Ugrás a tartalomhoz

Albus Dumbledore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Albus Dumbledore
A Michael Gambon által megformált szereplőről készített viaszfigura
A Michael Gambon által megformált szereplőről készített viaszfigura
Adatok
Teljes neveAlbus Percival Wulfric Brian Dumbledore
Nemeférfi
Született1881 júliusa/augusztusa, Mould-on-the-Wold
Meghalt1997 júniusa, Roxfort
Szeme színevilágoskék
Hajszíneősz (eredetileg vörös)
Származásafélvér
Családjaszülők:
Percival és Kendra
testvérek:
Aberforth és Ariana
IskolájaRoxfort
Iskolai házaGriffendél
Frakciójaa Főnix Rendje (vezető)
FoglalkozásaRoxfort-igazgató,
Főnix Rendje-vezető,
Wizengamot-főmágus
Patrónusafőnix
MegformálójaRichard Harris (Harry Potter és a bölcsek köve, Harry Potter és a titkok kamrája)
Michael Gambon (Harry Potter 3-7)
Jude Law (Legendás állatok: Grindelwald bűntettei
Legendás állatok: Dumbledore titkai)
Toby Regbo (Harry Potter és a Halál ereklyéi 1., Legendás állatok: Grindelwald bűntettei)
Magyar hangjaMakay Sándor (Harry Potter filmek) Stohl András (Legendás Állatok 2)
Első megjelenéseHarry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenéseHarry Potter és a Halál ereklyéi
Mielőtt kezdetét veszi a bankett, szeretnék néhány szót szólni. Íme: Filkó! Pityer! Varkocs! Dzsúzli! [1]

Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore professzor (1881[2] júliusa vagy augusztusa[3]Roxfort, 1997 júniusa) kitalált szereplő J. K. Rowling nagy sikerű Harry Potter-sorozatában. Dumbledore a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatója és a Főnix Rendjének vezetője. Keresztneve, az Albus latin szó, jelentése: „fehér”, „tiszta”. A Dumbledore óangol nyelven „dongót” jelent.

Dumbledore a legerősebb varázslók egyike a világon, de rendkívüli erejét szinte sohasem használja fel, jóakaratú és hóbortos, a jó mágusok archetípusát testesíti meg, hasonlóan Merlinhez és Gandalfhoz. Együtt érez Harry Potter nehézségeivel, és alkalmanként elnézőbb a fiatal varázsló hibáival szemben, mint másokéval lenne. Azt mondják, ő az egyetlen varázsló, akitől Voldemort nagyúr valaha is félt.

Dumbledore-t magasnak és soványnak mutatják be a könyvek, hosszú ősz hajjal és szakállal. Égszínkék szeme, nagyon hosszú, görbe orra (úgy néz ki, mintha legalább két helyen eltörték volna) és hosszú ujjai vannak, ami talán az erős varázslók közös vonása, hiszen regénybeli ellenfelét, Voldemortot is hasonlóan jellemzi a szerző. Dumbledore félhold alakú szemüveget visel. Állítása szerint van egy átokheg a bal térde fölött, mely a teljes londoni metróhálózat térképét ábrázolja, de ez a közlés – mondhatni – kétséges hitelű.

Ez a szócikk a teljes Harry Potter-sorozat cselekményét részletezi!

A karakter felépítése, személyisége

[szerkesztés]

Voldemorthoz és több más Harry Potter-karakterhez hasonlóan Dumbledore karaktere is merít a Gyűrűk Ura világából. J. R. R. Tolkien mágusa, Gandalf volt a minta Rowling számára Dumbledore megalkotásához. Nemcsak külső jegyeikben hasonlítanak (hosszú haj, szakáll, bölcsességet sugárzó, idős, ugyanakkor élettel teli megjelenés), de személyiségüket és képességeiket illetően is. Mindketten saját világuk legbölcsebbjei és leghatalmasabbjai közé tartoznak, Dumbledore varázsereje pedig ugyanúgy a tűzzel és a fénnyel áll összefüggésben, mint Gandalfé. Mindketten a főszereplők bölcs és nagytudású mentoraiként és tanácsadóiként, valamint a gonosz elleni harc vezetőiként emelkednek ki világukból. Persze a két szereplő nem teljesen egyforma, sok különbség is akad köztük, a legfontosabb talán az, hogy míg Gandalf Tolkien világának angyali jellegű lényei, a maiák közé tartozik, tehát a teremtés előtt született és halhatatlan, addig Dumbledore ember (bár a történet szerint jóval tovább élt, mint a többi halandó).

Dumbledore J. K. Rowling megfogalmazása szerint a jóság megtestesítője.[4] Egyik legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy képes megbízni azokban, akik mások szerint megbízhatatlanok (ebben is Gandalfra hasonlít, aki a Középföldén alig ismert hobbitok segítségét kéri a hatalmasok helyett). Mindenkiről hajlandó jót feltételezni, ami miatt környezete gyakran kritizálja őt, de bölcsessége iránti tiszteletből ritkán kérdőjelezik meg döntéseit az ilyen ügyekben. Remek humorérzékkel rendelkezik, jóindulatú és hóbortos, ám tud határozott, sőt félelmetes is lenni – ellenfelei ösztönösen megérzik, hogy nem tanácsos vele ujjat húzni. Szeszélyes oldala főleg problémák esetén és párbajok közben figyelhető meg, ami azokat, akik szemben állnak vele, igen felbőszíti. Veszélyes helyzetekben is megőrzi nyugalmát, ritkán haragszik meg.

Nagy zenerajongó. Dumbledore-nak – csokibéka kártyája szerint – a kamarazenélés és a kuglizás a hobbija. Kedveli az édességeket – a mágikusok és nem mágikusok egyaránt a gyengéi, és gyakran választja nevüket jelszóként az irodáját őrző kőszörnyekhez. Amint azt McGalagony professzornak mondja a Harry Potter és a bölcsek kövében, kiváltképp kedveli a citromos italport. A Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsét azonban nem szereti, amióta fiatalkorában kifogott egy hányásízű darabot.[5] Ez ellentmond annak a ténynek, hogy Bogoly Berti az 1930-as években született, évtizedekkel Dumbledore születése után. (A nyilvánvaló ellentmondás megoldását az jelentheti, hogy 100 éves korában Dumbledore nyilván némileg bizonytalan lehetett az ügyben, vajon fiatalkora pontosan mikor is ért véget.) Rajong a kötési motívumokért; egyszer azt mondta Harrynek, az egyetlen dolog, amiből sohase volt neki elég, a kötött pamutzokni – bár ezt Harrynek arra az indiszkrét kérdésére válaszolta, hogy idős tanárának mi a leghőbb kívánsága, és maga Harry is érzi, hogy Dumbledore ezt finom elhárításnak szánta. A zoknimotívum azonban többször is visszaköszön a sorozatban, például mint a szabadság jelképe.[6]

Híres nem mindennapi bölcsességéről és tudásáról. Számos alkalommal beismeri Harry Potternek a hatodik könyvbeli, alkalmi találkozásaik során, hogy ő is hibázhat, és minthogy okosabb a legtöbb embernél, hibái ennek megfelelően nagyobbak.

