Shirley Henderson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Shirley Henderson
Shirley Henderson 2.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Shirley Henderson
Született 1965november 24. (50 éves)
Kincardine
 Egyesült Királyság
Pályafutása
Aktív évek 1987–napjainkig

Shirley Henderson az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Shirley Henderson témájú médiaállományokat.

Shirley Henderson (Kincardine, Skócia, 1965. november 24. – ) Skót színésznő és szinkronszínész. Általában vicces, bohókás szereplőket játszik. Legismertebb szerepe a Trainspottingben Gail volt.

Élete a karrier előtt[szerkesztés]

A munkáscsaládból származó lány már fiatalon is fellépett a helyi drámaklubokban. Később felvételt nyert a jónevű londoni Guildhall School of Music and Drama nevű iskolába.

Karrier[szerkesztés]

Henderson első szerepeit a londoni színpadokon játszotta, majd néhány jelentéktelenebb tévészerep után, a Rob Roy című kalandfilmben bukkant fel egy kisebb szerep erejéig 1995-ben. Egy évvel később viszont lehetőséget kapott a ma már kultuszfilmnek számító Trainspottingban, a nézők Ewan McGregor, Jonny Lee Miller és Robert Carlyle mellett Henderson nevét is megjegyezték.

1999-ben Michael Winterbottom, a Csodaország (Wonderland) című filmjében játszott. Aztán 2001-ben a nagy sikerű Bridget Jones naplója (Bridget Jones's Diary) című komédiában szerepelhetett. 2002-ben fontos szerepet vállalt Shane Meadows Volt egyszer egy Közép-Anglia (Once Upon a Time in the Midlands) című szociodrámájában és a Wilbur öngyilkos akar lenni (Wilbur Wants to Kill Himself) című dán-brit koprodukcióban, de ezenkívül felbukkant még a Harry Potter és a Titkok Kamrájaban (Harry Potter and Chamber of Secrets) is.

2003-ban a Kényszerszünet (Intermission) című ír fekete komédiában Cillian Murphy és Colin Farrell partnere volt, majd egy évvel később újra szerepet kapott a Bridget Jones naplója folytatásában. 2005-ben a nagy sikerű Shakespeare tévés adaptációban, A makrancos hölgyben (The Taming of the Shrew) játszott címszerepet Rufus Sewell partnereként. 2006-ban a Sofia Coppola által rendezett Marie Antoinetteben egy francia hercegnő bőrébe bújt.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Shirley Henderson témájú médiaállományokat.