről, a nabooi kolonizációs mozgalom szellemi atyjáról és anyagi támogatójáról neveztek el.

A másik két hold a Rori és a három közül a legnagyobb hold, az Ohma D'un. Ezeket szintén gunganek lakják.[3]

Földrajz[szerkesztés]

A Naboo egy kellemes klímájú, dombokkal és mocsarakkal tarkított, emberi lakhelynek ideális bolygó. Számos emberi és gungan településnek ad helyt, a felszínen lakó emberek fővárosa Theed, a javarészt az óceánok alatt berendezkedett gunganek fővárosa Otoh Gunga.

A bolygó rendkívüli csillagászati jelenségnek számít, mivel olvadt belső magja hiányzik, ehelyett a felszín alatt egy óriási, vízzel kitöltött barlangrendszer található.[4] Az óceánban számos élőlény él, köztük az értelmes gunganek is, akik „bongó” nevű tengeralattjárókkal közlekednek, de a hatalmas vízi szörnyek (mint pl. az opee tengeri fenevad, a colo karmoshal, vagy a sando víziszörny – ld. még Élővilág – Vízilények) miatt a bolygó barlangrendszereit még ők sem tudták túl mélyen felfedezni.

A szárazföldeket egy hatalmas hegység választja ketté.

Naboo kormányzati székhelye Theed. Nagy múltú város. Űrkikötője vonzza a turistákat, ám maga a több mint 1000 éve épült Királyi Palota és annak kertje is lenyűgöző.

A Tóvidék egyike Naboo legnéptelenebb részeinek, ám annál gyönyörűbb. A vízesések, rétek, virágok és a többi távolabbi hegy együttesen gyönyörű látképet alkot.

A naboo-iakra jellemző a következő mondás: „A ruha teszi az embert”. Az emberek sok mindent kifejezhetnek a ruháikkal, például: támogatják-e az éppen aktuális uralkodó politikáját, vagy sem stb. Nagy hangsúlyt fektetnek az oktatásra, és a harmonikus élet megtanítására.

Élővilág[szerkesztés]

Növények[szerkesztés]

Állatok[szerkesztés]


Történelem[szerkesztés]

A grizmallti kolonizáció előtti kor[szerkesztés]

Sokak szerint a gungan-ek voltak az első lények e parányi, de annál különösebb planétán. Ám ezzel ellentmondásban állnak a gungan-ek által szentként tisztelt rejtekhelyeik furcsa arcszobrai (ilyenek a Rori-n is vannak), melyek nagyon is emberi vonásokat ábrázolnak. Előfordulhat, hogy a gungan civilizáción kívül a felszínen egy emberi kultúra is kialakult, s ilyen emlékeket hagytak maguk után.

A bolygót valaha egy olyan faj birtokolta, amelyet a gunganek „Az Idősebbeknek” vagy „a Rég(ebb)iek”-nek (the Elders) neveznek. Nem tudni, az arcszobrok ezt a fajt ábrázolják-e. A régiek kihaltak a bolygóról, mára csak szobraikban és a gunganek emlékezetében élnek tovább - mint istenek.

Az emberek betelepülése[szerkesztés]

A bolygóra Y. e. 3950 körül emberi telepesek érkeztek a magvilágokbeli Grizmallt bolygóról[5] egy Tasia nevű királynő vezetésével. Tasia mintegy száz expedíciót tervezett és finanszírozott idegen világok felfedezésére és benépesítésére, kalandvágyból és érdeklődésből, a legtöbb felderítőhajó sosem tért vissza az anyabolygóra. Mikor érezte, hogy közeleg a halála, az utolsó expedíciót a Galaxis igen veszélyes déli kvadránsa felé irányította, a hajó számtalan kalandon ment keresztül, súlyosan megrongálódott, és elvesztette kapcsolatát a Grizmallttal, de végül sikeresen leszállt a Naboo bolygón. A gyönyörű és gazdag bolygó azonnal megtetszett a telepeseknek. Egyetlen szépséghibája volt: idővel kiderült, hogy nem teljesen lakatlan, az értelmes gungan fajnak is az otthona. De sikerült megegyezniük az akkori főnökkel: az emberek nem háborgatják a gunganek vizes élőhelyeit, a gunganek meg nem zaklatják a szárazföldön megtelepült embereket.

