Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág
(Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back)
1980-as amerikai–brit film

Mark Hamill (1980).jpg
Rendező Irvin Kershner
Producer Gary Kurtz
George Lucas
Rick McCallum (különleges kiadás)
Vezető producer Gary Kurtz
Műfaj
Forgatókönyvíró George Lucas (történet)
Leigh Brackett és Lawrence Kasdan (forgatókönyv)
Főszerepben Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Billy Dee Williams
Anthony Daniels
Zene John Williams
Operatőr Peter Suschitzky
Vágó Paul Hirsch
Jelmeztervező John Mollo
Díszlettervező Norman Reynolds
Gyártás
Gyártó Lucasfilm Ltd.
20th Century Fox
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelv angol
+ magyar szinkron
Játékidő 124 perc (moziváltozat)
127 perc (különleges kiadás)
Költségvetés 18 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA 20th Century Fox
Magyarország Mokép (1981)
Magyarország InterCom (1995 / 1997)
Bemutató USA 1980. május 21.
1. szinkron
Magyarország 1982. január 28. (mozi)
2. szinkron
Magyarország 1995. október 3. (VHS)
3. szinkron
Magyarország 1997. április 10. (mozi)
Magyar adó 3. szinkronnal
RTL Klub
Film+
AXN
AXN Black
Viasat3
Kronológia
Előző Csillagok háborúja IV: Új remény
Következő Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér
További információk

A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (eredeti cím: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, eredeti címén A Birodalom visszavág, angolul: The Empire Strikes Back) egy 1980-as, Irvin Kershner rendezésében megjelent tudományos-fantasztikus film. A forgatókönyvet George Lucas története alapján Lawrence Kasdan és Leigh Brackett írta. A Csillagok háborúja sorozatból másodikként jelent meg, de a filmek története alapján ez az ötödik rész az Egy új remény után és A Jedi visszatér előtt.

A film három évvel a rettegett Halálcsillag elpusztítása után játszódik. Luke Skywalker, Han Solo, Leia Organa hercegnő és a Lázadók Szövetsége nyomukban a Galaktikus Birodalom Darth Vader vezette erőivel menekülni kényszerülnek. Luke elszakad barátaitól és egy félreeső bolygóra utazik, ahol Yoda Jedi mestertől megtanulja használni az Erőt. Közben Vader titokban csapdát állít Luke-nak, ami egy kegyetlen párbajhoz, majd egy megdöbbentő szembesítéshez vezet.

Hosszú és nehéz gyártás után a film 1980. május 21-én került a mozikba. Kezdetben pozitív és negatív kritikákat is kapott, de ma már a filmtörténelem legjobb alkotásai között tartják számon.[1]

Cselekménye[szerkesztés]

Harc a jégbolygón[szerkesztés]

Az előző epizódban a Lázadó Szövetségnek sikerült megsemmisíteni a Galaktikus Birodalom új csodafegyverét, egy egész bolygó gyors elpusztítására képes Halálcsillagot, ám a Birodalmi Flotta csillagrombolói végigüldözték őket a Galaxison, mígnem nagy részüknek egy embertelen klímájú jégbolygón, a Hothon sikerül elrejtőzniük.

A történet a Halálcsillag elpusztítása után három évvel (3 YU) kezdődik. Palpatine császár és Darth Vader vezetésével a Birodalom bosszút akar állni a lázadókon, és végleg meg akarja semmisíteni őket. Mindenfelé szétküldött kutatószondáik egyike felfedezi a felkelők rejtett bázisának ellátógenerátorait, a birodalmi flotta ezután meglepetésszerű támadást indítva arra kényszeríti a lázadókat, hogy elhagyják bázisukat.

