Star Wars IX. rész – Skywalker kora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Wars: Skywalker kora
(Star Wars: The Rise of Skywalker)
2019-es amerikai film

A film magyar moziplakátja
A film magyar moziplakátja
RendezőJ. J. Abrams
Producer
Vezető producerTommy Gormley
Műfajakció, kaland, fantasy, sci-fi, űropera
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrDan Mindel
Vágó
 • Maryann Brandon
 • Stefan Grube
JelmeztervezőMichael Kaplan
DíszlettervezőRick Carter
Gyártás
Gyártó
 • Lucasfilm Ltd.
 • Bad Robot Productions
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő142 perc[2]
Költségvetés627 millió $[3]
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • USA 2019. december 20.
 • Magyarország 2019. december 19.
Korhatár12 III. kategória (NFT/25480/2019)
Bevétel1,074 milliárd $[4][5]
Kronológia
ElőzőStar Wars: Az utolsó Jedik
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars: Skywalker kora témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars: Skywalker kora vagy Star Wars IX. rész – Skywalker kora (eredeti cím: Star Wars: The Rise of Skywalker) 2019-ben bemutatott amerikai film, melyet J. J. Abrams rendezett. A forgatókönyvet Abrams és Chris Terrio írta. A film közvetlen folytatása a szintén Abrams által rendezett Az ébredő Erőnek, valamint a Rian Johnson által rendezett Az utolsó jediknek, illetve a befejező epizódja a kilenc részből és három trilógiából álló Skywalker-sagának. A Skywalker korát a Lucasfilm Ltd. és a Bad Robot Productions gyártotta, a Walt Disney Studios Motion Pictures forgalmazza világszerte. A főszerepeket Carrie Fisher, Mark Hamill, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac alakítja. Carrie Fisher 2016-ban bekövetkezett halála után ez a második alkalom, hogy Csillagok háborúja filmben láthatjuk, ám míg Az utolsó jedik a filmhez készült új jeleneteket tartalmazott, addig ebben a filmben Az ébredő Erő forgatása során felvett, de nem használt jelenetekben láthatjuk az azóta elhunyt színésznőt.

A Skywalker korában ismét összecsap az Ellenállás az Első Renddel, valamint véget ér az ősi konfliktus a sith és a jedi rend között. A forgatási munkálatok 2018 augusztusában kezdődtek meg a londoni Pinewood Studiosban és 2019. február 15-én fejeződtek be, a film végleges változata 2019. november 24-én készült el.[6]

Világpremierje 2019. december 16-án volt Los Angelesben. Az Egyesült Államokban 2019. december 20-án, míg Magyarországon 2019. december 19-én mutatták be a mozik.

A film a mozikban 1,073 milliárd dollár bevételt termelt, amellyel a nyolcadik legsikeresebb, 2019-ben bemutatott film lett. A Skywalker kora megosztó volt a kritikusok körében, többen dicsérték a színészek játékát, John Williams zenéjét, a vizuális effektusokat, illetve azt, hogy a film szép búcsút vesz a 42 éve futó történettől, addig mások kritizálták a kreativitás hiányát, az önismétléseket, a film tempóját, valamint többen úgy vélték, hogy a film nem megfelelően folytatja Az utolsó jedik által kijelölt irányt. A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia három kategóriában jelölte Oscar-díjra, a British Academy of Film and Television Arts is három kategóriában jelölte BAFTA-díjra. Ezt a filmet szinkronizálta halála előtt utoljára Gesztesi Károly.

Rövid történet[szerkesztés]

A Skywalker-saga befejezésében új legendák születnek – és a szabadságért vívott végső csata még hátravan.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy évvel a craiti csata után a néhai Uralkodó üzenetet küld a galaxisnak, ennek hatására Kylo Ren legfőbb vezér kutatni kezd az üzenet forrása után, a majdnem egy évig tartó keresés után, a Mustafaron rábukkan egy Sith útkereső eszközre, amelynek segítségével elutazik az Exegol bolygóra. Itt rátalál a klóntestben élő Palpatine-ra, aki elárulja, hogy mindvégig ő állt Snoke és az Első Rend mögött. Az Uralkodó megígéri, hogy egy hatalmas flotta (a Végső Rend) állhat Kylo Ren rendelkezésére, ha megöli Rey-t, aki Leia Organa segítségével folytatja a kiképzést a Jedivé válás útján. Mindeközben egy kém információi alapján Poe Dameron, Finn és Csubakka tudomást szerez Palpatine visszatéréséről. Rey a borzalmas hír hallatán keresgélni kezd a Luke Skywalkertől elhozott könyvekben és feljegyzésekre lel egy Sith tárgyat illetően. Rey, Poe, Finn, Csubakka, C-3PO és BB-8 hamarosan útnak indulnak az információk alapján a Passanna bolygóra, hogy megkeressék a titokzatos Sith útkeresőt, míg Leia és R2-D2 az Ellenállók bázisán maradnak.

A Passanna-n összetalálkoznak a Lázadás tábornokával, Lando Calrissiannal, aki útba igazítja a csapatot a titokzatos tárgy utolsó ismert lelőhelye felé. Kylo Ren kihasználva különleges kapcsolatát Rey-jel megtudja, hogy melyik bolygón vannak és a nyomukba ered a Rend lovagjaival. Rey és a kis csapat megtalálja egy Jedi vadász, Ochi maradványait, a hajóját, valamint egy Sith tőrt, amelyre a Sithek titokzatos nyelvén van ráírva az útkereső lelőhelye. C-3PO programozása tiltja, hogy a Sith nyelvet értelmezze, ezért nem tudja elmondani a csapatnak, hogy hova kellene tovább menniük. Mielőtt azonban elhagyhatnák a bolygót Rey megérzi, hogy Kylo közeledik, ezért úgy dönt, hogy szembeszáll vele. A Ren lovagok segítségével az Első Rend elfogja Csubit és megszerzi az Ezeréves Sólymot. Rey megpróbálja megmenteni Csubit, de haragját nem tudja kontrollálni így kezéből erővillámok csapnak ki, mellyel elpusztítja az Első Rend szállító hajóját. Rey, Poe, Finn, C-3PO és BB-8 ezután a bérgyilkos hajójával menekülnek tovább abban a hitben, hogy Csubakka elhunyt.

