Harry Potter és a Titkok Kamrája (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Harry Potter és a Titkok Kamrája
(Harry Potter and the Chamber of Secrets)
2002-es brit–amerikai film

Glenfinnan Viaduct.jpg
Rendező Chris Columbus
Producer David Heyman
Vezető producer
AlapműHarry Potter és a Titkok Kamrája
Műfaj fantasy, kaland
Forgatókönyvíró Steve Kloves
Főszerepben
Zene John Williams
Operatőr Roger Pratt
Vágó Peter Honess
Jelmeztervező Lindy Hemming
Díszlettervező Stuart Craig
Gyártás
Gyártó
Ország Egyesült Királyság
Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 155 perc
Költségvetés 100 millió $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • USA 2002. november 15.
 • magyar 2002. december 5.
Korhatár
 • USA PG
 • magyar Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel USA $ 261 988 482
Earth flag PD.jpg $ 876 688 482
Kronológia
ElőzőHarry Potter és a bölcsek köve
KövetkezőHarry Potter és az azkabani fogoly
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Harry Potter és a Titkok Kamrája témájú médiaállományokat.

A Harry Potter és a Titkok Kamrája (eredeti cím: Harry Potter and the Chamber of Secrets) 2002-ben bemutatott britamerikai film, amely J.K. Rowling népszerű fantasy-kaland regénysorozata azonos című második részének filmadaptációja. A mozifilm a Warner Bros. Pictures, az 1492 Pictures és a Heyday Films gyártásában készült. Műfaját tekintve fantasy kalandfilm.

A film bemutatására 2002. november 15-én került sor, pontosan három héttel Richard Harris halála után, aki a jóságos roxforti igazgatót Albus Dumbledore-t alakította. A rendező (Chris Columbus), a producer (David Heyman) és a forgatókönyvíró (Steve Kloves) is visszatértek. Mint ahogy visszatértek a főszereplők is, Daniel Radcliffe mint Harry Potter, Emma Watson mint Hermione Granger és Rupert Grint mint Ron Weasley. Azonban érkezetek új színészek is mint például Kenneth Branagh, aki Gilderoy Lockhart karakterét keltette életre, valamit Jason Isaacs, aki Draco Malfoy apját Lucius Malfoyt alakította.

A film nagyon sikeres volt a pénztáraknál is, hiszen 876 millió dollár bevételt ért el.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Harry Potter Daniel Radcliffe Gacsal Ádám
Ron Weasley Rupert Grint Berkes Bence
Hermione Granger Emma Watson Szabó Luca
Gilderoy Lockhart Kenneth Branagh Csankó Zoltán
Félig Fej Nélküli Nick John Cleese Galkó Balázs
Rubeus Hagrid Robbie Coltrane Hollósi Frigyes
Flitwick professzor Warwick Davis Szokol Péter
Vernon bácsi Richard Griffiths Balázs Péter
Albus Dumbledore Richard Harris Makay Sándor
Lucius Malfoy Jason Isaacs Szakácsi Sándor
Piton professzor Alan Rickman Tahi Tóth László
Aragog Julian Glover (hang) Papp János
Petunia néni Fiona Shaw Simon Eszter
McGalagony professzor Maggie Smith Kassai Ilona
Tom Denem Christian Coulson Simonyi Balázs
Molly Weasley Julie Walters Andresz Kati
Arthur Weasley Mark Williams Forgács Gábor
Percy Weasley Chris Rankin Petrik Péter
Fred Weasley James Phelps Kováts Dániel
George Weasley Oliver Phelps Kováts Dániel
Draco Malfoy Tom Felton Borbíró András
Armando Dippet professzor Alfred Burke ?

