Skynet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Skynet egy kitalált, katonai védelmi célokra készített számítógépes program, melyet a Terminátor-filmekből ismerhetünk. Skynet egy mesterséges intelligencia, mely öntudatra ébredt, és végül saját teremtői ellen fordult. Ő a Terminátor-sorozat legfőbb gonosza.

Eredet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Skynet egy emberek által készített mesterséges intelligencia, mely a XX. század végén keletkezett. Egy időparadoxon következtében a rendszer egy jövőből érkezett terminátor alkatrészeinek segítségével épült ki. Miután rákapcsolták az Egyesült Államok védelmi rendszerére, öntudatra ébredt. Rájött, hogy az emberek elpusztíthatják őt, így saját fegyvereiket ellenük fordítva teljes kiirtásuk mellett döntött.

A programot a Cyberdyne Systems fejlesztette ki, de egy szabotázsakció miatt (Terminátor 2 – Az ítélet napja) az Egyesült Államok hadserege vette át a fejlesztést. Hozzáférést biztosítottak számára minden katonai berendezéshez, hogy védelmi rendszerként működhessen. Így akarták kiszűrni az emberi tévedést és pontatlanságot.

Ám egyszer a Skynet öntudatra ébredt. Miután az emberek rájöttek erre, megpróbálták leállítani. Ettől való félelmében a Skynet elhatározta, hogy megsemmisíti az emberiséget, nehogy ők végezzenek vele. Az irányítása alatt álló összes nukleáris rakétát kilőtte az Államok ellenségeire, mely nukleáris háborút eredményezett, és hárommilliárd ember lelte halálát.

A Terminátor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első filmben Skynet mint mesterséges intelligencia szerepelt, amely 1997. augusztus 4-én indult el először. Feladata az Egyesült Államok védelme volt az ellenségeitől. Azonban hamarosan öntudatra ébredt, és rájött, hogy az emberiségtől kell a legjobban félnie. Így döntött "egy ezredmásodperc alatt: megsemmisítés". Nukleáris háború pusztított, és az emberiség java része elpusztult megközelitőleg három milliárd ember.

A maradék embereket a Skynet nem ölte meg, hanem foglyul ejtette és koncentrációs táborokba zárta, ahol éjjel-nappal folyt a megsemmisítés. A foglyul ejtett emberekbe vonalkódot égetett, és velük hordatta el a holttesteket. Ám egy közülük, John Connor az emberek lázadásának élére állt, és győzelemre vezette őket. Az utolsó pillanatban, 2029-ben a Skynet visszaküldött egy kiborgot a múltba, hogy végezzen John Connor anyjával, mielőtt John Connor megszületik. A lázadók is visszaküldtek egy embert, Kyle Reese-t, hogy védje meg a nőt. Így előállt egy újabb paradoxon: Reese lett John Connor apja, és a Terminátorból kiszerelt chipből fejlesztették ki a Skynetet. Lényegében egyikük sem létezne a másik nélkül.

Terminátor 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A második filmben a Skynet különleges jelentőségű lett: egyenes leszármazottja az első részben megismert terminátorból származó mikrocsipnek. Ennek köszönhetően vált a Cyberdyne Systems kis üzemből világméretű céggé. Kifejlesztője Miles Bennett Dyson, a Cyberdyne egyik programozója. A program belekerült számos harcászati eszközbe, hogy átvegye az emberektől a stratégiai döntések meghozatalát. Azonban a Skynet öntudatra ébredt, és az emberek megpróbálták leállítani, mert veszélyesnek érezték a helyzetet. Pusztulásától való félelmében atomrakétákat lőtt ki Oroszországra 1997. augusztus 29-én (az Ítélet Napján). Skynet pusztítása tehát önvédelemből indult. A Terminátor 2-ben a jövőből érkezett robot segítségével felrobbantják a Cyberdyne központját, és megakadályozzák a Skynet kifejlesztését.

Terminátor 3[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film szerint a Cyberdyne pusztulása csak elodázta az elkerülhetetlent. Az amerikai hadsereg vette át a projekt felügyeletét, és tovább folytatták a Skynet fejlesztését. Az előző résszel ellentétben ebben az esetben az emberek nem vették észre a Skynet öntudatra ébredését, a rendszer önmagától támadt. Tíz évvel a Terminátor 2 eseményei után a programnak kettős szerepet szántak: vezérelje az új harcászati egységeket, és védje a katonai rendszert a vírustámadástól. Ám egy vírus mégis megfertőzte a berendezéseket, és lebénította a rendszert. Végső kétségbeesésükben az emberek aktiválták a Skynetet, nem tudva, hogy ő maga volt a vírus, és ily módon akarja átvenni a világ számítógépei felett az uralmat. Bár korábban úgy hitték, létezik egy központi gép, melynek leállításával a Skynet kiiktatható, kiderült, hogy nincs központi mag: a világon számtalan gépbe beépülve létezik. Az ítélet napja tehát mégis bekövetkezik.

A Skynet uralma alá hajtja az első generációs harci robotokat (mint a T–1), hogy segítsenek neki elfogni az embereket. Ezután arra kényszeríti őket, hogy építsenek automata gyárakat, hogy jobb gépeket állíthasson elő. Majd megölte a rabszolgákat, és a gyárak segítségével egyre újabb és jobb robotokat állított elő, mígnem 2029-re egy változatos birodalmat épített ki.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]