Ugrás a tartalomhoz

Dermesztő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dermesztő
Dragon Ball-szereplő
Dermesztő végső formája a Dragon Ball Z című animében
Dermesztő végső formája a Dragon Ball Z című animében
Eredeti neveFurīza
フリーザ
Első megjelenés
Dragon Ball Z 44. epizód (anime)
MegalkottaTorijama Akira
Dermesztő adatai
RokonaiCold Tábornok (apja), Cooler (testvére)
Dermesztő megszemélyesítői
SzinkronhangJapán Rijuszei Nakao
Angol Pauline Newstone
Angol Eddie Frierson
Angol Linda Young
Magyar Cs. Németh Lajos
Magyar Gyurin Zsolt (DBS)
Son Goku és Dermesztő harca

Dermesztő (フリーザ, Furīza, Frieza) egy kitalált szereplő, az egyik fő gonosztevő a Dragon Ball Z anime sorozatban. A Namek-bolygón jelenik meg először. Célja, hogy halhatatlan legyen és ő legyen a világ ura. A Freeza Saga végén megszűnik a jelentősége, noha később rövid időre megjelenik a Cell és Majin Buu részeknél illetve a Dragon Ball GT sorozatban. A Dragon Ball Super-ben "Golden Frieza", vagyis "Arany Dermesztő" néven tér vissza. Neve a fagyasztani szóból ered (freeze). Szinkronhangjai: Japán - Nakao Rijuszei, Magyar - Cs. Németh Lajos, Gyurin Zsolt.

Eredet

[szerkesztés]

Dermesztő egy galaktikus nagyúr aki számos bolygó fölött gyakorol uralmat, valamint folyamatosan terjeszti befolyási területét számos fajból álló seregével, amelyek közé a harcias csillagharcosok is tartoznak.

Egy legenda szerint évezredenként a Saiya-jinok (csillagharcosok) között megjelenik egy harcos amelyik messze túlszárnyalja bárki harci erejét, és a legerősebb lény a galaxisban. Ezt a legendás harcost szuper-csillagharcosnak (Super Saiya-jinnak) nevezik. Mivel senki nem látott ilyet, illetve források sem számolnak be arról, hogy ez a történet igaz, ezért legtöbben, így Dermesztő is mítosznak minősítette ezt a történetet. Azonban miután a csillagharcosok közül többen is nagy harci erő növekedést tanúsítottak, valamint Vegita király is merényletet kísérelt meg Dermesztővel szemben, ezért úgy döntött, hogy elpusztítja a Vegeta-bolygót, hogy a Saiya-jinok ne foghassanak össze ellene. Ezzel mindössze pár csillagharcost hagyott meg, akik éppen nem tartózkodtak Vegita bolygón: Vegitát, Nappát, Raditzot (kiknek úgy adták elő a történetet, hogy meteor ütközött Vegeta-bolygóba), és Son Gokut (Kakarottot). (A filmekben még három Saiya-jin élte túl a pusztítást: Turles, Paragus és Broly.)

Mikor Dermesztő hallotta Vegitáék beszélgetését a Földön arról, hogy Namek-bolygón vannak kristálygömbök, amik által halhatatlanságot szerezhet, rögtön Namek felé vette az irányt csapatával.

Személyiség

[szerkesztés]

Dermesztő egy galaktikus zsarnok aki halhatatlanságot akar szerezni, és ennek érdekében bármit hajlandó megtenni, és nem kíméli sem más sem a saját emberei életét (többször is megfenyegette saját embereit, hogy megöli őket, ha nem teljesítik a feladatot, amit rájuk bízott). Rendkívül agresszív és szadisztikus, hajlandó tömegmészárlásokat is véghez vinni, ha úgy tartja jónak (példa erre a namekiek között véghez vitt szabályos népirtás). Rendkívül arrogáns, alsóbbrendűként kezeli a többi fajt (többször utalt a csillagharcosokra majmokként), és nem hajlandó elismerni azt, hogy legyőzték, vagy hibát követett el. Azonban számító is egyben, és hajlandó drasztikus eszközöket is igénybe venni, hogy biztosítsa a győzelmét (pl.: elpusztítja Nameket csakhogy legyőzze Gokut).

Son Goku végül legyőzte Dermesztőt a Nameken, de csodával határos módon mindketten túlélték a robbanást. Apja, Cold Tábornok meggyógyíttatta és újjáépítette Dermesztőt, szinte gépet csináltak belőle (lásd Mecha Freeza forma), és a Földre jöttek azzal a céllal, hogy megöljék Gokut és a többi földlakót. Ekkor Dermesztő valamivel óvatosabb volt és némileg paranoiásabb lett a sokk hatására, amit a veresége okozott, ám egy jövőből jött fiú, Trunks végleg átküldte őt és az apját a másvilágra.

Megjelenés

[szerkesztés]

Dermesztő egy olyan fajba tartozik, amelyik képes különböző formákat felvenni annak érdekében, hogy megnövelje a harci erejét. Mindegyik forma erősebb az előzőnél, és ez Dermesztő módja arra, hogy beszabályozza harci potenciálját, ugyanis ő erre nem képes olyan módon, mint a csillagharcosok. Az egyes formák nagy mértékben különbözhetnek egymástól, de gyakori motívum a fehér testfelület, lila részek a testen, a három lábujj illetve a vörös szem.

