Az amerikai heavy metal új hulláma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az amerikai heavy metal új hulláma

Stíluseredetkülönböző fajtái a nu metalnak és az emonak
Kulturális eredet1990-es évek közepe, Amerikai Egyesült Államok, Kanada
Hangszerekelektromos gitár, basszusgitár, dob

Az amerikai heavy metal új hulláma (angolul New Wave of American Heavy Metal, rövidítve NWOAHM) egy heavy metal zenei mozgalom az Amerikai Egyesült Államokban, ami az 1990-es évek közepére alakult ki.[1] A műfaj egészen a 2000-es évek közepéig terjedt.[2] Néhány stílusbeli zenekar az 1980-as évek végén alakult, de ezek közül a legtöbb csak a következő évtizedben lett ismert. Az NWOAHM kifejezés hivatkozik az 1970-es évek brit mozgalmára, a brit heavy metal új hullámára.

A mozgalom zenekarainak stílusa széles skálán mozog, a legtöbb együttes az NWOAHM-ben melodikus death metal, progresszív metal, metalcore, groove metal, alternatív metal vagy nu metal műfajok egyikébe sorolható be.

Történet[szerkesztés]

Az amerikai heavy metal új hullámának elindulását az 1990-es évekbeli posztgrunge mozgalmak alapozták meg, amik a heavy metalnak "visszahozták a brutális alapját és nem a bluesos formulából építkezve, hanem a NYHC-sból, thrash metalosból és punkosból."[2] Garry Sharpe-Young szerint a mozgalom úttörő zenekarai a Pantera, a Biohazard, a Slipknot és a Machine Head.[2] Könyvében, a Metal: A Definitive Guide-ban azt írta, hogy a NWOAHM-nak volt egy határozott felemelkedése a 2000-es évek elején, miután a nu metal túlságosan mainstream lett. Még azt írta, hogy "egy friss közönség jött létre, amely elvárta az ugyanakkora agressziót... a breakdownok lecserélődtek jól megtervezett riffekre; amelyekben valamikor egy idegesítő szkreccselés volt, aminek hiánya okozta űrt a gitárszóló visszatérése tömte be."

Joel McIver a The Next Generation of Rock & Punk című könyvében azt állította, hogy a Korn a nu metal stílusnak és egyben az amerikai heavy metal új hullámának első együttese.[2] A 2005-ben megjelent Metal: A Headbanger’s Journey című dokumentumfilmben producerek azt állapították meg, hogy az NWOAHM "meg tudja testesíteni a hardcore agresszióját, de egyfajta precíz és technikás thrash/death metalt hallunk, amit megérintettek a tradicionális heavy metal dallamai, de gyakran csak tömören tartalmazza ezeket az elemeket."[3]

A New Wave of American Heavy Metal című könyvben, a mozgalom legismertebb együtteseit sorba véve, Garry Sharpe-Young beletett a listába régebbi zenekarokat, amelyek szerinte a metalcore valódi alapját képezik, például az Agnostic Frontot, a teljes NYHC-t és olyan együtteseket, amelyek a grunge korszak után a metal színteret egy másik irány felé fordították pl. Pantera, Biohazard és Marchine Head. Szerinte ettől változatos; "a melodikus death metaltól a progresszív metalig és minden, ami közöttük van."[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b 'New Wave Of American Heavy Metal' Book Documents Over 600 Bands. Blabbermouth.net. (Hozzáférés: 2014. november 5.) "The book features over 600 bands, including: 3 Inches of Blood, A Life Once Lost, Alkaline Trio, All That Remains, As I Lay Dying, Atreyu, Avenged Sevenfold, Between the Buried and Me, Biohazard, Black Label Society, Bleeding Through, Bury the Dead, Byzantine, Cannae, Candiria, Cave In, Chimaira, Cky, Coalesce, Converge, Crisis, Damageplan, Darkest Hour, Devildriver, Diecast, Down, Drowning Pool, Eighteen Visions, Every Time I Die, From a Second Story Window, Glassjaw, God Forbid, Hatebreed, High on Fire, If Hope Dies, Ion Dissonance, Killswitch Engage, Kittie, Lamb of God, Machine Head, Martyr A.D., Mastodon, Misery Signals, Most Precious Blood, Neurosis, Norma Jean, Otep, Overcast, Pantera, Poison the Well, Premonitions of War, Pro-Pain, Rise Against, Remembering Never, Shadows Fall, Slipknot, Society 1, Still Remains, Strapping Young Lad, Stuck Mojo, Superjoint Ritual, Terror, The Acacia Strain, The Blamed, The Black Dahlia Murder, The Dillinger Escape Plan, The Red Chord, Throwdown, Trivium, Unearth, Winter Solstice, Zao and many, many more."
  2. a b c d Sharpe-Young, Garry. New Wave of American Heavy Metal.
  3. Metal: A Headbanger's Journey (2005, Director: Sam Dunn), Disc Two: "Metal Genealogy Chart"

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a New Wave of American Heavy Metal című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]