A kis csoport Poe tanácsára a Kijimi hófödte bolygóra utazik, hogy segítséget kérjenek a C-3PO memóriájában megőrzött szöveg lefordításához. C-3PO memóriájának törlése után sikeresen lefordítja a szöveget és kiderül, hogy az útkereső az Endor rendszerben, a Kef Bir bolygón található. Rey hamarosan megérzi, hogy Csubakka életben van, a megmentése érdekében a helyi Zorii Bliss segítségével felszöknek Kylo csillagrombolójára. Kylo kapcsolatba lép Rey-jel az Erő segítségével és elmondja neki, hogy a szülei valóban senkik voltak, akik azért adták el, hogy megmentsék őt a gonosz nagyapjától, aki nem más, mint Palpatine. Az Uralkodó félt a lány hatalmától, ezért elrendelte az ő és szüleinek meggyilkolását. Eközben Hux tábornok összetalálkozik Finnel, Poe-val és a megszabadított Csubakkával. Hux segít nekik megszökni és felfedi, hogy ő a kém, aki szivárogtat az Ellenállásnak. Ezért a tettéért később meggyilkolják.

Rey és a többiek elutaznak a Kef Birre, ahol Jannah, az egykori rohamosztagos segítségével eljutnak a második Halálcsillag romjaihoz, ahol Rey rálel a második útkeresőre. Kylo követve a csapatot, megérkezik a roncsokhoz, elpusztítja a második eszközt, majd arra kéri Rey-t, hogy szálljanak együtt szembe Palpatine-nal. Rey és Kylo harcolni kezd egymással. A csata közben a haldokló Leia a fiához szól, aki a sokktól nem koncentrál, így kihasználva a lehetőséget Rey leszúrja őt. Rey megérzi Leia halálát, megrökönyödik tettén és az Erő segítségével meggyógyítja Kylót. Elszörnyedve attól, hogy mit tett, száműzi magát az Ahch-To bolygóra. Luke szelleme hamarosan megjelenik és bátorítja a lányt, majd odaadja neki Leia fénykardját és útjára indítja Exegol felé. Mindeközben Kylónak emlékképként jelenik meg apja, Han Solo, akivel beszélnek, majd Kylo eldobva a fénykardját úgy dönt, hogy újra Ben Solo lesz. Palpatine erődemonstráció gyanánt elküldi az egyik csillagrombolóját, hogy pusztítsa el Kijimit.

Az Ellenállás bázisán R2-D2 helyreállítja C-3PO memóriáját. Az ellenállók követik Rey-t az Exegolra, ahol a lány találkozik az Uralkodóval, aki azt követeli a lánytól, hogy áldozza fel őt, hogy lelke átszállhasson Reybe, ezzel a sérült klón test helyett a lelke egy egészséges testben élhetne tovább. Hamarosan az egész galaxis fellázad és több tucatnyi hajó érkezik Lando vezetésével a csatába Exegolra. Ben legyőzi a Ren lovagjait és Rey segítségére siet. Palpatine rájön, hogy Rey és Ben egy ritka diádot alkot az Erőben, ezt kihasználva elszívja az erejüket és ezzel visszatér az élők közé, majd Bent egy gödörbe hajítja. Erővillámok segítségével ellehetetleníti az Ellenállás támadását. Rey legyengülve fekszik, amikor hallani kezdi a múlt Jedi lovagjait, akik ideiglenesen átadják neki erejüket. Az Uralkodó erővillámokkal támad a lányra, aki Luke és Leia fénykardját használva sikeresen hárítja Palpatine támadását, majd megöli az Uralkodót. A tett súlya alatt Rey holtan esik össze. Ben az Erő segítségével visszahozza a lányt az életbe. Rey megcsókolja Bent, aki ezután eggyé válik az Erővel. Az Ellenállás eközben sikeresen elpusztítja Palpatine armadáját.

Miközben a galaxis ünnepel, Rey és BB-8 ellátogat a Tatuinra. Rey a Lars háznál eltemeti Luke és Leia fénykardját, hiszen már megépítette a sajátját. Arra járva egy idegen megkérdezi a nevét, a lány a horizonton meglátja Luke és Leia szellemeit majd azt feleli, hogy a neve "Rey Skywalker".

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[7] Megjegyzés
Leia Organa Carrie Fisher Kovács Nóra Az Ellenállás vezetője, Rey új mestere.
Luke Skywalker Mark Hamill Stohl András Az utolsó jedi mester, aki Az utolsó jedikben eggyé vált az Erővel.
Kylo Ren / Ben Solo Adam Driver Zöld Csaba Az Első Rend legfőbb vezére. A Ren lovagjainak mestere. Leia Organa és Han Solo fia.
Rey Daisy Ridley Sallai Nóra Árva roncsvadász a Jakku bolygóról, Luke Skywalker utolsó tanítványa.
Finn / FN-2187 John Boyega Szatory Dávid Szökött rohamosztagos, aki Az Ébredő Erőben csatlakozott az Ellenálláshoz.
Poe Dameron Oscar Isaac Rajkai Zoltán Az Ellenállás pilótája és parancsnoka.
C-3PO Anthony Daniels Galbenisz Tomasz Protokoll droid Leia Organa szolgálatában.
Jannah Naomi Ackie Pálmai Anna Szökött rohamosztagos, akivel a többiek a Kef Bir óceánbolygón ismerkednek meg.
Hux tábornok Domhnall Gleeson Fehér Tibor Az Első Rend magas rangú vezetője, a megsemmisült Csillagpusztító Bázis egykori parancsnoka.
Pryde rendfőtábornok Richard E. Grant Gáspár Sándor Az Első Rend magas rangú vezetője.
Maz Kanata Lupita Nyong’o Varga Gabriella Korábban kalóz, az Ellenállás szövetségese.
Zorii Bliss Keri Russell Mezei Kitty Fűszercsempész, Poe régi ismerőse, akivel a Kijimi bolygó tolvajok lakta negyedében találkozik újra.
Csubakka Joonas Suotamo eredeti hang Vuki, az Ezeréves Sólyom első tisztje.
Rose Tico Kelly Marie Tran Laurinyecz Réka Az Ellenállás fejlesztésekért felelős parancsnoka.
Palpatine császár Ian McDiarmid Reviczky Gábor Sith nagyúr, az Első Galaktikus Birodalom néhai uralkodója, akinek lelke egy klón testben él tovább.
Lando Calrissian Billy Dee Williams Gesztesi Károly Luke, Han, Leia és Csubakka régi barátja, szerencsejátékos, a Lázadó Szövetség veteránja.
Kandia repülőtiszt Amanda Hale Solecki Janka

Ismét feltűnik a filmben[szerkesztés]

Új szerepek[szerkesztés]

