Death metal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Death metal

Stíluseredet Thrash metal
Kulturális eredet 1980-as évek közepe, Florida, Amerikai Egyesült Államok
Hangszerek gitár, basszusgitár, dob
Népszerűség A metalt hallgatók közt az 1990-es évek elejére vált népszerűvé.
Társműfajok
Grindcore,
Alműfajok
Technical death metalMelodikus death metal - Brutal death metal - Oldschool death metal - Blackened death metal - Deathcore

A death metal, azaz „halál metal” egy extrém metalzenei alműfaj, mely a 80-as évek közepén alakult ki az agresszívebb thrash metalból[1] olyan zenekarok hatására, mint a Slayer,[2][3] a Celtic Frost[4] vagy a Kreator.[5]

Műfaji jellemzők[szerkesztés]

A death metal szembetűnő stíluselemei a mélyebben hangolt gitárokon játszott, erősen torzított, disszonáns gitárriffek[6] és a mélyhangú hörgés használata a hagyományos énekhang helyett. Utóbbi a zene erőszakos vagy éppen ominózus hatását hivatott erősíteni.[7] A dobmunka általában gyors, intenzív és technikás, gyakori a "d-beat" és "blast beat" alapritmusok folyamatos használata. A death metal zenészek elvetik a hagyományos verzére és refrénre épülő dalszerkezetet, a dalok sokszor fokozatosan bontakoznak ki egy-egy témából, de jellemzőek a hirtelen tempóváltások, és bonyolult ritmusképletek.[8]

Története és alműfajok[szerkesztés]

A Cannibal Corpse, az egyik legismertebb death metal zenekar

A műfaj eredete a 80-as évek szélsőségesebb thrash metal együtteseihez köthető.[9] Elnevezésének eredete vitatott. A közvélemény általában az amerikai Death zenekarhoz köti, mely a műfaj egyik legnagyobb hatású korai képviselője, valószínűbb azonban, hogy az első death metal együttesként számontartott Possessed 1984-ben kiadott „Death Metal” című demójától ered a név.[10] A '80-as évek második felében a műfaj rohamosan terjedni kezdett az USA-ban és nemsokára Svédországban is. A két országban azonban a death metal két különböző verziója alakult ki. A svéd irányzat képviselői dallamcentrikusabbak, jobban érezhetők a zenében a heavy metal gyökerek. Az amerikai irányzat brutálisabb és általában technikásabb is. Az amerikai színtér is több jól elkülöníthető alszíntérre oszlik, ezek közül a legjelentősebb a floridai és a New York-i. A svéd stílusú death metal jelentős képviselői közé tartozik a Dismember, a Grave, az Unleashed, a Necrophobic, továbbá korai albumain az Entombed. Az amerikai death metal klasszikusai között említhető a Morbid Angel, a Suffocation, a Deicide, a Nile, az Obituary, a Dying Fetus, az Immolation, a Malevolent Creation és a Krisiun (brazil).

A svéd és az amerikai iskolán kívül sajátos kisebb színterek is létrejöttek, amelyek egyik irányzathoz sem köthetők egyértelműen. Így például az angol death metal számos képviselője részesíti előnyben a középtempós, monoton, de a svéd zenekarokhoz képest kevésbé dallamos dalokat (például Benediction, Bolt Thrower). A lengyel death metal együttesek pedig gyakran az amerikai irányzat brutalitását kombinálják a svédek thrashes hatásaival, dallamaival (Vader, Dies Irae, újabb Behemoth)

A death metal különösen agresszív változatai közé tartozik a brutal death metal és a deathgrind. Ismertebb zenekar a leegyszerűsített, agresszív szövegeiről híres Cannibal Corpse, de a szélsőségesebb vonalhoz tartozik az amerikai brutal death metalt játszó Disgorge és a deathgrind Exhumed zenekar is. Utóbbi zeneileg a grindcore és a death metal ötvözete.

A death metal egy vadhajtásaként alakult ki a '90-es évek elején a technikás, sajátos dalszerkezetekkel, számos más műfaji hatást (progresszív rock, jazz stb.) alkalmazó progresszív death metal. Ide tartozik a későbbi albumai alapján a Death, az Atheist, a Cynic és a Pestilence. Progresszív death metalként szokták címkézni az előbbi zenekaroktól eltérő Opethet is, melyet lényegében csak a hörgés használata köt a műfajhoz.

A svéd death metal és más dallamosabb műfajok keveredésével jött létre a '90-es évek első felében a dallamos death metal (első fontosabb képviselői: kései At The Gates, Dark Tranquillity, In Flames, kései Carcass). A dallamos death metal zeneileg csak lazán kapcsolódik az eredeti death metalhoz, a durva énekhangon, és a lejjebb hangolt gitárokon kívül nem sok rokonságot mutat azzal.

A death metal ma már lényegében az összes elképzelhető metal műfajjal, és bizonyos nem metal műfajokkal is keveredett, így a rengeteg változat miatt egyre nehezebb meghatározni, mi tekinthető tisztán death metalnak és mi nem.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dunn, Sam (Director). Metal: A Headbanger's Journey [motion picture]. Canada: Dunn, Sam.
  2. Joel McIver Extreme Metal, 2000, Omnibus Press pg.14 ISBN 8873330053
  3. The greatest metal band for Mtv
  4. Joel McIver Extreme Metal, 2000, Omnibus Press pg.55 ISBN 8873330053
  5. Joel McIver Extreme Metal, 2000, Omnibus Press pg.100 ISBN 8873330053
  6. FretJam Guitar Lessons, "How to Play Death Metal Guitar"
  7. Sharpe-Young, Garry. Death Metal, ISBN 0958268444
  8. Purcell, Natalie J.. 1, Death Metal Music: The Passion and Politics of a Subculture. McFarland & Company, 12. o [2003]. ISBN 0786415851. Hozzáférés ideje: 2007. június 1. „A good Death Metal song will keep the listener to the edge of his seat while the song twists and turns through numerous time changes and scale patterns - John Gallagher, Dying Fetus” 
  9. Dunn, Sam (Director). (2005, Aug 5). Metal: A Headbanger's Journey film. Kanada: Dunn, Sam
  10. http://www.metal-archives.com/more.php?id=914 Encyclopaedia Metallum

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Death metal című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Death metal témájú médiaállományokat.