…az, hogy valaki elképesztően intelligens, még nem védi meg az érzelmi hibáktól, és szerintem Dumbledore tökéletes példa erre. Úgy hiszem, ha valaki nagyon-nagyon okos, akkor okozhat némi problémát számára, mint ahogy okozott is Dumbledore-nak. Hisz a bölcsessége elszigetelte őt, és, szerintem, ez jól észrevehető a könyvekben, hisz hol van a vele egyenrangú ember, hol van a bizalmasa, hol van a társa? Nincs neki ilyen. Mindig ő az, aki ad, akinek rálátása van a dolgokra, aki rendelkezik a tudással.[7]
– J.K. Rowling

Zsenialitása és elszigeteltsége okozta életének tragédiáját: amikor 17 évesen találkozott egy vele közel egyenlő képességű varázslóval, Gellert Grindenwalddal, annyira elragadták a nagyszabású tervek a varázslótársadalom megreformálásáról, hogy elhanyagolta családját, és nem vette észre újdonsült barátja gonosz hajlamait. Ez végül húga, Ariana halálát okozta, Dumbledore pedig soha nem tudott megbocsátani magának. A tragédia azonban önismeretre ébresztette Dumbledore-t, és jobb emberré tette.

Rowling jóval a hét kötet befejezése után azt nyilatkozta – mintegy további mentségként Dumbledore fiatalkori hibájára –, hogy fiatalkorában beleszeretett Grindelwaldba, mivel Dumbledore homoszexuális.[8][9] A könyvekben azonban az írónő tudatosan elkerüli az egyértelmű állásfoglalást erre vonatkozóan. A kijelentés váratlanul érte a sorozat olvasótáborát, és megosztott reakciót váltott ki, egy elismert kritikus szerint elsősorban azért, mert a nemeslelkű, magát a gonosz elleni küzdelemnek alárendelő Dumbledore esetében a szexualitás kérdésköre irreleváns, sőt idegen: meg sem fordul az olvasók fejében.[10] Szerinte bár ez az értelmezés nem összeegyeztethetetlen Dumbledore könyvbeli jellemzésével, nem is következik belőle szükségszerűen: Rowling csak utólag teszi áthallásossá Dumbledore jellemzését – mintha csak Rita Vitrol alá akarna lovat adni.[10]

Dumbledore-nak modern, felvilágosult gondolatai vannak a vér tisztaságával kapcsolatban csakúgy, mint a muglik, félemberek és nem emberek jogait illetően – minden emberi lényt egyenlőnek tekint, és legfontosabb értéknek és erőnek a szeretetet tartja. Voldemort egyenesen lenézi emiatt, és azért, mert nem használja tehetségét és varázserejét mások kárára, Dumbledore azonban azt vallja, hogy „a döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, kik is vagyunk valójában.”[11] Időnként még Harry is kételkedik a szeretet mindent legyőző erejében, de végül rá kell jönnie, hogy Dumbledore-nak igaza volt.

Rowling állítólag általános iskolás igazgatójáról, Alfred Dunnról mintázta Dumbledore-t.[9][12]

Mágikus képességei

[szerkesztés]

Leggyakrabban használatos fegyvere a tűz: a Voldemort elleni párbaj során lángkötelet használt; a kis Tom Denemnek varázslói képességeit a gyerek szekrényének felgyújtásával bizonyította; a barlangban szintén tűz segítségével tartotta távol az inferusokat. Ez a tulajdonsága A Gyűrűk Ura Gandalfjával rokonítja. Képes gubraithai tűz (soha ki nem alvó varázstűz) megidézésére. Patrónusának alakja és egyetlen háziállata is egy főnix, amely visszatérő szimbólum a könyvekben.

Dumbledore számára igen fontosak az emlékek; egyrészt fegyverként használja őket, másfelől információkat szerez belőlük. A Harry Potter és a Félvér Hercegben a merengőjében mutatja meg Harrynek az általa gyűjtött emlékeket. Így mondja el a fiúnak Tom Denem történetét, miképp vált Voldemort nagyúrrá, és milyen út vezetett a horcruxok elkészítéséhez.

Dumbledore fejlesztette ki azt a módszert, melynek segítségével a patrónusbűbájt üzenetek küldésére lehet használni, és amit csak a Főnix Rendje tagjainak fedett fel. Képes láthatatlanná tévő köpeny használata nélkül is láthatatlanná válni,[13] és valószínűleg képes átlátni az ilyen köpenyeken.[14] Dumbledore igen gyakorlott legilimentor és okklumentor (vagyis képes a „gondolatolvasásra”, és a „gondolatolvasók” kizárására), ez a tudomány is csak a kivételes varázslók sajátja a regényben (Voldemort, Perselus Piton).[15]

A Harry Potter és a Tűz Serlege jeleneteiből kiderül, hogy Dumbledore tud a sellők nyelvén, és még sok más nyelven, mint például koboldul. A rajongók közt vitát képez, hogy párszaszájú-e, tehát beszél-e a kígyók nyelvén.[16] Rowling elmondása szerint Dumbledore a tudását önállóan szerezte, bár „a Roxfort legjobb tanárai tanították”.

Kapcsolata Harry Potterrel és szerepe a regényekben

[szerkesztés]
– Magyarázattal tartozom neked, Harry – folytatta Dumbledore. – Meg kell magyaráznom egy öregember hibáit… Mert most már belátom, hogy arra, amit tettem, és amit – veled kapcsolatban – elmulasztottam megtenni, arra a korom nyomja rá a bélyegét. Te, ifjú lévén nem tudhatod, hogyan gondolkodik és hogyan érez egy idős ember. Az öregen viszont számon kérhető, ha elfelejti, milyen volt fiatalnak lenni. Én pedig, úgy tűnik, az utóbbi időben elfelejtettem.
Harry Potter és a Főnix Rendje, 37. fejezet

Amikor Harry Potter először látta Dumbledore-t, ő csak egy nagy varázsló és a Roxfort elérhetetlen igazgatója volt számára. Első párbeszédük Edevis tükre előtt zajlott. Dumbledore nem megbüntette az éjszaka a kastélyban kószáló Harryt, hanem leült mellé a padlóra, és elkezdte első leckéjét a sok közül a szeretet mágikus hatalmáról. Ezzel Dumbledore törődése alapvetően meghatározta Harry fejlődését Roxfortban. (Példaképpen Dumbledore arca volt az első, amit meglátott a Mógus–Voldemorttal való összecsapás után; Dumbledore-nak kellett felkészítenie Harryt Voldemort visszatértének nyomasztó részletei felidézésére a Harry Potter és a Tűz Serlegében.) Gyakorlatilag minden regény végén (általában a gyengélkedőn vagy az igazgatói irodában) Dumbledore tanítja Harryt, megmagyarázza a történéseket, megnyugtatja a főhőst (a hatodikat kivéve, melyben azonban rendszeresek a hasonló célt szolgáló különórák). Dumbledore szolgáltatta Harry védelmét a Wizengamot előtt, amikor megakadályozta, hogy elbocsátsák Roxfortból a dementortámadás után.

A talán legjelentősebb leckét a Harry Potter és a Főnix Rendjében adta, miután Harry túlélte az akaratok csatáját. Ekkor jött rá Harry először, hogy Dumbledore sem tökéletes. Bár Harry azt kiáltotta: „Fogalma sincs, hogy mit érzek!”, Dumbledore nemcsak tudta, de megnevezte, és el is magyarázta neki, amit önmaga még nem volt képes megérteni. Dumbledore engedte, hogy jogosan dühös legyen rá, és pusztítsa irodája berendezését a Sirius Black halálát övező gyászában. Hogy Harry bűntudatát csillapítsa, kifejtette saját végzetes döntéseinek sorozatát: száműzte Siriust a Grimmauld térre, bízott abban, hogy Piton túl tudja tenni magát a Sirius Black és James Potter elleni gyűlöletén, Harryt a Dursley családnál tartatta, nem mondta el neki a jóslatot, és tartotta tőle a távolságot egy évig, magyarázat nélkül. Ez utóbbiakért bocsánatot is kért.