Csak a hangjuk hallható[23][szerkesztés]

Filmkészítés[szerkesztés]

Gyártáselőkészítés[szerkesztés]

2012 októberében George Lucas eladta a Lucasfilm Ltd. produkciós cégét a The Walt Disney Company-nak. Ezzel egy időben a Disney bejelentette, hogy elkészítik a folytatástrilógiát.[24] 2014 júniusában azt híresztelték, hogy az epizód cselekményének vázlatát Az utolsó Jedik írója és rendezője Rian Johnson fogja készíteni, ő azonban 2017 áprilisában cáfolta a híreket és kijelentette, hogy semmilyen módon nem vesz részt a IX. epizód munkálataiban. 2015 augusztusában a Lucasfilm bejelentette, hogy a Jurassic World rendezője, Colin Trevorrow fogja rendezni a kilencedik epizódot, valamint azt is, hogy Derek Connolly-val közösen írják a rész forgatókönyvét.[25] 2016. február 10-én a Disney vezérigazgatója, Bob Iger bejelentette, hogy elkezdődtek a filmet előkészítő munkálatok.

2017 augusztusában Jack Thorne-t bízták meg a forgatókönyv átírásával.[26] 2017. szeptember 5-én a Lucasfilm bejelentette, hogy mégsem Trevorrow fogja rendezni a filmet, mert a rendező kreatív nézeteltérések miatt visszalépett a feladattól.[27][28] Több forrás is megerősítette, hogy a Lucasfilm elnöke és Trevorrow már nem tudtak megfelelően együttműködni, miután a rendező lehetőséget kapott több forgatókönyvvázlat bemutatására, de egyik sem győzte meg a vezetőséget.[29] A rendezői feladatok legesélyesebb várományosa Rian Johnson volt,[30] de ő kijelentette, hogy sosem tervezte ezen feladat ellátását.[31] Egy héttel később nyilvánosságra hozták, hogy Az ébredő Erő rendezője, J. J. Abrams rendezi a IX. epizódot, emellett ő írja a forgatókönyvet is az Oscar-díjas Chris Terrioval, valamint Abrams saját cége, a Bad Robot Productions is részt vesz a film gyártási munkálataiban, mindemellett Abrams lesz a film egyik producere is Kennedy és Michelle Rejwan mellett.[32][33] Az új fejlemények fényében a film premierjét 2019. december 20-ra módosította a Disney.[34] 2018. február 21-én Abrams Stephen Colbert késő esti műsorában azt nyilatkozta, hogy elkészült a trilógia befejező epizódjának forgatókönyve, valamint elmondta, hogy a forgatások 2018 júliusában kezdődnek meg.[35]

A film produkció alatti címe eleinte a Black Diamond volt, majd a forgatások idejére ez Trixie-re változott. A gyártás során a készítők mindent megtettek, hogy minél kevesebb információ juthasson el a nagyközönséghez.[36] A film címét végül 2019. április 12-én leplezték le a chicagói Star Wars Celebration eseményen, a saga befejező epizódja a The Rise of Skywalker címet kapta.[37] Ugyanezen a napon J. J. Abrams elmondta a Good Morning America című műsornak, hogy a gyártáselőkészítés során egyeztetett George Lucasszal, Lawrence Kasdannel, valamint Rian Johnsonnal is a Skywalker-saga befejező részének történetét illetően.[38]

A stáb a Buckinghamshireben található Black Parkban is forgatott jeleneteket a filmhez

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2018 júliusában azt híresztelték, hogy Keri Russell szerepet kapott az epizódban, valamint, hogy karaktere akció-dús jelenetekben fog szerepelni.[39] Később a sajtó megerősítette, hogy Billy Dee Williams is visszatér Lando Calrissian szerepében.[40] 2018. július 27-én a Lucasfilm közleményt adott ki, melyben megerősítette, hogy Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong’o, Domhnall Gleeson, Kelly Marie Tran, Joonas Suotamo, Billie Lourd, valamint Mark Hamill visszatérnek Az utolsó Jedikben alakított szerepeikben, hozzájuk csatlakozott Billy Dee Williams, aki Lando Calrissian szerepét alakítja, valamint Naomi Ackie, Richard E. Grant és Keri Russell új szerepekben. Bejelentették azt is, hogy Carrie Fisher Az ébredő Erő, valamint Az utolsó Jedik című epizódokhoz felvett, de eddig be nem mutatott jelenetek felhasználásával szerepel majd a film végső változatában.[41][42][43][44][45] Augusztus végén Dominic Monaghan és Matt Smith is csatlakozott a stábhoz.[15][46] Jimmy Vee immár második alkalommal alakítja R2-D2-t, szintén második alkalommal bújik Temmin Wexley bőrébe Greg Grunberg.[11][47] Brian Herring harmadik alkalommal segíti BB-8 életre keltését. 2019. április 12-én a chicagói Star Wars Celebration eseményen bejelentették, hogy Ian McDiarmid visszatér az Uralkodó szerepében.[48][49][50]

Forgatás[szerkesztés]

A film egyes jeleneteit a jordániai Rum vádi sivatagban vették fel.

A film forgatásának munkálatai 2018. augusztus 1-jén kezdődtek meg Londonban a Pinewood Studiosban.[51] Oscar Isaac elmondta, hogy Abrams nagyobb teret ad a színészek improvizációjának, mint azt a megelőző két filmben tapasztalták.[52] Forgatások zajlottak a Black Parkban, amely Buckinghamshire-ben található az Egyesült Királyságban.[53][54] A film Pasaana bolygón játszódó jeleneteit a jordániai Rum vádi sivatagban forgatta a stáb.[55] Anthony Daniels 2019. január 28-án bejelentette, hogy számára véget ért a forgatás.[56] A forgatás 2019. február 15-én ért véget.[6][57] 2019. március 7-én a Walt Disney Company éves közgyűlésén mutatták be az első ízelítőt a filmből, a nagyközönség számára a videót nem tették elérhetővé.[58] A kiegészítő forgatások szeptember végétől október közepéig tartottak a Bad Robot Productions stúdiójában.[59]

Vizuális effektusok és utómunkálatok[szerkesztés]

A Skywalker kora vizuális effektjeit az Industrial Light & Magic készítette Roger Guyett vezetése mellett.[60] J.J. Abrams a Good Morning America című műsorban 2019. november 25-én elmondta, hogy a film végleges változata az előző napon készült el.[61][62]

Zene[szerkesztés]

