Noise rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Noise rock

Stíluseredet Punkpost-punkhardcore punkNo Wave
Kulturális eredet Az 1980-as évek eleje, Egyesült Királyság és Amerikai Egyesült Államok
Hangszerek elektromos gitár, basszusgitár, dob
Alműfajok
Math rock - Noise pop - No WavePost-rockShoegazing - Grunge
Alműfajok régiók szerint
New York

Az noise rock (más néven noise zene, vagy egyszerűen noise) a rockzene egyik műfaja, amely az 1980-as években jött létre és széles körben elterjedt az 1990-es években. Az noise rock számos alműfajból áll, melyek az 1980-as években a indie rockból vált ki. Az alternatív rock alműfajai a grunge, a shoegaze, a math rock és a noise pop. Ezek mind a punk stílusára és magatartásformájára építkeznek, ami az 1970-es években fektette le a műfaj alapjait.

Jellegzetességei[szerkesztés]

Bár nincs egészében, minden alternatív rock zenére általánosságában jellemző zenei stílus, ennek ellenére a The New York Times 1989-ben azt állította, hogy a műfaj "mindenekelőtt gitárzene, amely főleg kvint hangközt (power chord-ot) és csilingelő riffeket használ, zümmög és sípol a Larsen-effekttől".

Jelentős képviselői[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Noise rock című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.