Ohma D’un

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ohma D'un szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search

Az Ohma D'un a Naboo bolygó legnagyobb holdja a kitalált Csillagok háborúja című filmeposzban. Nagyrészt tengerek és mocsarak borítják a felszínét, ezért nem hivatalosan Vízhold-nak is nevezik.

A Baljós árnyak c. filmben szerepel. A Naboo két másik holdja a Tasia és a Rori.

A Naboo-i csata után a Naboo-i kormány és a gunganek közös projektet indítottak a hold lakhatóvá tételére Otoh Gunga túlnépesedésének elkerülése, és az ökológiai stabilitás érdekében. A kísérlet sikeresnek bizonyult, a holdon stabil ökológia jött létre.

A kolóniát azonban a Klónháborúk kezdeti időszakában megtámadták a Szeparatisták, akik kémiai fegyvert vetettek be. Ekkor sok gungan meghalt. A Szeparatisták szándéka volt a fegyver Naboo bolygó elleni bevetése, ami alkalmas lett volna a Köztársaság klónhadseregének az elpusztítására is. A tervük azonban meghiúsult. Amikor Nass Főnök nem tudott kapcsolatot teremteni a holdon élő kolóniával, a Köztársaságiak segítségét kérte. Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Glaive és Zule megérkezett a holdra egy kisebb klóncsapattal, hogy kivizsgálják a helyzetet. A csapat legyőzte a Szeparatistákat, akiket Asajj Ventress és Durge fejvadász irányított. Ezzel megakadályozták a Naboo elleni vegyi támadást.

Források[szerkesztés]

  • The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. II., p. 405.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of Star Wars moons című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.