Voldemort

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Voldemort
Voldemort a filmben (Ralph Fiennes)
Voldemort a filmben (Ralph Fiennes)
Adatok
Teljes neve Magyarul: Tom Rowle Denem
Angolul: Tom Marvolo Riddle
Neme férfi
Született 1926. december 31., London
Meghalt 1998. május 2., Roxfort (71 évesen)
Szeme színe fekete (eredetileg, a könyvekben)
piros (visszatérte után, a könyvekben)
kékeszöld (a filmekben)
Hajszíne fekete
Származása félvér
Családja Id. Tom Denem (apa)
Merope Gomold (anya)
Morfin Gomold (nagybáty)
Rowle Gomold (nagyapa)
Iskolája Roxfort
Iskolai háza Mardekár
Frakciója Halálfalók (vezető)
Megformálója Ralph Fiennes (felnőtt)
Christian Coulson, 16 éves korában (HP2)
Hero Fiennes Tiffin, 11 éves korában (HP6)
Frank Dillane, 16 éves korában (HP6)
Ian Hart, szinkronhang (HP1)
Richard Bremmer, arctalan alakban (HP1)
Magyar hangja Kőszegi Ákos, Forgács Péter (felnőtt), Simonyi Balázs, Penke Bence (kamasz), Glósz András (gyerek)
Első megjelenése Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése Harry Potter és a Halál ereklyéi

Voldemort nagyúr kitalált szereplő J.K. Rowling nagy sikerű Harry Potter-regénysorozatában, a sorozat főgonosza. Először a Harry Potter és a bölcsek köve c. kötetben tűnik fel, és a Harry Potter és az azkabani fogoly kivételével a regénysorozat valamennyi részében szerepel, beleértve az ezekből készült filmeket is. Az AOL Moviefone 2008-ban nyilvánosságra hozott listája szerint, Voldemort nyerte el a Minden Idők Legfőbb Főgonosza címet, megelőzve ezzel a Csillagok háborúja - filmek Darth Vaderét is.[1]

Árvaházban nevelkedett, már kiskorában megmutatkoztak mágikus képességei. A többi árvaházi gyermek félt tőle. Néha lopott. A mugli nevelők nem jöttek rá, hogy mágus, ezért azt hitték, hogy valamilyen furcsa betegsége van. Ez eléggé zavarta, mert ő tudta, hogy nem beteg: csupán varázsló. A Roxfortban prefektus volt, természetesen a Mardekár házban. Kitűnő tanuló volt, sok tanár kedvence, csak Albus Dumbledore nem bízott meg benne.

Voldemort a világ legnagyobb fekete mágusa, akinek legfőbb célja a halhatatlanság elérése. Tud párszaszóul beszélni, ami azt jelenti, hogy érti a kígyók nyelvét, és beszéli is. Ez az egyik bizonyíték arra, hogy Mardekár Malazár leszármazottja. Eredeti neve Tom Rowle Denem (angolul Tom Marvolo Riddle), amit diákkorában Voldemortra változtatott, mert megvetette eredeti nevét, ami megegyezett gyűlölt, mugli apjáéval. A varázslóvilágban annyira rettegnek tőle, hogy a nevét sem merik kiejteni, ehelyett úgy emlegetik, mint „Tudodki”, „Tudjukki” vagy „Ő, akit nem nevezünk nevén”. Követői, a halálfalók ellenben „Sötét Nagyúr”-nak nevezik.

Voldemort Mardekár Malazár, a roxforti Négyek egyikének leszármazottja. Hatalmának csúcspontján meggyilkolta a Potter házaspárt, utána pedig védtelen gyermekük, Harry életére tört, aki azonban egy rejtélyes erőnek köszönhetően visszaverte a sötét varázsló halálos átkát, így sok éven át egyfajta lidércként kellett éljen (esetenként mások testébe férkőzve), csak 1995 tavaszán sikerült újra testet öltenie.

Az egyedüli ember, akitől Voldemort mindig is tartott nem más, mint Albus Dumbledore, a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatója, valamint a világ legnagyobb fehér mágusa.

