Jabba, a hutt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toby Philpott, Jabba bábmozgatója Jabba bábjának másolatával

Jabba Desilijic Tiure, ismertebb nevén Jabba, a hutt egy kitalált szereplő a Csillagok háborúja univerzumban. Első alkalommal az 1977-ben bemutatott eredeti Csillagok háborúja epizódban jelenik meg, amelyet később a Új remény alcímmel láttak el.[1]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az egyik legismertebb és legrettegettebb hutt csempészfejedelem és gengszter volt a galaxisban, aki tatuini sivatagi palotájából egy kiterjedt bűnözői hálózatot irányított a Peremvidéken. Hatalma csúcsán Jabba az egyik leghatalmasabb bűnöző vezér volt a galaxisban.

Jabba a pályafutását jelentéktelen bűnözőként kezdte, de gyorsan kiterjesztette befolyását különféle törvényellenes tevékenységre, mint a fűszercsempészetre, a fegyverkereskedelemre, a rabszolgaságra és a kalózkodásra. Ismertségét kegyetlenségének és a fényűzés iránt imádatának köszönheti. Hatalma révén nem kellett aggódnia a lázadók megtorlásától, és vérdíjat tűzhetett ki Han Solo fejére. Saját bárkáján vesztette életét a Sarlacc verménél, amikor Leia hercegnő megfojtotta egy lánccal.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]