Ugrás a tartalomhoz

Posztrock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Posztrock

StíluseredetKrautrock, ambient, space rock, progresszív rock, avantgárd zene, minimalista zene, dark ambient, dzsessz, dub, post-punk, elektronikus zene, shoegazing
Kulturális eredet1980-as évek vége, 1990-es évek eleje
Egyesült Királyság, Kanada, Egyesült Államok
Hangszerekgitár, basszusgitár, dob, hegedű, cselló
Alműfajok
posztmetal
2007-es Mogwai koncert.
2005-ös Sigur Rós koncert Rejkjavikban.
Explosions in the Sky New York-i koncertje 2007-ben.

A posztrock (angolul post-rock) műfajt az alternatív rockzene körébe sorolják hangszerelése miatt, mert ez többnyire a gitárok, basszusgitár és dob összetételből állnak. Pedig a hangszerelésen kívül nem sok köze van a hagyományos rockhoz, mert e stílus témái különleges ritmusokat, harmóniákat, melódiákat, változatos hangszíneket és akkordmeneteket tartalmaznak, amik többnyire a rockzenéből hiányoznak. Igazából rock hangszerelésű komoly- és könnyűzene keveréke.

Ez a műfaj nagyon sok más stílust ötvöz magában, ide tartoznak az ambient, jazz, elektronikus (easy listening), experimentál stb. A stílusra még jellemző, hogy a hangszereket nem hagyományos módon (például néha a gitárt nem pengetővel, hanem vonóval) szólaltatják meg, továbbá a dobok nyers és erőteljes jelenléte, melyek még intenzívebbé teszik a zenét. A számok felépítésében nincsenek különösebb koncepciók, mint a rockban és a popban, néha erőteljes már-már metálos riff-ek (post-metal) után hirtelen néhány perces melankólikus-ambientbe forduló, vagy hirtelen megjelenő zajokat hallhatunk. A post-rock elnevezést 1994-ben használták először a Bark Psychosis nevű zenekar lemezére. 1994 előtt a shoegaze, dream pop és space rockként emlegették a hasonló próbálkozásokat, bár ezek főként elektronikus zenék voltak. A 90-es évek végén a műfajból kialakult egy új irányzat, a post-metal. Ez lényegében metálzene, enyhe post-rock-os hatásokkal-hangzásokkal, legtöbbször ének nélkül (Pelican).

A stílus legnagyobb központjai Kanada, Anglia, U.S.A., de Japánban is egyre több zenekar található. Napjainkban a műfaj legnépszerűbb képviselői a Sigur Rós, az Explosions in the Sky, az I'msonic rain, a This Will Destroy You vagy a Mogwai.

Magyar post rock és math rock zenekarok: Törzs (zenekar), Képzelt Város, Innerverse, BUZZ, Last Seconds, Rosa Parks, Félperc, Mar Gruesa, The Hostages Went Home, Fleet goes North, Deley, Silence, Johnny in the Jungle.

Jellegzetességei

[szerkesztés]

A posztrock hangzásában elegyednek különböző zenei stílusok, mint a krautrock, ambient, pszichedelikus rock, progresszív rock, space rock, math rock, tape music, a brit IDM, jazz, posztpunk. A krautrock az 1970-es években volt talán az egyik legnagyobb befolyással a posztrock műfajra a "motorik" elemével, amely egy jellemző ütem.

A posztrock kompozíciók sokszor használnak folytonosan ismétlődő, repetitív motívumokat, melyek ugyanakkor finoman váltakoznak, vagy dinamikusan alakulnak.

Jegyzetek

[szerkesztés]

Külső hivatkozások

[szerkesztés]