A szereplőt számos színész alakította már, közülük a leghíresebb Ralph Fiennes brit színész, aki a negyedik, az ötödik, a hatodik és a befejező kötet filmváltozataiban alakította a fekete mágust.

Megalkotása[szerkesztés]

Rowling egy 1999-es interjújában azt nyilatkozta, hogy Voldemort alakját és háttértörténetét csak jóval Harry Potter megalkotása után találta ki. "Az alapötlet az volt, hogy Harry nem tudja, hogy ő valójában egy varázsló […] Tehát először azt találtam ki, hogyan jut majd ez a tudomására. […] Mikor egy éves volt, a világ eddig élt legnagyobb fekete mágusa az életére tört. Megölte Harry szüleit, majd a fiút vette célba - kimondta rá a halálos átkot. […] És valami rejtélyes, megmagyarázhatatlan okból, az átok visszapattant Harryről, aki egy villám alakú sebhelyen kívül semmilyen maradandó sérülést nem szenvedett, nem így Voldemort, aki elvesztette testét és erejét, és évekig élőhalottként, mások testébe férkőzve kellett élnie." [2] Rowling hozzátette, a varázsló nevét saját maga találta ki.[3]

A második könyvben Rowling a tudomásunkra hozza azt, hogy Voldemort számára - paradox módon - rendkívül fontos volt a varázslóvér tisztasága, ezért gyűlölte muglikat és a félvéreket, annak ellenére, hogy ő maga sem aranyvérű. "Az erőszakos, zsarnok emberek gyakran tisztában vannak a saját tökéletlenségükkel, ám ezt nem vallják be maguknak, hanem azokat az embereket akarják megsemmisíteni, akik ugyanazokkal a hibákkal rendelkeznek, mint ők. És úgy vélem, Voldemort pontosan ezt teszi." [4]

Ugyanebben az évben, Rowling sokkal pontosabb jellemzést adott Voldemortról. "Dühöngő pszichopatának, mások szenvedése iránt tökéletesen érzéketlen személyként" jellemezte, és valódi, karizmatikus zsarnok uralkodókhoz hasonlította őt.[5] Ennek ellenére egy 2004-es interjújában azt nyilatkozta, hogy Voldemortot nem történelmi személyről mintázta.[6]

2006-ban kijelentette, hogy Voldemort, mint minden más ember, rettenetesen tart a haláltól. "Voldemort nagyon fél a gyalázatos haláltól. Úgy értem, hogy a halál a saját szemében mindenképp gyalázatos. Azt gondolja, hogy a halál a szégyenletes emberi gyengeség eredménye." [7]

A Harry Potter és a Halál ereklyéi c. kötetben Voldemort neve tabu, mert annak, aki hangosan kimondja, a halálfalók azonnal a nyomára bukkannak. Egy interjú során Rowling elmondta, hogy a varázsló neve francia eredetű, ezért a végén álló "t" betű néma.[8] Habár az első könyvből készült filmben kiejtik a "t" betűt, a többi részben már következetesen elhagyják ennek a szó végi betűnek a kiejtését.

Élete[szerkesztés]

Születése[szerkesztés]

Voldemort anyja, Merope Gomold szerelmes lett egy mugliba, akit Tom Denemnek hívtak. Szerelmi bájitallal láncolta magához a fiút, ám egyes feltételezések szerint, egy idő után megszüntette az ital adagolását, mivel azt hitte, Denem időközben valóban szerelmes lett. A bájital hatásának elmúlta után férje magához tért, és elhagyta. Ezután egy árvaházban megszülte fiát (1926. december 31-én), nevet adott neki, majd meghalt. Egyes vélemények szerint Voldemort azért nem tudott (Naginin kívül) senkit sem szeretni, mivel ő maga szerelmi bájital hatása alatt született.[forrás?]