2018. január 10-én bejelentették, hogy a folytatás-trilógia befejező részének zenéjét a korábbi epizódokhoz hasonlóan John Williams komponálja.[63] A következő hónapban Williams elmondta, hogy ez az epizód az utolsó Star Wars film, melynek a zenéjét ő szerzi.[64] 2019 augusztusában egy interjúban Williams testvére elmondta, hogy a zeneszerző 35 percnyi zenét már felvett a tervezett 135 percből, valamint Don Williams azt is elárulta, hogy az utolsó részben felcsendül majd a saga összes jól ismert témája, motívuma.[65] A filmzene felvétele júniusban kezdődött és majdnem hat hónapig tartott.[66] A zenét tartalmazó album digitálisan december 18-án, míg CD-n december 20-án jelent meg világszerte.[67]

Magyar cím[szerkesztés]

A Lucasfilm 2019. április 12-én jelentette be a IX. epizód hivatalos alcímét, amely a The Rise of Skywalker lett. A címet Skywalker felemelkedéseként fordította több külföldi forgalmazó.[68] A magyar forgalmazó a szinkronizált előzetest a Bosszúállók: Végjáték című film előtt vetítette első alkalommal, az előzetes végén hallható volt a hivatalos magyar cím, amely, eltérően az eredeti és a nemzetközi címektől, a Skywalker kora volt.[69] 2019. április 29. napján a forgalmazó közleményében a „magyar nyelvhez jobban illeszkedő” címnek nevezte az általuk választottat, valamint kiemelte, hogy a Disney jóváhagyta a döntésüket.[70] Az eredetitől eltérő magyar címről a Fantha Tracks angol nyelvű oldal is tudósított.[71]

Marketing[szerkesztés]

2019. április 12-én a Chicagóban megrendezett Star Wars Celebration eseményen a film rendezője, J. J. Abrams, a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy, valamint a filmben szereplő színészek beszéltek a filmről. Az első hivatalos képek, a film címe, illetve az első kedvcsináló is ekkor kerültek nyilvánosságra.[72] Az ízelítő előzetest huszonnégy óra alatt 111 milliószor tekintették meg, ezzel megdöntötte Az utolsó Jedik 91 milliós nézőszámmal tartott rekordját, így ez az ízelítő lett a legnézettebb Star Wars ízelítő előzetes a bemutatástól számított 24 órás időtartamon belül.[73]

2019. május 4-én, a Star Wars-napon bejelentették azokat a könyveket, amelyek a „Star Wars: Skywalker kora hajnala” című kampány részét képezik. Ezek között volt a Resistance Reborn című könyv, melynek cselekménye Az utolsó Jedik és a Skywalker kora című filmek eseményei között eltelt időben játszódik.[74] A kötetek mellett a Disneyland Star Wars: Galaxy's Edge parkjának története is a folytatástrilógia második és harmadik része között játszódik.[75] 2019. május 22-én megjelent a Vanity Fair magazin júniusi címlapja és az ehhez tartozó cikkek, amelyek interjúkat, fotókat, valamint karakterleírásokat tartalmaztak, ezek mellett a filmben megjelenő két új bolygó nevét is felfedték.[76]

A 2019-es San Diego Comic-Con keretében a Lucasfilm bemutatta a filmben szereplő új típusú rohamosztagosokat, az úgynevezett Sith-osztagosokat.[77]

2019. augusztus 24-én a D23 rendezvényen Kathleen Kennedy és J.J. Abrams bemutatta a résztvevőknek a film első plakátját, amely később online is megjelent, ezután a résztvevők egy előzetest nézhettek meg, amely mind a kilenc filmből tartalmazott jeleneteket. A kedvcsinálót 2019. augusztus 26-án vetítette a Good Morning America című beszélgetőműsor, ezzel egy időben online is elérhetővé vált.[78] Napokkal később jelent meg a film első hivatalos szinopszisa, amely „új legendák születéséről, valamint a szabadságért vívandó utolsó nagy küzdelemről” számol be.[79]

2019 októberében megkezdődött a kiterjedt marketingkampány, amelyre a Disney nyolc kiemelt márkával kötött szerződést; ezek a Porsche, a McDonald’s, a Samsung,a Danone, a United Airlines, a General Electric, a Bose Corporation, valamint a General Mills voltak.[80] Ezt követően október 3-án az Empire magazinban exkluzív interjú jelent meg J.J. Abramsszel, Chris Terrióval, valamint Kathleen Kennedyvel. Az interjút tartalmazó novemberi szám három Skywalker kora címlappal volt kapható az újságárusoknál.[81] Október 4-én tartották a Triple Force Friday eseményt, ahol több, a filmhez kapcsolódó termék is elérhetővé vált a vásárlók számára.[82] 2019. október 19-én a Star Wars hivatalos Twitter oldala bejelentette, hogy a film végső előzetesét először október 21-én a Monday Night Football félidejében nézhetik meg a rajongók. Az előzetes bemutatója után az USA-ban és hazánkban is megkezdődött a jegyelővétel.[83]

2019 novemberében több televíziós reklámot, illetve egy olyan videót tettek közzé, amely a 42 éve futó történet hatását mutatta be a popkultúrára. A videók mellett a rendező, a színészek illetve a Lucasfilm elnöke több televíziós műsorban jelent meg, valamint számos magazinnak adtak interjút. Az újságok cikkeit általában exkluzív képek is kísérték a filmből.[84]

2019. december 14-én a Fortnite kiadója, az Epic Games élőben közvetített egy jelenetet, amit a játékosok és a nézők is a játékon belül nézhettek meg, ebben az adásban volt hallható a film elején említett Palpatine üzenet is.[85]

Bemutató[szerkesztés]

A Skywalker kora világpremierje 2019. december 16-án volt Los Angelesben.[86] Az Egyesült Államokban 2019. december 20-án, míg Magyarországon 2019. december 19-én mutatták be a mozik.[87] A hazai bemutatót a forgalmazó december 19-re tűzte ki.[88]

DVD, Blu-ray és UHD kiadások[szerkesztés]

Az Egyesült Államokban 2020. március 31-én jelent meg a Skywalker kora DVD, blu-ray és UHD blu-ray kiadása, digitálisan március 17-én vált volna elérhetővé, de a koronavírus-járvány miatt négy nappal előbb tette közzé a stúdió a filmet. Az európai forgalmazás digitálisan április 13-án, míg fizikai hordozón 2020. április 20-án vette kezdetét. Magyarországon csak digitálisan vásárolható meg a film az iTuneson, ezzel ez a film vált az első Star Wars filmmé, amely nem elérhető fizikai hordozón a magyar piacon.[89]