Luke és Yoda[szerkesztés]

Luke Skywalker - miután meggyőződött, hogy a lázadó flotta sikeresen elmenekült - a Dagobah rendszer felé indul robotjával, R2-D2-val, hogy folytassa felkészülését Yoda, a legnagyobb jedi lovag irányítása alatt. Meg is találja a mestert, aki Luke-ot szigorú kiképzésben részesíti, és arra is felhívja figyelmét, hogy a sötét oldal megpróbálja majd megnyerni magának. Az egyik ilyen lecke során be kell mennie egy barlangba, amely a Sötét Oldal kisugárzása alatt áll. Figyelmen kívül hagyja Yoda tanácsát, hogy fegyvertelenül lépjen be. A barlangban Darth Vadert találja, és haragosan rátámadva rövid harc után lefejezi. A fejen levő maszk szétnyílik, és Luke saját arcát látja benne: ez egy figyelmeztetés, hogy saját magát kell legyőznie, különben - ha nem vigyáz az érzelmeire, - a Sötét Oldal a hatalmába fogja keríteni.

Solóék menekülése[szerkesztés]

Közben Leia hercegnő, Han Solo, Csubakka és C-3PO droid Vader flottája elől menekül. A bajt az is tetőzi, hogy a hiperhajtómű meghibásodik, ezért nem tudnak fénysebességre felgyorsulva elmenekülni. Végül egy aszteroidamezőben találnak menedéket, pontosabban egy vákuumban is vígan megélő gigászi űrféreg bendőjében, ahonnan – a birodalmi bombázás, illetve az ott élő szárnyas lények, a mynockok miatt – sietősen távoznak. Majd végső elkeseredettségükben látszólag megtámadják a hajójuknál ötvenszer nagyobb csillagrombolót, és rákapcsolódnak az anyahajó hídjának falára, ahol nem érzékelik őket a birodalmi szenzorok. Menekülésükért újabb flottatiszt esik áldozatul Darth Vader szigorának: Needa kapitány. Birodalmi előírás szerint hiperugrás előtt megválnak a hulladékoktól, ezek között a Millennium Falcon remekül elrejtőzik. Majd a Bespin bolygó felé indulnak, ahol Solo barátja, Lando Calrissian báró székel. Sajnos egy Boba Fett nevű fejvadász rájön a Millennium Falcon menekülési útjára, és elefántfejre emlékeztető alakú űrhajóján, a SLAVE-1-en követi a menekülőket.

A felhővárosban[szerkesztés]

A Millennium Falcon megérkezik a Bespinre, illetve a légkörében lebegő Felhővárosba, ahol Lando Calrissian már várja őket és rendelkezésükre bocsátja műszaki csoportját, hogy helyrehozzák a Falcon hiperhajtóművét. C-3PO szerencsétlen módon egy rohamosztagos különítménybe botlik, azok pedig szétlövik a droidot, nehogy felfedje ottlétük titkát. Csubakka rátalál C-3PO darabjaira vendéglátójuk olvasztókamrájában. Leia hercegnőt és „kíséretét” Calrissian csapdába csalja. Solót Vader megkínoztatja. Csubakka a börtöncellában elkezdi C-3PO összerakását. Hogy Skywalkert élve a Császár színe elé vihesse, Vader működésbe helyezi a tibannagáz-bányászattal foglalkozó város egyik eszközét, a karbonitfagyasztót, de mivel nem tudják, ez alkalmas-e élő szervezet hibernálására, Vader kipróbáltatja Solo kapitányon. Solo túléli a fagyasztást, a testét magába foglaló karbonittömböt pedig átadják Boba Fettnek, aki Jabbához indul vele. Vader azt parancsolja Calrissiannak - megszegve eredeti megállapodásukat - hogy vigye Leiáékat a birodalmi zászlóshajóra, és egy rohamosztagot hagy a városban. Lando ekkor már tudja, hogy a Birodalom átvette Felhőváros irányítását, és új elhatározásra jut: megakadályozza Leiáék átadását, majd megpróbálják Han Solót megmenteni - de elkésnek. Azonban sikerül feljutniuk a Falconra, és elmenekülnek.

