Dragon Ball GT

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dragon Ball GT
Dragon Ball GT logo.png
ドラゴンボールGT
Doragon Boru Dzsi Ti
Műfaj sónen, akció, kaland, harcművészet, sci-fi
TV-anime
Rendező
 • Nisio Daisuke
 • Kasai Osamu
Stúdió Toei Animation
Ország Japán
Csatorna Fuji TV
Első sugárzás 1996. február 7. –
1997. november 19.
Első magyar
sugárzás
2011. szeptember 20. –
2012. május 1.
Epizódok 64
TV Különkiadás
Dragon Ball GT – Goku öröksége

A Dragon Ball GT a Dragon Ball Z "nem" folytatása, mivel az egész sorozat nem a manga alapján készült. A GT a címben jelenthet Grand Tourt (Nagyszerű utazás) (az amerikai FUNimation használta), de jelenthet Galaxy Touringot (Utazás a galaxisban), Great Touringot (Nagy utazás) és esetleg Gran Turismo-t is. Ezek a címek azért merültek fel, mert a sorozatot eredetileg egy űrtúraként képzelték el, melyben a főszereplők utazgatnak. A GT jelentése csak a japán eredeti jelentéstől függ. Ez az egyetlen Dragon Ball sorozat, amely nem Toriyama Akira mangájának eseményein alapszik.

Epizódok[szerkesztés]

A sorozat története[szerkesztés]

A Dragon Ball GT-t a Fuji TV kezdte sugározni 1996. február 7-én (szerdán) este fél nyolckor, pontosan egy héttel a Dragon Ball Z befejezése után. 64 epizódból áll, ebből az utolsó 1997. november 19-én került adásba. Toriyama Akira (a Dragon Ball és Dragon Ball Z megalkotója) jelentéktelen szerepet kapott a sorozat korai fázisaiban. Főleg az előkészületekből vette ki a részét és a legtöbb főszereplő karakterterveit készítette el, beleértve az újoncokat is, például 'Giru'-t. Akira kevés részvételének betudható az, hogy a GT több helyen eltér az előre meghatározott történésektől. A korai részek több humort tartalmaznak, mint a Dragon Ball egykor. A későbbi részek nagyon eseménydúsak és ugyanazt a drámai hangot ütik meg, mint a Dragon Ball Z epizódjai. A sorozatot kevesebb, mint két év után fejezték be, köszönhetően a csökkenő nézettségnek. Azóta nem készültek újabb Dragon Ball animék vagy mangák (a GT vége óta keringenek pletykák az új sorozatról, a Dragon Ball AFről, ami egyelőre még csak mangában létezik).

A sorozatból készítettek két könyvet is, amit úgy neveznek, hogy Dragon Ball GT Perfect Files (magyarul: Dragon Ball GT Tökéletes Akták). 1997 májusában és decemberében adták ki őket a Shueisha Jump Comics Selection nyomdájában. Tartalmaznak sorozat-információkat, illusztrációs képtárakat, 'kulisszák mögötti' információkat és sok mást. Azonban a készletek mára már kimerültek.

2005. június 15-én, a Toei Animation (a Pony Canyon terjesztő cégen keresztül) kiadta a teljes sorozatot korlátozott mennyiségben Dragon Box GT DVD set néven. A dobozban helyt kapott egy Dragon Radar távirányító és egy exkluzív könyvecske is. A DVD csomag nem lett igazán népszerű. Igaz, hogy a sorozatot a DVD-n feljavított kép- és hangminőségben adták közre, de nem voltak feliratok, se angol, se más nyelvű. Ezen kívül nem jutott el a célközönségig a termék, köszönhetően az alacsony példányszámnak és a magas árnak.

Angol átdolgozások[szerkesztés]

Amerikai (FUNimation) változat[szerkesztés]

A Dragon Ball GT angol átdolgozása a Cartoon Network-ön futott 2003 és 2005 között. A FUNimationos verziónak volt egy fő változása: az első 16 részt (Black Star Dragon Ball Saga), kivágták és lecserélték egy, a sorozatot beharangozó részre. Ez a javítás azért történt, hogy a nézőket ne zavarják össze a korai epizódok. A kivágott részeket azóta már kiadták Lost Episodes (magyarul: Az elveszett epizódok) címen. Sok rajongó (aki követte az eseményeket) szerint az első 16 rész kivágása csak egy ügyesen megrendezett üzleti fogás volt, mely a botrányon keresztüli sikerszerzés módszerét követte, hogy gondoskodjanak a ki nem adott részek utáni keresletről, melyeket a kiadásuk után azonnal el is kapkodtak.