A valamikori Theed egy farmer közösségből alakult várossá, s a városok a gungan városokkal szoros kereskedelmi kapcsolatban voltak. Azt nem tudni, hogy vajon mi ronthatta el a viszonyt a felek között, de a hivatalos kereskedelem eltűnt. Arról sincs információ, hogy a naboo-k és a gungan-ek valaha is harcoltak-e egymással. Maguk a naboo-i városok között is voltak konfliktusok, de nincs rá bizonyíték, hogy a mindig is izolációs politikát folytató gungan-ek ebben részt vettek volna. Jafan király megoldotta a konfliktust, s bevezette a "Béke Nagy Időszak"át. Megtette királyi fővárossá Theed-et, s így ez lett a legnépszerűbb város. S eközben az uralkodói poszt is kialakult, s a királyokat/királynőket már választások útján iktatták a hivatalukba.

A Naboo a Régi Köztársaság alkonyán[szerkesztés]

Veruna Királynő nevéhez kapcsolódik a naboo-i plazmaenergiai kereskedelem. Naboo ennek egyik fő központja lett. Palpatine szenátor és a királynő javaslatára bányák és gyárak épültek, mivel rájöttek, hogy ez egy hatalmas bevételi lehetőség a bolygó számára. Naboo polgárai azonban mindig idegenkedtek a más, idegen bolygókkal való kereskedelemtől, ezért a királynő kézzel-lábbal való tiltakozásának ellenére is a Kereskedelmi Szövetséget bízzák meg a feladattal. Ám a Szövetség kijátszotta a bolygó hiányos kereskedelmi tapasztalatokkal rendelkező vezetését, s az olcsón felvásárolt plazmát többszörös áron adtál el, így óriási összegű nyereséget hajtottak be. Próbálkoztak a szerződés felbontásával, de az sikertelennek bizonyult. Veruna királynő megérezte, hogy növelni kell a katonai intézkedéseket. Megszervezte a fejlettebb űrvadász-zászlóaljat, és létrehozta Naboo büszkeségét, az N-1-es Űrvadász-zászlóaljat. Felépítette a Theed Hangárt, és megszervezte a katonai erőket is. (Azt nem tudni, hogy a Királyi Csillaghajót is ő vásárolta-e). A nép a szenátorral együtt túlságosan támadónak érezte ezeket az óvintézkedéseket, ezért Verunát lemondatták, és száműzetésbe küldték.

A nabooi konfliktus[szerkesztés]

A történelem azonban Verunát igazolta, mert Y. e. 32-ben a Kereskedelmi Szövetség hadereje, egy galaktikus méretű politikai konfliktus (a kereskedelmi utak megadóztatásáról szóló vita) eredményeképp, leigázta a bolygót. Az új királynő, Amidala vakmerő döntéseivel elérte a bolygó felszabadítását, és újra elhozta a békét (küzdelméről szól a mozifilm-sorozat I. epizódja, a Baljós árnyak).

Galaxis-szerte híres nabooiak[szerkesztés]

Itt született többek között Padmé Naberrié (Amidala), Jar Jar Binks és Palpatine szenátor-kancellár, későbbi birodalmi császár.

A színfalak mögött[szerkesztés]

A bolygót a forgatókönyv első néhány változata Utapau-nak nevezte, míg utóbbi név a Tatuin-é lett volna.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michel Knight: Star Wars: Empire at War (Prima Official Game Guide); Prima Games, 2006 febr. 14, ISBN 0761551654 .
  2. Hans Jensen - Richard Chasemore: Star Wars: Complete Locations. DK Publishing, 2005. okt. 17.; ISBN 0756614198 .
  3. kaminopedia
  4. Naboo - Starwars.com.
  5. A bek. forrása: Star Wars: Galactic Battlegrounds adatbank.
  6. Naboo - Starwars.com.

Források[szerkesztés]