Animágus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az animágus olyan varázsló a Harry Potter történetekben, aki fel tudja venni egy bizonyos állat formáját. Nem kötelezheti semmi az alak felvételére, azt tetszőlegesen használja. Szemben a könyvekben szereplő legtöbb varázslattal, az animágusok átalakulásához nem szükséges varázspálca. A vérfarkas-kórral ellentétben ez az átalakulás viszonylag fájdalommentesen megy végbe, és nem jár vér, vagy egyéb testnedvek hátrahagyásával.[1] A tanult varázsló bármikor fölveheti az állatalakját, a tudatát azonban megőrzi közben, tiszta gondolkodásra és megfontolt döntéshozatalra is képes. Ezzel szemben a vérfarkas átalakulása után teljesen elveszti emberi mivoltát. Az animágia elsajátítása bonyolult és hosszadalmas folyamat; a helytelenül végrehajtott átváltozás borzalmas következményekkel járhat.[2]

A Mágiaügyi Minisztériumban a Varázshasználati Főosztályon minden animágusról van egy feljegyzés, ami megmutatja, hogy ki az a személy, mivé tud változni és mik az ismertetőjegyei.[3] Minden animágus csak egy bizonyos állattá alakulhat át. Eredeti alakjában az animágus egyszerű varázsló, esetleg a tehetségesebbek megőrizhetik néhány állati tulajdonságukat is, például a jobb szaglást vagy élesebb hallást.

Azért nem tanulják sokan az animágiát, mert az hosszú ideig tart, és úgy gondolják, hasznosabban is eltölthetik az idejüket.

Ismert animágusok[szerkesztés]

Sirius Black (egy hatalmas kutya formájában tud megjelenni),[4] Peter Pettigrew (patkány formájában tud megjelenni. Tizenkét évig Ron Weasley patkányaként élt Makesz néven)[5] és James Potter (szarvas formájában tud megjelenni)[6] barátjuk kedvéért és heccből sajátítják el ezt a varázslatot, hiszen Remus Lupin vérfarkas, s csak állat formájában lehetnek biztonságban mellette teliholdkor.

Másik fontos animágus Minerva McGalagony, a Griffendél ház vezetője (később a Roxfort igazgatója), ő egy macska alakját tudja felvenni, s az első animágus, akit megismerünk a sorozatban.[7]

Rita Vitrol is animágus,[8] erre Hermione jön rá, s ezzel zsarolja a negyedik kötet végén, valamint az ötödik kötetben, mikor ráveszi a nőt, hogy normális interjút készítsen Harryvel.

A Bogar bárd meséiben a Nyiszi nyuszi és a Locsifecsi fatönkben a főhősnő át tud alakulni nyúllá.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. HP3: 350.
 2. HP3: 325.
 3. HP3: 323.
 4. HP3: 310.
 5. HP3: 336.
 6. HP3: 388.
 7. HP1: 14.
 8. HP4: 669.

Források[szerkesztés]

 • HP1: J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve. Budapest: Animus. 2002. ISBN 963-9307-22-X
 • HP3: J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly. Budapest: Animus. 2002. ISBN 963-9307-29-7
 • HP4: J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege. Budapest: Animus. 2002. ISBN 963-9307-30-0