Boonta-esti futam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Boonta-esti futam egy légfogat-verseny a Csillagok háborúja univerzumában.

A Galaxis elmaradott, a központtól távoli külvidéki gettóterületeinek egyik bolygóján, a sivatagos Tatuin bolygón rendezték meg minden évben a bolygót uraló huttok, hogy megünnepeljék a Boonta Est ünnepet. Nézők ezrei gyűltek össze szerte a galaxisból, hogy szurkoljanak kedvencüknek, hogy hatalmas balesetet láthassanak, vagy hogy fogadjanak az eseményre. A Boonta-esti futam volt a galaxis legnagyobb légfogat versenye, a verseny köré kiépült fogadási iparágban pedig nagy pénzösszegek forogtak. Maguk a huttok is, udvartartásukkal és a tőlük függő számtalan kereskedővel, csempésszel és más kétes egzisztenciával együtt, szenvedélyes fogadójátékosok voltak.

A Baljós árnyak c. Csillagok háborúja-epizódban, amelynek cselekménye 32 évvel a yavini csata előtt játszódik, látható az az évi Boonta futam, amelyen gyermekként indul egy maga építette fogattal a főszereplő Anakin Skywalker. A gyermek kockázatvállalása ad lehetőséget a Padmé Amidala nabooi királynőt a Kereskedelmi Szövetség által megszállt anyabolygójáról elmenekítő két Jedi diplomatának (Qui-Gonn Jinn és Obi-Wan Kenobi), hogy megjavítsák harcban megsérült és így a Tatuinon „megfeneklett” űrhajójukat, elhagyják a bolygót, és segítséget kérjenek a megszállók ellen a galaktikus kormányzattól. Anakin Skywalker ennek révén indul el a Jedivé, később pedig a Darth Vaderré válás útján.

A pálya[szerkesztés]

A pálya Mos Espa űrkikötő-városa környékén helyezkedik el. A futam a Csillagfény Egyenes közelében startol, ami a sivatag része, így a versenyzők jó pozíciókért küzdhettek. Ezután egymás után kellett haladniuk, amikor egy kanyargós kanyonba érkeznek, s ez a Waldo Egyenesen keresztül vezetett. A kanyon a Gomba Fennsíkba nyílt, ami egy sziklás rész, hatalmas kövekkel. Ezután a Meta Bukkanón, egy meredek lejtőn haladtak, ami az Ebe Kráter Völgybe vezette a versenyzőket és újra egy szűk járaton, a Szurdokon haladtak, így érték el a Koldus Kanyont.

A verseny ezután a sivatag hosszú síkságában folytatódik, ami a Dűne Tengerbe vezet. Ezután az egyik legkockázatosabb szakaszban, az Ősi Kanyonban haladtak, ami kényszerítette a versenyzőket, hogy kőablakokon keresztül manőverezzenek, majd újabb kanyonba, az Ostorba érkeztek, majd a Jag Crag Gorge-ba, ezután pedig a föld alatti Laguna Barlangba értek. Amint kiértek a barlangból, a versenyzők a Dűne Fordulat Kanyonba értek, ahol buckalakók célpontjai voltak.

Azoknak a versenyzőknek, akik túlélték a buckalakók lövéseit, a Bindy Bend sziklás akadályait kellett kikerülniük, mielőtt az utolsó kanyonba értek volna, ami a Farokból, a Jett Kosarából s a Dugóhúzóból állt. Elhagyva a Dugóhúzót az Ördög Bütykén keresztül a versenyzők a Hutt Egyenesbe értek, ami egyenesen az arénába vezetett vissza.

A Boonta-esti futam három körből állt.

A Y. e. 32-es futam résztvevői[szerkesztés]

Összesen 18 versenyző vett részt a futamon.

Első rajtsor[szerkesztés]

Második rajtsor[szerkesztés]

Harmadik rajtsor[szerkesztés]

Negyedik rajtsor[szerkesztés]

Ötödik rajtsor[szerkesztés]

A verseny végeredménye[szerkesztés]

1. hely: Anakin Skywalker

2. hely: Gasgano

3. hely: Aldar Beedo

4. hely: Ebe Endocott

5. hely: Elan Mak

6. hely: Boles Roor

Megjelenése a film(ek)ben[szerkesztés]

A Boonta-esti futam a Baljós árnyakban jelenik meg.

További információk[szerkesztés]