Tanulmányai[szerkesztés]

Voldemort anyja halála után egy londoni árvaházba került. Már itt is megmutatkozott erőszakos hajlama, mert varázserejét társai megfélemlítésére, kínzására használta fel. Albus Dumbledore ment el érte az árvaházba, hogy megmondja neki, hogy ő varázsló és felvételt nyert a Roxfortba. Itt Dumbledore előtt mutatta meg valódi énjét, melyet később megbánt s ezt gondosan titkolta. Dumbledore emiatt végig gyanakodott rá, míg a többi tanár tehetséges, szimpatikus, bájos fiatalembernek tartotta. Pálcája tiszafából készült, főnixtoll maggal. Mindig is érdeklődött a fekete mágia iránt, ám ezt tanárai előtt sikeresen eltitkolta. 15 éves korában megtudta, hogy ő Mardekár Malazár utolsó leszármazottja, és hosszú kutatómunka után sikerült kinyitnia a Titkok Kamráját. Mikor az egyik diákot (akit később Hisztis Myrtle néven ismerünk meg) a kamrából kiszabaduló szörnyeteg megölte, Denem bezárta a kamrát majd Rubeus Hagridra terelte a gyanút. 17 éves korában már pontosan tudta, mik azok a horcruxok, mégis odament tanárához, Horatius Lumpsluck-hoz, és tanácsot kért, hogyan tudná a lelkét hét felé szakítani.

Horcruxok[szerkesztés]

Voldemort tanulmányai befejeztével hat horcruxot hozott létre, megszerezte a családi ereklyét, Mardekár medálját és Hugrabug kelyhét, majd nyoma veszett. Később visszament a Roxfortba tanárnak jelentkezni, Dumbledore elutasította, de a valódi célját (Hollóháti Hedvig Diadémját horcruxszá változtatta) elérte.

Mikor Harry Pottert próbálta meggyilkolni, a visszapattanó átok újabb darabot hasított le a lelkéből, így Voldemort - tudtán kívül - nyolc részre szakította lelkét, ugyanis annak egy része a fiúba költözött (ezt Dumbledore a második kötetben el is mondja Harrynek).

Teste a halálos átoktól elenyészett, de lelkének utolsó darabja lidércként maradt fent, míg nem 1995-ben visszatért (egy fekete mágia által: apja csontjai, Harry vére és Féregfark húsa segítségével testet öltött) és hívei, a halálfalók segítségével újból felépítették régi seregét.

Voldemort horcruxai (elpusztítási és egyben elkészítési sorrendben). A horcrux után az elpusztítója szerepel, zárójelben az elpusztítás évszáma.

 1. Tom Denem naplója, Harry Potter (1993)
 2. A Gomoldok gyűrűje, Albus Dumbledore (1996)
 3. Mardekár Malazár medálja, Ron Weasley (1997)
 4. Hugrabug Helga kelyhe, Hermione Granger (1998)
 5. Hollóháti Hedvig diadémja, Vincent Crak (1998)
 6. Harry Potter, Voldemort (1998)
 7. Nagini, Voldemort kígyója, Neville Longbottom (1998)

Az iskola után[szerkesztés]

Egy ideig dolgozott a Borgin & Burkes nevű boltban, valamint kétszer is megkísérelte a Sötét Varázslatok Kivédése tanári posztját megszerezni régi iskolájában – sikertelenül. Miután másodszor is sikertelenül pályázott az állásra, megátkozta a tanári állást: ezután egyetlen Sötét Varázslatok Kivédése-tanár sem tanított egy évnél tovább a Roxfortban.

Voldemort ölte meg Harry szüleit: Lily és James Pottert, viszont az ő fiuk, Harry Potter túléli a támadást és így válik bizonyossá, hogy egyedül a címszereplő az, aki el tudja pusztítani Voldemort-t.

A hetedik kötet utolsó fejezetében a Harry Potterre kimondott saját átka öli meg.

Családja[szerkesztés]

Voldemort félvér: apja mugli, anyja pedig boszorkány.

Apja: Tom Denem (1905-1943), apai nagyszülei:

 • Thomas Denem (1880-1943)
 • Mary Denem (1883-1943)

Anyja: Merope Gomold (1908-1926)

 • Nagybátyja: Morfin Gomold (1905-1945)
 • Nagyapja: Rowle Gomold (1879-1926/7)

Mardekár Malazár, a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző egyik alapítójának leszármazottja.

Szerepét Ralph Fiennes angol színész alakítja a könyv filmváltozataiban.

Jegyzetek[szerkesztés]