Ugrás a tartalomhoz

Emlő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Terhes nő mellei
Jacob de Backer: Helené a hálókamrájában

Az emlő vagy mell az emlősökre jellemző páros szerv, melyben külső elválasztású mirigyszövet helyezkedik el. Nőstényeknél (nőknél) tejet választ ki az utódok táplálásának céljából.

Istennő kígyókkal

Mind a férfiak, mind a nők rendelkeznek mellekkel, melyek ugyanabból az embriós szövetből alakulnak ki, ám a kamaszkor folyamán a női nem hormonok – főleg az ösztrogén – hatására a mellek megnövekednek, mely nem fordul elő férfiaknál. Ennek eredményeképpen a női mellek sokkal kitűnőbbek lesznek, mint a férfiaké.

Funkciója[szerkesztés]

Szoptatás[szerkesztés]

Emlőből táplálkozó kisded (a szoptatás a csecsemők táplálásának biológiai módja)[1]

Az emlőmirigyek elsődleges funkciója a csecsemők felnevelése a termelt anyatejjel. A tej termelődését tejelválasztásnak nevezik. (Amíg az emlőmirigyek jelen vannak a férfiak melleiben is, azok általában fejletlenek maradnak.) A gömb alakú mellek a hőveszteség szempontjából ideálisak, mivel a tejelválasztáshoz egy viszonylag magas hőmérséklet szükséges. Egy elmélet szerint ez a forma a csecsemők fulladását hivatott megakadályozni szoptatás közben.

Nemi szerepe[szerkesztés]

Néhány kultúrában a női mellek fontos szerepet játszanak az emberi szexuális viselkedésben, egyúttal fontos másodlagos női nemi jelleg. Más főemlősökhöz képest az emberi mellek aránylag nagyok, ami a nők nemi érettségének és termékenységének vizuális jelei.

A történelemben[szerkesztés]

Az ókori európai társadalmakban gyakoriak voltak a kihangsúlyozottan nagy mellű nőalak szobrok. Tipikus példája ennek a Willendorfi vénusz, amely egyike a számos őskőkori telt vénusz szobroknak.

Egészsége[szerkesztés]

Mell egészségének tényezői[szerkesztés]

Azok a tényezők amik segítenek csökkenteni a mellrák kialakulásának esélyét, azok pl. a rendszeres mammográfia, mellek saját kézi vizsgálata, egészséges táplálkozás valamint a felesleges testzsírt csökkentő testmozgás. Az egészséges táplálkozás úgy tűnik segít csökkenteni a mellrák veszélyét, ilyen a tápanyagban gazdag ételek fogyasztása, a sok rost fogyasztása, mint gyümölcsök, zöldségek és az alkoholfogyasztás mérséklése.

Mellek betegségei[szerkesztés]

Számos mellbetegséget tartanak számon, nagy része nem rákos jellegű.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Breast című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Hollander, Anne Seeing through Clothes. University of California Press, Berkeley. 1993 ISBN 0-520-08231-1
  • Morris, Desmond The Naked Ape: a zoologist's study of the human animal Bantam Books, Canada. 1967
  • Yalom, Marilyn A History of the Breast. Pandora, London. 1998 ISBN 0-86358-400-4

További információk[szerkesztés]

File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az emlő címszót a Wikiszótárban!

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]