Iraki és Levantei Iszlám Állam

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Isis szócikkből átirányítva)
Az amerikai együttesről szóló cikket lásd itt: Isis.
Az egyiptomi istennőt lásd itt: Ízisz.
Iszlám Állam
الدولة الإسلامية
ad-Dawlah al-ʾIslāmiyyah
 Iraki és Levantei Iszlám Állam zászlaja
Iraki és Levantei Iszlám Állam zászlaja
 Iraki és Levantei Iszlám Állam címere
Iraki és Levantei Iszlám Állam címere
Nemzeti himnusz: أمتي قد لاح فجر (Ummatī, qad lāha fajrun)
Syria and Iraq 2014-onward War map.png

Fővárosa Rakka
é. sz. 35° 57′, k. h. 39° 01′
Államforma kalifátus (de facto)
Vezetők
kalifa Ibrahim kalifa
katonai vezető Abu Suleiman al-Naser
katonai vezető (Szíria) Abu Omar al-Shishani
Hivatalos nyelv arab
Népesség
Népszámlálás szerint ismeretlen +/-
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Iszlám Állam témájú médiaállományokat.

Az Iszlám Állam (arabul: الدولة الإسلامية ad-Dawlah al-ʾIslāmiyyah), más néven Iraki és Levantei Iszlám Állam vagy Iraki és Szíriai Iszlám Állam (angol rövidítéssel ISIS) egy dzsihádista csoport. Magát kalifátusnak kikiáltva a világ minden muszlimja fölött vallási fennhatóságot követel, és a világ muszlimok által lakott régióinak jelentős részét közvetlen politikai fennhatósága alatt kívánja egyesíteni a Levante térségből kiindulva (ez magában foglalja Jordániát, Izraelt, Palesztinát, Libanont, Ciprust és Törökország déli részét, beleértve Hatay tartományt). A csoportot hivatalosan terroristaszervezetnek minősítette az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Indonézia és Szaúd-Arábia, emellett a nyugati és más médiumokban is széles körben terrorista szervezetként említik. Az ISIS az iszlám hit és a saría jog kíméletlen értelmezéséről ismert, és brutális erőszakot alkalmaz, különösen a síiták és a keresztények ellen. Irakban legalább 4000 harcost tudhat soraiban, akik kormányzati és katonai célpontok támadása mellett civilek ezreinek életét oltották ki. 2014-ig közeli szálak fűzték az Al-Káidához, de februárban az Al-Káida egy nyolc hónapos hatalmi harc után minden kapcsolatot megszakított a csoporttal, jelentések szerint annak brutalitása és „notórius engedetlensége” miatt.

Elnevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az idők során a szervezetnek számos neve volt:

  1. A terrorcsoportot Abu Musab al-Zarqawi alapította, Jamāʻat al-Tawḥīd wa-al-Jihād, "Monoteista és dzsihádista szervezet" néven.
  2. 2004 októberében, Zarqawi hűséget fogadott az Osama bin Ladennek, és Tanẓīm Qāʻidat al-Jihād fī Bilād al-Rāfidayn-ra változtatta a szervezet nevét. Habár a hivatalos név ez volt, a szervezet mégis Iraki Al-Káida néven vált ismerté.
  3. 2006 januárjában, számos iraki felkelőcsoporttal egyesültek, létrehozva ezzel az MSC nevű ernyőszervezetet.
  4. 2006. október 12-én, az MSC további szervezettel egyesült, október 13-án megalakították a ad-Dawlah al-ʻIraq al-Islāmiyah-ot, ismertebb nevén az Iraki Iszlám Államot.
  5. 2013. április 8-án, Szíria felé terjeszkedve felvették az ad-Dawlah al-Islāmīyah fīl-ʻIrāq wash-Shām, azaz az Iraki és Levantei Iszlám állam nevet.
  6. 2014 májusában, az Egyesült Államok az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) név használata mellett döntött. Azonban 2014 végére már inkább a DAESH név használata felé hajlott, ugyanis az arab partnerországok előszeretettel használják ezt a megnevezést.
  7. 2014. június 29-én, a kalifátus kikiáltásával, az Iszlám Állam név mellett döntöttek, mivel egy világszintű kalifátus létrehozása a céljuk, így nevükből eltüntették Irakot és Levantét.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alapítás (1999–2006)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Abu Musab al-Zarqawi holtan, aki 2006. június 7-én egy amerikai légicsapás során halt meg
Iraki felkelők 2006-ban

Irak lerohanása után (2003), az iraki felkelés idején vált hírhedté a jordániai Abu Musab al-Zarqawi, és terrorszervezete (Jama'at al-Tawhid wal-Jihad) főképpen öngyilkos merényletekkel, síita mecsetek, civilek és iraki kormányzati intézmények ellen. A szervezet hivatalosan is szövetségre lépett az Al-Káidával, 2004 októberében. Nevét Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn-ra (ismertebb nevén: Iraki Al-Káidára [AQI]) változtatta. Továbbra is folytatódtak a merényletek, civilek, külföldi diplomaták és katonák ellen. Az Al-Káida helyettes vezetője, Ayman al-Zawahiri, 2005 júliusában, egy al-Zarqawinak címzett levélben, egy 4 lépcsős tervet vázolt fel arra, hogyan kellene kiterjeszteni az iraki háborút. A terv szerint először ki kell űzni az amerikai katonákat az országból, ki kell kiáltani a kalifátust, a felkelést ki kell terjeszteni a szomszédos világi országokra, majd meg kell küzdeni Izraellel.

