Ugrás a tartalomhoz

Keresztény rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keresztény rock

StíluseredetRock
Kulturális eredetAmerikai Egyesült Államok, 1960-as évek
HangszerekDobfelszerelés, elektromos gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek
NépszerűségA 90-es évek óta folyamatosan
Társműfajok
Gospel

A keresztény rock a rockzene egyik alműfaja, az efféle zenét játszó együttesek tagjai keresztények, és többnyire a dalszövegek középpontjában is a vallás áll. Leginkább az Amerikai Egyesült Államokban népszerű a stílus, de vannak együttesek, melyek világszerte nagy hírnévre tettek szert.

A keresztény rock gyökerei[szerkesztés]

Talán az első együttes, amely templomban játszott, az a Mind Garage volt még 1967-ben, az Electric Liturgy – melyet végül 1970-ben adott ki az RCA – megjelentetésével pedig a keresztény rock egyik alapítójaként lehet a zenekarra tekinteni. A 70-es évek népszerű előadója, Larry Norman tagadta azt az egyes keresztények által vallott nézetet, miszerint a rockzene keresztényellenes. Egyik dala, a Why Should a Devil Have All a Good Music? („Miért kellene, hogy minden jó zene az ördögé legyen?”) ezzel kapcsolatos nézeteiről, valamint a műfajban való úttörésről szól.

Néhány előadó[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Walter Kohli: Rockzene és keresztyén életvitel. A XX. század legnagyobb zenei forradalma; Evangéliumi Kiadó, Stuttgart, 1984
  • Kőrössy Soltész Katalin: A "keresztény" rockzene. Érvek és ellenérvek; "Jó Hír" Iratmisszió Alapítvány, Bp., 1998
  • Klucsik Péterné: Dicsőítés vagy önmegvalósítás, avagy Lehet-e két Úrnak szolgálni?; szerzői, Székesfehérvár, 2008
  • Povedák Kinga: Gitáros apostolok. A keresztény könnyűzene vallástudományi vizsgálata; SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, Szeged, 2019 (A vallási kultúrakutatás könyvei)
  • Fel felé. Dicsőítés és keresztény könnyűzene. Interjúk, átélések, történetek; szerk. Erős Tibor; Erős Tibor, Veresegyház, 2019
  • Soós Viktor Attila: Tábortűz és beatmise. Adalékok a keresztény könnyűzene pártállami fogadtatásához; in: Betekintő, 2021/1.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christian rock című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.