Grindcore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grindcore

StíluseredetDeath metal, hardcore punk, crust punk, Thrash metal, Thrashcore, indusztriális zene, zaj rock
Kulturális eredet1980-as évek közepe, Anglia
Hangszerekgitár, basszusgitár, dob
NépszerűségUnderground stílus, minimális kereskedelmi siker az 1990-es években
Alműfajok
goregrind, noisegrind, crustgrind, pornogrind, deathgrind

A grindcore egy extrém zenei műfaj, amely az 1980-as évek közepén alakult ki. Gyökerei a legdurvább zenei műfajokból – mint a death metal, a hardcore punk, a noise és ipari zenék – eredeztethetőek.

Műfaji jellemzők[szerkesztés]

A grindcore-t zeneileg a súlyosan torzított, mélyre hangolt gitárok, a gyors tempó, a blast beatek, valamint a hörgést vagy fejhangú visítást tartalmazó ének jellemzi. A stílus alapjait az olyan úttörő zenekarok tették le, mint a Napalm Death, az Extreme Noise Terror és a Carcass. Főleg Észak-Amerikában és Európában terjedt el, olyan népszerű előadók révén, mint a Brutal Truth, vagy a Nasum. A dalszövegek témája a társadalmi és politikai problémáktól kezdve a véres-beles történetekig és a fekete humorig terjednek.

A grindcore hírhedt jellegzetessége az úgy nevezett „mikrodalok”. Számos együttes készít mindössze pár másodperces számokat.[1] A világ legrövidebb dalának Guinness-rekordját a brit Napalm Death tartja az 1,316 másodperc hosszú You Suffer című 1987-es dalával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Metal: The Definitive Guide (Garry Sharpe-Young), US Death Metal and Grindcore

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grindcore című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Grindcore
A Wikimédia Commons tartalmaz Grindcore témájú médiaállományokat.