Vukik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vukik
Csubakka, a legismertebb vuki
Csubakka, a legismertebb vuki

Jellem Szőrszín: barna/fekete
Szemük színe: kék/barna
Általános életkor: 400 év
Világ Kashyyyk
Beszélt nyelv
 • Shyriiwook
 • Thykarann
 • Xaczik
Első megjelenés Star Wars IV. rész – Egy új remény

A vukik (angolos írásmóddal: wookiee) a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik kétlábú, értelmes faja, amely a Kashyyyk nevű bolygón él.

Leírása[szerkesztés]

A vuki Csubakka és egy dzsava egy színpadi előadáson

A vukik hosszú szőrzettel borított kétlábú élőlények. A Kashyyyk bolygó fejlettebb, fán lakó emlősszerűiből fejlődtek ki. A hatalmas vrosir erdők legfelső rétegében alapították városaikat, jóval a ragadozó életmódú állatok és növények fölé.

Általában a vukik több mint 2 méter magasak. Bundájuknak színezete a feketétől a barnáig vagy akár a fehérig változhat. Macskaszerűen visszahúzható karmaik a fára mászáskor segítik őket. A nőknekmellük van; ezekkel szoptatják kicsinyeiket. A terhesség két standard évig tart. Az újszülöttek emlős módon születnek. Az újszülött vukik majdnem 120 centiméteresek. Életük első szakaszát a vrosir fák köré épített neveldékben töltik, ahol megtanulják a túlélés és a vuki társadalom szabályait. Körülbelül 20, vagy annál több évesen, ami után minden létfontos dolgot megtanult, az ifjú vuki visszatérhet a szüleihez. Nem sokkal ezután, a fiatal vuki be kell bizonyítsa, hogy felnőttkorúvá vált. E próba alatt a vuki a syren nevű növény bimbójából szöveteket kell, hogy szerezzen. A vuki további képzése csakis szabad akarat alapján történik, azonban a legtöbb vuki vállalja ezt, hogy szüleit és családját további jövedelemhez juttassa.

A vukik hűségesek és becsületesek, harcmodoruk igen erőszakos. A vuki társadalom központja a család. A családba távolabbi rokonok, vagy nem vukik is tartozhatnak. Családjának becsülete a legfontosabb a vuki számára, ha ezt sértést éri, akkor a vuki agresszív dühbe gurul és elégtételt követel. A hűség annyira fontos számukra, hogy a vukik akár egy életen keresztül is vállalják a társuk, barátjuk adósságait. Sőt, néha a következő nemzedékre is átszáll az adósság.

Történelmük[szerkesztés]

A Galaktikus Köztársaság legnagyobb támogatói talán a vukik voltak. Ez a szerep segítette őket, hogy visszaverjék legádázabb ellenségeiket, a trandosánokat. Habár a Köztársaság tiltotta a vukik vadászatát, a Klónháborúk után a Galaktikus Birodalom rabszolgasorsra ítélte a vukik faját. A Birodalom a trandosánokat fogadta fel a vukik vadászatára. A Birodalom csúcspontján az egész űrben vukilágerek jöttek létre, ahol rengeteg vuki dolgozott rabszolgaként. Feltételezések szerint sok vukit kényszerítettek dolgozni az Első Halálcsillag építésénél. A rabszolgaság miatt a vukik elkezdték utálni az embereket, azután is, miután a Lázadó Szövetség felszabadította Kashyyykot. Az endori csata után a Kashyyykot egyre kevesebb ember látogatta. Ez azért volt, hogy időt adjanak a vukiknak a nemzeti és kulturális felébredéshez, a vuki büszkeség visszaszerzéséhez.

A későbbiekben a vukik egyaránt támogatták az Új Köztársaságot és a Galaktikus Szövetséget is, azonban a Yuuzhan Vong invázió idején semlegesek maradtak, azért, hogy a Kashyyyk melletti űrútvonalak szabadok lehessenek mindenki számára. Körülbelül 40 évvel a yavini csata után, Jacen Solo a Galaktikus Szövetség vezérévé vált, ennek hatására a vukik kiléptek a Szövetségből és menedéket nyújtottak Leia Organának és Han Solónak. A menedékadás miatt Jacen Solo megtámadta a Kashyyykot. A támadás alatt sok várost és a bolygó nagy részét felégette. Az Új Jedi Rend segítségével a vukik a második fondori csata után elkergették Jacen Solo hadseregét.

Megjelenésük a filmekben, videójátékokban[szerkesztés]

A vukik közül a legismertebbek Csubakka és Tarfful; mindketten részt vesznek „A Sith-ek bosszúja” című filmben, a kashyyyki csatában, amikor a vukik és a droidok csapnak össze. Csubakka a klasszikus trilógia mindhárom részében szerepel; továbbá a „Star Wars: A klónok háborúja” című televíziós sorozat 1-2 részében is látható.

Zaalbar a „Star Wars: Knights of the Old Republic” című videójátékból egy vuki törzsfő száműzött fia, Mission legjobb barátja. Remek kardforgató, és rendkívül erős.

Fekete Krrsantan egy olyan vuki, akit agresszív viselkedése miatt kitagadtak. Később fejvadászként dolgozott. Ezeket mind képregényekből tudtuk meg, de megjelent a The Book of Boba Fett-ben, ahol az ikreknek dolgozott.

Források[szerkesztés]

 • Wookieepedia: Wookiee
 • Completely Unofficial Star Wars Encyclopedia Wookiee
 • Heir to the Empire, by Timothy Zahn, copyright 1991, from Bantam Spectra Books
 • Legacy of the Force: Fury, by Aaron Allston, copyright 2007, from Del Rey Books
 • Legacy of the Force: Inferno, by Troy Denning, copyright 2007, from Del Rey Books
 • Legacy of the Force: Invincible, by Troy Denning, copyright 2008, from Del Rey Books
 • Rebel Dawn, by A.C. Crispin, copyright 1998, from Bantam Spectra Books
 • Skywalking – The Life and Films of George Lucas, by Dale Pollock, copyright 1983, from Harmony Books
 • Star Wars: Episode IV – A New Hope, by George Lucas, copyright 1977, from Twentieth-Century Fox Film Distribution
 • Star Wars: The New Essential Guide to Alien Species, by Ann Margaret Lewis and Helen Keier, copyright 2006, from Del Rey Books
 • Star Wars: The Wookiee Storybook, by Patricia Wynne, copyright 1979 (by Black Falcon, Ltd.), from Random House Books
 • The Star Wars NPR Radio Program, by Brian Daley, copyright 1994, from Del Rey Books
 • The Swarm: Galaxy of Fear Book 8, by John Whitman, copyright 1997, from Bantam Skylark Books

További információk[szerkesztés]