Posztmetal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Posztmetal

Stíluseredet posztrock, heavy metal, shoegazing
Kulturális eredet 1990-es évek közepe
Egyesült Államok és Svédország
Hangszerek elektromos gitár, basszusgitár, dobok, szintetizátor, kevésbé elterjedt hangszerek pl. cselló

A posztmetal egy olyan fúziós zenei műfaj, ami ötvözi leginkább a posztrock-, a shoegazing- és a heavy metal zenék különböző stílusjegyeit,[1] de fellelhetőek benne más műfajok (sludge metal, indusztriális zene, progresszív rock/metal, ambient, drone és hardcore punk) elemei. A stílus más neveken is ismert, például a metalgaze és a shoegaze metal, amik a shoegaze-hatások következtében jöttek létre, továbbá a posztmetal elterjedt atmoszférikus metal,[2] atmoszférikus sludge metal[3] és experimental (kísérletezős) metal[2] neveken is, bár az előbbit az avantgarde metal kifejezésére is használják.[4]

Aaron Turner, az Isis frontembere a stílust a "gondolkodó ember metálja"-ként definiálta, arra utalva, hogy a zenekara próbál elrugaszkodni a megszokott metálstílusjegyektől, valami újat alkotva.[5]

Története[szerkesztés]

Az Isis zenekar 2009-ben

A stílus létrejöttében nagy szerepet játszottak az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején felbukkant új színterek és metálstílusok. Az ilyen színterek között az egyik legbefolyásosabb a 90-es évek elején Európában és Észak-Amerikában megjelent posztrockszíntér. Ezekben az időkben sok kísérletezős zenekar jött létre, többek között a Helmet, a Tool és a Godflesh, de a műfaj korai előfutárának az 1985-ben alakult Neurosis együttest nevezik. Az 1996-ban megjelent Through Silver in Blood albumuk a műfaj egyik legbefolyásosabb lemezének számít. Az album megjelenése után több kritikus atmoszférikus sludge metalnak nevezte, mert a hangzás új volt és több súlyos sludge metalos stílusjegyet tartalmazott. A Terrorizer kritikusa, Jim Martin a zenekarról a Through Silver in Blood albumra utalva 2009-ben azt állította, hogy "gyakorlatilag feltalálták a posztmetal műfajt". A korai 2000-es években csak pár album jelent meg a stíluson belül (Dirge Blight And Vision Below A Faded Sun,[6] Breach Kollapse[7]), de az Isis 2002-ben megjelent albuma, az Oceanic több kritikus és elemző szerint tisztázta a posztmetal körüli homályos foltokat. Ebben az időben még a műfaj fejlődését befolyásoló albumok közé tartozik a Cult of Luna Salvation és a Pelican Australasia lemeze. A 2000-es évek közepén és végén több posztmetalegyüttes jött létre és több zenekar határolódott el régi műfajától és szintén elkezdett kísérletezni a műfajon belül. Ezek közül az ismertebbek Európából a Rinoa, a Musth, a Jesu, a Burst és az Amenra, Amerikából a Battle of Mice, a Nadja, a Rosetta, a Kayo Dot, a Hands, a Mouth of the Architect, a Nanda Devi, a Buried Inside, a Red Sparowes és a Russian Circles.

Műfaji jellemzők[szerkesztés]

A posztmetal hangzásvilága mély és hangsúlyos basszuson, mélyen hangolt gitárokon és billentyűs hangszereken alapul. Általában az ének visszafogott vagy egyáltalán nincs. A stílus együttesei gyakran többgitáros felállást használnak. A dalok felépítése, előadásmódja a crescendo és a climax technikákon alapszik. Egy számon belül gyakran mindkét technikát alkalmazzák, pedig a crescendo egy folyamatosan fokozódó, erősödő, míg a climax egy hangmagasságban fokozódó technika.

A dalok sebessége általában lassú vagy közepes, az előadók gyakran hosszú játékidejű számokat írnak, kerülve a disszonanciát. Gyakran lassú heavy metal riffeket alkalmaznak a zenészek, amiket egy sötét és súlyos atmoszférába helyeznek, amit sokszor éles kontrasztként egy ambientrész egyensúlyoz.

A 2000-es évek második felében egyes előadók más műfajokat is kevertek a posztmetalzenével, például a noise rockot és a screamót.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jacobs, Koen: Metal Gaze – From My Bloody Valentine To Nadja via SunnO))). The Quietus, 2008. szeptember 4. (Hozzáférés: 2014. október 29.) „...the recent trend for combining metal’s sense of threat with the immersive idyll of shoegaze is undeniable, and only one aspect of the ongoing cross-pollination taking place in extreme music. For his part, r views the ‘metalgaze’ movement as less entropic than cyclical.”
  2. a b Buts, Jeroen. 5.1, The Thematical and Stylistic Evolution of Heavy Metal Lyrics and Imagery From the 70s to Present Day, 81. o. 
  3. https://rateyourmusic.com/genre/atmospheric+sludge+metal
  4. Bowar, Chad: What Is Heavy Metal?. About.com. [2006. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
  5. Caraminica, Jon: The alchemy of art-world heavy metal. The New York Times. (Hozzáférés: 2014. október 29.)
  6. Tape Wyrm XLII: The Exquisite Death of Post Metal - Music Review. Pinpoint Music, 2013. április 18. [2019. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. szeptember 17.)
  7. Breach's Kollapse review @ AllMusic

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]