Emlő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy várandós nő mellei


Az emlő vagy mell az emlősökre jellemző páros szerv, melyben külső elválasztású mirigyszövet helyezkedik el. Nőstényeknél (nőknél) tejet választ ki az utódok táplálásának céljából.

Mind a férfiak, mind a nők rendelkeznek mellekkel, melyek ugyanabból az embriós szövetből alakulnak ki, ám a kamaszkor folyamán a női nem hormonok -főleg az ösztrogén- hatására mellek megnövekednek, mely nem fordul elő férfiaknál. Ennek eredményeképpen a női mellek sokkal kitűnőbbek lesznek, mint a férfiaké.

Funkciója[szerkesztés]

Szoptatás[szerkesztés]

Az emlőmirigyek elsődleges funkciója a csecsemők felnevelése a termelt anyatejjel. A tej termelődését tejelválasztásnak nevezik. (Amíg az emlőmirigyek jelen vannak a férfiak melleiben is, azok általában fejletlenek maradnak.) A gömb alakú mellek a hőveszteség szempontjából ideálisak, mivel a tejelválasztáshoz egy viszonylag magas hőmérséklet szükséges. Egy elmélet szerint ez a forma a csecsemők fulladását hivatott megakadályozni szoptatás közben.

Nemi szerepe[szerkesztés]

Néhány kultúrában a női mellek fontos szerepet játszanak az emberi szexuális viselkedésben, egyúttal fontos másodlagos női nemi jelleg. Más főemlősökhöz képest az emberi mellek aránylag nagyok, ami a nők nemi érettségének és termékenységének vizuális jelei.

A történelemben[szerkesztés]

Az ókori európai társadalmakban gyakoriak voltak a kihangsúlyozottan nagy mellű nőalak szobrok. Tipikus példája ennek a Willendorfi vénusz, amely egyike a számos őskőkori telt vénusz szobroknak.

Egészsége[szerkesztés]

Mell egészségének tényezői[szerkesztés]

Azok a tényezők amik segítenek csökkenteni a mellrák kialakulásának esélyét, azok pl. a rendszeres mammográfia, saját mellek kézi vizsgálata, egészséges táplálkozás valamint a felesleges testzsírt csökkentő testmozgás. Az egészséges táplálkozás úgy tűnik segít csökkenteni a mellrák veszélyét, ilyen a tápanyagban gazdag ételek fogyasztása, a sok rost fogyasztása, mint gyümölcsök, zöldségek és az alkoholfogyasztás mérséklése.

Mellek betegségei[szerkesztés]

Számos mellbetegséget tartanak számon, nagy része nem rákos jellegű.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Breast című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  • Hollander, Anne Seeing through Clothes. University of California Press, Berkeley. 1993 ISBN 0-520-08231-1
  • Morris, Desmond The Naked Ape: a zoologist's study of the human animal Bantam Books, Canada. 1967
  • Yalom, Marilyn A History of the Breast. Pandora, London. 1998 ISBN 0-86358-400-4

Külső hivatkozások[szerkesztés]