Nemzetközi (Blue Water) változat[szerkesztés]

Az Egyesült Államokon kívül egy másik angol szinkronos változat is készült, amelyet a kanadai Blue Water Studió készített. Igaz, hogy különböznek a szinkronhangok Dragon Ball GT amerikai változatától, de az eredeti háttérzene megmaradt és a részeket sorrendben vették fel, így sokkal közelebb kerültek az eredeti japán változathoz. Az amerikai változatnak lecserélték a főcímdalát, a kanadai változat azonban megmaradt a japán változatnál, csak a dalszövegeket fordították le.

Rövid történet[szerkesztés]

A történet a Dragon Ball Z után folytatódik 10 évvel (5 évvel a Dragon Ball GT könyvek szerint). Son Goku gyerekké változik, köszönhetően a Feketecsillagos Sárkánygömböknek. Össze kell gyűjtenie őket egy éven belül vagy a Föld elpusztul, ezért Goku, valamint unokája, Pan és Trunks elindul az űrbe, hogy összegyűjtsék őket. A három utazó hamar bajba kerül az utolsó Tsufuru túlélő, dr. Myu miatt. Munkájának gyümölcse, Bebi hamar felfedezi, hogy valaki irányítja, ezért megöli dr. Myu-t és elindul a Föld felé, hőseink után. Hamarosan Vegitának köszönhetően elfoglalja az egész bolygót és a legtöbb embert is a szolgálatába állítja. Az eredeti Tsufuru bolygót (mielőtt a Saija-jinek megjelentek volna) visszakívánják a Feketecsillagos Sárkánygömbökkel, de mielőtt Bebi (végleg magába olvasztva Vegita erejét) képes lenne megvalósítani a tervét, Son Goku eléri a Super Saiya-jin 4. szintjét és végleg megsemmisíti Bebit. Sajnos a Föld ettől még meg fog semmisülni és a teljes lakosságot át kell költöztetni az új Tsufuru bolygóra, mielőtt végleg elpusztulna a bolygó. Ifjú Sátán úgy döntött, hogy inkább a bolygón marad és elpusztul. Ezzel azt éri el, hogy a Feketecsillagos Sárkánygömbök kővé válnak. A Föld később újjáépül.

Rövid idővel a béke kezdete után egy új Harcművészeti világbajnokság veszi kezdetét. Eközben dr. Myu (a pokolban) egyesíti erőit dr. Geroval. Létrehozzák az új C17-et, ami teljesen irányításuk alatt áll. Az új C17 elmegy a Földre és egyesül az eredeti C17-tel, így létrejön Super C17. Krilin (Kuririn) megölése után megpróbálja maga mellé állítani C18-at, noha akkor sem lenne képes legyőzni őt, ha visszautasítaná. Goku végül legyőzi Super C17-et C18 segítségével, de csak azután, hogy Super C17 legyőzte dr. Gero-t és dr. Myu-t.

Mikor Sheront megidézik, hogy újraélesszék azokat, akiket Szuper 17 megölt, a sárkánygömbök megrepednek és egy fekete füstű sárkány jelenik meg, aki azonnal hét gonosz sárkánnyá oszlik, mindegyik fejében egy-egy sárkánygömbbel. Son Goku és a társai bátran harcolnak, hogy legyőzzék ezeket a sárkányokat. A hatodik sárkány legyőzése után az egy-csillagos sárkány, Yi Xing Long a többi sárkánygömböt magába olvasztja és Super Yi Xing Longgá alakul. Son Goku nehéz harcban győzi le, mely magában foglal egy fúziót is, ám azzal sem sikerül Yi Xing Longot végleg legyőzni. A harc után az igazi Shen Long újra megjelenik és közli, hogy hosszú ideig nem lehet többet kívánni. Goku felajánlja magát egy kívánságért cserébe. Amint Goku belekapaszkodik Shen Longba és együtt elrepülnek, a hét sárkánygömb egyesül a testével és eltűnik. Son Goku örök életet nyer és a világegyetem legerősebb harcosa lesz.