Első Forma

[szerkesztés]

Ez Dermesztő nem harci formája, noha ebben is kb. 530 000 harci erővel rendelkezik. Ebben a formában alacsony, a feje teteje fényes lila és a két oldalán két rövid fekete hegyes szarv található. Az arca két oldalán, a farkán, a combjain meg a felkarjain rózsaszín szelvények találhatók. A kezei, a lábfejei, az arca középső része, a nyaka valamint a farka vége lila. Az alkarjai meg a lábszárai fehérek, az elülső felükön barna szelvényezett részekkel. A törzs és a vállai fehérek a mellkas közepén és a vállain egy-egy fényes lila résszel. Az ágyéka fekete. Ebben a formában viselt Saiya-jin típusú mellpáncélt.

Második Forma

[szerkesztés]

A Második formában a harci értéke kb. 1 000 000 körül van. A kinézete nem sokat változik. A mérete rendkívülien megnő, valamint a szarvai a koponyához közel meghajlanak és fölfelé merednek. Ebben a formában nagyon hasonlít apjához, Cold tábornokhoz.

Harmadik Forma

[szerkesztés]

A harmadik formában Dermesztő feje erősen megnyúlik, az orra besüllyed az arcba, a hosszú fejéből két oldalra két pár, lapockáiból hátra egy pár fehér szarv áll ki (a fekete szarvak visszahúzódnak). A vállrészen a fehér rész elválik a kartól és egyfajta vállpáncélként helyezkedik el a teste két oldalán, valamint hangja is kissé megváltozik. Ez a forma erősen emlékeztet az Alien-filmek szörnyeire.

Végső/Eredeti Forma

[szerkesztés]

Ez Dermesztő eredeti és legerősebb formája, ugyanis Dermesztő meglepő módon azért fejlesztette ki a transzformációit, hogy csökkentsék az eredeti formájának a harci erejét és kisebb terhelést rójanak a testére. Ebben a formában ismét alacsony, az egész teste sima egyenletes fehér, a koponyája tetején, a vállain, a mellkasa közepén az alkarjain és lábszárain fényes lila felülettel. A szemétől az arcán át az arcélig egy halvány függőleges vonal fut végig.

100% Forma

[szerkesztés]

Dermesztő, ha úgy dönt, képes előhozni magából az ereje maximumát. Ez a forma megegyezik a végső formájával, az egyetlen eltérés az izmainak hirtelen megnövekedése. Noha Dermesztő nagy erőt képes ebben a formában kiadni magából, azonban, ha lehet, elkerüli a használatát, mert nagy megterhelést ró a testére.

Mecha Freeza

[szerkesztés]

Miután a teste félbe lett vágva és Goku lövése is nagyon megsebezte, Dermesztő apja annak érdekében, hogy újból harcképessé tegye, a hiányzó részeket mechanikus részekkel pótolta ki. A kipótolt részek: teljes alsótest, felsőteste bal része karral együtt, valamint koponyája jobb fele. Dermesztő állítása szerint ez a forma erősebb eddigi formáinál, de hogy mennyire, nem derül ki, mert Super Saiya-jin (Jövőbeli) Trunks különösebb erőfeszítés nélkül megöli őt is és apját is.

Arany Forma

Az arany forma a Dragon Ball Z - F, mint Feltámadás c. filmben jelenik meg. Miközben Goku Vegitával együtt elérte a Kék Szuperharcos szintet (Super Saiyan God Super Saiyan, vagy Super Saiyan Blue), Dermesztő fel lett támasztva a sárkánygömbök segítségével és az isteni erőkhöz hasonlót erőt szerez meg. Kinézetre a feje felső része, a vállai lilák maradtak, de a többi része arannyá változott.

Képességek

[szerkesztés]

Mivel Freeza egy rendkívül erős földönkívüli fajból származik, ennek köszönhetően hatalmas erővel és sebességgel valamint tökéletes kí feletti uralommal rendelkezik, és erős technikákat használ. Hiányossága, hogy nem képes érzékelni a kít, ami időnként hátrányként jelentkezik a harcokban. Freeza további fajából adódó képessége, hogy képes életben maradni a világűrben is.

Technikák, képességek

 • Bukujutsu: Freeza képes repülni a kíje segítségével.
 • Változatos kí-lövések
 • Freeza Beam: Freeza legjellegzetesebb mozdulata, egy rendkívül gyors lila sugár az ujjból.
 • Death Ball: Egy óriási lángszínű, vagy kisebb fekete gömb amivel Freeza általában bolygókat pusztít el.
 • Bakuhatsha: Freeza képes a maga körüli területen egy hatalmas robbanást okozni.
 • Daichiretsuzan: Egy erős kíből alkotott él amivel Freeza félbevágta Namek bolygót.
 • Hokaku kon Dan: Egy energiagömb amibe Freeza képes az ellenfelet bezárni, és amiből nem tud kitörni. Freeza szabadon irányíthatja a gömböt, azonban megszűnik a gömb, ha más felülethez ér mint Freeza teste.
 • Telekinézis: Freeza képes tárgyakat mozgatni a kíje segítségével.
 • Kiai-Ho: Kí-áramlat, ami meglöki az ellenfelet.
 • Tsubi Kienzan: Freeza képes lila vágókorongokat létrehozni a kíjéből, amit szabadon irányíthat különféle kézmozdulatokkal.
 • Transzformáció: Freeza a fajából adódóan képes felvenni egy másik formát, annak érdekében, hogy jobban megnövelje a harci erejét.

Fordítás

[szerkesztés]
 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Frieza című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]