Utapau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Utapau
Fő adatok
Fiktív univerzum Csillagok háborúja
Rendszer Utapau rendszer
Szektor Tarabba űrszektor (Külső Perem, dél), N-19
Távolság a galaxis középpontjától51 000 fényév
Jellemzők
Átmérő12 900 km
Jelleg sziklabolygó
Légkör 1. típusú (emberek számára lélegezhető)
Éghajlat mérsékelt, száraz, szélviharos
Forgási idő27 standard galaktikus óra
Keringési idő351 standard nap
Napok száma 1
Holdak száma 9
Felszín Óriási szakadéküregekkel (víznyelők) teli sziklafelszín
Élővilág, lakosság
Élővilág varactyl, dactillion, nos szörny
Lakosság fajtája pau'an, utai
Lélekszám 95 millió
Beszélt nyelvek pau'an, utai, galaktikus
Fő települések Pau (közig. központ)
Nevezetességek
Nevezetességek Pahum Kulturális Központ
Szövetségi tagság Független - Független Rendszerek Konföderációja - Galaktikus Birodalom - Felkelők Szövetsége - Új Köztársaság

Az Utapau a Csillagok háborúja univerzumának egyik bolygója. Az Utapau, amely a Külső Peremvidék hatalmas, száraz síkságokkal és óriási szakadékokkal tűzdelt bolygója, a Tarabba szektor egyik periferiális bolygórendszere.

A bolygófelszín éghajlatát meghatározó szélviharok miatt csak a mélyen a felszín alá nyúló szakadékok lakhatóak.

Történelem[szerkesztés]

Fontos esemény volt az utai-pau'an fajszövetség kialakulása. Az utaik eredetileg a felszín alatti üregekben éltek, míg a pau'anok a felszínen, utóbbiakat azonban egy éghajlatváltozással járó katasztrófa lekényszerítette a föld alá. Az utaik megértették a pau'anok problémáit és befogadták őket, sőt, elfogadták vezetőknek.

Az Utapau, kieső jellege miatt, nem kötődött szorosan sem a Köztársasághoz, sem a Konföderációhoz. Azonban Coruscanthoz hasonlóan ez a bolygó sem menekülhetett a háborútól: a frontvonalba került, amikor a Grievous tábornok irányítása alatt álló droid-erők megtámadták és megszállták. A Tion Medon miniszterelnök kormányozta utapaui vezetők színleg behódoltak a megszállóknak, de titokban azonnal segítséget kértek a köztársaságtól. A segítségkérés nyomán Obi-Wan Kenobi köztársasági tábornok egy klónzászlóaljjal odahajózott, és felszabadították a bolygót, Kenobi párviadalban megölte Grievoust. Ezzel a CIS elvesztette utolsó operatív hadvezérét, és ezzel lényegében a klónháborút is.

Lakosság[szerkesztés]

Az Utapaut két szociális szimbiózisban élő és egyaránt ember-közeli (az emberekkel bizonyított genetikai rokonságban álló) nép lakja: a pau'an és utai. A pau'anok magasabbak és emberszerűbbek: vékonyak és magasak, kék bőrűek, kiálló fogaik vannak, az emberek elég rémisztő külsejűnek tartják és kerülik őket, pedig barátságosak és kifejezetten szeretik az idegeneket (amennyiben minimális tiszteletet tanúsít irántuk). A pau'anok nyugodt és méltóságos modorúak, a vezető réteget alkotják. Átlagéletkoruk nagyon hosszú: akár a 700 éves kort is megérhetik, sokkal hosszabb, mint az utaiké.

Az utaik humanoidok, ugyanakkor sokkal kevésbé emberszerűek, alacsonyak, tömzsik, bőrük hússzínű és ráncos, és fejük leginkább egy granéhoz hasonlít. A politikától és az adminisztratív munkáktól irtóznak, viszont szeretik a kétkezi munkát és értenek az állatokhoz és technikai berendezésekhez. Ők végzik a munka java részét.

Az idegenek első pillantásra azt hihetnék, hogy a pau'anok akár erőszakkal, akár demagógiával szolgaságba hajtották az utaikat, és uralkodnak rajtuk; pedig erről szó sincs (a pau'anok különben sem hajlanak ilyesmire). Valóban a legharmonikusabb kapcsolatban élnek, ami nagyon ritka a Galaxisban két ennyire különböző faj között (talán csak a Bimmisaari-n van még példa ilyesmire). Sohasem volt komoly, fajok közötti konfliktus, már inkább volt rá példa, hogy két vetélkedő város, a benne lakó utaik és pauanok együtt-együtt, háborút vívott (bár ez is nagyon ritka volt, legtöbbször megelégedtek azzal, hogy időtlen időkre megszakították a kapcsolatokat, ami egyébként, tekintve a korlátozott erőforrásokat és a bolygó rideg körülményeit, mellesleg épp eléggé súlyos döntés). A pau'an főnökök nemcsak szeretik a beosztottjaikat, mint egy jó gazda az állatait, vagy egy szülő a gyermekeit, hanem tisztelik és emberszámba veszik őket.

Az Utapaun számos város található, a földrajzi jellegzetességek miatt azonban ezek egymástól szociálisan, gazdaságilag és sokszor ideológiailag is, meglehetősen izoláltak. A városokra időnként jellemző a vetélkedés, ez azonban legtöbbször megmarad békésnek. Azonban egy központi, egész bolygóra kiterjedő kormányzat mégis kialakult, noha ez ritkán hozott komoly döntéseket, mivel az izoláció miatt nemigen volt rá szükség. A CIS inváziója során viszont mégiscsak hasznosnak bizonyult.

A színfalak mögött[szerkesztés]

Az „Utapau” mint bolygónév az 1970-es évek óta létezik, a Csillagok háborúja korai terveiben is megtalálható. George Lucas kezdetben a későbbi Tatuin, majd egy későbbi szövegváltozatban a későbbi Naboo bolygó nevének szánta; csak egy harmadik szövegváltozatban lett a Sithek bosszúja cselekményében szereplő távoli és szakadékokkal teli bolygó neve.[1]

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1]

Források[szerkesztés]