R2-D2

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
R2-D2
Csillagok háborúja-szereplő
R2-D2 (10585062134).jpg
Megjelenési információk
Megalkotta George Lucas
Megszemélyesítője Kenny Baker
R2-D2 adatai
Faja asztromech droid
Anyabolygó Naboo
Tulajdonos Padmé Amidala, Anakin Skywalker, Raymus Antilles kapitány, Leia Organa, Luke Skywalker
Frakció Galaktikus Köztársaság, Felkelők Szövetsége, Új köztársaság
R2-D2 az IMDb-n

R2-D2 (röviden: R2, néha: Artu), (ejtsd: artu-ditu) egy kitalált szereplő George Lucas Csillagok háborúja univerzumában. Egyike azoknak a karaktereknek, akik a hatrészes filmeposz mindegyik részében szerepelnek. Az R2 egységek leghíresebb darabja. A másik robottal, C-3PO-val együtt az egyik leghíresebb duó a filmtörténetben. R2 képes emberi megnyilvánulásokra is, és gondolkodás nélkül gazdái segítségére siet, ha azok bajba kerülnek.

Leírása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Típus: R2 Asztrorobot (Ipari Automatakartell)
 • Magasság: 1,09 méter
 • Kialakítás: Tömzsi hengeres test, 3 görgős láb
 • Mozgás: Szervomotor hajtotta görgős lábak
 • Funkció: Kifinomult számítógépes javítások, információ visszanyerés és tárolás, vadászgépjavítás, másodpilótai minőség.
 • Jellemző: Elektronikus csipogása megértéséhez protokoll droidra van szükség. Tartós és erős anyagból készült, jól ellenáll a különleges igénybevételeknek. Rendkívül hűséges.
 • Egyedi fegyverek: R2 teljesen hasonlított társaira, de amikor megismerte Anakin, egyre inkább ragaszkodott hozzá. Élőlényként bánt vele, és sose hagyta, hogy baja essen, de hogy ő maga is megvédhesse magát, először beépített egy sugárhajtóművet a lábaiba, később már sokkolót, periszkópot, és egy körfűrészt is kapott. Az asztroszer a történet közepe felé már rendelkezett minden újítással, mint a robotkarok, a fénykard- tároló egység, és mindenféle szerkezet, amit kis kék burkolata rejt.

R2 kezdetben a Naboo bolygón élt, Padmé Amidala szolgálatában, ahol egy nagyobb csatahajón tartózkodott. Itt deaktivált állapotban volt rajta kívül még 2 darab R2-essel, egy R4-essel, és egy ismeretlen asztroszer droiddal. Akkor lesz fontosabb szereplő, mikor Padmé, Obivan, és Qui-gon Jinn elmenekülnek az adott hajóval a rohamdroidok elől. az űrben is kisebb harcba keverednek, amikor egy Droid Vezérlő központ ágyúi legyengítik a hajót. Ekkor aktiválódnak a droidok, akik egy vákuum liften keresztül a hajó felszínére "katapultálnak", és mindegyik a hajó-pajzsának megjavítására törekednek, azonban az asztroszerek csapatát darabokra lövik. Ezután R2 marad egyedül, aki sikeresen helyrehozza a pajzsot, megmenti a főszereplőket ugyanakkor elméletileg neki köszönhető, hogy a történet folytatódik. Amidala köszönetet nyilvánít a droidnak, ezután ő is a csapat örök tagjává válik, majd a Tatuin bolygón ismerkedik meg későbbi társával, C-3PO-val. Tanúja volt Padmé Amidala és Anakin Skywalker esküvőjének, és gyermekeik születésének is. Miután Anakin átállt a sötét oldalra, C-3PO memóriáját törölték, R2-ét azonban nem, így a két robot közül egyedül ő az, aki ismeri a Skywalker-család történetét, akiket hosszú éveken keresztül hűségesen szolgált.

Az előzmény trilógiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című epizódban R2 a Naboo bolygón él, és segít megjavítani Padmé Amidala királynő űrhajóját, hogy el tudják hagyni a bolygót. Később tagja lesz Qui-Gon Jinn csapatának, majd a Tatuinon találkozik C-3PO-val és Anakin Skywalkerrel. Igen nagy része van abban is, hogy a Naboo bolygót sikerül felszabadítani a Kereskedelmi Szövetség blokádja alól.

A Csillagok háborúja II: A klónok támadása című részben R2 még mindig Padmé Amidala szolgálatában áll, és csatlakozik Anakinhoz és Padméhoz, akik a Naboon rejtőznek el, mikor a nő élete veszélybe kerül. Szintén velük tart, amikor Anakin megpróbálja megmenteni az édesanyját. Itt újra találkozik C3-PO-val, és ketten számos kalandba keverednek a Geonosis bolygón. Ő és C3-PO az egyedüli tanúi Anakin Skywalker és Padmé Amidala titkos esküvőjének.

A Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja című epizódban R2 segít Anakinnak és Obi-Wan Kenobinak megmenteni Palpatine kancellárt, aki Dooku gróf hajóján raboskodik, de igazán ebben a részben nem játszik fontos szerepet. R2 megérzi, hogy Anakinnal valami nem stimmel, de még ő is tanácstalan. Később C-3PO memóriáját kitörlik, hogy sikeresen elrejthessék Luke Skywalkert és Leia Organát az apjuk elől, aki időközben átállt a sötét oldalra, és felvette a Darth Vader nevet. Mivel azonban R2 nem tud beszélni, az ő memóriáját nem törölték ki, így ő az egyedüli, aki ismeri a Skywalker család történetét. Az ikrek elrejtése után R2 Raymus Antilles kapitány tulajdonába kerül C-3PO-val egyetemben.

Az eredeti trilógiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Csillagok háborúja IV: Egy új remény című epizódban R2-D2 és C-3PO Leia hercegnővel Raymus Antilles kapitány hajóján utaznak, amelyet a császári rohamosztagosok megtámadnak. Leia hercegnő sietve egy segélykérő hologramos üzenetet és a legpusztítóbb birodalmi fegyver, a Halálcsillag adatait rejti el R2-ban. A kis robot társával, C-3PO-val együtt mentőkabinban elhagyják a hajót, és a Tatuin bolygón landolnak. Itt mindketten a dzsavák fogságába esnek, ezt követően egy véletlen folytán Luke Skywalker tulajdonába kerülnek, majd kiderül, hogy az R2-ban elhelyezett üzenetet a kis robotnak el kell juttatnia egy Ben Kenobi nevű emberhez. Az üzenet fontosságára jellemző, hogy R2 megszökik új gazdájától, Luke-tól, és egyedül nekivág megkeresni Kenobit. Miután sikeresen továbbítja az üzenetet, a két robot Luke-kal és Ben Kenobival elindul keresni valakit, aki eljuttatja őket az Alderaan rendszerbe. Ekkor ismerkednek meg Han Solóval és Csubakkával, akikkel együtt sikeresen megmentik Leia hercegnőt a birodalmiak fogságából. R2 memóriaegységeiből előhívják a Halálcsillag adatait, melynek segítségével a Lázadók kidolgoznak egy stratégiát a fegyver megsemmisítésére.

A Yavini csata során Luke hajóján utazik, hogy folyamatosan ki tudja javítani a támadások okozta sérüléseket. A csata során R2 megsérül, de az ünnepségre sikerül helyreállítaniuk a szakembereknek.

A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág című epizódban R2 csatlakozik Luke Skywalkerhez, akivel a Dagobah bolygóra utaznak, hogy megkeressék Yoda mestert, az utolsó jedit. A film végén Luke-kal a Felhővárosba utazik, és megmenti a darabokra szedett C-3PO-t, és ugyancsak ebben a részben megjavítja a hiperhajtóművet, így a csapatnak az utolsó pillanatban sikerül elmenekülnie a Császárság elől.

A Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című részben nagy szerepe van abban, hogy a csapatnak sikerül megmentenie Han Solót Jabba palotájából, majd a film végén abban, hogy a Felkelők sikerrel legyőzzék a Császárságot az Endor bolygón.

R2-D2 megmenti a helyzetet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmeposz valamennyi részében R2-D2 megmenti valamelyik főhős életét:

 • Csillagok háborúja I: Baljós árnyak: Artu megjavítja a királynő űrhajóját, lehetővé téve ezzel a Naboo bolygóról való szökést az ottani blokád alól. Ezzel megmenti Qui-Gon, Obi-Wan, és Padmé életét.
 • Csillagok háborúja II: A klónok támadása: Megállítja a droidállomány gyártását, megmenti Padmé Amidala életét és visszahelyezi C-3PO fejét a testére a geonosisi csatában.
 • Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja: R2 megmenti Anakin Skywalkert egy droidtól, valamint segítséget nyújt Anakinnak és Obi-Wan Kenobinak abban, hogy megmentsék Palpatine-t.
 • Csillagok háborúja IV: Egy új remény: R2 levetíti Obi-Wannak Leia Organa segítségkérő hologramját. Megállítja a császári hajó hulladéktárolójának falait, mielőtt azok összenyomhatnák Luke Skywalkert, Leia Organát, Han Solót és Csubakkát. Sikerül megjavítania Luke pilótagépén a yavini csata közben szerzett sérüléseket.
 • Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág: R2 karjai segítségével kinyit egy ajtót, így Leia hercegnőnek, Csubakkának és Landónak sikerül felszállniuk a Millennium Falconra. Pár perccel később megjavítja a Millennium Falcon hiperhajtóművét, így még időben el tudnak menekülni a császári csapatok elől. Emellett összeszereli C-3PO darabokra szedett testét.
 • Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér: Miközben Jabba ki akarja végezni Luke-ot, Hant, Csubakkát és Landót, R2 ledobja Luke-nak a fénykardját, így a fiúnak sikerül megmentenie a barátait. Az Endoron zajló csatában Leia magához hívja R2-t, hogy a kis droid kinyissa a birodalmi bázis ajtaját, ám ezúttal nem sikerül megmentenie a helyzetet, így hőseinknek ezúttal egyedül kell boldogulniuk.

Filmográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]