Vajna András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vajna András
Vajna 2013 novemberében
Vajna 2013 novemberében
Született Vajna András György
1944. augusztus 1. (74 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Házastársa Palácsik-Vajna Tímea (2013. augusztus 18. – )
Foglalkozása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vajna András témájú médiaállományokat.

Vajna András György, Andrew G. Vajna, Andy Vajna (Budapest, 1944. augusztus 1. –) hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása”.[1][2] 2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye.

Életpályája[szerkesztés]

1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot. Kaliforniában folytatott tanulmányokat, mielőtt belevetette magát a filmiparba, amelynek rövid idő alatt tekintélyes vezéregyéniségévé vált.

A Távol-Keleten kezdte tevékenységét: először fodrász és parókakészítő volt, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott. A Panasia Film (Hongkong) eredményesen működött, így megteremtődött a terjeszkedés lehetősége.

1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures céget, amely hamarosan mamutvállalattá fejlődött, s a világ legbefolyásosabb forgalmazói sorába emelkedett.

1982-től hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, elnöki posztját maga foglalta el. Produceri filmográfiája A csendestárs című alkotással kezdődött. A listán számos világsiker, kedvelt szórakoztató produktum, modern művészi érték található.

1988-ban megkezdődik a Carolco auditja (mielőtt kiválna a cégből), és Vajna 1988-89-es adóbevallásait is felülvizsgálják. A Time magazin egy 1991-es cikke szerint "leányvállalataik hálózata olyan zavaros, hogy a tőzsdei elemzők sem képesek követni". Az IRS (Internal Revenue Service - az Egyesült Államok adóhatósága) tizennégy éven át szaglászik Kassar és Vajna offshore manőverei után melyek megállapításai (kamatmentes kölcsönökből házak, festmények vásárolása, szerencsejáték-veszteségek kiegyenlítése) miatt a Carolco részvényesei kollektív keresetet nyújtottak be. A részvényesek Kassar elleni pere végül egyezséggel zárult, Vajnánál összesen 11 milliót minősít kölcsön helyett (adóköteles) jövedelemnek az IRS.

Magyarságát őrizve kapcsolatot tart a hazai filmélet szereplőivel, tevékenyen hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez. Gesztusnak tekinthető az is, hogy Budapesten forgatták az Evita című Vajna-szuperprodukció számos jelenetét, mialatt az Egyesült Államokban (1996 áprilisában) Kassar és Vajna személyes adóügyeiben külön vizsgálat indult. Az IRS megállapítása szerint Vajna és Kassar - a kettejük és/vagy családtagjaik által birtokolt - offshore cégeken keresztül 1988-90 között együttesen 75 százalékos Carolco-részesedést adtak el összesen 286 millió dollárért, ami után nem adóztak az Amerikai Egyesült Államokban.

Vajna ügye végül 2001-ben csinnadratta nélkül zárult: a követelt 41,1 millió helyett - ebből 33,7 adóhátralék, 7,4 millió büntetés - 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett. Ügyeinek súlyát a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata jellemzi.[3]

2013. augusztus 18-án, Los Angelesben feleségül vette Palácsik Tímeát (Miskolc, 1982. november 30.), aki azzal lett ismert, hogy előző vőlegénye, Damu Roland színész börtönbe került, miután állítása szerint megerőszakolta.[4] Már a tárgyalás alatt közeli kapcsolatba került Andy Vajnával, akivel rövid idő múlva házasságot kötöttek.[5][6]

Média érdekeltségei[szerkesztés]

2015-ben megvásárolta a TV2 Csoportot.[7] 2016-ban a Rádió 1 is az ő tulajdonába került.[8] 2017-ben megvette a Lapcom Zrt.-t, ami magába foglalja a Borsot, a Délmagyarországot, és a Kisalföldet.[9]

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]