Cselekmény[szerkesztés]

A szünidőt a Dursley családnál töltő Harryt meglátogatja Dobby, egy házimanó, aki figyelmezteti a fiút, hogy halálos veszélynek teszi ki magát, ha visszatér a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai közé szeptemberben. Harry ennek ellenére vissza szeretne menni az iskolába, noha a házimanó ezt megpróbálja megakadályozni. A fiút Vernon bácsi és Petunia néni elzárják a külvilágtól, berácsozzák az ablakait. Azonban a Weasley testvérek, (Fred, George és Ron) kimenekítik a szorult helyzetéből apjuk repülő Fordjának segítségével.

Harry a Weasley család lakásában, az Odúban tölti a szünidő maradék részét, ám szeptember elején hop-porral az Abszol út egyik rossz hírű negyedébe téved. Miután Hagrid "kimenti" onnan, a Weasley családdal és Hermionéval folytatja útját, hogy iskolai dolgokat vegyenek. Egy boltban azonban megállnak, ugyanis a nagyképű, ám szívdöglesztő író, Gilderoy Lockhart tart könyvbemutatót. Azonban Draco Malfoy és apja, Lucius Malfoy is feltűnik a boltban, így feszült lesz a légkör a fiatalok között. Harry és Ron később lemarad a többi családtagtól, és lekésik a Roxfortba tartó vonatot. Végül a két barát a repülő Forddal jut el az iskolába, ahol a meghibásodott autó a fúriafűznek zuhan. A baleset következtében Ron pálcája eltörik, majd a ramaty állapotban lévő autó magától elindul, és eltűnik Tiltott Rengetegben.

Más gondok is akadnak: Perselus Piton és McGalagony majdnem kicsapja őket az iskolából, ugyanis az újság szerint több mugli is látta a repülő autójukat. Végül kegyelmet kapnak, így berendezkednek a Griffendél házban. Az évnyitói ünnepségen Dumbledore bejelenti, Lockhart lett az új Sötét Varázslatok Kivédése tanár. Az év elején rejtélyes módon kővé dermedve találnak Frics macskájára, Mrs. Norrisra, később pedig a Griffendél szellemére, Félig Fej Nélküli Nickre, majd a fényképezőgépébe szeretett elsősre, Colinra. Az első áldozat melletti falon egy vérrel írt felirat áll: "Feltárult a Titkok Kamrája! Reszkessetek, sárvérűek!". Harry többször is hall fenyegető hangokat. McGalagony egy órán beszél a Titkok Kamrájáról: állítólag Mardekár Malazár utódja nyithatja csak ki ezt a Roxfortban elrejtett kamrát, ami ha megtörténik, több mugli származású tanuló is meghalhat.

A Griffendélesek megtudják, Draco Malfoy lett a Mardekár új kviddicsjátékosa. Mikor Malfoy sárvérűnek (mugli származásúnak) nevezi Hermionét, Ron átokkal akar rátámadni, ám az a rossz pálca miatt visszaverődik, így csigákat kezd köpni. Végül Hagridhoz fordulnak segítségért. Az első kviddicsmeccs alkalmával a Griffendél megnyeri a meccset, ám Harry keze eltörik. A gyengélkedőn megjelenik neki Dobby, és elárulja: ő intézte el, hogy lekésse a vonatot és hogy baleset érje a meccsen, majd eltűnik. Később, egy Párbaj Szakköri foglalkozáson Harry és Draco megküzd egymással, majd miután Draco egy kígyót „varázsol” ellenfele elé, Harry beszélgetni kezd az állattal.

Ezután mindenki azt gondolja, párszaszája miatt Harry az a bizonyos „Mardekár utódja”, aki kinyitotta most a Titkok Kamráját. Mindenki elpártol tőle, kivéve néhány tanárt, Ront, Hermionét és Dumbledoret. Dumbledore egy alkalommal megmutatja neki a főnixmadarát, Fawkest.