A hatodik kötetben érintkezéseik az addigiakhoz képest sokkal gyakoribbakká váltak: Dumbledore elkezdte felfedni Harry előtt a Voldemort elleni küzdelem során felhalmozott tudását, végig hagyva, hogy Harry maga jöjjön rá az összefüggésekre. Örökül hagyta a Sötét Nagyúr gyengeségeinek, a horcruxoknak a titkát. Az egyik ilyen tárgy utáni közös vadászat után ölik meg Dumbledore-t, Harry jelenlétében.

– Meg tudsz bocsátani nekem, Harry? Meg tudod bocsátani, hogy nem bíztam benned? Hogy nem mondtam el? Tudod, attól féltem, te is beleesel abba a hibába, amibe én. Rettegtem tőle, hogy megismétled az én kudarcomat. A bocsánatodat kérem, Harry. Már tudom, hogy jobb ember vagy, mint én.
Harry Potter és a Halál ereklyéi, 35. fejezet

A befejező, hetedik regényben többször hallott Harry kétes forrású történeteket Dumbledore fiatalkoráról, melyek kétségeket ébresztettek benne. A főszereplő bánta, hogy nem kérdezte életében arról a korszakáról az igazgatót. Amikor Harry megnézte Piton emlékeit, az addig kialakult Dumbledore-kép teljesen összetört benne. Dumbledore ugyanis kiváló taktikusnak bizonyult, aki a gonosz legyőzése, a „nagyobb jó” érdekében még Harry életét is képes volt föláldozni, még Piton tiltakozása ellenére is. Ez az az információ, ami szükséges volt ahhoz, hogy Harry elmenjen a Tiltott Rengetegbe, és feláldozza magát. Ekkor került sor az utolsó leckére. A „King’s Cross” című fejezetben Dumbledore ismét a megszokott rávezetéses módszerrel magyarázta el Harrynek a megválaszolatlan kérdéseket. Amikor a főhős szóba hozta a Halál ereklyéit, az öregembernek „egy másodpercig olyan volt az arca, akár egy csibészségen kapott kisfiúé”. Ekkor került sor Dumbledore végső magyarázatára. Harryben végül sajnálat ébredt, és megbocsátott Dumbledore-nak. Az utolsó közös jelenetük során (a portréval az igazgatói irodában) Harry végérvényesen felnőtté vált, tudta, mit kell tennie az ereklyékkel. Már nem azt várta, hogy az igazgató döntsön helyette, hanem azt, hogy megerősítse őt a saját döntésében.

Az epilógusban kiderül, hogy Harry a második fiát mentora után Albusnak keresztelte el. Dumbledore-tól tanulta meg, mit jelent varázslónak és embernek lenni. Ő támogatta Harryben a könyörületet és az önzetlenséget. Ő dicsérte meg jó döntéseit és magyarázta el rossz döntéseinek következményeit. Tőle ismerte meg a szeretet erejét, és azt, hogy milyen anélkül élni.[17]

Családja

[szerkesztés]

Szülei Percival és a mugli származású Kendra Dumbledore. Öccse Aberforth Dumbledore (született kb. 1882) egykor a Főnix Rendjének tagja volt, és egyszer a Wizengamot elé állították „helytelen bűbájok gyakorlásáért egy kecskén”. Ezután a roxmortsi Szárnyas Vadkan nevű fogadó csaposa lett, segítette a Neville Longbottom vezette roxforti ellenállókat, és részt vett a második roxforti csatában.

Húgát, Ariana Dumbledore-t hatéves korában három mugli fiú bántalmazta, mert látták, ahogy varázsolt. Ariana nem volt hajlandó varázsolni többé, és ennek következtében időnként irányíthatatlan „mágiakitörései” voltak. Apjuk megbosszulta a muglik tettét, ezért az Azkabanba zárták, és ott halt meg. Ezt Albus sose tagadta. Ezek után a család Godric’s Hollowba költözött, hogy könnyebben elrejthessék Arianát, akit máskülönben a Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotályba vittek volna. Azt mondták róla, hogy nagyon beteg, törékeny, és ezért nem mehet Roxfortba, de a pletykák azt terjesztették róla, hogy kvibli. Itt kötöttek barátságot Bathilda Bircsókkal. Ariana egyik rohama alkalmával 1899-ben megölte anyját, így Albus lett a család feje, ami miatt fel kellett hagynia terveivel, miszerint világkörüli útra ment volna iskolás barátjával, Elphias Doge-dzsal. Bár Aberforth jobban megértette Arianát, neki vissza kellett térnie Roxfortba. Kis idő múlva a faluba érkezett Bircsók unokaöccse, Gellert Grindelwald, hogy felkeresse Ignotius Peverell sírját, és szoros barátságot kötött Albusszal. Ettől kezdve Albus elhanyagolta családfői kötelességeit, és mikor ezt Aberforth a szemére vetette, hármas párbaj alakult ki köztük és Grindenwald között. Dumbledore mindent megtett volna, hogy megmentse testvéreit, de egyikőjük eltévedt átka megölte Arianát. Élete végéig nem hagyta nyugodni a bűntudat. Aberforth is őt hibáztatta, Ariana temetésén eltörte az orrát, és Albus nem védekezett.

Élete

[szerkesztés]

Életének és pályafutásának korai szakasza

[szerkesztés]

Dumbledore rendkívüli mágikus adottságai kétségkívül megmutatkoztak fiatal korában is, mint később leírja a koros Griselda Marchbanks, a Mágiai Vizsgahivatal vezetője, aki személyesen vizsgáztatta az iskolaidős Dumbledore-t a RAVASZ vizsgán bűbájtanból és átváltoztatástanból. Marchbanks így idézi fel a fiatal, tehetséges Dumbledore-t: „Bámulatos volt, amit a pálcájával művelt!”

Elnyert minden említésre méltó iskolai díjat, levelezőtársaként tarthatta számon a kor legnevesebb mágusait, köztük Nicholas Flamelt, Bathilda Bircsókot és Adalbert Goffridot. Tanulmányait többek között a Transzformációs Szemlében, a Bűbájtani beszámolókban és a Főzetkutatásban is publikálta.

Albus Dumbledore iskolai besorolása („háza”) kétséges, bár Hermione Granger a következőt mondja a Griffendélről az első könyvben: „…úgy hallottam, maga Dumbledore is oda járt…” A Harry Potter és a Tűz Serlege filmváltozatában Dumbledore azt állítja Harryék griffendéles hálókörletében, hogy amikor diák volt ugyanabban a hálókörletben, egyszer felgyújtotta a „fránya” ágyfüggönyét. Rowling sugallja, hogy Dumbledore talán Griffendél Godrik leszármazottja, de nem erősíti meg.

Ismeretlen idővel később (talán 1908 körül) Dumbledore visszatért Roxfortba, mint átváltoztatástan-tanár és mint igazgatóhelyettes, amely minőségében ő volt a felelős a felvételi eljárás lebonyolításáért.

