Al-Káida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
al-Káida
القاعدة
Az iraki al-Káida zászlaja
Az iraki al-Káida zászlaja
Az al-Káida támadásai
Az al-Káida támadásai

Alapítva 1988
Típus terrorszervezet
Székhely Afganisztán Afganisztán
Jemen Jemen
Nyelvek arab
Vezető Ajman al-Zawahiri
A Wikimédia Commons tartalmaz al-Káida
القاعدة
témájú médiaállományokat.

Az al-Káida (arabul القاعدة – al-Qāʿida) egy radikális iszlamista terrorszervezet, amelyet a gazdag szaúd-arábiai vállal­ko­zó, Oszáma bin Láden hozott létre 1988-ban a Szovjetunió ellen Afganisztánban harcolt veteránokból. Feltételezések szerint alvó ügynökei révén a világ 50–60 országában is jelen lehet. A szélsőséges iszlamista ideológia alapján álló al-Káida célja elsősorban az Egyesült Államok, de általában véve is a nyugati világ és Izrael, valamint a nyugatbarát iszlám országok meggyen­gí­tése, illetve megsemmisítése. Fennállása során több ezer terroristát képzett ki elsősorban afganisztáni táborokban. 1979-től maga Oszáma bin Láden is részt vett az afganisztáni harcokban és a CIA megbízásából a szovjetek elleni ellenállás szervezésében. Később hathatósan támogatta a tálibokat. A CIA 2010 augusztusában jelentette Barack Obamának, hogy feltehetően Oszáma bin Láden nyomára bukkantak. A hírszerzés jelentései szerint egy pakisztáni létesítményben bujkált. Megtervezték az akciót, napokig figyelték a búvóhelyét, majd Obama engedélyt adott a célpont likvidálására. 2011. május 1-jén, éjszaka ütöttek rajta rejtekhelyén, majd a Navy Seal alakulatnak sikerült végeznie vele.

Szervezeti struktúra és tagság[szerkesztés]

Az al-Káida név eredete[szerkesztés]

A szó arab eredetű, az „ülni” jelentésű kaada (qaʿada – قعد) igéből képzett névszó, formailag nőnemű folyamatos melléknévi igenév. Mivel a nőnemű alakok többesszámot is kifejezhetnek, így jelentése „ülők”. A szóalak azonban önálló főnévként is működik, itt jelentése: „bázis”.

A szervezet és tevékenysége[szerkesztés]

Az al-Kaidát az teszi különösen veszélyessé, hogy biztos anyagi hátterű, egy­mással laza összeköttetésben álló, meglehetősen önálló, nehezen fel­de­rít­hető szervezetekből áll. Számos nagyon súlyos merényletért teszik felelőssé. Ezek közé tartozik például a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 1993-as robbantásos merénylet, az USA kenyai és tanzániai nagykövetségének 1998-as felrobbantása (225 halott, több száz sebesült), a Világkereskedelmi Központ elleni repülőgépes támadás 2001. szeptember 11-én (több ezer halott, illetve sebesült), és feltételezések szerint az al-Káidának köze volt a 2004. már­cius 11-ei madridi robbantás-sorozathoz is.

Az al-Káida szervezet története[szerkesztés]

2001. szeptember 11-ei terrortámadás és az Egyesült Államok válasza[szerkesztés]

2001. szeptember 11-én az al-Káida eltérített 4 utasszállító repülőgépjáratot. Két gép a World Trade Center ikertornyaiba csapódott, egy pedig a Pentagon épületére zuhant. A negyedik gép Pennsylvaniában zuhant le, ennek utasai megakadályozták, hogy a géprablók a Capitoliumba irányítsák. A World Trade Center elpusztult, helyére Freedom Tower (’Szabadság torony’) néven új épületet emeltek. A World Trade Center 3, 4, 5, 6, 7 épületeit lebontották, helyükre megépítették újra a World Trade Center 3, 4, 5, 7 épületeit.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]