Apa és fia[szerkesztés]

Luke Skywalker időközben megérkezik Felhővárosba, és Leia kétségbeesett figyelmeztetése ellenére szembeszáll Vaderrel. Éppen csak túléli az összecsapást: Vader levágja a jobb kézfejét, de nem öli meg. A fénykarddal vívott párbaj közben az is kiderül, miért nem. Vader Luke arcába vágta: „Obi-Wan sohasem mondta el, mi történt apáddal!" Luke válasza: ,,Épp eleget mondott. Elmondta, hogy te ölted meg!" Vader reakciója: ,,Nem. Én vagyok az apád!”

Luke, menekülve a Sötét Oldal és az imént megtudott igazság elől, leveti magát a Felhőváros „tőkesúlyának” mélyébe. Az egyik szellőzőakna beszippantja testét, és Luke egy törékeny antennán köt ki. Utolsó erejével Leiát szólítja. Leia megérzi Luke hívását, visszafordulnak, és kimentik őt szorult helyzetéből. Vader elől azonban nem tudnak megszökni, mert bár a hiperhajtóművet rendbehozták Lando technikusai, Vader azt a tudtuk nélkül kikapcsoltatta.

Sikeres szökés[szerkesztés]

R2-D2 azonban kinyerte ezt az információt Felhőváros számítógépeiből, és bekapcsolja a hiperhajtóművet, így megmenti a felkelőket attól, hogy Vader karmai közé kerüljenek. A lázadók gyülekezési pontján Luke műkezet kap, Csubakka és Lando Boba Fett után indulnak.

Filmforgatás[szerkesztés]

Az 1977-ben bemutatott Csillagok háborúja film minden várakozást felülmúlt – a vártnál sokkal nagyobb bevételt hozott, forradalmasította a filmipart és óriási kulturális visszhangja lett.[2] A rendező, George Lucas, megragadta az alkalmat, hogy függetlenítse magát a hollywoodi filmipartól, és A Birodalom visszavág-ot kölcsönökből, valamint az előző rész bevételeiből finanszírozta.[2] Lucast teljesen lefoglalta más filmjeinek produkciója, a vizuális effektekkel foglalkozó Industrial Light & Magic (ILM) cégének irányítása és a pénzügyek felügyelete, ezért úgy döntött, hogy nem saját maga fogja rendezni A Birodalom visszavág-ot. A rendezői széket Irvin Kershnernek, korábbi egyetemi professzorának ajánlotta fel.[3] Kershner kezdetben visszakozott, de ügynöke javaslatára elfogadta a munkát.[2] Lawrence Kasdant és Leigh Brackettet bízták meg a forgatókönyv megírásával Lucas eredeti története alapján.[2][4] Brackett 1978 februárjára elkészítette a forgatókönyv első vázlatát, mielőtt egy hónappal később rákban elhunyt volna. Lucas maga írta meg a másodikat, mielőtt felbérelte volna Kasdant, az Indiana Jones-sorozat Az elveszett frigyláda fosztogatói című epizódjának forgatókönyvíróját.

A Csillagok háborúja megjelenése után az addig gondokkal küszködő ILM hirtelen meggazdagodott és a kaliforniai Marin megyébe helyezték át székhelyét.[2] A Birodalom visszavág teljesen új kihívást jelentett a cégnek. Az első filmben főként űrcsatákat láthattak a nézők, de A Birodalom visszavágban egy jégbolygói ütközet és egy felhők között lebegő város is helyet kapott. A Hoth jégbolygón vívott csatát először két háttérrel akarták leforgatni. Helyettük inkább művészeket béreltek fel, akik megalkották a havas díszletet, a hatalmas birodalmi lépegetőket pedig a stop-motion animációs technológiával vágták bele a filmbe.[2] A vizuális effektekért felelős Phil Tippett elmondása szerint a lépegetők az első tervek szerint nagy, páncélozott, kerekes járművek lettek volna. Többek szerint a végső kinézetüket részben az oaklandi kikötő daruinak köszönhetik, bár ezt Lucas tagadja.[5]