Még én, Albus Dumbledore is a láthatatlanná tévő köpenyről mondanék le legkönnyebben, s ebből kitűnik, hogy hiába állok jól ész dolgában, épp olyan sült bolond vagyok, mint bárki más.
– Albus Dumbledore a Halál ereklyéiről,
a Bogar bárd meséihez fűzött jegyzeteiben,
18 hónappal halála előtt
A Halál ereklyéi szimbóluma
A Halál ereklyéi szimbóluma

1945-ben hosszú halogatás után szembenézett fiatalkori barátjával, és legyőzte Grindelwaldot, aki addigra sok ezer ember életét kioltotta (nyilvánvaló párhuzam a második világháborúval). A késedelem oka az igazságtól való félelem volt, hogy ki ölte meg húgát, Arianát. A látványos párbajban elnyerte a Pálcák Urát, a Halál egyik ereklyéjét, amelyre saját bevallása szerint rátermett volt. Grindelwaldot saját börtönébe, Nurmengardba zárta, ott is ölte meg Voldemort 1998-ban. A Pálca következő ura Draco Malfoy lett, de a Pálcát Voldemort vette ki erőszakkal Dumbledore sírjából. A Pálca utolsó ura, Harry Potter végül visszahelyezte a pálcát Roxfort egykori igazgatója sírjába.

Dumbledore híres alkimista volt, munkatársa volt annak a Nicholas Flamelnek, aki a bölcsek köve egyetlen ismert előállítója. Ő fedezte fel a sárkányvér tizenkét felhasználási módját (melyek közül az egyik a tűzhelytisztítás), bár halála után meggyanúsították, hogy előtte már nyolc felhasználási módot felfedeztek.

Dumbledore a Wizengamot (Legfelsőbb Varázslóbíróság) főmágusa, és a Mágusok Nemzetközi Szövetségének elnöke.[18] Mindkét posztjától ideiglenesen megfosztották a Brit Mágiaügyi Minisztériummal való konfliktusa idejére, Cornelius Caramel minisztersége alatt, de visszakapta őket, miután a minisztérium kénytelen volt elfogadni a tényt, hogy helyesen figyelmeztette őket Voldemort visszatérésére. Élete során többször visszautasította a mágiaügyi miniszteri állást, mivel félt, hogy a hatalom előhozná belőle fiatalkori énjét. Megkapta a Merlin-díj aranyfokozatát is.

Dumbledore és Voldemort nagyúr

[szerkesztés]
– Pontosan. – Dumbledore bólintott és sugárzó mosolyt villantott Harryre. – Ebben különbözöl Tom Denemtől. A döntéseinkben, nem pedig a képességeinkben mutatkozik meg, hogy kik is vagyunk valójában.
Harry Potter és a Titkok Kamrája, 18. fejezet

A Roxfort tanáraként Dumbledore egyik feladata az volt, hogy megkeresse Tom Denemet, a fiatal varázslót, és meghívja őt a Roxfortba. Denem egy mugli árvaházban élt, s bár felfedezte, hogy vannak varázsképességei, nem tudta, hogy az anyja boszorkány volt. Dumbledore-t már a fiatal Denem is némi aggodalommal töltötte el, és különleges figyelemmel kísérte iskolai előmenetelét. Ám ez sem tudta megakadályozni a Titkok Kamrája felnyitását és Hagrid eltanácsolását az iskolából. Egyedül Dumbledore volt az, aki sejtette, hogy Denem a bűnös, de akárcsak Hagridnak, neki sem hittek kollégái – Denemet sokkal megbízhatóbbnak tartották, ugyanis a fiú Dumbledore-ral való első találkozása után óvakodott attól, hogy bárkinek is megmutassa az igazi arcát.

Denem vizsgái után tanári állásra jelentkezett a Roxfortba, de Dumbledore meggyőzte az akkori igazgatót, Armando Dippet professzort, hogy utasítsa vissza a kérést. Dumbledore maga is ugyanezt tette, mikor Denem néhány évvel később ismét próbálkozott, mert tartott tőle, hogy rossz hatással lenne a diákokra. Valószínűleg ezután történt, hogy Dumbledore nyomozni kezdett Denem gyermekkora és származása után, hogy megismerje a varázsló céljait.

Sybill Trelawney, a későbbi jóslástan tanár Dumbledore-nak mondta el a jóslatot Voldemort bukásáról. Perselus Piton kihallgatta a jóslat egy részletét, és elmondta azt Voldemort nagyúrnak. Voldemort úgy értelmezte a jóslatot, hogy az Harryt jelöli meg ellenfeleként. Ennek folyományaként ölte meg Lily és James Pottert, miközben Harryvel próbált végezni. Ezzel, ahogy a jóslat megmondta, egyenlőként jelölte meg Harryt. A két történet – Dumbledore-é és Trelawneyé – elbeszélése azonban tisztává tette, hogy Dumbledore hazudott az ő változatában.

Dumbledore vezető szerepet játszott a volt tanítványa elleni küzdelemben, a Főnix Rendjével fáradhatatlanul állt ellen Voldemortnak. Miután Harry szüleit meggyilkolták, Dumbledore úgy döntött, hogy a megárvult kisfiút Vernon és Petunia Dursley otthonába vigyék, tudván, hogy ott védeni fogja az édesanyja önfeláldozásával létrejött varázslat, mivel Dumbledore életre hívott egy, a vér kötelékén alapuló bűbájt, amit Petunia Dursley pecsételt meg azzal, hogy befogadta a fiút az otthonába. A szeretet kötelékének ősi varázsa tette kibírhatatlanná Voldemortnak Harry megérintését.

Dumbledore tette azt a fontos felfedezést, hogy Voldemort horcruxok készítésével a halhatatlanság elérésére törekszik. Az egyik ilyen horcrux Tom Denem naplója volt, amit Harry semmisített meg a Harry Potter és a Titkok Kamrája című részben. Dumbledore később egy másik horcruxot is elpusztított, egy gyűrűt, ami Voldemort családi ereklyéje volt – ennek során sérült meg a keze.

Dumbledore, a többi varázslótól eltérően, nem fél kimondani a Voldemort nevet, de mégsem így, hanem „Tom” néven szólítja, ezzel akadályozva meg, hogy a sötét varázsló diktálja kapcsolatuk feltételeit, és így kényelmes, irányító pozícióban érezze magát.

Elbocsátásai Roxfortból

[szerkesztés]
– Annyi azonban bizonyos – folytatta emelt hangon és lassan, hogy valamennyien jól értsék szavait –, hogy véglegesen csak akkor hagyom el az iskolát, ha többé senki nem lesz hűséges hozzám. Roxfortban nem maradnak magukra azok, akik segítséget kérnek.
Harry Potter és a Titkok Kamrája, 11. fejezet

Dumbledore-t kétszer fosztották meg ideiglenesen igazgatói posztjától.

Először Harry második roxfortos évében, 1993. május 8. és 29. között; amikor Lucius Malfoy meggyőzte a felügyelő bizottság másik tizenegy tagját, hogy függesszék fel Dumbledore igazgatói tisztségét, a „mugli-ivadékok” elleni támadások miatt, amikor a Titkok Kamráját kinyitották. Dumbledore-t visszahelyezték miután a Baziliszkuszt megölték. Ekkor kiderült, hogy Lucius kényszerítette a vezetőségi tagokat, hogy „rúgják ki” az igazgatót.

Másodszor Harry ötödik iskolai évében; amikor Harry és Dumbledore sikertelenül próbálta meggyőzni a varázslótársadalmat arról, hogy Voldemort visszatért és ezért halt meg Cedric Diggory. Dolores Umbridge lett a sötét varázslatok kivédése tanár és Roxfort főinspektora, és saját belátása szerint új szabályokat hozott. Harry és a diákok egy csapata megalakított egy titkos csapatot – melyet „Dumbledore Seregének” hívtak –, hogy tanulják és gyakorolják a defenzív mágiát. Amikor a Dumbledore Seregét 1996 tavaszán leleplezték, Dumbledore letartóztatása elől elszökött; ezután Umbridge lett az igazgatónő. Ismét Dumbledore lett az igazgató júniusban, amikor Voldemort leleplezte magát a Mágiaügyi Minisztérium elleni támadással.