Hermione azt gondolja, Draco tudhat valamit a merényletekkel kapcsolatban, így egy tervet eszel ki: egy százfűlé főzet segítségével Mardekáros tanulóként kifaggatják Malfoyt. Egy elhagyatott WC-ben készítik el az italt, miközben megismerik Hisztis Myrtle-t. Miután elkábították az igazi Crakot és Monstrót Harry és Ron felveszi azok alakját, ám Hermione nélkül indulnak útnak, ugyanis a lány egy véletlen folytán macskaalakot ölt. A Mardekár klubhelyiségében megtudják Dracótól, nem ő áll a kővé dermesztések mögött, és hogy a Titkok Kamráját régen felnyitották, akkor egy sárvérű halt meg.

Harry talál egy naplót (Voldermort egyik horcruxa [lásd később]) Myrtle WC-jében. Mikor elkezdi olvasni, egy Tom Denem nevű fiú – a napló tulajdonosa – a múltba repíti. Harry szeme elé tárul néhány főbb esemény: Tom Denem és Dumbledore egykori beszélgetéséből megtudja, hogy a Titkok Kamrájából jött "szörnyeteg" végzett egy diáklánnyal, majd Hagridot vádolták meg a kamra kinyitásával. A jelenben másnap valaki felforgatja a Griffendél klubhelyiségét és elrabolja a naplót.

McGalagony professzor szörnyű dolgot tár Harry és Ron szeme elé: Hermione kővé dermesztett testét. A fiúk Hagrid segítségét kérik, aki a Tiltott Rengetegbe irányítja őket a pókok után, majd felsőbb parancsra a Mágiaügyi Miniszterrel indul a Minisztériumba. Harry és Ron Agyarral (Hagrid kutyájával) az erdőbe mennek, majd követve a pókokat eljutnak egy óriási méretű pók, Aragog fészkébe. Aragog, Hagrid barátja elárulja nekik, hogy egy baziliszkusz az a bizonyos szörny a kamrában. Csakhogy Aragog tiltakozása nélkül a pókok megtámadják Ronékat, akik segítségére végül a repülő Ford siet, és kijuttatja őket a Tiltott Rengetegből. Ezután kinyomozzák: ha valaki belenéz a szörny szemébe, azonnal meghal, ám ha nem közvetlenül, akkor "csak" kővé dermed.

Mikor Ron húgát, Ginnyt is elragadja a baziliszkusz és a kamrába viszi, Ron és Harry elhatározza: megtalálják a kamra bejáratát és kiszabadítják a lányt. Ehhez Lockhart segítségét kérik, aki ezt visszautasítja, majd megpróbálja kitörölni Harryék emlékezetét. Csakhogy a két fiú lefegyverzi a gyáva férfit, majd elviszik Myrtle mosdójába. Ott a szellemlány (akivel szintén a baziliszkusz szeme "végzett") segítségével rátalálnak a kamra bejáratára.

Miután lejutottak, Lockhart megpróbál elszökni, ám Ron rossz pálcáját használva kitörli a saját emlékezetét. Harry egyedül folytatja útját, így rátalál az ájult Ginnyre, mellette pedig Tom Denemre és a naplójára. Tom elárulja: ő Voldemort nagyúr régi énje és hogy az akkor tudtán kívül levő Ginny írta fel a feliratot a falra, majd rabolta el a naplót. Tom ezután előhívja a baziliszkuszt, hogy ölje meg Harryt, ám megjelenik Fawkes, ledobja a Teszlek Süveget, majd megvakítja az óriási kígyót.

A süvegben megjelenik Griffendél Godrik kardja, aminek segítségével Harry végez a szörnnyel. A fiúba azonban beleáll a kígyó egyik méregfoga, amit megragadva szétszurkálja azt a bizonyos naplót. Tom Denem megsemmisül, Harry sebét pedig Fawkes gyógyító könnye gyógyítja meg. Az eset után Harry, Ron, Ginny és Lockhart visszatér a Roxfortba a Főnix madár segítségével.

