Vajna András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vajna András
Vajna 2013 novemberében
Vajna 2013 novemberében
Születési név Vajna András György
Született 1944. augusztus 1. (73 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Házastársa Palácsik-Vajna Tímea (2013. augusztus 18.–)
Foglalkozása filmproducer

Vajna András az IMDb-n
Vajna András PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vajna András témájú médiaállományokat.

Vajna András György, Andrew G. Vajna, Andy Vajna (Budapest, 1944. augusztus 1. –) hollywoodi producer, az etyeki Korda Filmstúdió társtulajdonosa, 2010-ig az InterCom Zrt. elnöke. 2011 januárja óta a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, feladata „a magyar film megőrzésére, fejlesztésére, állami támogatására és az ezzel kapcsolatos kormányzati tevékenység összehangolására irányuló stratégia kidolgozása”.[1][2] 2018-ban Magyarország 14. leggazdagabb és 5. legbefolyásosabb személye.

Életpályája[szerkesztés]

1956-ban családjával együtt hagyta el Magyarországot. Kaliforniában folytatott tanulmányokat, mielőtt belevetette magát a filmiparba, amelynek rövid idő alatt tekintélyes vezéregyéniségévé vált.

A Távol-Keleten kezdte tevékenységét: először fodrász és parókakészítő volt, aztán mozik működtetésével és filmforgalmazással foglalkozott. A Panasia Film (Hongkong) eredményesen működött, így megteremtődött a terjeszkedés lehetősége.

1976-ban Mario Kassarral közösen megalapította a Carolco Pictures céget, amely hamarosan mamutvállalattá fejlődött, s a világ legbefolyásosabb forgalmazói sorába emelkedett.

1982-től hívta életre az Amerikai Filmpiackutató Társulást, elnöki posztját maga foglalta el. Produceri filmográfiája A csendestárs című alkotással kezdődött. A listán számos világsiker, kedvelt szórakoztató produktum, modern művészi érték található.

1988-ban megkezdődik a Carolco auditja (mielőtt kiválna a cégből), és Vajna 1988-89-es adóbevallásait is felülvizsgálják. A Time magazin egy 1991-es cikke szerint "leányvállalataik hálózata olyan zavaros, hogy a tőzsdei elemzők sem képesek követni". Az IRS (Internal Revenue Service - az Egyesült Államok adóhatósága) tizennégy éven át szaglászik Kassar és Vajna offshore manőverei után melyek megállapításai (kamatmentes kölcsönökből házak, festmények vásárolása, szerencsejáték-veszteségek kiegyenlítése) miatt a Carolco részvényesei kollektív keresetet nyújtottak be. A részvényesek Kassar elleni pere végül egyezséggel zárult, Vajnánál összesen 11 milliót minősít kölcsön helyett (adóköteles) jövedelemnek az IRS.

Magyarságát őrizve kapcsolatot tart a hazai filmélet szereplőivel, tevékenyen hozzájárult az 1996-os októberi filmes magyar világtalálkozó előkészítéséhez. Gesztusnak tekinthető az is, hogy Budapesten forgatták az Evita című Vajna-szuperprodukció számos jelenetét, mialatt az Egyesült Államokban (1996 áprilisában) Kassar és Vajna személyes adóügyeiben külön vizsgálat indult. Az IRS megállapítása szerint Vajna és Kassar - a kettejük és/vagy családtagjaik által birtokolt - offshore cégeken keresztül 1988-90 között együttesen 75 százalékos Carolco-részesedést adtak el összesen 286 millió dollárért, ami után nem adóztak az Amerikai Egyesült Államokban.

Vajna ügye végül 2001-ben csinnadratta nélkül zárult: a követelt 41,1 millió helyett - ebből 33,7 adóhátralék, 7,4 millió büntetés - 6,5 millió dollár adóhátralékot fizetett. Ügyeinek súlyát a filmtörténet két leghosszabb auditja és adócsalási vizsgálata jellemzi.[3]

2013. augusztus 18-án, Los Angelesben feleségül vette Palácsik Tímeát (Miskolc, 1982. november 30.), aki azzal lett ismert, hogy előző vőlegénye, Damu Roland színész börtönbe került, miután állítása szerint megerőszakolta.[4] Már a tárgyalás alatt közeli kapcsolatba került Andy Vajnával, akivel rövid idő múlva házasságot kötöttek.[5][6]

Média érdekeltségei[szerkesztés]

2015-ben megvásárolta a TV2 Csoportot.[7] 2016-ban a Rádió 1 is az ő tulajdonába került.[8] 2017-ben megvette a Lapcom Zrt.-t, ami magába foglalja a Borsot, a Délmagyarországot, és a Kisalföldet.[9]

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]