Halálának körülményei

[szerkesztés]
Tudom én, hogy ennél egy kicsit pontosabban kell kifejezzem magam: Dumbledore teljes mértékben… halott. Tudom, hogy van egy egész weboldal az ellenkezőjéről – DumbledoreIsNotDead.com a neve, szóval, öö…, el tudom képzelni, ők most egy kicsit szomorúak. De hiszem, hogy nekem, neked, mindenkinek át kell esnie a gyász öt szakaszán. Most csak abban segítek, hogy túljuss a tagadáson.[19]
J.K. Rowling

Dumbledore halálát előre sejteti az, hogy a Harry Potter és a Félvér Herceg elején megégett és megfeketedett kézzel jelenik meg. A sérülés akkor keletkezett, amikor ujjára húzta Voldemort nagyapja, Rowle Gomold gyűrűjét, egy családi hagyatékot, Voldemort egyik horcruxát. Ezzel nem a megsemmisítése volt a célja; használni akarta a gyűrűbe foglalt Feltámadás Kövét, hogy viszontláthassa elhunyt családtagjait, és „megmondhassa nekik, mennyire bánja, amit tett”. A sérülést az okozta, hogy az ereklye még horcrux volt és erős átok ült rajta; Dumbledore később elpusztította azt. A haláltól akkor „különleges képességei” és Perselus Piton közbeavatkozása mentette meg, bár kezének állapota év közben mit sem javult. Erre a tényre nincs magyarázat kivéve Hermione egy mondata: „Vannak gyógyíthatatlan sérülések… régi átkok… meg olyan mérgek, amikre nincs ellenszer…” Később megtudjuk, hogy az átok csak ideiglenesen volt megállítható, az igazgatónak legfeljebb egy éve volt hátra. Mikor Voldemort barlangjában voltak, Dumbledore így szólt: „A halálra és a sötétségbe pillantva az ismeretlentől félünk, semmi mástól.”

Ez a sérülés különösen kellemetlen, minthogy csökkenti Dumbledore fizikai képességeit. Miután elviszi Harryt nagynénje házából, úgy tűnik, Dumbledore nem képes egyszerű, mindennapi feladatokat sem véghezvinni – nem képes például kinyitni Dursleyék bejárati ajtaját: a varázslást használja a kilincs helyett. Később nem képes rámutatni az utcanévtáblára nyilvánvaló kényelmetlenség nélkül, és feljajdul. Végül nem tudja kezével kihúzni a dugóját egy emlékes üvegnek Harry egyik óráján, helyette pálcája használatára kényszerül.

Harry többször figyelmezteti Dumbledore-t, hogy az egyik diák, Draco Malfoy Voldemortnak dolgozik. Voldemort azért használja, hogy szüleit Lucius és Narcissa Malfoyt büntesse. Dumbledore azonban nem tesz lépéseket Draco ellen, ehelyett biztosítja Harryt, hogy ő maga többet tud az iskolában folyó dolgokról, mint Harry. Draco két rosszul megtervezett kísérletet is tesz évközben, hogy megölje Dumbledore-t, de mindkétszer egy-egy diák sérül meg. Az első kísérlet egy megátkozott nyaklánc, a második egy üveg mérgezett mézbor küldése volt. Harry mindkét alkalommal megpróbálja figyelmeztetni Dumbledore-t, hogy Malfoy a felelős. Dumbledore nem osztja Harrynek Pitonnal, az akkorra már a sötét varázslatok kivédését oktató tanárral szembeni bizalmatlanságát sem, bár később kényszer alatt elismeri, hogy részben Piton is felelős Harry szüleinek haláláért.

Malfoy valódi terve azonban az volt, hogy a volt-nincs szekrény segítségével halálfalókat juttat be a Roxfort kastélyba. A támadók akkor jöttek, mikor Dumbledore és Harry távol voltak, hogy megszerezzenek és elpusztítsanak egy másik horcruxot. Dumbledore vészesen legyengült, miután megitta azt a mérget, amit Voldemort hagyott hátra. Visszatérésükkor a gonosz varázslók gyilkosságainak jelvénye, a Sötét Jegy lebegett az iskola felett. Ez ugyan csak csel volt, ők ketten azonban odasiettek a csillagvizsgáló toronyba. Így Draconak sikerült lefegyvereznie Dumbledore-t (és ezzel a Pálcák Urának gazdája lett). Úgy tűnt, az idős varázsló tudott a támadásról (vagy sejtette), mert utolsó szabad másodpercét arra használta, hogy elvarázsolja, biztonságba helyezze Harryt, aki így láthatatlanul és tehetetlenül válik az események tanújává.

Miközben Malfoyjal beszélt, Dumbledore felfedte, hogy tudta, Draco állt a két merényletkísérlet hátterében, de megértette Malfoy bizonytalan helyzetét. Malfoy a döntő pillanatban rájött, képtelen végezni Dumbledore-ral (amit Dumbledore előre tudott), így Pitonra hárul a feladat, hogy kimondja a halálos Avada Kedavra[20] átkot. Piton előre szavát adta Dumbledore-nak, hogy amikor eljön az idő, megöli. Ennek két oka volt: hogy megmentsék Dracót, és hogy Dumbledore-nak ne szégyenteljes, hosszú, szenvedésekkel teli halált kelljen halnia. Legalábbis ezt állította Pitonnak, a legfőbb ok az volt, hogy Dumbledore dönthessen saját haláláról, így technikailag ugyan Piton ölte meg, de valójában ez nem számít gyilkosságnak, hiszen közös megegyezéssel történt. Máskülönben nem lenne utódja a Pálcák Urának, a különleges varázspálca hatalma Dumbledore-ral együtt a sírba veszett volna, de a tervbe hiba csúszott. Erre utal a hetedik regény 36. fejezetének a címe is: „Hiba a tervben”. Még mielőtt Piton végrehajtotta volna azt, amiben megegyeztek, Draco lett a Pálcák Urának új tulajdonosa. Dumbledore utolsó szavai halála előtt: „Perselus… kérem…”

– Semmi nem rosszabb a halálnál! – horkant fel Voldemort…

– Ebben nagyon tévedsz – felelte Dumbledore könnyedén.

Harry Potter és a Főnix Rendje, 36. fejezet

A Harry Potter és a Tűz Serlege végén, mikor Harry elmondja Dumbledore-nak, hogy látta a szüleit párbajozni Voldemorttal, Dumbledore így felel: „Nincs varázs, ami életre kelti a holtakat”. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy míg Harry az ötödik könyv végén nehezen fogadja egyetlen rokona halálát, és megkísérli felvenni a kapcsolatot keresztapja esetleges szellemével, addig meg sem próbál újra beszélni Dumbledore-ral, annak ellenére, hogy a portréja elérhető közelségben van. Ebből arra következtethetünk, hogy Dumbledore halála talán azt a célt szolgálja, hogy megmutassa, Harry most már teljes egészében képes a valóság elfogadására és hajlandó megtörténtnek tekinteni a múltat, ezáltal felnőtté válva, mint ahogy ezt Rowling tervezte (saját besorolása szerint a Harry Potter fejlődésregény).