Regényváltozatok[szerkesztés]

A film regényváltozatát Rae Carson írta, a kötet 2020. március 17-én jelent meg. A filmből gyermekek számára is készült feldolgozás, ennek a szerzője Michael Kogge.[90]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

A Skywalker kora produkciós költsége 275 millió dollár volt, míg a film teljes költségvetése 627 millió dollárt számlált. A film 300 millió dollár tiszta hasznot hozott a stúdiónak, ezzel a 2019-es év kilencedik legnyereségesebb produkciója lett, azonban a Disney égisze alatt készülő Star Wars produkciók közül így is csak a 77 millió dollár veszteséggel záró Solo: Egy Star Wars-történet című filmnél sikerült jobban teljesítenie.[3]

2020. március 15-ig a Skywalker kora 515,2 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban, a világ többi országában pedig 558,9 milliót, így összesen 1,074 milliárd dollár bevételt termelt a film.[4] Az egymilliárd dolláros bevételt 2020. január 15-én érte el a Skywalker. Hazánkban az első héten 265 523 néző váltott jegyet a filmre, amellyel a film a valaha volt második legnagyobb bevételt érte el az első héten a Bosszúállók: Végjáték után.[91] 2020. március 8-ig 719 520 jegyet adtak el a magyar mozik a Skywalker korára.[92] Az Egyesült Államokhoz hasonlóan hazánkban is a negyedik vetítési héten veszítette el a film az első helyét a bevételi listákon, hazánkban Az utolsó Jediket rendező Rian Johnson Tőrbe ejtve című filmje taszította le a Skywalkert trónjáról.[93]

Az előzetes jegyvásárlás 2019. október 21-én vette kezdetét az Egyesült Államokban. Az Atom Tickets oldalon a filmre a jegyértékesítés első órájában a valaha volt legtöbb jegyet adták el, ezzel a film megdöntötte a szintén 2019-ben bemutatott Bosszúállók: Végjáték által beállított rekordot, az első nap végére a Skywalker kora lett a második helyezett az egy nap alatt legtöbb eladott jegy ranglistáján a Végjáték mögött. Az első nap végéig több mint kétszer annyi jegyet adtak el a jegyirodák a filmre, mint a 2017-ben bemutatott Az utolsó Jedikre ugyanennyi idő alatt, ezzel a Fandango adatai alapján a Skywalker kora franchise első lett az egy nap eladott jegyek számában.[94][95] Az első becslések 175-215 millió dolláros nyitóhétvégét jósoltak a filmnek.[96] A film az első napján 90 millió dollárt hozott az USA-ban, ebbe beleszámolták a csütörtök esti vetítéseket, amelyek 40 millió dollár összeget tettek ki. Ezzel a nyitánnyal a film a hatodik legjobban nyitó film lett. Az első hétvégén 177 millió dollár bevételt hozott a film az Egyesült Államokban.[97] Az első hétvége alapján ez volt a harmadik legjobb decemberi nyitás, összességében pedig a tizenkettedik legjobb nyitóhétvége, a szombati visszaesést több lap a bevásárlásoknak tudta be, hiszen ez volt a legforgalmasabb nap 2019-ben, de a Deadline kiemelte,hogy a visszaesésben közrejátszik, hogy a nézők nem voltak maradéktalanul elégedettek a filmmel.[98] A Disney szóvivője elégedett volt az első hétvégével és biztosra vette, hogy a rajongók a további hetekben is támogatják majd a filmet.[99] Karácsony napján a film 32 millió dollár bevételt termelt, ezzel elérte ezen a napon a valaha volt második legjobb eredményt Az ébredő Erő után.[100] A második hétvégén a film 72 millió dollár bevételt termelt.[101] A harmadik hétvégéje alatt a 33,7 millió dollárt sikerült termelni a filmnek az amerikai pénztáraknál.[102] A negyedik hétvégén a film elveszítette első helyét az amerikai toplistán, de ennek ellenére is sikerült a hétvégén 15,1 millió dollárt termelnie.[103]

Az első becslések világszinten 250 millió dolláros nyitányt jósoltak, amely összességében 450 millió dollár körüli nyitást jelentett volna a filmnek.[104] Az első napján a Skywalker kora 59,1 millió dollár bevételt termelt 46 országban. A legjelentősebb bevételeket az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Ausztráliában érte el a film.[105] Kínában a film mindössze 1,6 millió dollár bevételt tudott termelni az első napon, az első hétvégén pedig csak 17,8 millió dollárt.[106]

Kritikai és nézői visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes oldalon a film 507 kritika alapján 51%-on áll, ami azt jelenti, hogy a kritikusok 51%-a adott pozitív kritikát a filmnek.[107] A Metacriticen 54 pontot kapott a kritikusoktól, amely „vegyes és átlagos” kritikákra utal.[108] A film a kritikusok véleménye és pontjai alapján a trilógia leggyengébb darabja.