Yoda Jedi mester vászonra vitelénél Stuart Freeborn saját arcát használta alapként, majd hozzáadta Albert Einstein ráncait, hogy a karakter külseje kivételes intelligenciáról árulkodjon.[6] A Dagobah díszleteit másfél méterrel a talaj fölé építették, így a bábjátékosok alulról mozgathatták Yoda bábuját. Ez a beállítás problémát jelentett a Yoda hangját kölcsönző Frank Oznak, aki nem hallotta a stábot és Mark Hamillt felülről. Hamill később elmondta, hogy megrémítette az, hogy hónapokig ő volt az egyetlen emberi karakter a forgatott jelenetekben; jelentéktelennek érezte magát a számtalan állat, gép és mozgó kellék között. A rendező megdicsérte Hamillt a teljesítményéért.[2][7]

A közönség reakciója[szerkesztés]

Sokak szerint ez a legjobb rész a trilógiából, mert hiányoznak belőle a túljátszott jelenetek az Egy új remény-ből és nem annyira "édes", mint A jedi visszatér rész. Ugyanakkor – ahogy George Lucas a filmtrilógia felújított változata elején található interjúban elmondta, szándékosan – "a legsötétebb és hangulatilag a legmélyebb pontja" a Csillagok háborúja mondának.

A hat részből ez az egyetlen, amelyben nem hal meg kiemelkedő szereplő.

Érdekesség[szerkesztés]

A film készítésekor nagy titokban tartották azt, hogy Darth Vader Luke Skywalker apja. Ezt a Luke-ot játszó színésznek (Mark Hamill) sem mondták meg, hogy meglepetése élethűbb legyen. A Darth Vader hangját eljátszó színész is csak az utolsó pillanatban kapta meg az igazi szöveget.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szereposztás (1982) 2. szereposztás (1995) 3. szereposztás (1997)
Mark Hamill Luke Skywalker Szatmári György Stohl András
Harrison Ford Han Solo Téri Sándor Csernák János
Carrie Fisher Leia hercegnő Bencze Ilona Kovács Nóra
David Prowse, James Earl Jones (hang) Darth Vader Nagy Attila Hollósi Frigyes Kránitz Lajos
Hollósi Frigyes (a bluray változat betoldott párbeszédeiben)
Billy Dee Williams Lando Calrissian Újréti László Gesztesi Károly
Anthony Daniels C-3PO Szatmári István Maros Gábor
Kenny Baker R2-D2 eredeti hang
Peter Mayhew Csubakka eredeti hang
Frank Oz Yoda mozgatója és hangja Tyll Attila Szuhay Balázs
Jeremy Bulloch, Jason Wingreen (eredeti hang), Temuera Morrison (hang a 2004-es különleges kiadásban) Boba Fett Kiss Gábor Csuja Imre Salinger Gábor
Kenneth Colley Piett admirális Perlaki István Lux Ádám
Alec Guinness Obi-Wan "Ben" Kenobi Bács Ferenc Szabó Ottó
Denis Lawson Wedge Antilles Dobránszky Zoltán Orosz István Galbenisz Tomasz
Denny Delk 2-1B eredeti hang
Clive Revill (hang)
Ian McDiarmid (a 2004-es különleges kiadásban)
Palpatine uralkodó Versényi László Antal László Reviczky Gábor
- Narrátor[8] Varga T. József Mádi Szabó Gábor[9]

A film megjelenése Magyarországon[szerkesztés]

