Jabba, a hutt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Toby Philpott, Jabba bábmozgatója Jabba bábjának másolatával

Jabba Desilijic Tiure, ismertebb nevén Jabba, a hutt egy kitalált szereplő a Csillagok háborúja univerzumban. Első alkalommal az 1977-ben bemutatott Egy új remény című epizódban jelent meg. George Lucas eredeti tervei szerint már az 1977-ben bemutatott eredeti Csillagok háborúja epizódban is feltűnt volna, amelyet később a Egy új remény alcímmel láttak el.[1] Ezt azonban az akkori lehetőségek között nem tudták megvalósítani, így ebbe a filmbe csak utólag, az 1997-es különleges kiadásban került be.

Élete[szerkesztés]

Az egyik legismertebb és legrettegettebb hutt csempészfejedelem és gengszter volt a galaxisban, aki tatuini sivatagi palotájából egy kiterjedt bűnözői hálózatot irányított a Peremvidéken. Hatalma csúcsán Jabba az egyik leghatalmasabb bűnöző vezér volt a galaxisban.

Jabba a pályafutását jelentéktelen bűnözőként kezdte, de gyorsan kiterjesztette befolyását különféle törvényellenes tevékenységre, mint a fűszercsempészetre, a fegyverkereskedelemre, a rabszolgaságra és a kalózkodásra. Ismertségét kegyetlenségének és a fényűzés iránt imádatának köszönheti. Hatalma révén nem kellett aggódnia a lázadók megtorlásától, és vérdíjat tűzhetett ki Han Solo fejére. Saját bárkáján vesztette életét a Sarlacc verménél, amikor Leia hercegnő megfojtotta egy lánccal. Később a hajója is felrobbant.

Forrás[szerkesztés]