A CinemaScore mérése szerint a közönség B+ osztályzatot adott a filmnek, egy „A+”-tól „F”-ig terjedő skálán, ez szintén a trilógia leggyengébb eredménye.[109] A PostTrak mérései alapján a nézők átlagosan 4,5 csillagot adtak a filmnek a maximális öt csillagból, a megkérdezettek 75%-a mindenképpen ajánlaná a filmet megtekintésre. A szülők és a 12 éven aluli gyermekek (a közönség 16%-az első este) a maximális öt csillagot adták a filmnek.[110] Kínában a nézők 7,7 pontra értékelték a maximális tíz pontból a Maoyan mérései szerint: ez alacsonyabb, mint a korábbi két film értékelése az országban. A Douban mérései szerint 6,8 pontot adtak a nézők a Skywalker korának, ami szintén alacsonyabb, mint az előző két film 7,3-as értékelése.[106] A RelishMix szerint a film az online diskurzusokban megosztó, de a megítélése inkább egy kicsivel pozitív, mint negatív.[111]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Exclusive: ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ Final Writing Credits Revealed. Collider . (Hozzáférés: 2019. november 20.)
 2. J.J. Abrams reveals the real running time for The Rise of Skywalker. Entertainment Weekly . Entertainment Weekly. (Hozzáférés: 2019. november 25.)
 3. a b Anthony D'Alessandro: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Lowest Profit Of Disney Trilogy Titles: No. 9 On Deadline’s 2019 Most Valuable Blockbuster Tournament. Deadline, 2020. április 22. (Hozzáférés: 2020. április 23.)
 4. a b Star Wars: The Rise of Skywalker (2019). Box Office Mojo . IMDb. (Hozzáférés: 2020. március 8.)
 5. Star Wars: The Rise of Skywalker (2019). The Numbers . IMDb. (Hozzáférés: 2020. március 8.)
 6. a b https://twitter.com/jjabrams/status/1096496364576493568
 7. Star Wars: Skywalker kora (Star Wars: The Rise of Skywalker) - a magyar hangok”, 2019. december 23. (Hozzáférés: 2019. december 23.) 
 8. Breznican, Anthony. „How Han Solo's Legacy Looms Over The Rise of Skywalker”, Vanity Fair, 2019. december 20. (Hozzáférés: 2019. december 29.) 
 9. Alter, Ethan: Billie Lourd played Leia Organa and other visual effects secrets from 'Star Wars: The Rise of Skywalker'. Yahoo Entertainment, 2020. január 7. [2020. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 7.)
 10. Hutchinson, Corey: Star Wars: Every Confirmed Cast Member For Episode 9. Screen Rant, 2017. december 18. (Hozzáférés: 2018. január 2.)
 11. a b 'Star Wars: Greg Grunberg Teases Episode IX Return
 12. https://twitter.com/BrianHezza/status/1026760966233567232
 13. Thomas, Shain. „"Star Wars: Episode IX: The Rise of Skywalker" Film Review”, medium.com, 2019. december 20. (Hozzáférés: 2019. december 21.) 
 14. Character from George Lucas' original Star Wars trilogy to return in The Rise of Skywalker. The Independent , 2019. október 15. (Hozzáférés: 2019. október 24.)
 15. a b Fleming, Mike: Dominic Monaghan Re-Unites With JJ Abrams In Star Wars: Episode IX'. Deadline Hollywood, 2018. augusztus 24. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)
 16. a b Asher-Perrin, Emily: Everything You Need to Know From the Star Wars Celebration's Episode IX Panel. Tor.com, 2019. április 12. (Hozzáférés: 2019. április 13.)
 17. https://popcrush.com/moaning-myrtle-star-wars-babu-frik/
 18. SEE A NEW STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER IMAGE — AND GET A CHANCE TO ATTEND THE PREMIERE!. starwars.com, 2019. október 2. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
 19. Breznican, Anthony. „25 Star Wars: The Rise of Skywalker Cameos You Might Have Missed”, Vanity Fair, 2019. december 20. 
 20. Hibberd, James: The Rise of Skywalker promo shows Ed Sheeran, Lin-Manuel Miranda in costume. ew.com , 2019. november 24. (Hozzáférés: 2019. november 25.)
 21. Acebedo, Bayani Miguel: Kevin Smith Shares His Cameo in Star Wars: The Rise of Skywalker. Epicstream , 2019. december 23. (Hozzáférés: 2019. december 24.)
 22. Cavanaugh, Patrick: The Goldbergs Star Confirms Star Wars: The Rise of Skywalker Cameo. ComicBook.com , 2019. október 1. (Hozzáférés: 2019. október 22.)
 23. Gonzalez, Umberto: Palpatine Engages Kylo Ren in New ‘Star Wars: The Rise of Skywalker’ Clip (Video). TheWrap , 2019. december 12. (Hozzáférés: 2019. december 13.)
 24. Leonard, Devin: How Disney Bought Lucasfilm—and Its Plans for 'Star Wars'. Bloomberg Businessweek, 2013. március 7. (Hozzáférés: 2013. május 26.)
 25. J.J. Abrams to Write and Direct Star Wars: Episode IX. StarWars.com, 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 26. Kit, Borys: 'Star Wars: Episode IX' Gets a New Writer (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2017. augusztus 1. (Hozzáférés: 2017. augusztus 2.)
 27. A Statement Regarding Star Wars: Episode IX. StarWars.com, 2017. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. szeptember 5.)
 28. Kit, Borys: Colin Trevorrow Out as 'Star Wars: Episode IX' director. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. szeptember 5.)
 29. Kit, Borys: Colin Trevorrow Out as 'Star Wars: Episode IX' Director. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 30. Fleming Jr, Mike: Might Rian Johnson Return For 'Star Wars: Episode IX'?. Deadline Hollywood , 2017. szeptember 6. (Hozzáférés: 2017. szeptember 5.)
 31. Perry, Spencer: Rian Johnson Casts Doubt on Directing Star Wars: Episode IX. ComingSoon.net, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 32. Kroll, Justin: J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as Director of 'Star Wars: Episode IX'. [[Variety (magazin)|]], 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 33. J.J. Abrams To Write And Direct Star Wars: Episode IX. StarWars.com, 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 34. Parker, Ryan: J.J. Abrams to Replace Colin Trevorrow as 'Star Wars: Episode IX' Writer and Director. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2017. szeptember 12.)