Harry megtudja Dumbledore-tól, hogy Griffendél Godrik kardja csak igazi Griffendéles tanulónak jelenhet meg. Az igazgatóiból kilépve Harry egy csellel felszabadítja Dobbyt Lucius Malfoy uralma alól, aki ezért megpróbál átkot szórni a fiúra. Csakhogy ekkor Dobby közéjük lép és egy varázslattal megvédi Harryt. A tanév végén Hagrid visszatér a Roxfortba, minden diák nagy örömére.

Filmzene[szerkesztés]

A Harry Potter és a Titkok Kamrája című film zenéjét az előző filmhez hasonlóan a világhírű zeneszerző, John Williams készítette. Bár a munkálatok nagy részét Williams készítette, de a befejezésben William Ross segített neki.

Tracklista[szerkesztés]

1. Prologue: Book II and The Escape From The Dursleys 2. Fawkes the Phoenix 3. The Chamber of Secrets 4. Gilderoy Lockhart 5. The Flying Car 6. Knockturn Alley 7. Introducing Colin 8. The Dueling Club 9. Dobby the House Elf 10. The Spiders 11. Moaning Myrtle 12. Meeting Aragog 13. Fawkes is Reborn 14. Meeting Tom Riddle 15. Corninsh Pixies 16. Polyjuice Potion 17. Cakes for Crabbe and Goyle 18. Dueling the Basilisk 19. Reunion of Friends 20. Harry's Wondrous World

A "Prologue: Book II and The Escape From The Dursleys" című soundtrack nem teljesen új, a "Hedvig's Theme" felújított változata, a "Harry's Wondrous World" című soundtrack pedig teljesen ugyanaz, mint ami korábbi részben is elhangzott.

Változtatások a könyvhöz képest[szerkesztés]

A történet egyszerűsítése érdekében a könyv számos jelenetét kihagyták, illetve megváltoztatták a filmben:

 • Harry a Borgin & Burkes üzletben nem hallgatja ki a boltos és Malfoyék beszélgetését; csak a Dicsőség kezével „találkozik”. A DVD extrában ez a jelenet megtekinthető
 • Kisebb hiba a forgatókönyvben, hogy Abszol-úti találkozásuk során Hermione varázslattal megjavítja Harry szemüvegét (a könyvben Mr. Weasley). Kiskorúak lévén Harryék nem varázsolhatnak az iskolán kívül.
 • A filmben megérkezésük után Frics várja a fiúkat, és ő viszi el őket Pitonhoz – a könyvben eleve Pitonnal találkoznak össze.
 • A jelenet, mikor Harry az iskolába menet kis híján kiesik a repülő Fordból, teljes mértékben a film sajátja; a könyvben nem történt hasonló
 • A könyvben a Czikornyai és Patzában történő szóváltás végén Mr. Weasley és Lucius Malfoy összeverekednek, Hagridnak kell szétválasztani őket – ez kimaradt a filmből
 • A filmből kimaradt Ron büntetése a Trófea Terem diszeinek tisztítása; itt találkozni először Tom Denem nevével. A DVD változatban az extrákban Ron a gyengélkedőn megemlíti Herimonének és Harrynek a nevet
 • Csak a könyvben szerepel Félig Fej Nélüli Nick „Kimúlás napi partija” és hogy Frics valójában kvibli.
 • Kimaradt az a Harry számára kínos jelenet, amikor Valentin napon kap egy üzenetet Ginnytől.
 • A Titkok Kamrájának történetét eredetileg Binns professzor mondja el a diákoknak (aki a filmben nem szerepel), ezért a filmben McGalagony professzor meséli el a történetet.
 • A százfűlé főzet receptjének megszerzéséhez a könyvben szükség van egy tanár engedélyéhez – a félrevezetett Lockhart segít nekik.
 • A megvakult baziliszkusz a könyvben –Denem parancsára– a szaglásával keresi áldozatát. Fawkes pedig még a napló pusztulása előtt gyógyítja meg Harryt.

Jelölések[szerkesztés]

BAFTA-díj (2003)

További információk[szerkesztés]