Vegita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vegita
Dragon Ball-szereplő
Vegita a Dragon Ball Z című animében
Vegita a Dragon Ball Z című animében
Eredeti neve Bejīta
ベジータ
Első megjelenés
Dragon Ball Z 5. epizód (anime)
Megalkotta Torijama Akira
Vegita adatai
Faja Saiya-jin (Csillagharcos)
Rokonai Vegita király (apja, elhunyt),
Bulma (felesége),
Trunks (fia),
Bra (lánya)
Képességei Saiya-jin átalakulások, Oozaru átalakulás
Technikái Big Bang
Final Flash
Final Shine
Ki támadások
Vegita megszemélyesítői
Szinkronhang Japán Horikava Rjó
Angol Brian Drummond
Angol Roger Rhodes
Magyar Bozsó Péter
Magyar F. Nagy Zoltán
Magyar Czető Roland (DBS)
Vegita SSJ Blue formában a Dragon Ball Super-ben

Vegita (eredetileg Bejiita, angol verzió szerint Vegeta) egy kitalált szereplő, gonosztevő, majd fokozatosan átalakul pozitív szereplővé a Dragon Ball Z című animében és mangában, a Dragon Ball GT, valamint a Dragon Ball Super című animében. Fontos szerepe van mindkét sorozatban és nagy hangsúly fektetődik a személyiségbeli változására. Neve a zöldség (vegetable) szóból jött. Szinkronhangjai: Japán - Horikava Rjó, Magyar - Bozsó Péter, F. Nagy Zoltán és Czető Roland.

Története[szerkesztés]

Vegita csillagharcos (Saiya-jin) herceg, Vegita király fia, s mint ilyen, rendkívül büszke a hierarchiában betöltött helyére. Vegita Dermesztő szolgálatában állt, mint zsoldos, aki tudta nélkül pusztította el a Vegeta bolygót, miközben ő bevetésen volt. Szülőbolygója pusztulása (amit neki úgy adtak elő, hogy meteorit-becsapódás miatt történt) azonban nem nagyon foglalkoztatta, ellenben miután hallotta Raditz rádióján keresztül, hogy a Földön vannak kristálygömbök (Dragonballok), amik által halhatatlanságot szerezhet, így társával, Nappával a Föld felé vették az irányt, Dermesztő engedélye nélkül. Goku és barátai megállították nagyravágyó tervében, ezért menekülésre kényszerült. Ezt követően Dermesztő megöli őt a Namek-bolygón, mivel engedetlen volt, de később a kristálygömbök segítségével Vegita újjáéled a Földön. Bulma házában ideiglenes otthonra lel, és elkezd edzeni, amíg Goku haza nem tér. A Földre sorozatosan jönnek az újabbnál-újabb ellenségek (Androidok, Cell, Majin Buu), ezért kénytelen összefogni Gokuval és a többiekkel...

Megjelenés[szerkesztés]

Viszonylag alacsony, legjellemzőbb vonása a lobogó tűzhöz hasonló alakban felálló haja. Kinézete nem sokat változik, csak a GT-ben lesz rövid időre bajsza és rövidebb, tüskés végződésű haja. Farkát elveszíti, ám a Dragon Ball GT végén egy rövid időre visszanöveszti. Ruházata szinte végig ugyanaz: kék kezes-lábas, fehér csizma és kesztyű, páncélzat. Később fekete kezeslábasra cseréli a kéket, és nem lesz páncélja. Néha civil ruhákban is láthatjuk (például 122. rész). A GT-ben csillogó fekete ruhát és bordó trikót visel.

Személyiség[szerkesztés]

