Gonosztevő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gonosztevő (szinonimák: ellenség, ellenfél, antagonista, gazember, gazfickó, rosszfiú vagy egész egyszerűen csak gonosz) egy mű (pl. film, televíziós sorozat, könyv, videójáték) kitalált szereplője, aki a hős ellentéte. Míg a hősre a bátorság és a jó cselekedetek elkövetése a jellemző, addig a gonosztevő rosszat cselekszik, és a hős útját állja, amely a történet hajtó erejének számít. A történetek során a gonosztevő egy erős személy, aki valamilyen rossz cselekedettel hatással volt a hős életére, és a hősnek le kell őt győznie. A hős a történetek során számos akadállyal kerül szembe, míg eléri a gonosztevőt. A történetek végén párbaj alakul ki kettejük között, melyből a hős kerül ki győztesen. (Kivételek is akadnak, amikor a mű végén ideiglenesen a gonosztevő győz, de ez a helyzet leginkább a hosszabb, több részből álló filmekre vonatkozik.) A Random House Unabridged Dictionary szerint a gonosztevő "olyan kegyetlenül elvetemült személy, aki a gonoszságnak vagy a bűnnek szenteli az életét, vagy egy szereplő egy színjátékban, regényben és a hasonlókban, aki egy fontos gonosz ügynökség része".[1]

A klasszikus irodalomban a gonosztevők általában nem hasonlítottak a modern/posztmodern kor gonosztevőire. Így ezekben a művekben a hős és a gonosztevő közötti különbség nem szembetűnő.[2]

Egy gonosztevő sztereotip és közhelyes ábrázolása, nagyon gyakori a 20. század eleji némafilmekben és melodrámákban

Etimológia[szerkesztés]

A gonosztevő szó angol megfelelője, a villain az ófrancia vilain szóból ered, amely a latin vilanus szóból származik.[3] A vilain szóból később villein lett, amely egy nem lovagias, udvariatlan személyre utalt.[4] Bármely tevékenység, ami gonosznak számított (pl. árulás, nemi erőszak) elkezdték a gonosztevőkhöz kapcsolni, így alakult ki a szó mai jelentése. Továbbá a villein kifejezés a bántalmazás egyik kifejezése lett, így alakult ki a szó modern jelentése.[5] A magyar "gonosztevő" szó összetett főnév, a "gonosz" és a "tevő" szavak összekapcsolása.[6]

A gonosztevők fajtái[szerkesztés]

A tündérmese műfaja a gonosztevőket kulcsfiguraként használja a történet szálainak mozgatásaihoz és a hős kalandjának befolyásához.

A csaló[szerkesztés]

A csaló egy olyan gonosztevő, aki trükközést, csalást használ terve megvalósításához. A csaló gyakran jóságos személynek álcázza magát a főszereplő (vagy a hozzá kapcsolódó személyek) számára, és ajánlatot tesz nekik. Ez az ajánlat rövid távú megoldást vagy elégedettséget nyújt azok számára, akik elfogadják, a gonosztevő számára pedig hosszú távú elégedettséget. A történet végére a hősnek ki kell találnia valamit, hogy megsemmisítse az ajánlatot a gonosz legyőzése érdekében.

Hasonlóan, az Ördög karaktere is tesz egy ajánlatot a főszereplőnek (vagy a hozzá kapcsolódó személyeknek), amely megfelel az ő vágyaiknak. Az Ördög viszont nem rejti el a szándékát a főszereplők elől. A történet ezután a hős utazását követi, aki megpróbálja megsemmisíteni az ajánlatot, mielőtt bármi baj történne.

A szörnyeteg[szerkesztés]

A szörnyeteg egy olyan szereplő, aki pusztítással követ el gonoszságot, az ösztöneire hallgatva. Következményeinek gonosz szándéka hamar beazonosítható, mivel nem törődik mások testi épségével. A pusztító gonosztevő egy nagyon erős személy alakját öltheti magára, vagy egy romboló szörnyetegét, így egyike a legveszélyesebb gonosz karaktereknek, a pusztítás iránti hajlandóságuk miatt.

