Kiborg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A kiborg (angol: cyborg) szó a kibernetikus organizmus kifejezés rövidítése. Ez biológiai és gépi elemek együttműködését jelenti.

A valóságban azok a biológiai aggyal irányított egyszerű robotok sorolhatók ide, amelyeket állati agysejttenyészetből létrejövő agyszövet vezérel. A fogalom eredetileg a science-fiction műfajból származik, ahol többnyire fejlett, legalább emberi fejlettségű szerkezeteket/lényeket takar. Ezek vagy eredetileg élőlények, akik testére gépi implantátumok kerültek, vagy élő szövetekkel kiegészített gépek. Ahogy a valóságban általában nem tekintjük kiborgnak az idegvezérelt művégtaggal, vagy egyszerűbb implantátumokkal rendelkező embereket, úgy a sci-fi művekben is jellemző, hogy többnyire nagyarányú gépesítés a kritérium az első csoportba tartozáshoz, bár pontos határvonal sem a valóságban, sem a tudományos fantasztikus művekben nincs meghatározva ebben a kategóriában. (például a műszív, vagy a pacemaker a valóságban, vagy a jól funkcionáló művégtagok a Star Wars-ban milyen mértékű gépesítésnek számítanak).

Ismert kiborgok science fiction művekből[szerkesztés]

T-101[szerkesztés]

Egy terminátor típus a Terminátor filmekből. Mind a négy filmben megjelenik egy, Arnold Schwarzenegger alakítja őket. A modell egy emberi borítással ellátott T-800-as humanoid harci robot. A gép robusztus, nagy méretű android, amelyet erős hidraulikus szervomotorok mozgatnak. Fizikai ereje messze meghaladja az emberét, és a huszadik századi fegyverek jó részének ellenáll. Gyári beállítások szerint nem rendelkeznek önálló személyiséggel, így könyörtelen gyilkológépekként használhatók. Bár a processzoruk a biológiai neuronok mintájára készül, a Skynet letiltja azt a funkciót, amely sok szabad gondolkodást engedélyezne a robotoknak. A Terminátor 2-ben szereplő átprogramozott példánynak, miután a gyári tiltást feloldották, hamar kialakul a saját személyisége és érzésvilága.

Biológiai része bőrt, hajat, szőrt, kötőszövetet, és bizonyos mennyiségű izmot tartalmaz. Kinézetre egy izmos, nagy termetű férfi, de a biológiai szövetek csak az "izmok" külső alakját adják, a hidraulika takarásához kellenek, a működés szempontjából nincs szerepük. A robot szemét emberi szemgolyó takarja. Van vérkeringés, de sérülés esetén minimális a vérzés, erre a filmekből nem kapunk magyarázatot. Ugyancsak nem kapunk magyarázatot a biológiai elemek fenntartására. Elképzelhető, bár a filmekben egyik példányt sem látjuk enni, hogy részleges emésztőrendszer is tartozik hozzájuk (a Terminátor – Sarah Connor krónikái sorozatban szereplő Cameron Phillips kiborg több alkalommal is táplálkozik). A bőr idegrendszere össze van kapcsolva a gépi részekkel, ezért képesek a bőrükkel is érzékelni. A Terminátor 2-ben szereplő 101-es maga mondja el, hogy érzékeli a sérüléseit, emellett olyan finom műveleteket is el tud végezni a kezével, amelyek mindenképpen tapintást igényelnek. A borítást klónozással növesztik a robotokra.

A T-1000, T-X és hasonló modellek nem kiborgok, kizárólag gépi elemeik vannak.

Cameron Phillips[szerkesztés]

Cameron Phillips

A Terminátor – Sarah Connor krónikái sorozatban szerepel. Szérián kívüli, egyedi kiborg. A gépi alap egy módosított T-800-as modell: az alapfelépítés azonos, de kisebb méretben, és vékonyabb végtagokkal, kifejezetten egy Allison Young nevű fiatal lány testalkatához igazítva, akiről a borítását is másolták. Szövetei, azon kívül, hogy a 101-esekéhez hasonlóan csekély mértékben véreznek, abban is eltérnek az emberétől, hogy igen gyorsan, és pontosan regenerálódnak: még a mély, vagy szakadt sebek is, emberi gyógyuláshoz képest jóval rövidebb idő alatt, és látható hegesedés nélkül képesek begyógyulni. Rendelkezik saját személyiséggel. Ő biztosan rendelkezik emésztőrendszerrel, mert több alkalommal is eszik a sorozatban. A terminátorok a látott kép előtt állapotjelzőket, kiírt adatokat, és segédgrafikát érzékelnek, amelyet a programjuk jelenít meg. Cameronnak ezek a grafikái különböznek a 101-esekétől, valamint tőlük eltérően a filmben nem vörös szűrőn keresztül mutatják, amit a szereplő lát, hanem normál színekkel, ami arra utal, hogy a 101-esek nem érzékelik a színeket, míg Cameron igen.