Egy évszázaddal később az öreg Pant látjuk, amint a lelátón ül a következő világbajnokságon, hogy unokáját, Goku Jr.-t biztassa. Amint belép a ringbe, az ellenfele is megjelenik. Név szerint Vegita Jr., Vegita egyik leszármazottja. Mindketten Super Saiya-jin-né változnak. Ahogy Pan nézi őket, egy pillanatra meglát egy ismerős arcot a lelátón: a nagyapját, Gokut. Amikor megpróbálja követni, Goku eltűnik. A GT utolsó részének végén a sorozatokból összevágott jelenetek láthatóak, melyek méltó befejezésként szolgálnak a történethez. Az utolsó jelenetben Goku a felhőjén elrepül, varázsbotjával a kezében. A Dragon Ball, a Dragon Ball Z, és a Dragon Ball GT sorozat ezzel befejeződött.

TV Speciál[szerkesztés]

Dragon Ball GT – Goku öröksége

Dalszövegek[szerkesztés]

 • Nyitózene
 • # DAN DAN Kokoro Hikarete 'ku (Bit by Bit My Heart is Charmed)
 • #* Dalszöveg: Sakai Izumi, Zene: Oda Tetsuro, Összeállította: Hayama Takeshi, Előadta: FIELD OF VIEW
 • #** 1. változat: 1–26. részig
 • #** 2. változat: 27–64. részig
 • Zárózene
 • # Hitori ja nai (You're Not Alone)
 • #* Dalszöveg: Ikemori Shuichi, Zene: Oda Tetsuro, Összeállította: Furui Hiroto, Előadta: DEEN
 • #* A "Black Star Dragonball Saga"-nál és a "Bebi Saga" kezdeténél használták (1-26. rész)
 • # Don't you see!
 • #* Dalszöveg: Sakai Izumi, Zene: Kuribayashi Seiichiro, Összeállította: Hayama Takeshi, Előadta: ZARD
 • #* A "Bebi Saga" közepétől és a "Super 17 Saga" kezdetéig használták (27-41. rész)
 • # Blue Velvet
 • #* Dalszöveg: Aeri, Zene: Hatake, Összeállította: Hatake, Előadta: Kudou Shizuka
 • #* A "Super 17 Saga"-nál és a "Shadow Dragon Saga" elején használták (42-50. rész)
 • # Sabitsuita Mashingan de Ima o Uchinukou (Let’s Blast through this Moment with a Rusted Machine Gun)
 • #* Dalszöveg: Komatsu Miho, Zene: Komatsu Miho, Összeállította: Ikeda Daisuke, Előadta: WANDS
 • #* A "Shadow Dragon Saga"-tól a sorozat végéig használták (51-64. rész)
 • # DAN DAN Kokoro Hikarete 'ku (Bit by Bit My Heart is Charmed)
 • #* Dalszöveg: Sakai Izumi, Zene: Oda Tetsuro, Összeállította: Hayama Takeshi, Előadta: FIELD OF VIEW
 • #* A 64. résznél használták

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Gonoszok[szerkesztés]

 • Pilaf
 • Ledgic
 • Dr. Myu
 • Dr. Gero
 • Freeza (Freeza/Dermesztő)
 • Cell
 • Baby
 • Rilld tábornok
 • Super 17
 • Fekete füstű Shen Long
 • Egycsillagos Shen Long (Yi/Super Yi Xing Long)
 • Kétcsillagos Shen Long (Liang Xing Long)
 • Háromcsillagos Shen Long (San Xing Long)
 • Négycsillagos Shen Long (Si Xing Long)
 • Ötcsillagos Shen Long (Wu Xing Long)
 • Hatcsillagos Shen Long (Liu Xing Lon)
 • Hétcsillagos Shen Long (Qi Xing Long )

Segítők[szerkesztés]