A regényben leírtak ellenére a rajongók egy jelentős hányada azon a véleményen volt 2005 és 2007 között, hogy Dumbledore halálát valamilyen módon csak eljátszották, valójában nem halt meg, és valamiféle fordulat várható majd a hetedik részben. A DumbledoreIsNotDead.com Archiválva 2009. január 6-i dátummal a Wayback Machine-ben (angolul) jó néhány pontban érvelt amellett, hogy Dumbledore még mindig életben van. Dumbledore halála igencsak vitatott témájává vált a rajongóknak. A témához szorosan kapcsolódott Piton hűségének kérdése. A rajongók egy része úgy hitte, Piton a „jó oldalon” áll, még ha ő is ölte meg Dumbledore-t – azt sugallva, Dumbledore halála vagy „tervbe volt véve”, vagy „magasabb cél érdekében” volt szükséges – mint utóbb kiderült, helyesen.[21]

Dumbledore nézetei a halálról általában már az első kötetben feltűntek – „a halál nem más, mint egy új kaland kezdete” – az ötödik kötetben pedig cáfolja Voldemort azon feltevését, hogy „semmi nem rosszabb a halálnál”.

J.K. Rowling 2006. augusztus 2-án megerősítette, hogy Dumbledore tényleg halott: „ne várjátok, hogy Dumbledore úgy »járjon«, mint Gandalf”.[19] Habár Dumbledore halott, Rowling utalt rá, hogy feltűnik a hetedik könyvben is, valamilyen módon.[22]

Szerepe halálát követően

[szerkesztés]

A Harry Potter és a Félvér Herceg utolsó fejezete írja le Dumbledore temetését. Elbúcsúztatásán a varázslótársadalom minden rétege részt vett, így több korábbról ismert szereplő, kentaurok és sellők. Testét fehér márvány kriptában helyezték örök nyugalomra a roxforti tó partján (ő az egyetlen igazgató, akit az iskola területén temettek el). Dumbledore halála után Fawkes, a főnixmadara elhagyja az iskolát.

Dumbledore végrendeletében legtöbb ingóságát a Roxfortnak adományozta, de külön kitért Ron Weasleyre, akire saját találmányát, egy önoltót hagyott, hogy visszataláljon barátaihoz; Hermione Grangerre, aki a Bogar bárd meséi eredeti példányát kapta meg; és Harry Potterre, akié ez első elfogott cikesze, a Feltámadás Kövével a belsejében és Griffendél Godrik kardja lett. A hagyományozott tárgyakat a Mágiaügyi Minisztérium az utolsó pillanatig visszatartotta, és a kardot az iskolában tartatták. A Bogar bárd meséi 2008. december 4-én jelent meg magyar nyelven, az eredeti kiadással egy időben, miután az Amazon.com megvásárolta Rowling kézírásos eredetijét egy árverésen.[23][24] Érdekesség, hogy „Hermione Granger fordításában és (a Legendás állatok és megfigyelésük és A kviddics évszázadai kiadványokhoz hasonlóan) Albus Dumbledore jegyzeteivel” adták ki, mely természetesen szintén az írónő munkája.

Dumbledore a halálát követő időszakban is feltűnik, több ízben és módon is. Majdnem egy évig nem jelenik meg szereplőként, csupán újságcikkekből (Elphias Doge nekrológja) illetve egy Rita Vitrol által szerkesztett, a bölcs varázsló életrajzául szolgáló könyvben (Hírnév és hazugságok – Albus Dumbledore élete) található információk alapján tudhatunk meg több fontosabb információt és néhány alaptalan pletykát is a Harry Potter és a bölcsek köve előtti életéről.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi „A Herceg meséje” c. fejezetéből megtudhatjuk, hogy Dumbledore mágikus portréja megjelent az igazgatói iroda falán, a Roxfort többi volt igazgatójának portréja között. Az igazgatói székben Piton követte, így folyamatosan tanácsokkal és utasításokkal láthatta el (például Harry kimenekítése a Privet Drive-ról, Griffendél kardjának eljuttatása Harryhez stb.).

A „King's Cross” című fejezetben – miután Harryt eltalálta Voldemort nagyúr halálos átka – Harry találkozott a Roxfort hajdani igazgatójával, aki hús-vér alakként jelent meg Harry gondolataiban. Mint minden kötetben, a hetedikben is tanácsokkal látja el Harryt, valamint válaszol a Harry számára megválaszolhatatlan kérdésekre. Legutoljára már a harc végét követően találkozhatunk alakjával, amint az igazgatói szobában portréjából könnyekkel küszködve, büszkén ünnepli a többi korábbi igazgatóval és igazgatónővel Harry győzelmét. Harry és Ginny Weasley második közös fiukat róla és Pitonról Albus Perselus Potternek nevezték el.

Dumbledore a filmadaptációkban

[szerkesztés]
Richard Harris Albus Dumbledore szerepében a Harry Potter és a bölcsek köve c. filmben

A 2001-es Harry Potter és a bölcsek köve és a 2002-es Harry Potter és a Titkok Kamrája filmadaptációiban Dumbledore-t Richard Harris játszotta, aki a második film forgatása után Hodgkin-kórban meghalt. Az általa megformált Dumbledore a könyvekből megismert higgadt, méltóságteljes öregember volt.

A 2004-es Harry Potter és az azkabani fogolyban, a 2005-ös Harry Potter és a Tűz Serlegében, a 2007-es Harry Potter és a Főnix Rendjében, a 2009-es Harry Potter és a Félvér Hercegben, a 2010-es Harry Potter és a Halál ereklyéi 1.-ben és a 2011-es Harry Potter és a Halál ereklyéi 2.-ben Dumbledore-t Michael Gambon alakítja. Játéka energikusabb, agresszívebb elődjénél. A Halál ereklyéi első részében alapvetően mozgó fényképekre és archív felvételekre szorítkozó cameoszerepe volt.

Harris előtt eredetileg Patrick McGoohannek ajánlották a szerepet, ő azonban egészségügyi okokra hivatkozva visszautasította. Mindhárom színész ír. Nem tudni, hogy ez szándékos választás volt-e vagy véletlen egybeesés.

Richard Harris halála után több pletyka látott arról napvilágot, hogy Ian McKellen formálja meg a továbbiakban az igazgatót, de ő tagadta, hogy felkérték.[25] A szerepről így nyilatkozott:

Az emberek azt kérdik tőlem, nem szeretném-e én játszani Dumbledore-t? Azt mondom, nem! Én játszottam Gandalfot! Az eredetit. Felmerült a kérdés, hogy folytatnám-e Richard Harris után, de hallva, hogy az egyik utolsó dolog, amit nyilvánosan mondott, az volt, hogy milyen borzasztó színésznek tart engem, nem lett volna helyes, ha én veszem át a szerepét.[26]

Harris hozzátartozói szívesen látták volna a család barátját, Peter O’Toole-t Dumbledore-ként.[27]

Magyar hangja mind a nyolc filmben Makay Sándor.

A Halál ereklyéi 1-2 és a Legendás lények visszaemlékezéseiben a fiatalkori Dumbledore-t Toby Regbo alakította. A Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című filmben Jude Law alakította Dumbledore-t, magyar hangja Stohl András volt.

Fawkes

[szerkesztés]

Fawkes, Dumbledore kedvenc háziállata, egy főnix. Az arany és piros színekben pompázó madár ellentéte Voldemort nagyúr Nagini nevű kígyójának. Mivel Fawkes a Griffendél ház színeket viseli, felmerültek feltevések, miszerint a főnix egykoron Griffendél Godrik tulajdona volt. Rowling ezt egy interjúban csak alaptalan feltevésnek nevezte, miszerint a főnix csakis az igazgató szolgálatában állt. Az igazgató halála után a madár örökre elhagyta az iskolát, és soha nem tért vissza történetben.

