Indie rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indie rock

StíluseredetAlternatív rockPost-punk
Kulturális eredetAz 1980-as évek eleje, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Kanada
Hangszerekgitár, basszusgitár, dob, szintetizátor, billentyűs hangszerek
NépszerűségA 2000-es évek óta világszerte
Leszármazott stílusok
Garage punkriot grrrltwee popemogrindieúj post-punknoise popdance-punkBaroque popúj garage rocklo-fisadcoreC86math rockshoegazing
Alműfajok régiók szerint
AngliaÍrországSkóciaWalesUSAKanadaSvédországJapán

Az indie rock egy gyűjtőfogalom, ami széles körben magába foglalja a rockhoz közeli művészeket és stílusokat, amelyek egy bizonyos fokig megőrzik az underground kultúra értékeit. Az indie szó az angol independent (független) szóból származik: eredetileg olyan tágabb értelemben vett rockzenét jelent, amelyet független lemezkiadók forgalmaztak.

Ahogy a fogalmat széles körben használják, indie rock akkor különült el igazán a klasszikus értelemben vett alternatív rocktól, amikor a Nirvana befutott, megváltoztatva az alternatívot egy új fajta kőkemény hangzású rockká. Az indie rock egyfajta reakció lett a jelenségre; nem az összes alfaja az alternatív rocknak keresztezte a Nirvana útját, és sok nem is akarta.

Időközben az indie rock (gyakran csak indie-nek nevezik) egy sokoldalú alműfaja lett az alternatív rocknak. Nevét a nagy kiadóktól kapta, de egyben utal a művészi önállóságra való törekvésre is.

Az indie rock kísérletezhet új hangzásokkal, érzelmekkel és a dalszövegek tárgyának meghatározásával, ami nem a nagyközönség kifejezett ízlését követi. A profit csak másodlagos az együttesek személyes ízlésével szemben. Indie együttes klasszikus felállása: ének, gitár, basszus, dob. Az együttesek túlnyomó része gitárcentrikus.

Története[szerkesztés]

1980-as évek[szerkesztés]

Angliában a 80-as évek korai szakaszában kezdődött meg az indie zene kialakulása. Kezdetben a népszerű zenekarok, gitáron alapuló alternatív rockkal emelkedtek ki. Néhány jelentős indie együttes a 80-as évekből melyek befolyásolták a 90-es évek rock történelmet: The Smiths, The Stone Roses, The Jesus and Mary Chain, a stílusok közül a shoegazing és a Britpop volt meghatározó.

Az Egyesült Államokban, amit indie-nek neveznek az a 70-es 80-as évek által befolyásolt alternatív rock. Ekkor még főképp a nyers torzított hangzást jelentette. Hüsker Dü, The Pixies, Dinosaur Jr, Sonic Youth, Big Black elkülönültek az egyetemi rock zenekaroktól; mint például a R.E.M. vagy a 10,000 Maniacs, akik a század végére átpártoltak a nagy lemezkiadókhoz.

1990-es évek[szerkesztés]

Az 1990-es évek első felében, az alternatív rockot az úgynevezett grunge együttesek határozták meg, úgymint: Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden and Pearl Jam. Betörtek a kereskedelmi adók toplistáinak élére, ezzel széles körű népszerűségre tett szert. Ekkor különölt el az indie az alternatív rocktól. Az egyik meghatározó megmozdulása az 1990-es évekbeli indie rocknak a lo-fi mozgalom volt. Jelentős képviselői: Elliott Smith, Guided by Voices, Pavement, Sebadoh, Modest Mouse, Grifters, Liz Phair, The Elephant 6 Recording Co., Neutral Milk Hotel és mások akiknél jellemző az ironikus tárgyilagosság és érdektelenség a kapcsolatra a nagy alternatív rock sémához.

1990-es évek főbb indie rock műfajai[szerkesztés]

  • Lo-fi
  • Noise rock
  • Noise pop (Enon, Les Savy Fav, Blonde Redhead, The Notwist)
  • Shoegazing/Dream pop (My Bloody Valentine, Ride, Slowdive)
  • Riot Grrrl (Bikini Kill, Bratmobile)
  • Post-rock (Slint, Mogwai, Tortoise, Shipping News)
  • Math rock (Chavez, Don Caballero, June of 44, Hero of a Hundred Fights)
  • Post-hardcore (Fugazi, At The Drive-In, Girls Against Boys, Jawbox, Drive Like Jehu)
  • Twee pop (cub, The Apples in Stereo, Dressy Bessy, Tullycraft)
  • Indie pop (Belle & Sebastian, Death Cab for Cutie, The Helio Sequence)
  • Alt-country (Will Oldham/Bonnie "Prince" Billy, Uncle Tupelo, Bottle Rockets)

Modern indie kialakulása[szerkesztés]

Az indie zenekarok sok rajongót szereztek, főleg az egyetemisták körében. Sok zenekar indította be karrierjét nyílt, díjmentes koncertekkel. Úgy mint: The Dykeenies, Silversun Pickups, Tokyo Police Club, People in Planes és Maxïmo Park

Főbb indie rock műfajok 2000 után[szerkesztés]

Néhány kevésbé definiálható műfaj:

A magyar indie[szerkesztés]

A magyar indie alapvetően a ’90-es évek második felében feltűnő – még nem színtiszta indie-t játszó – HS7-nel és Amber Smithszel kezdődött. Mellettük feltűntek még olyan, kisebb jelentőséggel bíró együttesek, mint a Stig Roar Husby, Rag Doll és a Puzzle, de ezek a zenekarok nem tudtak gyökeret ereszteni a hazai indie színtéren. Vagy azért, mert nem találták meg a közönségüket, vagy például azért, mert inkább külföldön (elsősorban Nagy-Britannia) próbáltak szerencsét.

Az első indie bulik az ezredforduló táján kezdődtek Loaded indie party néven kb. tízfős társasággal. Ezt követte a No Fidelity, majd a Gumipop (azonos szervezésben). Ma már van Tesco Disco, Kunk és Trash City Club névre hallgató indie összeröffenés is, a korábbiaknál már jóval nagyobb érdeklődéssel kísérve.

A magyar indie zenekarok[szerkesztés]

Nem csak az indie események száma, de az azoknak létjogosultságot adó zenekaroké is jelentősen megnőtt az utóbbi években. Az alapokat jelentő HS7, Amber Smith mellett azóta már nevet szerzett magának a The Moog, az EZ Basic és a Supersonic is. Emellett olyan egészen friss, és nem kevésbé ígéretes zenekarok is bontogatják szárnyaikat, mint például a Jacked, a Superego, the Corny vagy a Carbovaris, de említhetnénk a Panic Radiot, a The Pillst vagy éppen a Hangmást, vagy akár a bajai Mosolymezőt is. Szakértők szerint az indie ma már megtalálta az ideális helyét a hazai könnyűzenei élet palettáján, és egyelőre töretlen népszerűségnek örvend a műfaj.

Az indie ma Magyarországon és a világban[szerkesztés]

A XXI. században a stílus meglehetősen népszerű Nagy-Britanniában és más Nyugat-Európai országban és az Egyesült Államokban, Magyarországon azonban kevés rajongója van. Ezt mutatják az elmaradó koncertek is: 2008-ban a Hives, 2009-ben a Kaiser Chiefs koncertje maradt el. A Muse és a Kasabian koncerten pedig a közönség száma igen csekély volt.

Források[szerkesztés]