Szereplő neve Japán hang Angol hang Magyar hang
Son Goku Nozawa Masako Stephanie Nadolny
Sean Schemmel
Lippai László
Pan Minaguchi Yuko Elise Baughman Haffner Anikó
Trunks Kusao Takeshi Eric Vale Szokol Péter
Giru Satouchi Shinobu Sonny Strait Pálmai Szabolcs
Uub Kisaichi Atsushi Sean Teague Szatory Dávid
Vegita Horikawa Ryo Christopher Sabat Bozsó Péter
Bulma Tsuru Hiromi Tiffany Vollmer Kiss Erika
Bra Tsuru Hiromi Pariksi Fakhri Molnár Ilona
Son Goten Nozawa Masako Robert McCollum Markovics Tamás
Son Gohan Nozawa Masako Kyle Hebert Csőre Gábor
Gogeta Nozawa Masako
Horikawa Ryo
Lippai László
Bozsó Péter
Videl Minaguchi Yuko Lucy Small Böhm Anita
Chi-Chi Watanabe Naoko Cynthia Cranz Törtei Tünde
Krilin Tanaka Mayumi Sonny Strait Garamszegi Gábor
C18 Itou Miki Meredith McCoy F. Nagy Erika
Marron Suzuki Tomiko Meredith McCoy Csuha Bori
Dende Yuuki Hiro Justin Cook Renácz Zoltán
Mr. Popo Nishio Toku Christopher Sabat Kapácsy Miklós
Ifjú Sátán Furukawa Toshio Christopher Sabat Csík Csaba Krisztián
Pilaf Shiba Shigeru Chuck Huber Harsányi Gábor
Shau Genda Tesso Chris Cason Papucsek Vilmos
Mai Yamada Eiko Julie Franklin Kökényessy Ági
Zunama Phil Parsons Koncz István
Herkules Gori Daisuke Chris Rager Pálfai Péter
Csuha Lajos
Bubu Shioya Kouzou Josh Martin Fazekas István
Zseniális Teknős Masuoka Hiroshi Mike McFarland Végh Ferenc
Shibito Ohta Shinichirou Kent Williams Posta Victor
Öreg Kaioshin Nomoto Reizu Kent Williams Botár Endre
Sugoro Shimada Bin Brice Armstrong Jegercsik Csaba
Susugoro Tanaka Mayumi John Burgmeier Richter Tamás
Dr. Gero Yata Kouji Kent Williams Várkonyi András
Dr. Myu Sogabe Kazuyuki Duncan Brannan Várday Zoltán
Rildo tábornok Yanada Kiyoyuki Andrew Chandler Élő Balázs
Taki Suzuoki Hirotaka Barry Yandel Megyeri János
Mutchy Yanada Kiyoyuki Andrew Chandler Mikula Sándor
Baby Numata Yusuke Mike McFarland Kossuth Gábor
Super C17 Nakahara Shigeru Chuck Huber Szabó Máté
Freeza (Dermesztő) Nakao Ryuusei Linda Young Cs. Németh Lajos
Cell Wakamoto Norio Dameon Clarke Katona Zoltán
Nappa Iizuka Shozo Phil Parsons Horányi László
Valese Natsumi Yanase Amber Cotton Andrádi Zsanett
Yama (Enma) Gouri Daisuke Varga Tamás
Fekete Füstös sárkány Gori Daisuke Christopher Sabat Bolla Róbert
Kaito Yanami Joji Sean Schemmel Forgács Gábor
Yi Xing Long, az egycsillagos sárkány Shibata Hidekatsu Christopher R. Sabat Vass Gábor
Liang Xing Long, a kétcsillagos sárkány Chafurin Bradford Jackson Szűcs Sándor
San Xing Long, a háromcsillagos sárkány Shiozawa Kaneto Jerry Jewel Gubányi György
Si Xing Long, a négycsillagos sárkány Yamaguchi Ken Victor Atelevich Maday Gábor
Wu Xing Long, az ötcsillagos sárkány Suzuoki Hirotaka Adam Hunter Németh Attila
Liu Xing Long, a hatcsillagos sárkány Otomo Ryuzaburo Steve Sanders Sörös Miklós
Liu Xing Long (női alakban) Katsuki Masako Laura Bailey Czirják Csilla
Qi Xing Long, a hétcsillagos sárkány Aomori Shin Christopher Bevins Albert Péter
Ledgic Presits Tamás
Don Kia Totani Kouji Hegedüs Miklós
Sheela Urawa Megumi Zakariás Éva
Gale Otomo Ryuzaburo Jeremy Inman Bácskai János
Bon Para Hori Yukitoshi Fehérvári Márton
Don Para Tanaka Kazunari Bor László
Son Para Shimada Bin Bardóczy Attila
Sheron (Shen Long) Utsumi Kenji Christopher Sabat Bolla Róbert
Bis (Colm) Colleen Clinkenbeard Bogdán Gergő
Bis (Colm) apja Phil Parsons Koncz István
Konferanszié Sótonyi Gábor
Pan barátja Baráth István
Rendőrfőnök Phil Parsons Fehér Péter
Elbeszélő Yanami Jouji Andrew Chandler Endrédi Máté

Lásd még[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Hivatalos oldalak[szerkesztés]

Rajongói oldalak[szerkesztés]