Fawkes két tollat adott pálcakészítésre – az egyik toll Voldemort, a másik Harry pálcájában van. Furcsa lehet, hogy nem Dumbledore pálcájának magva Fawkes egyik tolla, így azt a következtetést vonhatjuk le, hogy Dumbledore első pálcájának megszerzése után barátkozott össze a madárral. Dumbledore patrónusa is főnix alakot öltött, ezzel el tudott kergetni akár egy csapatnyi dementort is, ahogy Harry a szarvas alakú patrónusával. Dumbledore temetésén Harry látta, hogy egy főnix felszállt a lángok közül, amely körülvette a néhai igazgató asztalon lévő holttestét és együtt egy sírkővé álltak össze.

Nevének jelentése

[szerkesztés]
File:Wiktionary-logo-hu.svg
Nézd meg az albus címszót a Wikiszótárban!

Rowling könyveiben a szereplők nevei többnyire valamilyen jelentést hordoznak (például lefestik a jellemét), így Dumbledore neve is bemutatja viselőjét:

 • Albus: a latin albus („fehér”) szóból, mely gyakran a jóság szimbóluma.
 • Percival: régi francia név. Artúr király lovagjainak egyikét hívták így, az egyetlent, aki elég tiszta volt ahhoz, hogy elnyerje a Szent Grált. Perceval történetét először Chrétien de Troyes jegyezte le a 12. században. Thomas Malory Le Morte d'Arthurjában Perceval mind a hőse mind a mesélője a történetnek, mint Dumbledore a Harry Potter könyvekben.
 • Wulfric: jelentése „farkaserő”, ami a hős Beowulf (erős medve-farkas) legendájára emlékeztet, aki fiatal korában megölte Grendelt, a szörnyet (mely neve különösképp hasonlít Grindelwald nevére). Beowulf később király lett, de idős korában legyőzte egy sárkány, amit csak egy Wiglaf nevű hű, fiatal harcos segítségével tudott megtenni, aki családjának utolsó sarja. Beowulf a csata közben sebesülései miatt halt meg.
 • Brian: jelentése nem ismert, de lehetséges, hogy az ősi kelta elemmel, a „bre”-vel függ össze, amely „hegyet”, vagy tágabb értelemben „magasat”, „nemeset” jelent. Elterjedt angol keresztnév.
 • Dumbledore: (óangol) „dongó”, az írónő azért választotta ezt a nevet, mert elképzelte, amint körbebarangolja a kastélyt, magában dudorászva.[28] Ezenfelül a „dumbledor” egy rovar J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura c. regényének egyik versbetétében, mely minden évben megjelenik a Megyében.

Más nyelveken

[szerkesztés]

Az eredeti „Albus Dumbledore” formától eltérő fordítások:

 • Arab: ألباس دمبلدور
 • Bolgár: Албус Дъмбълдор
 • Cseh: Albus Brumbál
 • Héber: אלבוסדמבלדור
 • Hindi: डम्बल्डोर
 • Holland: Albus Perkamentus (perkament = pergamen)
 • Japán: Albus Dumbledore (Arubasu Danburudoa, アルバス ・ ダンブルドア)
 • Kínai (Tradicionális): 阿不思. 鄧布利多
 • Kínai (Taiwan): 阿不思. 鄧不利多教授
 • Koreai: 알버스 덤블도어
 • Lett: Baltuss Dumidors (balts = fehér ember)
 • Litván: Albas Dumbldoras
 • Norvég: Albus Humlesnurr
 • Olasz: Albus Silente
 • Orosz: Альбус Дамблдор
 • Ógörög: Διμπλόδωρος
 • Perzsa (fárszi): آلبوس دامبلدور
 • Portugál (brazil): Alvo Dumbledore (Alvo = az albus portugál formája)
 • Szerb: Albus Dambldor
 • Thai: อัลบัสดัมเบิลดอร์
 • Újgörög: Άλμπους Νταμπλντορ (Διευθυντής)

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]
Elődje:
ismeretlen
Átváltoztatástan-tanár
1938 előtt – kb. 1955[3]
Utódja:
Minerva McGalagony
Elődje:
Armando Dippet
A Roxfort igazgatója
kb. 1955 – 1993. május 8.[3]
Utódja:
Minerva McGalagony (megbízott)
Elődje:
Minerva McGalagony
A Roxfort igazgatója
1993. május 29. – 1996 tavasza[3]
Utódja:
Dolores Umbridge
Elődje:
Dolores Umbridge
A Roxfort igazgatója
1996. június – 1997. június
Utódja:
Minerva McGalagony (megbízott)
Perselus Piton
Elődje:
Gellert Grindelwald
A Pálcák Urának gazdája
1945 – 1997. június
Utódja:
Draco Malfoy
Elődje:
Voldemort
A Feltámadás Kövének birtokosa
1996 – 1997. június
Utódja:
Harry Potter
Elődje:
James Potter
A Láthatatlanság Köpenyének birtoklója
1981 – 1991 karácsonya
Utódja:
Harry Potter