 35. Star Wars Episode IX script is ready ahead of summer filming confirms director JJ Abrams. RadioTimes UK, 2018. február 24. (Hozzáférés: 2018. február 25.)
 36. Star Wars: Episode IX Actor Calls Disney's Security 'Extraordinary'. CBR.com , 2019. január 23. (Hozzáférés: 2019. április 6.)
 37. Star Wars Episode IX's title is 'The Rise of Skywalker'. CNBC , 2019. április 12. (Hozzáférés: 2019. április 19.)
 38. STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER – J. J. ABRAMS CONSULTED WITH GEORGE LUCAS, LAWRENCE KASDAN, AND RIAN JOHNSON. starwarsnewsnet , 2019. április 17. (Hozzáférés: 2019. április 19.)
 39. ‘Star Wars: Episode IX’ Eyes Keri Russell (EXCLUSIVE)”, Variety, 2018. július 6. (Hozzáférés: 2018. július 6.) 
 40. Kit, Borys: 'Star Wars': Billy Dee Williams Reprising Role as Lando Calrissian. The Hollywood Reporter, 2018. július 9. [2018. július 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 9.)
 41. Kroll, Justin: ‘Star Wars: Episode IX’ Announces Cast; Carrie Fisher to Be Featured. Variety, 2018. július 27. (Hozzáférés: 2018. július 27.)
 42. Couch, Aaron: Carrie Fisher to Appear in 'Star Wars: Episode IX'. The Hollywood Reporter, 2018. július 27. (Hozzáférés: 2018. július 27.)
 43. Breznican, Anthony: Leia and Lando return: Carrie Fisher and Billy Dee Williams will appear in Star Wars: Episode IX. Entertainment Weekly, 2018. július 27. (Hozzáférés: 2018. július 28.)
 44. Hipes, Patrick: Keri Russell Is In ‘Star Wars: Episode IX’ After All. Deadline Hollywood, 2018. július 27. (Hozzáférés: 2018. július 27.)
 45. Agar, Chris: Star Wars 9 Will Use The Last Jedi Footage of Leia. ScreenRant, 2018. augusztus 3. (Hozzáférés: 2018. augusztus 3.)
 46. Kroll, Justin: ‘Star Wars: Episode IX’ Casts Matt Smith in Key Role (EXCLUSIVE). Variety, 2018. augusztus 28. (Hozzáférés: 2018. augusztus 28.)
 47. Vee, Jimmy [@realjimmyvee]: Yes, hopefully I'll be in all of them from now on., 2018. március 18.
 48. Hood, Cooper: Ian McDiarmid Returns As The Emperor In Star Wars 9. Screen Rant, 2019. április 12. (Hozzáférés: 2019. április 12.)
 49. Good, Owen S.: Emperor Palpatine is back in Star Wars: The Rise of Skywalker. Polygon, 2019. április 12. (Hozzáférés: 2019. április 12.)
 50. Couch, Aaron: First 'Star Wars: Episode IX' Trailer Unveils 'The Rise of Skywalker'. The Hollywood Reporter, 2019. április 12. (Hozzáférés: 2019. április 12.)
 51. STAR WARS: EPISODE IX CAST ANNOUNCED. Lucasfilm Ltd., 2018. július 27. (Hozzáférés: 2018. július 28.)
 52. Kohn, Eric: Oscar Isaac Is Taking the Year Off After ‘Star Wars: Episode IX,’ So He’s Passing on Everything. IndieWire, 2018. október 12. (Hozzáférés: 2018. október 12.)
 53. Ward, Jason: Star Wars: Episode IX’s Black Park set has new vines and other happenings!. MakingStarWars, 2018. augusztus 28. [2018. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 18.)
 54. Star Wars: Episode IX’s Resistance Fight at Black Park!, 2018. december 18. [2018. december 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 18.)
 55. Star Wars: Episode IX Films in Jordan’s Wadi Rum Desert. royanews.tv, 2018. november 27. (Hozzáférés: 2018. december 2.)
 56. 'Star Wars': Anthony Daniels Wraps Work as C-3PO on 'Episode IX'
 57. Hall, Jacob: ‘Star Wars: Episode 9’ Has Wrapped Filming – See a New Image From the Set. Film, 2019. február 15. (Hozzáférés: 2019. február 15.)
 58. Cavanaugh, Patrick: 'Star Wars: Episode IX' Footage Shown at Disney Shareholders Meeting. ComicBook.com , 2019. március 7. (Hozzáférés: 2019. március 8.)
 59. Trivedi, Sachin: 'Star Wars: The Rise Of Skywalker' Reshoots And Trailer Update Revealed. International Business Times , 2019. október 14. (Hozzáférés: 2019. október 22.)
 60. STAR WARS: EPISODE IX - THE RISE OF SKYWALKER - The Art of VFX. www.artofvfx.com . (Hozzáférés: 2019. május 17.)
 61. 'Star Wars' director J.J. Abrams reveals how 'Rise of Skywalker' script wound up on eBay”, Good Morning America, 2019. november 25. (Hozzáférés: 2019. november 26.) 
 62. J.J. Abrams won’t reveal which actor caused leak of ‘Star Wars: Rise of Skywalker’ script”, Los Angeles Times, 2019. november 25. (Hozzáférés: 2019. november 26.) 
 63. John Williams Confirmed to Score ‘Star Wars: Episode IX’. Collider, 2018. január 10. (Hozzáférés: 2018. január 10.)
 64. Hughes, William: John Williams says he's only got one more of these damn Star Wars movies in him. AVClub, 2018. március 3. (Hozzáférés: 2018. március 20.)
 65. Barfield, Charles: John Williams Is Writing 135 Minutes Of Music For 'Rise Of Skywalker' & Will Feature EVERY 'Star Wars' Theme. The Playlist , 2019. augusztus 24. (Hozzáférés: 2019. augusztus 12.)
 66. John Williams Reportedly Beginning Star Wars: The Rise of Skywalker Score Next Month. Comicbook , 2019. május 21. (Hozzáférés: 2019. december 19.)
 67. Walt Disney Records (December 11, 2019). "Star Wars: The Rise Of Skywalker Original Motion Picture Soundtrack From Oscar®-Winning Composer John Williams". Sajtóközlemény.
 68. https://twitter.com/StarWarsFR/status/1118091701002932225
 69. Barna, Benedek: Megérkezett a Star Wars IX. rész magyar előzetese, egyben a hazai cím is lelepleződött. IGN Hungary, 2019. április 29. (Hozzáférés: 2019. április 29.)
 70. Így lett Skywalker kora a IX. Star Wars film magyar címe. ziro.hu, 2019. április 29. (Hozzáférés: 2019. április 29.)[halott link]
 71. The Hungarian title of Episode IX isn’t The Rise of Skywalker. ziro.hu, 2019. április 30. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
 72. Star Wars Episode 9 trailer and title could be hitting April 12. CNET , 2019. április 6. (Hozzáférés: 2019. április 4.)
 73. ‘Star Wars: The Rise Of Skywalker’ Teaser Clocked 111M Views In First 24 Hours; More Viral Than ‘Last Jedi’ & ‘Force Awakens’. Deadline , 2019. április 24. (Hozzáférés: 2019. április 28.)
 74. Lucasfilm Unveils Complete 'Journey to Star Wars: The Rise of Skywalker' Publishing Program - Exclusive. StarWars.com , 2019. május 4. (Hozzáférés: 2019. május 8.)
