Karácsonyi krónikák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Karácsonyi krónikák
(The Christmas Chronicles)
2018-as amerikai film
RendezőClay Kaytis
ProducerChris Columbus
Michael Barnathan
Mark Radcliffe
Műfaj
ForgatókönyvíróMatt Lieberman
FőszerepbenKurt Russell
Judah Lewis
Darby Camp
Lamorne Morris
Kimberly Williams-Paisley
Oliver Hudson
Goldie Hawn
Martin Roach
Vella Lovell
ZeneChristophe Beck
OperatőrDon Burgess
VágóDan Zimmerman
DíszlettervezőPaul Denham Austerberry
Gyártás
Gyártó1492 Pictures
Cinesite Animation
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő104 perc
Képarány1.90:1
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 2018. november 22.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
KövetkezőKarácsonyi krónikák: Második rész (2020)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Karácsonyi krónikák (eredeti cím: The Christmas Chronicles) 2018-ban bemutatott amerikai karácsonyi-filmvígjáték, melyet Clay Kaytis rendezett. A főszereplők Kurt Russell, mint Mikulás, valamint Judah Lewis, Darby Camp, Lamorne Morris, Kimberly Williams-Paisley, Oliver Hudson, Martin Roach és Vella Lovell. A filmet az 1492 Pictures és a Wonder Worldwide gyártotta.

2018. november 22-én jelent meg Netflixen.[1]

A Karácsonyi krónikák általánosságban vegyes értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Karácsonyi krónikák: Második rész címet viselő folytatás az eredeti színészek nagy részével tért vissza, 2020 novemberében jelent meg.

Cselekmény[szerkesztés]

Minden évben karácsonykor házimozi-felvételek sorozatán keresztül találkozhatunk a Pierce családdal. A gyerekek felnőnek, ajándékokat nyitnak ki, és csúnya karácsonyi pulóvereket mutatnak be.

A házi film visszapillantásai 2017-ben véget érnek, kiderül, hogy ez nem lesz boldog karácsony a Pierce család számára, mert meghal a szerető apa (Oliver Hudson), akit feleségével és gyermekeivel láttunk, és ez lesz a család első karácsonya nélküle.

A veszteség miatt a családtagok elszigetelődnek. Anya (Kimberly Williams-Paisley) keményen dolgozik a család támogatásán, de az utolsó pillanatban behívják karácsonykor egy extra műszakra, emiatt a gyerekeket egyedül kell hagynia otthon. A tinédzser Teddy (Judah Lewis) dühös, a húga fittyet hány mindenre, ám a fiú az ideje nagy részét olyan barátokkal tölti, akik állandóan a bajt keresik. Kistestvére, Kate (Darby Camp) folyamatosan az otthoni filmeket nézegeti, és apja régi filmkameráját felhasználva elkészíti a sajátját, beleértve a Mikulásnak írt videólevelét.

Az egyik házi film sarkában lévő piros ruhás kéz megpillantása arra inspirálja Kate-t, hogy megpróbálja filmre rögzíteni a Mikulást. Azzal a fenyegeti meg bátyját, hogy megmutatja anyukájuknak azt a videót, amelyet Teddyről és barátairól készített, ahogy egy autót feltörnek és beindítanak. Hajnalok-hajnalán megjelenik a Mikulás (Kurt Russell). Kate és Teddy észrevétlenül beszállnak a Mikulás szánjába, és amikor felfedezi őket, lezuhannak Chicagóban. Rajtuk múlik, hogy a Mikulás és a karácsony menete visszaálljon a normális kerékvágásba.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Kate Pierce; lelkes, 10 éves kislány, Teddy húga. Teddy-vel ellentétben Kate hisz a Mikulásban, és úgy dönt, hogy Szenteste megkeresi a Mikulás szánját. Darby Camp Csíkos Léda
Teddy Pierce; 16 éves kamasz, Kate bátyja, aki apja elvesztése után lázadóvá vált. Judah Lewis Nagy Gereben
Mikulás / Szent "Miki" Miklós; mágikus alak, aki ajándékokat hoz a gyerekeknek, amikor mindenki alszik. Kurt Russell Sörös Sándor
Claire Pierce; Teddy és Kate özvegy édesanyja. A Massachusetts-i Lowell kórház ápolója. Kimberly Williams-Paisley Mahó Andrea
Doug Pierce; Teddy és Kate elhunyt édesapja, Claire néhai férje. Oliver Hudson Czvetkó Sándor
Mikey Jameson járőr; rendőr, aki Chicagóban él. Lamorne Morris Baráth István
Dave Poveda járőr; rendőr, aki szintén Chicagóban él. Nem emlékszik a Mikulásra. Martin Roach Barabás Kiss Zoltán
Mikulásné; Hawn, Kurt Russell házastársa cameoszerepben jelenik meg. Goldie Hawn Kovács Nóra
Wendy Vella Lovell Mezei Kitty
Charlie Plummer; csapos Tony Nappo Törköly Levente
huligán 1# Ish Morris Gacsal Ádám
huligán 2# Chris LeBlanc Czető Roland
huligán 3# Jeremy Raymond Molnár Levente

Gyártás[szerkesztés]

2017 decemberében arról számoltak be, hogy Kurt Russell Mikulásként szerepel majd a Netflixes filmben,[2] ami később a Karácsonyi krónikák címet kapta.

A film forgatása 2018 januárjában kezdődött Torontóban (Ontario).[2] A film Massachusettsben (Lowell) és Illinoisban (Chicago) játszódik.[3]

Megjelenés[szerkesztés]

A filmet 2018. november 22-én mutatták be.[4]

A Netflix jelentése szerint a filmet 20 millióan nézték meg otthon az első megjelenési héten.[5]

Folytatás[szerkesztés]

2020. szeptember 15-én bejelentették a folytatást Karácsonyi krónikák: Második rész címmel. Az eredeti rendező, Clay Kaytis nem vállalta filmet, helyére Chris Columbus került, aki az első rész producere volt. Kurt Russell, Goldie Hawn, Darby Camp, Kimberly Williams-Paisley és Judah Lewis megerősítést nyert, hogy újból visszatérjenek szerepükhöz, míg Julian Dennison és Jahzir Bruno újonnan csatlakoztak a folytatáshoz.[6] A Karácsonyi krónikák: Második rész 2020. november 25-én jelenik meg a Netflix-en.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Christmas Chronicles Teaser Netflix. Netflix YouTube channel . (Hozzáférés: 2018. október 10.)
  2. a b Kit, Borys. „Kurt Russell to Play Santa Claus in Netflix Christmas Movie (Exclusive)”, TheHollywoodReporter, 2017. december 5. (Hozzáférés: 2018. szeptember 14.) (amerikai angol nyelvű) 
  3. Netflix's The Christmas Chronicles introduces a Santa who can get it. Vox, 2018. november 26.
  4. Netflix Is Closing Out 2018 With One Hell of an Original Film Slate. Film School Rejects , 2018. augusztus 12.
  5. Sharf, Zack: Netflix's 'Christmas Chronicles' Breaks 20 Million Streams in One Week (angol nyelven). IndieWire , 2018. december 3. (Hozzáférés: 2018. december 5.)
  6. Kurt Russell and Goldie Hawn Have a 'Tremendous Amount of Love' in The Christmas Chronicles 2”, People Magazine 
  7. @NetflixFilm: It's time for Mrs. Claus to get her due. Kurt Russell & @GoldieHawn are back to save the holidays in THE CHRISTMAS CHRONICLES 2, only on Netflix 25 November., 2020. szeptember 15.

További információk[szerkesztés]