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. A mottó egy idézet. Harry első iskolai évének évnyitóján Dumbledore ezekkel a szavakkal köszönti a diákokat. Hat évvel később Harry felidézi ezt az emléket: számára (és olykor a történet egészét ismerő olvasó számára is) e négy szó (filkó, pityer, varkocs, dzsúzli) foglalja össze mindazt, hogy ki is valójában Albus Dumbledore.
 2. Rowling, J. K.: Wizard of the Month Archive (A hónap varázslója archívum) (angol nyelven) (CFM). J.K.Rowling Official Site. [2009. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. szeptember 5.)
 3. a b c d Timeline of Albus Dumbledore (Albus Dumbledore idővonala) (angol nyelven). Timelines. Harry Potter Lexicon. (Hozzáférés: 2008. február 23.)
 4. J.K. Rowling-interjú, 2000. július 13.. (Hozzáférés: 2011. március 7.)
 5. Rowling, J. K.. 17. fejezet: A kétarcú ember, Harry Potter és a bölcsek köve, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 2. kiadás, Budapest: Animus Kiadó, 278. o. [1997. június 26.] (2001). ISBN 963-8386-89-4 
 6. Lásd még: Everything You've Always Wanted To Know About Socks (angolul)
 7. Spartz, Emerson; Melissa Anelli: MuggleNet and The Leaky Cauldron interview Joanne Kathleen Rowling (angol nyelven) pp. 1. MuggleNet, 2005. július 16. [2012. június 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 20.) „Immense brainpower does not protect you from emotional mistakes, and I think Dumbledore really exemplifies that. In fact, I would tend to think that being very, very intelligent might create some problems and it has done for Dumbledore, because his wisdom has isolated him, and I think you can see that in the books, because where is his equal; where is his confidante; where is his partner? He has none of those things. He’s always the one who gives; he’s always the one who has the insight and has the knowledge.”
 8. J. K. Rowling at Carnegie Hall Reveals Dumbledore is Gay; Neville Marries Hannah Abbott, and Much More (angol nyelven), 2007. október 19. (Hozzáférés: 2007. október 20.)
 9. a b Harry Potter and the Secret of Albus”, Sunday Telegraph, 2007. október 21., 9. oldal. [2008. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva] (angol nyelvű) „The character is said to be based on the late Alfred Dunn, Rowling's former headteacher at St Michael's Primary School in Winterbourne, Gloucestershire.” 
 10. a b Edward Rothstein. „Is Dumbledore Gay? Depends on Definitions of ‘Is’ and ‘Gay’”, New York Times, 2007. október 29. (Hozzáférés: 2011. március 6.) (angol nyelvű) 
 11. Rowling, J. K.. 18. fejezet: Dobby jutalma, Harry Potter és a titkok kamrája, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó, 309. o. [2007. július 21.] (2000. június 30.). ISBN 963-8386-94-0 
 12. Archaeology (angol nyelven) (PDF) pp. 4. South Gloucestershire Council, 2002. április 3. [2008. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 20.) „Whilst attending St. Michael’s School, JK Rowling encountered Mr Alfred Dunn who was then the head teacher. He became the inspiration for a certain Mr Dumbledore, the wise and admirable head teacher at Hogwarts School in the Harry Potter books.”
 13. Valójában ilyenkor nem láthatatlanná válik, hanem a kiábrándító bűbájt alkalmazza mesterfokon.
 14. Ténylegesen nem a köpenyen lát át, hanem – Rowling nyilatkozata szerint – a homenum revelio bűbáj nonverbális változatát alkalmazza.
 15. Ha a legilimenciát nem is, az okklumenciát hatodévre a közepesen tehetséges Draco Malfoy is megtanulja, és – Dobby halálát követően – Harrynek is sikerül végre lezárnia az elméjét.
 16. Tisztázatlan kérdés, hogy Dumbledore párszaszájú volt-e. Rowling, amikor egy alkalommal Harry párszaszájúságáról beszélt, kijelentette, hogy a párszaszó nem közönséges nyelv, amelyet az ember csak úgy megtanul. Másrészt azonban a Harry Potter és a Févér Herceg egyes jelenetei feltételezik, hogy Dumbledore legalábbis értette a párszaszót. Rowling ezzel kapcsolatban különféleképpen nyilatkozott:
  • Webchat with J.K. Rowling (angol nyelven). Harry Potter at Bloomsbury. Bloomsbury, 2007. július 30. [2008. január 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 20.) „Delailah: How does Dumbledore understand Parseltongue? – J.K. Rowling: Dumbledore understood Mermish, Gobbledegook and Parseltongue. The man was brilliant.”
  • J. K. Rowling at Carnegie Hall Reveals Dumbledore is Gay; Neville Marries Hannah Abbott, and Much More (angol nyelven). The Leaky Cauldron.org, 2007. október 19. (Hozzáférés: 2008. június 1.) „Q: Since Ron is able to speak Parseltongue in the last book, does that mean that parseltongue is a language that most witches and wizards can learn or must a person be born with some ability to speak Parseltongue. – JKR: I don't see it really as a language you can learn. So few people speak it that who would teach you? This is a weird ability passed down through the Slytherin blood line. However ROn was with Harry when he said one word in Parseltongue, which I do not know so I cannot duplicate for you, but he heard him say "Open," and he was able to reproduce the sound. So it was one word. Whether he could learn to speak to snakes properly is a separate issue. I don't think he could. But he knew enough, he was smart enough, to duplicate one necessary sound.”
 17. lb4075: Albus Dumbledore: Saint, Sinner, and Harry’s True Father (Albus Dumbledore: szent, bűnös és Harry igaz apja)' (angol nyelven). Essays. The Leaky Cauldron.org. (Hozzáférés: 2008. augusztus 29.)
 18. Ez az ötödik könyvben megjelölt tisztsége. Az első könyv fordítása alapján Varázslók Nemzetközi Szövetségének elnökhelyettese.
 19. a b TLC Transcript: J.K. Rowling at Radio City in „An Evening with Harry, Carrie and Garp” (J.K. Rowling az Egy este Harryvel, Carrie-vel és Garppal műsorban, a New York-i Radio City-ben) (angol nyelven). The Leaky Cauldron, 2006. augusztus 2. (Hozzáférés: 2006. augusztus 16.) „[…] ne várjátok, hogy Dumbledore úgy »járjon«, mint Gandalf […] Tudom én, hogy ennél egy kicsit pontosabban kell kifejezzem magam: Dumbledore teljes mértékben halott.”
 20. A 4. kötet magyar fordításában következetesen „Adava Kedavra” olvasható. A fordító, Tóth Tamás Boldizsár saját közlése Archiválva 2007. augusztus 23-i dátummal a Wayback Machine-ben szerint ez nem a magyar prozódiára való átírás műve, hanem egyszerű sajtóhiba. A további kötetekben már jól („Avada…”) szerepel.
 21. A rajongói találgatásokra jó példa a Lumos.hu teóriája (magyar) Archiválva 2007. szeptember 26-i dátummal a Wayback Machine-ben
 22. McLean, Craig. „Dirty Harry”, Guardian Unlimited, 2007. február 11. (Hozzáférés: 2007. február 11.) 
 23. Bogar bárd meséi (PHP). Harry Potter. animus. [2008. december 23-i dátummal az [book_id=271#271 eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 20.) „MEGJELENIK: 2008. DECEMBER 4-ÉN!”
 24. The Fairy Tales of J. K. Rowling (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2008. augusztus 9.) „Now J.K. Rowling is giving millions of Harry Potter fans worldwide cause for celebration with these new editions of The Tales of Beedle the Bard, available December 4, 2008. […] The Tales of Beedle the Bard, Standard Edition contains the J.K. Rowling's original five fairy tales, a new introduction, illustrations reproduced from the handcrafted book, and commentary on each of the tales from Professor Albus Dumbledore.”
 25. McKellen, Ian: Rumours (angol nyelven) (HTM). mckellen.com, 2003. január 11. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.) „Ian McKellen has NOT agreed to succeed the late Richard Harris in the role of Dumbledore in the Harry Potter movies. He has expressed interest in perhaps playing a different role some time in the future of the series. […] I have not been offered Dumbledore but another knight is considering it.”
 26. Brockes, Emma: Every inch a king (angol nyelven). Film. The Guardian, 2007. november 24. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.) „People say to me, don't you wish you'd played Dumbledore? I say no! I played Gandalf! The original. There was a question as to whether I might take over from Richard Harris [Gambon's predecessor in the Dumbledore role], but seeing as one of the last things he did publicly was say what a dreadful actor he thought I was, it would not have been appropriate for me to take over his part.”
 27. Harris' Family Calling for O'Toole To Take on 'Harry Potter' Role”, Internet Movie Database, 2003. január 9.. [2016. január 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. november 30.) 
 28. Barnes and Noble interview, March 19, 1999 (angol nyelven). AccioQuote!, 1999. március 19. (Hozzáférés: 2008. február 20.)

Források

[szerkesztés]
 1. Rowling, J. K.. Harry Potter és a bölcsek köve, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 2. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [1997. június 26.] (2001). ISBN 963-8386-89-4 
 2. Rowling, J. K.. Harry Potter és a Titkok Kamrája, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [1998. július 2.] (2001). ISBN 963-8386-94-0 
 3. Rowling, J. K.. Harry Potter és az azkabani fogoly, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [1999. július 8.] (2001). ISBN 963-8386-99-1 
 4. Rowling, J. K.. Harry Potter és a Tűz Serlege, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [2000. július 8.] (2001). ISBN 963-9307-05-X 
 5. Rowling, J. K.. Harry Potter és a Főnix Rendje, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [2003. június 21.] (2003. december 5.). ISBN 963-9307-88-2 
 6. Rowling, J. K.. Harry Potter és a Félvér Herceg, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [2005. július 16.] (2006. február 10.). ISBN 963-9563-75-7 
 7. Rowling, J. K.. Harry Potter és a Halál ereklyéi, ford. Tóth Tamás Boldizsár, 1. kiadás, Budapest: Animus Kiadó [2007. július 21.] (2008. február 9.). ISBN 978-963-9715-43-1 

További információk

[szerkesztés]
Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Albus Dumbledore témában.