 75. Prudom, Laura: The Story of Star Wars: Galaxy's Edge Takes Place After The Last Jedi (For Now). IGN , 2019. június 2. (Hozzáférés: 2019. június 1.)
 76. Everything New Revealed in Vanity Fair’s The Rise of Skywalker Cover Story. Deadline , 2019. május 22. (Hozzáférés: 2019. május 22.)
 77. Bemutatkoztak a Star Wars: Skywalker kora Sith rohamosztagosai. Puliwood , 2019. július 18. (Hozzáférés: 2019. július 18.)
 78. [D23 CSODASZÉP ÚJ PLAKÁT ÉRKEZETT A SKYWALKER KORÁHOZ!]. ign.hu , 2019. augusztus 24. (Hozzáférés: 2019. augusztus 24.)
 79. Bui, Hoai-Tran: 'Star Wars: The Rise of Skywalker' D23 Teaser: Get Your First Look at Dark Rey. /Film , 2019. augusztus 26. (Hozzáférés: 2019. szeptember 4.)
 80. Disney to partner Star Wars: The Rise of Skywalker with 8 major advertisers. Entertainment Weekly , 2019. október 2. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
 81. Empire’s Star Wars: The Rise Of Skywalker Covers Revealed. Empire , 2019. szeptember 27. (Hozzáférés: 2019. október 5.)
 82. TRIPLE FORCE FRIDAY EVENTS ARE HEADING TO THIS GALAXY. starwars , 2019. szeptember 30. (Hozzáférés: 2019. október 2.)
 83. Cooper, Gael Fashingbauer: Star Wars: The Rise of Skywalker trailer and ticket sales coming Monday. CNET , 2019. október 19. (Hozzáférés: 2019. október 20.)
 84. Star Wars: The Rise of Skywalker reveals new footage, Darth Vader's mask”, Entertainment Weekly, 2019. november 18. (Hozzáférés: 2019. november 25.) 
 85. How to watch Fortnite’s exclusive Star Wars: The Rise of Skywalker clip this Saturday”, The Verge, Vox Media, 2019. december 13. (Hozzáférés: 2019. december 21.) 
 86. STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER PREMIERE, LA”, averagesocialite.com, 2017. december 19. (Hozzáférés: 2019. október 2.) (angol nyelvű) 
 87. Tambini, Joe. „Star Wars Episode 9: When is the next Star Wars film coming out?”, Express.co.uk, 2017. december 19. (Hozzáférés: 2017. december 23.) (angol nyelvű) 
 88. http://www.forumhungary.hu/star-wars-skywalker-kora/
 89. Impresszív mennyiségű extra kíséretében jelenik meg BD-n és UHD-n a Skywalker kora (és minden korábbi Star Wars-film) – de van rossz hír is. ign.hu. (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 90. KYLO REN RAMPAGES ON MUSTAFAR IN THE STAR WARS: THE RISE OF SKYWALKER NOVELIZATION – EXCLUSIVE EXCERPT. starwars.com. (Hozzáférés: 2020. február 21.)
 91. https://twitter.com/ZalabaFerenc/status/1209110267067617280
 92. http://www.forumhungary.hu/box-office/
 93. Box Office Magyarország: Rian Johnson legyőzte J.J. Abrams-et”, ign.hu, 2020. január 13. (Hozzáférés: 2020. január 13.) 
 94. Star Wars: The Rise of Skywalker final trailer, tickets now on sale”, KUTV, 2019. október 21. (Hozzáférés: 2019. október 23.) 
 95. Star Wars: The Rise Of Skywalker’: First Day Pre-Sales 2nd Best For Atom Tickets”, Deadline Hollywood, 2019. október 22. (Hozzáférés: 2019. október 23.) 
 96. D'Alessandro, Anthony: How ‘Spies In Disguise’, ‘Little Women’ & ‘Uncut Gems’ Are Shaping Up At Christmas B.O.; ‘Rise Of Skywalker’ Opening Still Around $200M. Deadline Hollywood, 2019. december 5. (Hozzáférés: 2019. december 23.)
 97. McClintock, Pamela: Box Office: 'Star Wars' Soars to $90M Friday, 'Cats' Declawed. The Hollywood Reporter, 2019. december 21. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
 98. D'Alessandro, Anthony: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Lowers Lightsaber To $179M+, But Still 3rd Best December Opening; ‘Cats’ Oh Drat $6.5M, ‘Bombshell’ $5.1M – Sunday AM Early Update. Deadline Hollywood, 2019. december 22. (Hozzáférés: 2019. december 22.)
 99. Rubin, Rebecca: Box Office: ‘Rise of Skywalker’ Soars to $176 Million, ‘Cats’ Bombs. [[Variety (magazin)|]], 2019. december 22. (Hozzáférés: 2019. december 22.)
 100. D'Alessandro, Anthony: ‘Rise Of Skywalker’ Rings Up Second Best Christmas Ever With $32M+; ‘Little Women’ $6M+; ‘Spies In Disguise’ Near $5M. Deadline Hollywood, 2019. december 26. (Hozzáférés: 2019. december 27.)
 101. D'Alessandro, Anthony: ‘ Star Wars: Rise Of Skywalker’ Counts $362M Through 10 Days, -2% Behind ‘Last Jedi’; ‘Little Women’ All Grown Up With $29M 5-Day. Deadline Hollywood, 2019. december 28. (Hozzáférés: 2019. december 30.)
 102. D'Alessandro, Anthony: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Dips To $34M+ Third Weekend; ‘Grudge’ Doesn’t Scream With $11M+ & ‘F’ CinemaScore. Deadline Hollywood, 2020. január 5. (Hozzáférés: 2020. január 5.)
 103. https://www.forbes.com/sites/scottmendelson/2020/01/12/box-office-star-wars-rise-of-skywalker-is-the-first-1-billion-disappointment/#2f2601751308
 104. D'Alessandro, Anthony: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Eyes $450M+ Global Debut: The Last Huge Event Opening At The B.O. Until 2021?. Deadline Hollywood, 2019. december 17. (Hozzáférés: 2019. december 20.)
 105. Nancy Tartaglione: ‘Star Wars: The Rise Of Skywalker’ Steps Out With $59M+ Through Thursday Overseas. Deadline Hollywood, 2019. december 20. (Hozzáférés: 2019. december 20.)
 106. a b Patrick Brzeski: China Box Office: 'Star Wars: Rise of Skywalker' Crashing and Burning, Beaten by Local Blockbusters. The Hollywood Reporter, 2019. december 20. (Hozzáférés: 2019. december 20.)
 107. 'Star Wars: The Rise of Skywalker. (Hozzáférés: 2020. január 18.)
 108. https://www.metacritic.com/movie/star-wars-episode-ix---the-rise-of-skywalker?ref=hp
 109. CinemaScore. cinemascore.com. (Hozzáférés: 2019. december 21.)
 110. D'Alessandro, Anthony: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Looking At $190M-$195M Opening, ‘Cats’ $8.5M-$10M, ‘Bombshell’ $5.5M-$7M. Deadline Hollywood, 2019. december 20. (Hozzáférés: 2019. december 20.)
 111. https://deadline.com/2019/12/star-wars-rise-of-skywalker-opening-weekend-box-office-cats-bombshell-1202814594/

További információk[szerkesztés]