Grievous tábornok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Grievous tábornok
Csillagok háborúja-szereplő
Otakuthon 2014- Grievous (14850642180).jpg
Megjelenési információk
Első megjelenése Legendák: Klónok háborúja20. rész (2004),
Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (kánon szerint, 2005)
Utolsó megjelenése The Clone Wars: Legacy (képregény, 2016)
Távozásának oka

Obi-Wan Kenobi többször

rálő, kigyullad és összeég (Utapau)
Megalkotta George Lucas
Megszemélyesítője Matthew Wood,
John DiMaggio,
Richard McGonagle
Hangja Matthew Wood (III. rész videó játék),
John DiMaggio (Klónok háborúja, 1.-2. évad),
Richard McGonagle (Klónok háborúja, 3. évad),
David W. Collins (Star Wars Battlefront: Renegade Squadron és Star Wars Battlefront: Elite Squadron)
Kirby Morrow (Lego Star Wars: The Yoda Chronicles és Lego Star Wars: Droid Tales)
Magyar hang Holl Nándor (Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja)
Faragó András (A klónok háborúja tv-s sorozat, 1. - 4. évad)
Törköly Levente (A klónok háborúja tv-s sorozat, 5. évad)
magasság 216 cm
szemszín arany
Kibernetika Teljes (kivéve az agyat, néhány belső szervet és a szemeket)
Grievous tábornok adatai
Születési neve Qymaen jai Sheelal
Faja Kaleeshi Kiborg
Neme hímnemű
Elhunyt YE 19 (Utapau)
Lakóhelye Kalee
korszak(ok) A Birodalom felemelkedésének kora
munkahely Független Rendszerek Konföderációja
foglalkozás a Droid hadsereg legfőbb parancsnoka
Mester(ek) Dooku gróf (fénykard használat)
A Wikimédia Commons tartalmaz Grievous tábornok témájú médiaállományokat.

Grievous tábornok (született Qymaen jai Sheelal) a Csillagok háborúja univerzum egyik szereplője. Feltűnt mind a Csillagok háborúja: Klónok háborúja című rajzfilmsorozatban, mind a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja című filmben. 2005-ben a Dark Horse Comics egy négyrészes képregénysorozatot adott ki a főszereplésével.

Eredete[szerkesztés]

Grievous a látszat ellenére nem droid. Valójában a kaleesh fajba tartozik. A Kaleshek bolygójának, a Khalee-nek egyik szomszédbolygóján élő Hukok egyszer támadást indítottak Grievous családja ellen. Ebben a háborúban szerezte súlyos sérüléseit, melyek miatt kiborggá tették.

Huk háborúk[szerkesztés]

Grievous a háború idején katonaként kezdte. Később hadnaggyá, majd főhadnaggyá választották. Egész országokat, sőt kontinenseket hódított meg. Falukat, városokat mészárolt le, és hatalmas dicsőséget szerzett a kaleshek között. Aztán vége lett a háborúnak (ami a Jediknek köszönhető) a béketárgyaláson a hukokkal üzletet kötöttek, de a kalesheket egyszerűen félretették agresszoroknak. Grievous és családja, sőt az egész Khalee bolygó lakossága, éhezett és szomjazott. Később a háború újra fellángolt. Grievous egy szabotázs miatt bekövetkezett űrkompbalesetben súlyosan megsebesült, testének nagy része szétroncsolódott. A szabotázst Nute Gunray rendelte el, mert a háborúhoz szükség volt egy elkötelezett tábornokra.

Átalakítása[szerkesztés]

Grievoust folyadékba helyezték, hetekig ebben az állapotban volt. Egészen addig míg egy kereskedő (a kereskedelmi szövetségtől) felkereste, hogy új testet kaphat. Mozogni fog, járni fog, és érző lény marad mindörökre. Grievous beleegyezett a műtétbe. A geonosisiak, akik ezt elvégezték azonban képesek voltak úgy belepiszkálni valakinek az agyába, hogy az ne szerezzen róla tudomást. Úgy intézték, hogy Grievousban a természetes harag és a gyűlölet felerősödjön. Olyan testet kapott, melyben szinte legyőzhetetlen. Ezek lehetővé tették számára azt, hogy másodpercenként akár 20 csapást is véghez tudjon vinni.

Új élete[szerkesztés]

Később Grievoust Dooku gróf tanította meg a fénykard használatára. Tábornokká választották és ő lett a droidsereg parancsnoka. Sokszor távolról irányította a csatákat, de gyakran harcolt az első sorokban mindenkit elpusztítva. Halálát Obi-Wan Kenobi okozta, a tábornok saját pisztolyával. A tábornok mindig testőreivel, az IG-100 Magna droidokkal utazott, akik a fénykardnak is ellenálló elektrorudakkal harcoltak.

Halála[szerkesztés]

Az Utapaun történt. Grievous a szeparatistákkal tanácskozott, amikor Obi-Wan ugrott le hozzájuk a mennyezet felől. Grievous észrevette és Magna Guard testőröket küldött Obi-Wan elpusztítására. A Jedi egy nagy légtisztítót szakított a testőrökre. Grievous ekkor úgy döntött, hogy ő intézi el Obi-Want („Miért ne intézném el ezt a hitvány Jedit, én magam!?”). A tábornok mind a négy kezét bevetette Kenobi ellen. A csata alatt Obi-Wan levágta Grievous két alsó kezét. Ekkor érkeztek a klón csapatok. Grievous ezekkel a szavakkal sújtotta Obi-Want: „Hiába minden! Akárhány katonád van, meg… fogsz… halni!” Kenobi az Erő segítségével hatalmasat taszított Grievousen, aki a mennyezetbe csapódva elveszítette két fénykardját. Ezután beült egy terepjárgányba, Obi-Wan pedig az óriás gyíkján követte a tábornokot.

Obi-Wan az eszeveszett „futam” alatt elvesztette a fénykardját, majd mindketten egy párkányra estek. A hosszú harc után, amikor már egyiküknek sem volt fénykardja, Grievous felemelte Obi-Want és a jedi felnyitotta páncélját. Grievous a szakadék szélére lökte Kenobit, aki azonban megkapaszkodott. Grievous egy Magna Guard fegyverrel próbált lesújtani Obi-Wanra, aki azonban az Erő segítségével magához vette a tábornok pisztolyát. Grievous felnyitott páncélja mögé célzott és el is találta a tábornok belső szerveit. Grievous teste kigyulladt a lézertalálattól és hamuvá égett. Mindössze a páncélja maradt meg belőle, belső szerveiről nincs információ.

Források[szerkesztés]

  • Grievous (magyar nyelven). starwars.fandom.com
  • Grievous (angol nyelven). starwars.com