Karácsonyi krónikák: Második rész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karácsonyi krónikák: Második rész
(The Christmas Chronicles 2)
2020-as amerikai film
RendezőChris Columbus
ProducerChris Columbus
Michael Barnathan
Mark Radcliffe
Műfaj
  • akcióvígjáték
  • kalandfilm
  • fantasyfilm
  • karácsonyi film
  • musicalfilm
ForgatókönyvíróChris Columbus
Matt Lieberman
FőszerepbenKurt Russell
Judah Lewis
Goldie Hawn
Darby Camp
ZeneChristophe Beck
OperatőrDon Burgess
VágóDan Zimmerman
Gyártás
Gyártó1492 Pictures
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő112 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2020. november 25.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőKarácsonyi krónikák (2018)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Karácsonyi krónikák: Második rész (eredeti cím: The Christmas Chronicles 2)[1] 2020-ban bemutatott amerikai karácsonyi-filmvígjáték, melyet Chris Columbus rendezett. A 2018-as Karácsonyi krónikák című film folytatása. A főszerepben Kurt Russell, mint Mikulás,[2] valamint Judah Lewis, Darby Camp és Kimberly Williams-Paisley látható.

A filmet 2020. november 15-én mutatták be a Netflixen.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Két év telt el azóta, hogy Kate (Darby Camp) segített a Mikulásnak visszaszerezni a szánját és a rénszarvasokat, miután bátyjával karácsonykor felvették őt kamerával. A ma már cinikus Kate Pierce (Darby Camp) tinédzser boldogtalan, mert a családi karácsonyt a mexikói Cancúnban kell tölteni anyjával, Claire-rel (Kimberly Williams-Paisley), testvérével, Teddy-vel (Judah Lewis), anyja új barátjával, Bobbal (Tyrese Gibson) és annak fiával, Jackkel (Jahzir Bruno). Odahaza akar lenni, ahol havazik, ami sokkal jobban hasonlít az igazi karácsonyra. Kate úgy dönt, titokban megszökik, a korai repülőgéppel elindulva haza Bostonba. Elcsíp egy transzfert, amire Jack is fellopakodik. Váratlanul az északi sarkra szállítja őket a sofőr, Belsnickel (Julian Dennison), egy aljas manó.

Az Északi-sarkon az átfagyott gyerekekre talál a Mikulás (Kurt Russell), majd hazaviszi őket otthonába. Az átmelegedett gyerekeknek, Mikulásné (Goldie Hawn) megmutatja Mikulásfalvát. Ám mikor Kate és Jack lefeküdt aludni, Belsnickel és követője, Speck (Debi Derryberry) kísérletet tesz a falu elpusztítására. Mikulásné elmondja a gyerekeknek a török télapó eredetét és azt, hogyan mentette meg a manókat a kihalástól. A Télapó befogadta Belsnickelt. Amint felnőtt, és kevesebb idejük volt rá, szemtelen lett, emberré változott és elszakadt tőlük.

Belsnickel szabadon engedi Jolát, a Jul macskát, aki megtámadja a rénszarvasokat, végül megsebesíti Táltost. Belsnickel bájitalt bocsát ki a falura, ami miatt a manók megőrülnek. Ellopja a Mikulást és manóit védő karácsonyi csillagot a fa tetejéről. A Mikulás és a többiek szembeszállnak vele. A Mikulás megpróbálja visszavenni a csillagot, de a küzdelem során a csillag megsemmisül, ezáltal a falu fényei kialszanak. A manók hógolyó-harcot indítanak.

Télapó és Kate Törökországba utazik, hogy a Hakan (Malcolm McDowell) vezette erdei manók új csillagot építsenek. Jack elmegy gyökeret szerezni az őrült manók gyógyítására, míg Mikulásné Táltost ápolja. Kate és a Mikulás megtalálja azokat a manókat, akik meg tudják építeni az új csillag burkolatát, majd a Mikulás megidézi bele a Betlehemi csillag erejét.

A faluba repülés közben Belsnickel utoléri őket, ellopja a csillagot és visszaküldi őket 1990 Bostonjába.

Jack megtalálja a gyökeret, és elviszi Mikulásnénak. Kate megkísérel AAA elemeket vásárolni Belsnickel időutazós készülékéhez, ami most ő és a Mikulás birtokában van a bostoni repülőtéren. A repülőtér biztonsági tagja (Patrick Gallagher) azonban őrizetbe veszi a Télapót. Azonban egy másik gyerek (akiről később kiderül, hogy az apja, Doug), segít megszöktetni. Egy Grace (Darlene Love) nevű munkás segítségével a Télapó mindenkit arra késztet, hogy mindenki karácsonyi dalt énekeljen. A karácsonyi hangulatban a Mikulás beteszi az elemeket, visszamennek a jövőbe és megszerzik a csillagot.