Alex Murphy[szerkesztés]

A Robotzsaru, Robotzsaru 2, és Robotzsaru 3 című filmek főszereplője. Egy kísérlet során biológiai aggyal irányított robotot akartak létrehozni, amelyet a rendőrség szolgálatába akartak állítani. A halott Alex Murphy rendőr agyát használták fel erre a célra. Rákötötték egy szervomotorokkal mozgatott, kifejezetten rendőri bevetésekhez készített humanoid testbe. Az arcát, és az emésztőrendszere egy részét is megtartották, programmal látták el. Mivel az agy rendelkezett Murphy eredeti emlékeivel, Murphy személyisége visszatért, tehát kis kitérővel ugyan, de az lett az eredmény, hogy Alex Murphy szétlőtt testét robot testtel helyettesítették, tehát Murphy lett a kiborg. A programjának egy részét nem tudta akarattal legyőzni, alapvető "ösztönként" megmaradtak benne, mint például, hogy nem árthat az őt kiborgizáló cég alkalmazottainak. Programja létrehoz vizuális állapotjelzőket és segédgrafikát (pl. speciális célkeresztek), amelyek a látott kép előtt jelennek meg. Mozgása kissé lassú és nehézkes egy emberhez képest, de jóval nagyobb erőt tud kifejteni. Páncélzata alatt fegyvereket tart. Csak pépesített élelmiszert tud megemészteni, az első filmben bébiételt fogyaszt.

Darth Vader[szerkesztés]

A Csillagok háborúja filmtrilógiában a sötét erő vezetője. Miután Obi-Wan Kenobi levágja Anakin Skywalker végtagjait, és annak teste a forró talajon összeég, műtéti úton kibernetikus végtagokat kap, és a légzéséhez is beépített gépi segítségre van szüksége. Protézisei lehetővé teszik, hogy emberi erővel és sebességgel mozogjon, plusz képességeket nem kap velük. Súlyos károsodása miatt élete végéig viselnie kell a testét védő fekete páncélt, és a mesterséges tartozékokat.

Grievous tábornok[szerkesztés]

Cosplay-jelmezes Grievous tábornok

A Star Wars-beli, fiktív Kaleesh faj tagja. Egy robbanás következtében súlyosan megsebesült, testének nagy része szétroncsolódott. Folyadékba helyezték, hetekig ebben az állapotban volt. Egészen addig, míg egy kereskedő felkereste azzal, hogy új testet kaphat. Mozogni fog, járni fog, és érző lény marad mindörökre. Grievous beleegyezett a műtétbe. A műtét során titokban belenyúltak az agyába, úgy, hogy ne maradjon benne más érzés, csak a harag és a gyűlölet. Olyan testet kapott, melyben szinte legyőzhetetlen, és négy karral van felszerelve. Ezek lehetővé tették számára azt, hogy másodpercenként akár 20 csapást is véghez tudjon vinni.

Borg[szerkesztés]

Egy borg

Star Trek. Egy kollektív tudat által vezérelt kiborg társadalom, amely asszimilálja az útjába kerülő életformákat: erőszakkal belenyúlnak az agyukba, és a kollektív tudatra kapcsolják őket, elvéve személyiségüket, valamint gépi implantátumokra cserélik eredeti szerveiket. Az implantátumok beültetése összetett folyamat, nanotechnika is részt vesz benne: az első implantátumokat mikroszkopikus robotok, és az ezek által felépített alapvető implantátumok jelentik. A Borg egy volt tagjának rehabilitációja mindig nagyon nehéz, gyakran lehetetlen a kollektív tudat pszichológiai hatása miatt.

Cyberman[szerkesztés]

A félig ember, félig robot kiborgok réges-régi szereplői a Doctor Who sorozatnak, még az első Doktor találkozott velük (The Tenth Planet, 1967), azóta ellenségek. AMondas bolygó lakói hozták létre őket úgy egymillió évvel ezelőtt: saját magukat alakították át kiborgokká, miután bolygójuk lakhatatlanná vált. Ezután a Telos bolygóra költöztek. Fennmaradásuk érdekében egyrészt hibernálták magukat, másrészt más humanoid fajokat leigáztak és ugyanolyan kiborgokká alakítottak. Egy másik kiborg vonal a 2006-os sorozatban bukkant fel, ekkor egy párhuzamos világegyetemben (→ Pete világa) hozták őket létre (Lumic- vagy Cybus-féle kiborgok, A kiborgok kora). Hamarosan a null-téren át a Földre jöttek, nyomukban a dalekokkal (Szellemhadsereg, A Végítélet napja, 2006). Főszereplői voltak a 2008-as A másik Doktor történetnek. Több rövid megjelenésük is volt a 11. Doktor idejében. A Torchwood sorozatban is felbukkan egy félig átalakított kiborgnő (Kiborgnő [A halál ölelése], TW 2006)

Dermesztő (Dragon Ball Z)[szerkesztés]

Miután a Namek bolygón Son Goku visszahárította támadását, s még pluszban maga is rátámadt, az egész alsó teste, a fél koponyája és a fél felsőteste leszakadt róla. Ezért hamarosan az apja, Cold tábornok megkereste, és mechanikus robotalkatrészekkel pótolta ki testének hiányzó darabjait, hogy ismét harcképes legyen, s bosszút álljon vereségéért. Az, hogy ezzel milyen erőssé vált, Trunks váratlan felbukkanása miatt sosem derül ki. A csillagharcos ugyanis végleg meggyilkolja őt, s az apját is.

Genocyber[szerkesztés]

Az azonos című manga és anime (OVA) főhőse, illetve főhősei, egyúttal félig-meddig antihősei. A Genocyber megosztó anime, amely rendkívül erőszakos, egy jelenetben lassítva látható, amint három gyereket gépágyúval darabokra lőnek. A címszereplő két telekinetikus és telepatikus képességekkel rendelkező nővér, akik közül az egyik nyomorék és a testét protézisekkel látják el, a másikuk pedig meghal és elméje testvérének agyába kerül. Egyesülésük után képesek egy nagyméretű, humanoid szörnnyé, az un. Genocyberré változni.

Forrás[szerkesztés]