2006-ban az Iraki Al-Káida csatlakozott több más iraki felkelő csoporthoz is, létrehozva ezzel az MSC nevű ernyőszervezetet. 2006. június 7-én egy amerikai légicsapás során al-Zarqawit megölték. 2006. október 12-én a szervezet több szunnita szervezettel is egyesült, megalapítva ezzel a Mutayibeen Koalíciót. Másnap kikiáltották az Iraki Iszlám Államot (Islamic State of Iraq [ISI]), emírjüknek Abu Omar al-Baghdadit választották.

Iraki Iszlám Állam (2006–2013)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csoport, beleértve elődszervezeteit – az Iraki Al-Káidát (2003–2006), a Mudzsáhid Súra Tanácsot (2006) és az Iraki Iszlám Államot (2006–2013), más felkelő szervezeteket és több szunnita iraki törzset – eredeti formájában különböző szunnita felkelő csoportokból állt, illetve azok támogatását élvezte.

Az ISIS, mint szervezet erős vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak köszönhetően a szíriai polgárháborúban erősödött meg. Támogatottságát növelte az iraki szunniták gazdasági és társadalmi diszkriminálása Szaddám Huszein bukása után. A 2003–2011 közötti iraki háborúban elődszervezetei jelentős mértékben jelen voltak számos iraki tartományban, és fővárosuknak nyilvánították Baakúbát. A szíriai polgárháborúban az ISIS Szíria kormányzóságai közül Rakkában, Idlibben és Aleppóban erős.

Iraki és Levantei Iszlám Állam (2014–)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ISIS eredeti célja egy kalifátus létrehozása volt Irak szunnita többségű területein. Miután belépett a szíriai polgárháborúba, igényét kiterjesztette Szíria szunnita többségű területeire is. 2014. június 29-én kikiáltották a kalifátust, Abu Bakr al-Bagdadi lett a kalifa, a csoport pedig felvette az Iszlám Állam nevet. Az Iszlám Állam kapcsolatrendszere a világban egyre szerteágazóbb és egyre szorosabb. A nigériai Boko Haram is hűséget esküdött a terroristáknak, akiknek már évek óta rég dédelgetett céljuk a tisztán muzulmán Nigéria megteremtése. A Boko Haram oldalán is már a kezdetektől fogva arab önkéntesek harcolnak, sőt a Boko Haram emberei közül is nem egy harcol Irakban és Szíriában, hogy tapasztalatokat gyűjtsön.

Az Iszlám Állam fegyveresei nagyobb részt helyi arabokat tömörítenek, de igen sok külföldi önkéntesük van, így bizonyítottan számos nyugat-európai és amerikai muzulmán csatlakozott hozzájuk, ahogy a környező közel-keleti és távolabbi muszlim országokból is csatlakoztak hozzájuk, ezenkívül afgánok, bosnyákok, csecsenek, albánok, pakisztániak is harcolnak a soraikban. Sokuk fiatal, akik otthon nem voltak képesek beilleszkedni, személyes problémáik vannak, ezért könnyen fanatizálódhatnak. Egyes tagokat, mint a bosnyákokat annak idején súlyos lelki trauma is ért, mert saját szemükkel látták szeretteik halálát, avagy szenvedését a boszniai háború idején, a muzulmánok ellen elkövetett atrocitások révén. Ebben a konfliktusban is részt vettek iszlamista arab önkéntesek.

Hadserege és erőforrásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hadsereg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hadsereg nagyságának felső határát 200 000 főre teszik. 2015 elején, Mary Anne Weaver újságíró becslései szerint a hadsereg fele külföldiekből áll. Egy 2014. évi novemberi ENSZ jelentés szerint 15 000 külföldi sorakozik az Iszlám Állam seregében, 80 különféle országból. Az amerikai hírszerzés, 2015 februárjában, már 20 000-re becsülte ezt a számot.

A külföldi katonák száma országonként lebontva
Ország
Tunézia
  
3000
Szaúd-Arábia
  
2500
Oroszország
  
1700
Jordánia
  
1500
Marokkó
  
1500
Franciaország
  
1200
Törökország
  
1000
Libanon
  
900
Németország
  
650
Egyesült Királyság
  
600
Üzbegisztán
  
500
Pakisztán
  
500

Fegyverek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főképpen zsákmányolással jutnak fegyverhez. A legtöbb fegyver még az iraki háború és a szíriai polgárháború idejéről maradt fenn.

Támogatóik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös jelentése alapján körülbelül 100 nemzettől, 22.000 ember jött Szíriába és Irakba, többségük azért, hogy csatlakozhasson az Iszlám Államhoz. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy Irak és Szíria a szélsőségesek paradicsoma lett. A májusi jelentés már 25.000 emberről ír. A szervezetet mintegy 60 másik terrorcsoport támogatja, a legfőbbek közölük:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]