A Csillagok háborúja második részét A Birodalom visszavág-ot 1982. január 28.-án vetítették először a magyar mozik. Szintén a Mokép volt a moziforgalmazó, mint a Csillagok háborúja esetében. A régi trilógia közül egyedül a Birodalom visszavág volt az a rész, amelyet már a mozipremierje idején szinkronosan vetítettek. Nagyon kevesen tudják azt, hogy az 1980-as évek közepén a Mokép megjelentette kölcsönzői VHS-en A Birodalom visszavág-ot és ezzel megelőzte a Guild Home Video-s kiadást. Itt is, ahogy a mozivetítésnél, csak ez a rész létezik Mokép VHS-en, a kiadványra a teljesen eredeti (szélesvásznú) mozikópia ill. az eredeti magyar szinkron került. A Magyar TV levetítette a filmet az 1980-as évek vége felé, az előbb említett szinkronnal, viszont már megcsonkolt kópiával. 1993 elején a Guild Home Video kiadta VHS kazettán a Birodalom visszavág-ot, amelyre szintén a régi magyar szinkron és egy teljes képernyős kópia került. Ez a kiadvány kifejezetten a videó tékákban volt elérhető. 1995 októberében az InterCom Zrt. kiadta a trilógia "lakossági verzióját" a THX-es digitálisan felújított változatot, azonban erre a kazetta kiadványra már egy új "egységes" szinkront készítettek. 1997-ben pedig jött a díszdobozos, speciális VHS változat (kiadó: InterCom), mely már bővített jeleneteket tartalmazott, ez volt a Special Edition. Ebből kétféle változat is került a boltok polcaira. Az egyik (az arany dobozos) volt a szinkronos változat, melyen immáron egy harmadik magyar szinkron volt fellelhető, a másik (az ezüst) volt a feliratos, szélesvásznú verzió. 2000-ben még egy fehér díszdobozos VHS kiadvány is napvilágot látott, azonban ez a kiadás megegyezett a '97-es ezüst dobozos változattal. A Csillagok háborúját a 2000-es évek elején sugározta először az RTL Klub, kereskedelmi tv-csatorna. Itt már a speciális változatot vetítették a harmadik magyar szinkronnal. 2004-ben jelent meg először Magyarországon a Star Wars Trilógia DVD-n az InterCom jóvoltából, amelyre már tökéletes kép és hangminőség került. Azonban egyik magyar szinkron sem kapott helyet a DVD lemezeken, feliratot illesztettek a szélesvásznú kópiákra. 2011-ben megjelent a bluray kiadás, amelyhez az 1997-es szinkront használták fel, némi utólagos betoldással az Uralkodó és Darth Vader jelenetének megváltoztatása miatt.

A film magyar címváltozatai:

 • A Birodalom visszavág - az 1995-ig forgalmazott kiadásokban, illetve az 1997-es speciális változat VHS-borítóján (megjegyzés: az 1982-es mozis szinkronban nem volt bemondott cím)
 • Csillagok háborúja V. epizód: A Birodalom visszavág – az 1997-es speciális változat szinkronjának bemondott címe
 • Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág – a DVD- és bluray kiadások borítóján, valamint a 2015-ben az AXN és Viasat3 által műsorra tűzött változat magyar feliratos bevezetőjében

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. 100 Greatest Movies Of All Time. Total Film, 2006. október 17. (Hozzáférés: 2009. március 8.)
 2. ^ a b c d e f g Az álmok birodalma: a Star Wars trilógia története, Star Wars Trilógia DVD díszdoboz. [2004]
 3. Behind the Scenes of The Empire Strikes Back'. American Cinematographer, 2005 (Hozzáférés: 2009. október 19.)
 4. Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back. IMDb, 2009 (Hozzáférés: 2009. október 19.)
 5. Peter Hartlaub: Nah, dude, they weren't cranes, they were garbage trucks. San Francisco Chronicle, 2008. június 25. (Hozzáférés: 2009. október 20.)
 6. Nick Maley: A tribute to Stuart Freeborn. (Hozzáférés: 2010. augusztus 30.)
 7. Star Wars V. rész: A Birodalom visszavág DVD audiokommentár George Lucas, Irvin Kershner, Ben Burtt, Dennis Murren és Carrie Fisher közreműködésével. [2004]
 8. Az eredeti filmben ilyen szerep nincs, mivel a bevezető szöveg feliratként jelenik meg.
 9. A 2015-ben az AXN és Viasat3 által műsorra tűzött változatban nincs narrátor, mivel magyar nyelven írták ki a bevezető szöveget.

További információk[szerkesztés]