Krilin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krilin
Dragon Ball-szereplő
Krilin a Dragon Ball Z című animében
Krilin a Dragon Ball Z című animében
Eredeti neve Kuririn
クリリン
Első megjelenés
Dragon Ball 14. epizód (anime)
Megalkotta Torijama Akira
Krilin adatai
Faja ember
Rokonai C-18 (felesége), Marron (lánya), C-17 (sógor)
Foglalkozása Harcművész, rendőr
Krilin megszemélyesítői
Szinkronhang Japán Majumi Tanaka
Angol Terry Klassen
Angol Laurie Steele
Magyar Háda János
Magyar Galambos Péter
Magyar Breyer Zoltán
Magyar Garamszegi Gábor (DBGT)
Magyar Berkes Bence (DBS)

Krilin (クリリン; Kuririn) kitalált szereplő a Dragon Ball, Dragon Ball Z, Dragon Ball GT és Dragon Ball Super anime és manga sorozatokban. Sorozat elején Son Goku (inkább komikus) riválisa, majd legjobb barátja és hasznos szövetségese lesz.

Megjelenés[szerkesztés]

Krilin legjellegzetesebb fizikai tulajdonsága a kopasz feje és a nem látható orra, ami sokszor komikum tárgyát képezi a sorozatban. Fején sokáig látható hat pont, melyek tömjén égetéseknek a nyomai, amit az Orin templomban végzett korábbi edzései során szerzett, hasonlóan a kopasz fejéhez (az Orin templomban hasonló edzések és szokások működtek, mint a Saholin kolostorban például: a fej kopaszra lenyírása, vagy tömjén égetés). Később a Majin Buu részektől kezdve azonban már rendelkezik hajjal, a Dragon Ball GT-ben meg bajuszt is növeszt. Továbbá viszonylag alacsony termettel is rendelkezik, ami szintén komikumoknak volt a forrása.

Amikor először megjelent, sárga kolostori ruhát visel, majd utána egészen a Cell részek végéig Zseniális Teknős jellegzetes narancssárga gíjét viseli, majd a Dragon Ball Z végéig piros pólót, fehér nadrágot és fekete cipőt visel. A Dragon Ball GT-ben fehér inget és barna nadrágot hord.

Személyiség[szerkesztés]

Noha erőben nem mérhető a csillagharcosokhoz, és sokkal kevésbé bátor mint ők, mégis nagyon hasznos szövetséges, akinek segítsége sokat számít. Nagyon hűséges, segítőkész és amennyiben felbátorodik, hajlandó a legveszélyesebb helyzeteket elvállalni (noha elkerüli őket, hogyha lehetséges).

Nagy barátság fűzi Gokuhoz és fiához Son Gohanhoz; egyfajta mentoraként is tevékenykedik a Namek bolygón. Krilin egyedi jellemvonása is rendszeres komikumforrás, hogy szeretne megházasodni. Eredetileg harcművészettel is azért kezdett el foglalkozni, mert a harcművészek könnyebben találnak párt maguknak, és kissé irigy Gokura, amiért neki előbb sikerült megházasodnia. Végül sikerrel jár, amikor összeházasodik C-18-cal, és lesz egy lányuk Marron.

Képességek[szerkesztés]

Noha ereje nem mérhető a csillagharcosokéhoz, edzései során szerzett ereje és képességei messze az átlagemberek szintje fölé emelik őt.

Technikák, képességek:

  • Kí-érzékelés/rejtés: Kuririn képes érzékelni mások kíjét, ezáltal megmondani a helyzetét és erejét, valamint elrejteni a kíjét, hogy őt a kíje alapján ne vehessék észre (más kít érzékelni képes személyek illetve, műszerek).
  • Bukujutsu: Kuririn képes repülni a kíje segítségével.
  • Kamehameha: A Dragon Ball legismertebb mozdulata, egy kí-sugár amit a két kézből lőnek. Ennél a mozdulatnál Kuririn először a két kezét begörbített ujjakkal maga elé teszi, majd ilyen állásban oldalra és a lövés pillanatában megint maga el tesz.
  • Dupla Tsuhikidan: Kuririn két oldalához teszi a kezeit, majd kinyújtja őket és lő belőlik két piros sugarat, amit irányítani is képes.
  • Kakusandan: Kuririn képes egy gömböt lőni, amit képes több kisebb gömbbé szétválasztani, és vele több ellenfelet támadni. Vegita ellen vetette be a Dragon Ball Z elején.
  • Kienzan: Kuririn egyik kedvenc technikája, amivel egy kíből alkotott korongot képes létrehozni, amivel az ellenfelet vághatja meg.
  • Zanzouken: Kuririn képes illúzióit létrehozni azáltal, hogy gyorsan mozog.
  • Telepátia: Kuririn képes gondolati úton üzenni másoknak.

Halálok[szerkesztés]

Krilin halt meg a legtöbbször a sorozatok során, noha egyszer sem hosszú időre. Első alkalommal a Dragon Ballban Sátán (Piccolo Daimao) szolgája Tambourine ölte meg, ekkor Shen Long támasztotta fel. A Dragon Ball Z-ben először Dermesztő, majd Majin Buu ölte meg, mindkét alkalommal Porunga hozta vissza az életbe. Utoljára a Dragon Ball GT-ben C17-es öli meg, majd Shen Long egy tömeges feltámasztás keretében őt is visszahozta az életbe, mielőtt a kristálygömböket örökre eltüntette volna.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Krillin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]