Viktor Krum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viktor Krum
Adatok
Neme férfi
Született 1976.
Szeme színe barna
Hajszíne sötétbarna
Iskolája Durmstrang Mágusintézet
Foglalkozása kviddicsjátékos
Megformálója Stanislav Ianevski
Első megjelenése Harry Potter és a Tűz Serlege
Utolsó megjelenése Harry Potter és a Halál Ereklyéi

Viktor Krum egy fiktív szereplő a Harry Potter sorozatban, melyet J. K. Rowling, angol írónő írt.

Háttere[szerkesztés]

Viktor Krum egy fogó a bolgár kviddics válogatottban. Krum a világ egyik legjobb fogója. Tizennyolc évesen részt vesz az 1994-ben megrendezett Kviddics Világkupadöntőn, ahol a bolgár és az ír csapat játszik egymás ellen. A meccs végén Krum kapja el a cikeszt, amely 150 extra pontot hoz csapatának, de végül mégis Írország nyer 160:170-re. Minden olyan gyorsan zajlik, hogy a közönség egy pillanatig fel sem fogja mi történt.

Azonban Krum nem tűnik el a Világkupadöntő után. Dumbledore később közli a diákjaival, hogy a Roxfortban rendezik meg a Trimágus Tusát, ezért még két másik iskola, a Durmstrang és a Beauxbatons, küldöttei érkeznek a Roxfortba, és köztudott, hogy Krum a Durmstrangba jár. Krum egyike lesz azoknak, akik részt vesznek a Tusán.

Idővel Hermione nagyon megkedveli, és együtt megy vele a Karácsonyi Bálra. A Tusa akkora esemény, hogy a sajtó is nyomon követi. Rita Vitrol kapja azt a feladatot, hogy cikket írjon a Tusával kapcsolatos eseményekről és a résztvevőkről, így csakúgy, mint minden versenyzőt, Krumot is kifaggatja. A próbák kezdete előtt Mr. Ollivander ellenőrzi a résztvevők pálcáit. Krum pálcája gyertyán és Sárkány-szívizomhúr, jóval vastagabb a megszokottnál, elég merev.

Viktor Krum feltűnik a 7. és egyben befejező részben, a Harry Potter és a Halál ereklyéiben, mivel Fleur Delacour meghívta esküvőjére. Az esküvőn Krum elmondja Harryéknek, hogy Gellert Grindelwald, az a sötét varázsló, akit Albus Dumbledore győzött le, megölte nagyszüleit és hogy a vendégként érkező Xenopholius Lovegood nyaklánca Grindelwald jelét ábrázolja. Krum, miután szóváltásba keveredett Luna apjával, elrohant a partiról.

Név[szerkesztés]

Victor latin eredetű név, amelynek jelentése: győztes, győzelmes. Ez egy igen gyakran használatos név Oroszországban és Bulgáriában egyaránt.

Megjelenés a filmben[szerkesztés]

A film készítői alkalmazkodtak a könyvhöz, és egy bolgár színész, Stanislav Ianevski játszhatta el Krumot.

Külső hivatkozások[szerkesztés]