Mikulásné por állagúvá alakította a gyökeret. Jack a hóágyúkig harcolja magát, belehelyezi a port és a manók felé lövi, amitől azok helyreállnak. Télapó és Kate visszamegy a faluba, Belsnickel üldözni kezdi őket. Táltos felépül és segít a Mikulásnak Jola legyőzésében. Kate a fa tetejére helyezi a csillagot, amitől helyreáll a falu hatalma. A télapó átadja Belsnickelnek az első játékát, amelyet közösen építettek, ettől újra manóvá alakul.

Mikulás visszarepíti Kate-et és Jacket Cancúnba, ahol tájékoztatják Teddy-t az izgalmas kalandjukról, Kate pedig egyre jobban kezdi elfogadni Bobot.

Az utolsó jelenetben Kate, családja és az Északi-sarkon mindenki az "O karácsonyfát" énekli.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Leírás
Mikulás / Szent "Miki" Miklós[3] Kurt Russell Sörös Sándor
Gerdesits Ferenc (énekhang)
Mágikus alak, aki ajándékokat hoz az embereknek, miközben alszanak.
Mikulásné Goldie Hawn Kovács Nóra Télapó felesége
Kate Pierce[3] Darby Camp Csíkos Léda Egy kislány, aki korábban segített a Mikulásnak.
Teddy Pierce[3] Judah Lewis Nagy Gereben Kate bátyja.
Claire Pierce[3] Kimberly Williams-Paisley Mahó Andrea Nővér, Kate és Teddy édesanyja.
Jack Booker[3] Jazhir Bruno Szefcsik Leo Bob Booker fia
Belsnickel[3] Julian Dennison Czető Ádám Mikulás által befogadott manó, aki szélhámos és emberré változott.
Bob Booker Tyrese Gibson[4] Zöld Csaba Claire új barátja.
Grace Darlene Love[4] Szulák Andrea A bostoni repülőtér dolgozója 1990-ben.
Doug Pierce fiatalon Sunny Suljic Sándor Barnabás Kate és Teddy néhai apjának fiatalabb változata, akivel Kate 1990-ben találkozik.
Rendőr Patrick Gallagher ? Az 1990-es állami rendőrség járőre, aki őrizetbe veszi a Mikulást.
Szereplő Eredeti hang Magyar hang Leírás
Hakan Malcolm McDowell ? Az erdei manók törökországi vezetője.
Hugg Andrew Morgado Szabó Endre
Fleck és Speck Debi Derryberry német nyelven
Mina Jessica Lowe német nyelven
Bjorn Michael Yurchak német nyelven
Jojo Kari Wahlgren német nyelven

További magyar hangok[szerkesztés]

Gyártás[szerkesztés]

2020. május 14-én bejelentették, hogy a Karácsonyi krónikák 2 címet viselő folytatáson megkezdődtek az utómunkálatok.[5] Az eredeti rendező, Clay Kaytis nem tért vissza, helyére Chris Columbus került, aki az első rész producere volt.[6] Kurt Russell, Goldie Hawn, Darby Camp, Kimberly Williams-Paisley és Judah Lewis ismét betöltik szerepüket, míg Tyrese Gibson, Julian Dennison és Jahzir Bruno újonnan csatlakoztak.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Christmas Chronicles: Part Two. Netflix Media Center . (Hozzáférés: 2020. november 3.)
  2. Bui, Hoai-Tran: 'The Christmas Chronicles 2' Trailer: Kurt Russell and His Sax Are Back to Save Christmas (amerikai angol nyelven). /Film , 2020. október 19. (Hozzáférés: 2020. november 3.)
  3. a b c d e f g Romano, Nick: First 'Christmas Chronicles 2' teaser with Goldie Hawn sets November premiere (angol nyelven). EW.com . (Hozzáférés: 2020. november 3.)
  4. a b Kit, Borys: Tyrese Gibson Joins Kurt Russell in Netflix's 'The Christmas Chronicles 2' (Exclusive) | Hollywood Reporter. www.hollywoodreporter.com . (Hozzáférés: 2020. november 3.)
  5. Fleming, Mike Jr.: Netflix Making 7-Figure Deal For Mark Wahlberg Pitch 'Our Man From Jersey'; 'Safe House's David Guggenheim Scripting (angol nyelven). Deadline , 2020. május 14. (Hozzáférés: 2020. május 20.)
  6. a b Kurt Russell and Goldie Hawn Have a 'Tremendous Amount of Love' in The Christmas Chronicles 2”, People Magazine 

További információk[szerkesztés]