Amikor először megjelenik, Vegita egy agresszív, arrogáns gonosztevő, aki rendkívül büszke az erejére és a státuszára a csillagharcos hierarchiában. Veresége Son Gokuval szemben azonban megtöri és nem érti, hogy egy általa alacsonyabb rendűnek tartott harcos hogy győzhette le. Ezért elkezd edzeni annak érdekében, hogy túlszárnyalja Gokut (ahogy ő folyton nevezi: Kakarot) és hogy bebizonyítsa: ő az erősebb. Eközben úgy véli, hogy csak neki van joga megölni Gokut, ezért mindig megpróbálja legyőzni az aktuális ellenfelet, hogy ne ők tegyék meg, ezzel akaratlanul is segítve a jó oldalt. Miután Goku meghal a Cell miatt, ez a versengési kedve lelohad (noha folytatja az edzést). Családot alapít Bulmával (lesz két gyermekük: Trunks és Bulla/Bra), korábbi arroganciája is enyhül, noha büszkesége és alapvetően agresszív hozzáállása nem változik meg. A Majin Buu részekben ismét megpróbálja legyőzni Gokut, de ismét meg kell tapasztalnia, hogy Goku megint túlszárnyalta őt. Ezek után úgy dönt, hogy nem próbál tovább versenyezni vele. A GT-ben már végképp megállapodott a Földön és, noha ismét fellángol egy kis rivalizálás Gokuval (a Super Saiya-jin 4-stádium miatt), már sokkal inkább barátjának tekinti a főhőst, mint vetélytársának.

Képességek[szerkesztés]

Csillagharcos származása és a rendszeres edzés miatt hatalmas erőre, sebességre és az úgynevezett "kí" feletti tökéletes uralomra tett szert. A Dermesztős részek után Trunks visszajött a jövőből egy időgéppel, hogy figyelmeztessen mindenkit: 3 év múlva robotok (androidok) fogják megtámadni a Földet és mindenkit meg fognak ölni. Vegita a szuper-csillagharcos (SSJ1) szintet ezalatt a 3 év alatt érte el. Addig dühítette magát azzal, hogy nem képes túlszárnyalni Gokut, míg végül sikerült neki az első átalakulás. A második szintű szuper-csillagharcos szintet (SSJ2) először Goku ellen használta a Majin Buu részeknél. Az, hogy az előző 7 év során végzett edzései során érte ezt el vagy Babidi mágiája is kellett ehhez, tisztázatlan. A GT végén Bulma Bruitz-hullámot keltő készülékének köszönhetően igaz rövid ideig, de sikerült elérnie a Super Saiya-jin 4-et (SSJ4).

Technikák, képességek:

 • Ki-érzékelés/rejtés: Képes érzékelni mások ki-jét, ezáltal megmondani a helyzetét és erejét, valamint elrejteni a sajátját, hogy őt ne vehessék észre (más ki-t érzékelni képes személyek, illetve műszerek).
 • Bukujutsu: Képes repülni a ki-je segítségével.
 • Gallick-Ho: Vegita az oldalára teszi a kezét, úgy, hogy az egyik keze a másik keze fölött legyen, energiát gyűjt, majd lő egy lila sugarat.
 • Big Bang Attack: Vegita oldalra kiteszi a kezét úgy, hogy a karjához képest keze merőlegesen álljon fölfele, majd lő egy fehér sugarat.
 • Final Flash: Vegita kiteszi a karjait oldalra, tenyérrel előre mutatva. Mindkét tenyerében energiát gyűjt, majd összeteszi a két kezét és lő egy sárga sugarat.
 • Final Shine: Vegita új mozdulata a GT-ben. Kezéből lő egy zöld sugarat.
 • Renzoku Energy Dan: Eredetileg csak az ő mozdulata volt, de mások is átvették. Mindkét kezéből apró ki-sorozatokat ad le, amelyek úgy néznek ki, mintha géppuskából lőnének.
 • Power Ball: Ezzel a technikával Vegita egy kí-gömböt tud létrehozni aminek olyan fénye van, mint a teliholdnak, lehetővé téve neki az Oozaruvá (óriás majommá) átalakulást, amennyiben még rendelkezik farokkal.
 • Barrier: Vegita képes a kíjéből maga körül egy erőpajzsot létrehozni, ami megvédi a támadásoktól és más erőhatásoktól.
 • Erőgyűrű: Ki-jéből gyűrűket hoz létre, amelyekkel képes testrészeket szilárd felülethez rögzíteni. Ezt a technikát Goku ellen vetette be a Babidi Sagában.
 • Zanzouken: Képes saját maga illúzióit létrehozni, azáltal, hogy gyorsan mozog.
 • Telekinézis: Vegita képes tárgyakat mozgatni a kíje segítségével.
 • Telepátia: Képes gondolati úton üzenni másoknak. Egyszer üzent így Nappának a Saiya-jin Saga elején.
 • Fúzió: Vegita képes végrehajtani a fúziót Gokuval, amivel létrehozzák Gogetát vagy Vegekut.

Források[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vegeta című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.