Új Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Új Köztársaság
Y. u. 5.Y. u. 34.
Új Köztársaság címere
Új Köztársaság címere

Általános adatok
Fővárosa
Hivatalos nyelvek galaktikus közös nyelv
Kormányzat
ElődállamUtódállam
 Galaktikus BirodalomÚj Köztársaság maradványa 
Első Rend 
A Wikimédia Commons tartalmaz Új Köztársaság témájú médiaállományokat.

Az Új Köztársaság a Csillagok háborúja kitalált univerzumban egy galaktikus kormányzat, amelyet a Lázadó Szövetség hozott létre a Galaktikus Birodalom helyettesítésére YU 5-ben. Elődje, a Szabad Bolygók Szövetsége feloszlatása után vette át helyét, mint a Galaxis legfontosabb kormányzati hatalma. Az Új Köztársaság magát a Galaktikus Köztársaság eszmei utódjának tartotta.

Az Új Köztársaság ugyanolyan alapokon feküdt, mint a Galaktikus Köztársaság: célja az volt, hogy legyen egy olyan szerv, amely az egész galaxist igazságosan és az egyenlőség elve szerint kormányozza. Az Új Köztársaságot a Luke Skywalker vezette új Jedi Rend védelmezte, mint ahogy a régi Jedi Rend őrizte a régi Köztársaság békéjét.

Története[szerkesztés]

Palpatine császár halála az endori csatában, YU 4-ben a Galaktikus Birodalom végét jelentette. A második Halálcsillag elpusztításának és az uralkodó halálának hírét a Lázadók Szövetsége galaxis-szerte gyorsan szétkürtölte. A Coruscanton a civilek és a lázadók Palpatine bukásának hírére felkelést szítottak, melynek során fennhangon ünnepelték a Köztársaság visszatértét.

Egy hónappal később a nyolc legfontosabb tag kiadta az Új Köztársaság Nyilatkozatát, amely lefektette az új kormányzat legfontosabb céljait, értékeit és irányelveit. A nyolc aláíró, a chandrilai Mon Mothma, az alderaani Leia Organa hercegnő, a kothlisi Borsk Fey'lya, a mon calamari Ackbar admirális, a sullusti Sian Tevv, a koréliai Doman Beruss, a kashyyyki Kerrithrarr és az elomi Verrinnefra B'thog Indriummsegh vált az Új Köztársaság ideiglenes kormányának, az Átmeneti Tanácsnak a tagjává.

Az Átmeneti Tanács, így az Új Köztársaság legfontosabb feladatául Coruscant visszafoglalását tűzték ki. Ez inkább szimbolikus, mintsem stratégiai lépés volt: a régi Galaktikus Köztársaság kezdete óta a galaktikus kormányzat székhelye Coruscant volt, így annak megszerzése az egész galaxis szemében törvényessé tette volna az Új Köztársaság hatalmát. Ameddig ez nem sikerült, az ideiglenes kormány és a többi testület más tagbolygókon ült össze. Ezalatt az Átmeneti Tanács folytatta az új kormányzat irányítását és az új törvények létrehozását.