Befolyásos személy[szerkesztés]

A befolyásos személy az, akinek holott már van ereje és hatalma, mindig többet szeretne. Leginkább uralkodók vagy üzletemberek formájában jelennek meg (de ide tartoznak a korrupt rendőrök, katonatisztek, politikusok is). Céljuk az, hogy a cégük, a nemzetük vagy a világ felett uralkodjanak, misztika vagy manipuláció által. Általában a saját önzése, büszkesége és arroganciája győzi le ezt a gonosztevőt.

Az áruló[szerkesztés]

Az áruló az, aki a csalás és a manipuláció kihangsúlyozásával éri el céljait. Gyakran ajánlatot tesznek, vagy információt szolgáltatnak a főszereplő ellenfeleinek, hogy megállítsák a főszereplőt, általában a saját szabadságukért vagy biztonságukért cserébe. Az áruló céljai, bár nem mindig gonoszak, de a tevékenységek, amelyeket elkövetnek céljuk elérése érdekében, gonosznak számítanak.

A hős ellentéte[szerkesztés]

A gazemberek a fikcióban a hősök ellentéteként szolgálnak, illetve olyan akadályként, amelyen a hősnek túl kell jutnia.

Egyes gonoszok kívánságokat is teljesítenek,[7] melynek hatására egyes olvasók vagy nézők sokkal jobban azonosulnak velük, mint a hősökkel. Emiatt egy ígéretes gonosztevőnek olyan karakterisztikát kell adni, amely magyarázatot nyújt a rossz cselekedeteikre, illetve megfelelő ellenfele a hősnek. Roger Ebert filmkritikus szerint "a filmek annyira jók, mint a gonosztevői. Mivel a hősök filmről filmre ugyanazok lehetnek, csak egy remek gonosz tudja a jó próbálkozást győzelemre vinni."[8]

További fajták[szerkesztés]

Szupergonosz[szerkesztés]

A szupergonosz vagy szuperbűnöző (angolul supervillain, supercriminal) olyan gonosztevő, aki szuperképességekkel rendelkezik.[9] Példák: Lex Luthor, Joker.

"Anti-gonosztevő"[szerkesztés]

Az "anti-gonosztevő" (angolul anti-villain) az antihős ellentéte. Olyan karakterre utal, akinek bár a szándékai jók, és jól szeretne cselekedni, mégis erkölcstelen, gonosz módon váltja valóra azokat.[10] Bár általában önző emberek, mégis összefognak a hőssel, ha épp nincsenek konfliktusban.[10] Példák: Thanos (Marvel), Draco Malfoy.[11]

Gonosz főszereplő[szerkesztés]

A gonosz főszereplő (protagonist villain) egy adott történet főszereplője, aki a legtöbb főszereplőtől eltérően nem hősies/jó.[12] [13] Ő áll a történet középpontjában, illetve ő viszi előre a cselekményt, de nem hősies és jó természetű. Példák: Walter White.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. villain (angol nyelven). Dictionary.com . Wayback Machine. [2014. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 11.)
 2. The greatest villains in literature”, The Daily Telegraph, 2017. szeptember 8. (Hozzáférés: 2019. március 26.) 
 3. Chambers Dictionary of Etymology. New York: Chambers, 1204. o. (1999. május 11.). ISBN 0550142304 
 4. villain. Oxford Dictionaries . [2019. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 11.)
 5. Studies in Words (angol nyelven). Cambridge University Press, 120–121. o. (2013. május 11.). ISBN 9781107688650. Hozzáférés ideje: 2018. október 11. 
 6. Gonosztevő szó jelentése. Gonosztevo.szojelentese.com
 7. A History of Indian Literature: 1911-1956 (angol nyelven). Sahitya Akademi, 416. o. (1995. május 11.). ISBN 9788172017989. Hozzáférés ideje: 2018. október 11. 
 8. Star Trek II: The Wrath of Khan Movie Review (1982) (angol nyelven). RogerEbert.com , 1982. január 1. (Hozzáférés: 2018. október 11.)
 9. Top 10 Supervillains of All Time. Liveabout.com
 10. a b Definition of "Anti-Villain". TV Tropes
 11. What is an Anti-Villain?: Definition, Examples. Blog.reedsy.com
 12. How to Write a Villain Protagonist in 6 Steps. Masterclass.com
 13. The World of Villain Protagonists. The Write Practice