Dagobah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dagobah
Fő adatok
Fiktív univerzumCsillagok háborúja
RendszerDagobah (Darlo csillag)
SzektorKülső Perem, M-19
Távolság a galaxis középpontjától50 000 fényév
Jellemzők
Átmérő14 410 km
Jellegmocsaras
Légkörföldihez hasonló
Éghajlatmérsékelt, nedves
Forgási idő23 standard óra
Keringési idő341 helyi nap
Holdak száma1
Élővilág, lakosság
Élővilág(nagyrészt ismeretlen)
Lakosság fajtája(nincs)
Lélekszám1
Beszélt nyelvek(nincs)
Fő települések(nincs)
Nevezetességek
NevezetességekYoda ide vonult vissza elmélkedni

A Dagobah a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik bolygója. A Birodalom visszavág és A jedi visszatér filmekben jelenik meg.

A Rimma Kereskedelmi Útvonal közelében található.

Leírása[szerkesztés]

A Dagobah felszíne hatalmas, bűzös mocsár és párás dzsungel keveréke. A mindenütt jelenlévő, magasba nyúló, dús vegetáció miatt a felszín állandó félhomályban van.

Élővilága[szerkesztés]

Nagyrészt ismeretlen, illetve besorolatlan. A mocsarakban a mikroszkopikus méretű halaktól a vákuumos szívókoronggal zsákmányra vadászó ragadozókig sok minden megtalálható. Ismertebb élőlényei az éles karmokkal rendelkező „sárkánykígyók”, a mocsári madarak, sokféle fullánkos ízeltlábú, a „mészárosbogár” (ami borotvaéles fonalból szövi hálóját) és megemlíthetők a fehér pókok, amik életciklusuk során fákká válnak.

Történelme[szerkesztés]

A bolygó csak kevesek által ismert hiperűr-útvonalon közelíthető meg. Történelmének nagyobb részében a Dagobah meg sem jelent a csillagtérképeken, bár több alkalommal is jártak rajta felfedezők, de az utazás minden alkalommal nemkívánatos következményekkel járt. Egy alderaani expedíció minden tagját felfalták a helyi vadállatok; egy másik sikertelen expedíció pedig (a Klónháborúk előtti időben) azt találta, hogy előőrsének tagjai kannibalizmusra kényszerültek.

Állandó település soha nem jött létre rajta.

A Dagobah leginkább arról a tényről ismert, hogy Yoda jedi mester ide vonult vissza önkéntes száműzetésbe, miután sikertelenül próbálta megölni Palpatine császárt Y. e. 19-ben. Yoda akkor választotta ezt a helyet, amikor észrevette, hogy a Jedi Archívumból 38 csillagrendszer adatai hiányoznak (köztük volt a Dagobah is). Két évtizedig a jedi mester egy egyszerű sárkunyhóban élt. A császár figyelmét úgy sikerült elkerülnie, hogy egy közeli barlang maradék kisugárzása árnyékolta le, ahol egy Sötét Oldalon álló jedi élt valamikor.

Yoda itt tanította Luke Skywalkert Y. u. 3-ban, és alig egy évvel később meghalt 900 éves korában.

Az endori csata után felmerült, hogy elszigetelt, de stratégiailag fontos elhelyezkedése miatt a Dagobah-n katonai felderítőállomást létesítsenek, de az ötlet az erőfeszítések ellenére nem valósult meg. Ezután nem történt több kísérlet település létrehozására. Ehelyett az új Jedi Rend ifjú növendékei zarándoklatként keresik fel a Sötét Oldalon álló jedi valamikori barlangját, hogy szembeszálljanak a Erő sötét oldala által gerjesztett látomásokkal.

Megjelenése a filmekben[szerkesztés]

A Nagy Jedimészárlás után, mivel nem tudja legyőzni Darth Sidioust, Yoda ide vonul önkéntes száműzetésbe (megérkezése szerepelt a Sithek bosszúja forgatókönyvében, de időgazdálkodási okok miatt az elkészült jelenetet végül kivágták a filmből). A Birodalom visszavág című filmben Luke Skywalkert a Hoth bolygón meglátogatja Obi-Wan Kenobi szelleme, és azt tanácsolja neki, hogy a Dagobah bolygón keresse fel Yoda mestert, ha jedi lovaggá szeretne válni.

Miután a Hoth bolygón Darth Vader vezetésével a rohamosztagosok elűzik a Lázadók Szövetségét, Luke Skywalker az Erő segítségével elnavigál a bolygóra R2-D2 társaságában az X-szárnyú gépén. A légkörbe érve elektromos viharba kerül, műszerei felmondják a szolgálatot, erős szél dobálja az űrhajóját, végül lezuhan Yoda sárkunyhójának közelében. Hajója a mocsárban hamarosan elsüllyed.

Rövid kiképzés után Luke elhagyja a bolygót, hogy megmentse barátait, mert megérzi, hogy Han Solo, Leia hercegnő és Csubakka bajban vannak a Bespin bolygó légkörében lévő Felhővárosban.

Skywalker rövid látogatásra újból elutazik a Dagobah bolygóra A jedi visszatér című filmben, de ekkor csak arra van idő, hogy Yoda elmondja neki, van egy testvére, és apjuk Anakin Skywalker, majd meghal és eltűnik.

Luke ekkor ismét Obi-Wan Kenobi megjelenő szelleméhez fordul az apját és testvérét illető kérdésekkel.

A Sith-ek bosszúja című filmben Yoda megemlíti, hogy száműzetésbe vonul, de a bolygó nem jelenik meg a filmben.

Forgatási körülmények[szerkesztés]

Amikor a Dagobah forgatási helyszínének kiválasztására került sor, Robert Watts társ-producer kutatást végzett valódi mocsarakban, a világ több pontján (Florida – Egyesült Államok, Dél-Amerika, Karibi térség, Kelet-Afrika). Hamarosan rájött azonban, hogy az ilyen helyen való forgatás túl drága és veszélyes lenne, így a filmkészítők díszlet felépítése mellett döntöttek. Ez lehetővé tette számukra, hogy olyan mocsárvilágot ábrázoljanak, amilyen nem létezik a Földön.

A görcsös fák terveit Norman Reynolds produkciós tervező hozta létre, ez Ralph McQuarrie látványtervein alapult, amihez hozzávették a Nigériában található mocsarak jellemzőit. A fák vázait acélcsövekből hozták létre, melyre dróthálót erősítettek, majd erre gipszbevonat került, amin kidolgozták a részleteket.

Minthogy a mocsárban is kellett mozgást ábrázolni, ezért az egész díszletet körülbelül 1 méter magasságban helyezték el. Ez lehetővé tette, hogy a víznek mélysége legyen, valamint hogy Frank Oz és csapata (akik Yoda figuráját mozgatták) elférjenek a díszlet alatt.

Források[szerkesztés]

  • Star Wars – The Essential Atlas, Del Rey kiadó (2009)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dagobah című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]